Siimalenkki, helppo

Alla on kuvalliset ohjeet miten siimalenkki tehdään helpolla tavalla. Muitakin tapoja on olemassa, osittain parempiakin, mutta myös vaivalloisempia tehdä. Ohjeita muihin tapoihin löytyy Siimalenkki -sivulta.

Tässä esitetyllä tavalla siimalenkin tekee noin kymmenessä minuutissa vaikka eräolosuhteissa.

Tarvikkeet

Lenkin tekoon tarvitsee pikaliimaa ja elastista liimaa. Myös vahvaa monofiilisiimaa ja jokin tikku liiman levittämiseen tarvitaan.


Siiman kuorinta

Dacronytimisen perhosiiman saa yleensä helposti kuorittua kiristämällä tavallisen paksun monofiilisiimalenkin perhosiiman ympärille. Monofiilista muodostetaan lenkki, jota pidetään sormien välissä.


Käännetään lenkki ympäri eli yllä olevan kuvan lenkin pää käännetään peukalon alle, jolloin muodostuu kaksinkertainen lenkki, kuten alla olevassa kuvassa.


Perhosiima työnnetään kaksinkertaisesta lenkistä läpi.


Lenkit kiristetään tiukasti perhosiiman ympärille jättäen perhosiiman kärkeen noin 5 cm tilaa. Tämä 5 cm siis kuoritaan, katso alla oleva kuva.


Itse kuorinta tapahtuu (yleensä) helposti vain vetämällä sekä perhosiimasta että monofiilistä ronskisti. Voimaa joutuu usein käyttämään reilusti. Jos perhosiima ei lähde kuoriutumaan, voi kuorimista auttaa saksilla rikkomalla perhosiiman kuoren. Perhosiiman lämmittäminen sytyttimellä voi myös auttaa tai liottaminen asetoonissa (kynsilakanpoistoaine).


Tässä vaiheessa siima on kuorittu siististi.


Lenkin sitominen

Kuorittu siima taitetaan lenkille. Jos siima on kuorineen ohutta ja taipuisaa, voit tehdä loopin kuorellisesta osasta (eli kääntää loopin niin että kuorellinen osa muodostaa lenkin ja kuorittua osaa käytetään vain kiinnittämiseen), jolloin lenkkiin tulee sama kestävä pinnoite kuin muussakin siimassa. Tässä ohjeessa looppi-osa tehdään pelkästään kuoritusta ytimestä, koska siima on sen verran paksua.


Lenkki kiinnitetään tavallisella vahvalla sidontalangalla spigottia käyttäen. Kannattaa välttää liukkaita sidontalankoja. Aloita sitominen milli pari kuoritun siiman kärjestä.


Lenkin kestävyyttä voi parantaa sivelemällä sidontalankaa tässä vaiheessa pikaliimalla. Liimaa ei tarvitse suurta määrää laittaa lankaan, sen verran että langalla näkyy pieniä pisaroita. Vaihtoehtoisesti liiman voi levittää sidotun langan päälle, kun sidos on viety kokonaan taakse.


Tee sidos tiukkana kärjestä kuoren päälle reilun sentin verran. Sidontalanka pitää kiristää tiukasti. Liimaa luultavasti pitää lisäillä lankaan muutamaan otteeseen.


Kun ydin on sidottu reilun sentin matkalta, voi sidoksen käsitellä pikaliimalla. Tätä vaihetta ei tarvitse, jos sidontalangan on sivellyt pikaliimalla.


Kun ydin on sidottu reilun sentin matkalta, käännetään ydin takaisin eteenpäin ja kiinnitetään tässä vaiheessa muutamalla kierrokselle. Ydin kannattaa kääntää hieman sivulle, jolloin siimaan tulee pienempi kohouma.


Vie lanka vielä taaksepäin, jotta koko ydin peittyy ja jatka sitten eteenpäin melkein kuoren kärkeen saakka. Tässäkin vaiheessa sidontalankaa kannattaa sivellä pikaliimalla.

Ydin kannattaa aina kääntää takaisin eteen, jotta se ei pääse luistamaan. Katso sivun lopussa tietoa vetotestistä.

Kun olet päässyt melkein kuoren kärkeen, katkaise siiman ytimen pää pois.



Jatka sidontalangalla kohtaan, mistä koko sidonta aloitettiin. Muutama solmu sidontalankaan ja lanka poikki.


Liimaus

Ensin sidontalangan päälle levitään tasaisesti pikaliimaa ja annetaan sen kuivua. Jos olet sivellyt pikaliimalla sidontalangan tätä vaihetta ei välttämättä tarvitse tehdä.


Tämän jälkeen laita paperille tai muulle sopivalle alustalle elastista liimaa.


Levitä elastista liimaa koko sidoksen päälle ja myös ytimen muodostaman lenkin päälle. Hammastikku tms. on tässä hyvä apuväline. Elastimen liima estää lenkkiä rispaantumasta. Elastista liimaa voi lisätä myöhemmin lisää, jos lenkki kuluu.


Kun elastinen liima on levitetty, lenkki on valmis.


Lopuksi jätä elastinen liima kuivumaan esim. siimahylsyn avulla siten, että se ei ole kosketuksessa mihinkään.



Vetotesti

Lenkkien kestävyyttä moni epäilee. Vetotesti osoittaa tämän turhaksi.

