Pintaperhokalastus

Pintaperho kalastus on monen mielestä parasta, mitä koko harrastuksella on tarjottavana. Pinnan alla uitetut perhot ovat useimmiten tehokkaampia, mutta pintaperho on ylivoimaisesti hauskin pyydys. Pintaperhoa pyritään yleensä uittamaan "vapaasti" virran nopeudella, koska suurin osa hyönteisitäkin ajautuu virran kalvolla alavirtaan. Kalat yleensä hyljeksivät viistättävää, eli pintaa pitkin auraavaa pintaperhoa. Jotkin hyönteiset (vesiperhoset ja koskikorennot) tosin juoksevat tai räpistelevät pintaa pitkin, ja niitä jäljitellessä perhoa voidaankin toisinaan viistättää tarkoituksellisesti. Jotta pintaperho kelluisi kunnolla, se on yleensä öljyttävä tai rasvattava ennen kalastusta. Nämä toimenpiteet hidastavat perhon vettymistä, mutta ennen pitkää perho kuitenkin kastuu. Silloin se on kuivattava ilmassa valeheitoilla.

Pintaperhokalastus on yleensä tehokkainta ylävirtaan. Perhon laskeudeuttua veteen virta alkaa tuoda sitä kohti kalastajaa, joten siimaa on otettava sisään tuntuman säilyttämiseksi. Kun kala nousee pintäperhoon, se on tartutettava nopealla, mutta ei liian voimakkaalla vastanykäisyllä.

Sivua muokattu viimeksi 04.02.2005 21.19.
Muokkaajat Euro, nimetön, larvastelija

Katso myös

Kalastustekniikat Hakemisto

Kommentit

KommenttiEDI - 17.11.2004

Mun mielestä kalat saa ottamaan paremmin isoihin perhoihin. esim.skeiterit ja kaikki muut tuuheasti häkilöidyt pinturit toimivat paremmin kuin vapaasti uitetut minipinturit. Vaikka on niillä pienilläki kaloja tullu, mutta ne on ollu keskimäärin pienempiä. Sillä ei taida olla väliä, että onko perho huonosti sidottu kunhan se on iso ja se menee lujaa, joten kaloille ei jää liiemmälti miettimis aikaa. Suuri koko herättää kalojen huomion ja ne voivat ottaa muussakin tapauksessa kuin syöntiaikeissa.


Kommenttimudler - 20.11.2004

olen jokseenkin samaa mieltä. mutta iso pinturi ei ole aina paras mahdollinen esim. jos paljon pientä hyönteistä ilmassa niin kala on keskittynyt aika pikälle siihen. sillon kannattaa sitoa pieni pinturi siiman päähän.


Kommenttipasi_arola - 22.12.2004

Omat kokemukseni tukevat lähinnä väitettä tilannekohtaisesta kalastuksesta. Toki kalastan pintaperholla n. 70% kokonaisajasta, johtuu ehkä siitä että sitkeällä yrittämisellä on ollut tuloksekkaat seuraukset. Puhun lähinnä harjuksen kalastamisesta. Ensin aloitan puolalaistekniikalla jolloin siimaan sopivat lähinnä vesiperhosen eri vaiheet larvasta aikuiseen ja samoin päivänkorennosta. Yleensä harrilla on tapana vilkaista paria alinta perhoa ja jos ei niihin koske, voipi puraista ylintä pintaperhoa. Ja sitten kalastamaan perinteisellä pintaperhotekniikalla alhaalta ylöspäin. Ja kireitä siimoja kaikille. =)


Kommenttiperho poika97 - 22.07.2010

Jos on vasta isku tarvitsee treeniä niin suosittelen opettajiksi Särkeä,Salakkaa,(pientä)Turpaa ja muita pien kalaloja jokotka tykkää perhoista.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?