Zulu (oma työnnäyte, eli kehitysperho) (Kehitysperho)

KommenttiAma T Ööri - 19.11.2011

Oma työnnäyte Zulusta, yritin sitoa ohjeiden mukaan.

Kertokaa mitä parannettavaa ja millä tekniikalla tuon runkohäkilän saa siistemmäksi.
Runkohäkilän takaosasta tuli ihmeen tuuhea, oisko pitäny lopettaa häkilöinti puoli kierrosta aiemmin vai?

Kommentit

Kommenttijuhahujanen - 24.11.2011

Erittäin siistiä "kalastusperho"-sidontaa.
Jos kisaperho-kriteereillä vertaa, niin sitetnhän noita parannuskohteita vielä löytyy.
Eli runkohan on suht siisti, mutta onhan siinä viellä epätasaisuuksia ja kierre ei kierry ihan tasaisesti. Häkilässä hivenen liian pitkät siikaset. Pää hyvä samoin kuten pyrstö...


Kommenttizag - 24.11.2011 (Muokattu 24.11, 10:41)

Zulu on jännä perho sikäli, että siitä, jos mistään, esiintyy ehken eniten "sitojansa näköisiä" toteutuksia. Tämä näkyy hyvin esim. google kuvahaulla: zulu fly.
Henkilökohtaisesti pidän vähän tuuheammasta mallista, esim. hieman alla linkatun kuvan suuntaan. Mielestäni paras malli löytyy Juha Pusan ja Anssi Uitin Perhonsitojan kirjasta (btw. mainio opus). Siinä runkohäkilöinti on hieman kuvassa olevaa brittiversiota kevyempi.
http://www.fastmailtackle.co.uk/images/wt/wt81.jpg

edit: jos haluaisin antaa periksi nykyvirtauksille, niin voisin ajatella sitovani tämänkin tapaisen version :) http://www.theessentialfly.com/user/products/EF-2060.jpg


KommenttiAma T Ööri - 24.11.2011

Eli pyrstön ja pään välille jäi parannettavaa, pitääpä taas laittaa spigotti viuhumaan.

Suuret kiitokset hujaselle ja zagille hyvistä neuvoista, kummasti kehittyy sitojana kun saa perusteltua kritiikkiä.

Eritoten tuon Red Tagin kanssa tuli monta "ahaa elämystä" kun alkoi vinkkejä tulemaan.

Tuon viimeisimmän version Red Tagista rohkaistuin laittamaan ehdolle tuonne "oikean rasian" puolelle.


Kommenttiperhonsitoja90 - 24.11.2011

Nyt on jo sen verta kehitystä sidonnassa tapahtunut ensimmäisiin sidoksiin verrattuna, että pitääpäs kommentoida.
Hyvää kalastusperho- kategoriaa niin kuin tuo Kiuruveden karju jo tuossa mainitsikin.
-Itse laittaisin pyrstöön materiaalia tuplasti tuon määrän verran, muttamutta, makuasioita sano musti kun muniaan nuoli...
-Dubbaa runko tiukasti sikarinmuotoiseksi, helpottaa kummasti kierteen sitomista kun se ei uppoa dubbauksen sisään ja kierteiden välit pysyvät näin helpommin tasaisina.
-Kierteestä ottaisin yhden kierroksen pois, viisi kierrosta olisi mielestäni tuolle koukulle aika bueno määrä. Kierre on näköjään kierretty samaan suuntaan kuin runkohäkilä. Itse sitoisin sen vastapäivään häkilän kanssa, tällöin kierre vahvistaa häkilää kummasti. Tällöin saa tosin olla tarkkana ettei häkilän siikasia jää kierteen alle, mutta siinäpähän tulee harjoitusta ja taidot karttuu. Toki jos haluaa kietää häkilän ja kierteen samansuuntaisesti ja myös vahvistaa sidosta, voi sitoa ohuen kirkkaan monofiilisiiman ristiin kierteen ja runkohäkilän kanssa.
-Häkilässä on matskua just sopivasti! Häkilän kiertämistä avittaa ihan turkasen paljon perhopenkin rotaatio-ominaisuus! Eikun vaan häkilästä/häkiläpihdeistä kiinni ja perho pyörimään. Samalla tottakai perhon päältä katotaan että runkohäkilä tulee kierrettyä tasaisin kierroksin. Sama homma helpottaa myös kierteen kiertämistä. Ja niin kuin aiemmin jo mainittiin, valitse seuraavaan perhoon niin runkohäkilään kuin kaulushäkiläänkin hieman lyhytsiikasempi höyhen.
-Pää on aivan bueno! Hyvähyvä! Luodinmuotoinen, pieni ja näpsäkän kokoinen sidokseen suhteutettuna. Pari lakkakerrosta vielä ja avot, se on siinä!