Kaksinkertainen siimalenkki

Kaksinkertainen eli eteenpäin käännetty siimalenkki on erittäin kestävä. Se ei luista auki, vaan itse siima menee poikki, joten kestävämpää lenkkiä ei voi tehdä. Tälläinen lenkki kestää varmasti normaalit kalastustilanteet.

Vetotestissä siima katkesi 14-15 kilon kohdalla, itse lenkki pysyi ehjänä. Siiman katkaisemiseksi saa tehdä tosissaan töitä, joten kalastustilanteessa mitään ongelmaa ei varmasti tule.

Yksinkertainen siimalenkki

Yksinkertainen lenkki (ei käännetä lenkkiä takaisin eteenpäin) on melko kestävä, mutta luistaa usein auki. Vetotesti osoittaa, että lenkki luistaa auki 5-8 kg vedolla. Tämä luultavasti riittää hyvinkin normaaleissa kalastustilanteissa, mutta ytimen kääntäminen eteenpäin on kuitenkin suositeltavaa.

Sivua muokattu viimeksi 21.07.2009 22.26.
Muokkaajat MNi, admin

Katso myös

Siimalenkki Hakemisto

Kommentit

Kommenttisapuska88 - 02.11.2004

Kiitoksia tuosta helpommasta lenkin teko mahdollisuudesta! :D Olen itse pariinkin otteeseen yrittänyt tehdä sellaista toisen tyyppistä lenkkiä... mutten ole koskaan löytänyt tarkoitukseen sopivaa tarpeeksi ohutta neulaa!

Ps. Pääsee ensi kesänä koekalastukseen tuokin lenkki...


Kommenttimatti rouhe - 08.11.2004

aivan uusi juttu minulle


Kommenttikalamiäs - 13.01.2005

Häiritseekö toi siiman ominaisuuksia esim jos on pinta siima niin uppooko se


KommenttiTatuu - 13.01.2005

Kyllähän tuo kärki saattaa upota, jos siinä on kunnolla liimaa.
Kannattaa käyttää Sorron kehittämää lenkki-systeemiä, johon ohjeet löytyvät vaikka pk.netistä. Ei tarvitse liimoilla läträtä ja kestävä tulee...


Kommenttimirko - 15.01.2005

Lenkki vaikuttaa hyvältä ja helpolta tehdä, kerranki! Minkäslainen perukelenkki tähän liitetään?
Onko muut kuin jutuntekijä tehnyt tätä lenkkiä, kestääkö ja toimiiko? Uppooko kärki?
ihmettelee aloittelija.


KommenttiMNi - 16.01.2005

Sorron lenkki on oikein hyvä, moni kyllä senkin kanssa liimaa käyttää. Sitä kun laittaa siiman ytimen päälle, niin se ei rispaannu niin helposti.

Tuskinpa tuo kärki pahemmin upottaa siimaa tai ei ainakaan lohiluokissa ole ongelma. Oikein kevyessä kalastuksessa toki kannattaa asia huomioida.


KommenttiTatuu - 17.01.2005

Kyllä liimaa voi käyttää, mutta sitä ei tarvitse varsinkin jos tekee tuollaisen lenkin kuin kuvassa. Eli tuossa neula pujotetaan perhosiiman sisään parin sentin päästä kuoritusta ytimestä ja muuten tehdään samalla tekniikalla. Tuo on ehkä hieman vaikeampi tehdä, mutta kun muuatman kerran yrittää niin eiköhän onnistu...


Siiman kunnosta ei puhuta ;) Siiman kunnosta ei puhuta ;)
lenkki.jpg (157.0 KT)

KommenttiMNi - 17.01.2005

Joo, totta kun tarkemmin miettii. En itse ole tuolla tavalla lenkkejä tehnyt, kun en omaa sopivaa neulaa.

Mutta kuten sanottu, niin molemmat (tai onhan tapoja lukuisia) tavat ajavat asiansa.


KommenttiZalmon - 30.09.2007 (Muokattu 30.9, 13:58)

Olen tuollaista (siis tuota pääohjeessa olevaa) lenkkiä käyttänyt aina. Tosin ilman tuota elastista klunssia, koska tuo voi jäädä jumiin kärkirenkaaseen.

Ei ole koskaan pettänyt. Pohjasta repien. Kalathan tuo kestää vaikka ydin olisi pumpulia.


Kommenttinimetön - 08.12.2011 (Muokattu 8.12, 21:15)

Kyeiseinen siimalenkii kelluu. Käytän tätä lenkkiä, jos pään kelluminen on vättämätöntä. Solmu: Kuorittu siima on kuin pohjasiima nail knotissa: http://www.flyfishingconnection.com/nail.html , ja se sidotaan samallaa perjaatteella Perhosiiman päälle. lopussa kiristyksen jälkeen vahvistetaan solmu mm.sidontalkalla


Kommenttitiedostopörriäinen - 12.07.2012

:O Olipaha vaa näppärä ja helppo lenkki sekä huippu ohjeet! Mie kiitän!

Alottelevana perhokalastajana tullu pähkäiltyä, että mikäs se ois pitävin solmu pohja-heitto-perukesiïmojen yhistelyyn. Tän avulla mieki pärjää niitte kaikkie ihmesolmujen kera.;)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?