Jaska


KommenttiAma T Ööri - 24.11.2011 (Muokattu 24.11, 17:30)

Kierteen teko on vielä aika hakusessa, siksi ihan tahallaan harjoituksen vuoksi tein enemmän kierroksia tähän.

Tässä vastakarvaan häkilän kanssa kierre.

Olipa hyvä perhonsitoja90 kun nyt sanoit tuon dubbausvinkin, tein päinvastoin ja dubbasin tasaiseksi ja tiukemmin.

Mitä perhopenkkiin tulee niin on uusi penkki hakusessa, nyt sidon käytettynä hankitulla vanhalla rohjolla jossa ei meinaa koukut edes pysyä paikallaan.


Kommenttistupe10 - 24.11.2011

Nätisti sidot jo! Koita saada häkilän siikaset taittumaan taakseppäin. Sekä häkiläkierrokset tasaisiksi. Tuossa lisäyksessäsi takana on kierroksia tiuhaan,niin keskus näyttää tyhjältä. Edessä pitääkin olla pari kierrosta enempi.

Tässä vielä minun mallini zulusta. Katso kierrosten määrää. http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=20994

Itse kierrän kierteen häkilänkierron jälkeen ja samansuuntaisesti. Näin se lukitsee häkilän hyvin paikoilleen,eikä siikasia jää kierteen alle.
Vastakarvaan kiertämällä siikasia jää itsellä ainakin paljon kierteen alle ja on aikaavievää vetää niitä sidontaneulalla vapaaksi. Ainakin jos kalastusperhoja tehdään.

Hyviä perhoja kuitenkin ensimmäisiksi!:)

-Tuomas


Kommenttiperhonsitoja90 - 24.11.2011 (Muokattu 24.11, 19:05)

Noni, sehän heti jo paljon parempi! :) Kierteen kierrokset on jo paljon suoremmassa ja häkilämateriaalin määrä on tässä just bueno, elävyyttä luulis löytyvän!

stupe: Nimenomaan kalastusperhoissahan se ristiinkiertäminen on juuri hyödyksi, saadaan vahvistettua runkohäkilää ettei ruoto niin helposti katkeaisi. Tavoitteenahan olisi siis perho joka kestää enemmänkin kuin sen yhden kalan...


Kommenttizag - 24.11.2011 (Muokattu 24.11, 19:20)

Nuo Tuomaksen Zulut kyllä kelpaavat hienoiksi esimerkeiksi. Joskin itse sitoisin eteen pari kaulushäkiläkierrosta lisää.
Yleisellä tasolla: itse kuitenkin välttäisin, etenkin Zuluista puhuttaessa, nimeämästä omaa henkilökohtaista näkemystäni ehdottomaksi totuudeksi, esim. häkilöinnin suhteen. Sen verran selkeästi poikkeavat eri nimisitojienkin näkemykset toisistaan. Nämä ovat kuitenkin pitkälti mielipideasioita (edellyttäen, että perusasiat ovat kohdillaan). Kauneus on sitten lopullisesti kalan silmissä, vai miten se sanonta menikään :)
Tuossa kierteen sidontasuunnassa itse pysyttäydyn perinteisessä ristiinkiertämisessä, vaikka kieltämättä siikasten kanssa joutuukin joskus hieman askaroimaan. Joskin hyvää jälkeä olet, Tuomas, tehnyt omalla tyylilläsi.


Kommenttistupe10 - 24.11.2011 (Muokattu 24.11, 19:42)

Joo. Häkilä pysyy paikoillaan silloinkin,kun kiertää kierteen samansuuntaisesti. Ainkin itselläni kierre on lukinnut häkilän. Monesti häkilä meinannut lähteä karkaamaan kierrettä kiertäessä,mutta kierrokset estäneet karkaamisen.

Tietysti olette oikeassa,että varmimmin kestävyyttä saadaan kiertämällä vastakarvaan.
Tosin ei ole vielä zuluni häkiläruodit katkeillut.
Kiitoksia omista näkemyksistänne. :)

Tosiaan sitojilla on näistä yksinkertaisistakin reseptiperhoista todella paljon erilaisia näkemyksiä ja omakohtaisia "oikeita" sidontatyylejä/kokemuksia. Mutta mielestäni sekin on hyvä asia. Saadaan erilaisia sidontatottumuksia leviämään.

-Tuomas


Kommenttieemail - 24.11.2011

Miten sidotte zulussa häkilän kiinni, itse teen siten, että sidon häkilähöyhenen kärjestään kiinni koukulle pyrstön kiinnittämisen jälkeen, teen rungon, kierrän häkilän ja lukitsen sen sidontalangalla päähän. Kierteen kierrän samaan suuntaan kuin häkilän. Onko "oikea" tapa sitoa häkilä päähän rungon tekemisen jälkeen, kiertää se päästä pyrstöön ja lukita kierteellä kiinni?


Kommenttizag - 24.11.2011

Enpä usko että tässäkään on ainoaa "oikeaa" tapaa, joskin kai enempi wanhan liiton tyylinä on tuo jälkimmäinen. Itse käytän tätä siksi, että minusta se tuntuu runkohäkilöinnissä luonnollisemmalta sidontasuunnalta. Saan höyhenen ruodin paksumman pään tukevammin kiinni pääpuoleen ja myös kierrettäessä kiristettyä höyhentä siikasten luonnolliseen suuntaan, ikäänkuin myötäsukaan vetäen. Heh, otapa tuosta nyt selvää :)


Kommenttieemail - 25.11.2011

Kiitos tiedosta zag! Itse teen tuolla aikaisemmin mainitsemallani tavalla, koska enon tekemässä "wanhan liiton" tavalla tehdyssä zulussa häkilähöyhen irtosi kierteen alta, tosin kymmenen pienen raudun jälkeen, mutta ei kaloja haitannut, 7 tuli vielä:):)


Kommenttizag - 25.11.2011

Tässä vielä edellä mainitsemani Perhonsitojan kirjan Zulu, esimerkkinä siitä, että häkilöinti voidaan tehdä eri tavoin "oikein".
(Toivottavasti, knockabout, siunaat tapahtuneen tosiasian eteen laitettuna, luvattoman kopiointini :))


KommenttiAma T Ööri - 27.11.2011

Pää liian pitkä mutta häkilöinti ja kierteen teko alkaa pikkuhiljaa luonnistua.


Kommenttieemail - 30.11.2011

Pää näyttäisi liian pitkältä, tosin se voi johtua kuvasta ja siitä että kännykän pieneltä näytöltä ei saa niin hyvin selvää. Runko voisi olla hitusen paksumpi ja häkilä enemmän takaviistoon niinkuin tuossa zag:n kuvassa.

Kommentoi

Tämä perho kuuluu kehitysperhoihin, huomioi se kommenteissasi.

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?