streamer kalastus

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Pectus1 23.2. 2004, 14:47

Uusi aihe Vastaa ketjuun
9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
hunttis streamer kalastus 4.7. 2003, 14:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
mitenkä se streamer kalastus oikein menee? jotenkinhan sitä pomputellaa tai jotain sellasta? streamer reseptejä saa kanssa antaa muunnelmia yms.
korjatkaa, jos olen pahasti väärässä :)
ainiin ja voiko kelluvalla siimalla kalastaa streamerilla?
ps:oisko kellään neuvoja tuhmakoskelle

hunttis

iko Re: streamer kalastus 1.10. 2003, 18:55 Vastaa tähän viestiin Vastaa
yks resepti joka on toiminu ja helppo sitoo.
4 koon streamerkoukku. sinne perään lyhyt flasabou nippu,(paksu). vähän matka päähä ohuempi mutta pitempi flashabou nippu, ja sit mustasta marabousta selkä(lyhyempi ku se pitkä ylempi flasabou)pään voi tehä kuulasta tai mudler tai sidontalangasta pää.
pitäis se loppu olla semmone suippo.ohenee siis sinne loppuun päin.TOIMII!!!! sain tuhmakoskelta joskus muutama vuos sitte vähä tommallisella streamerilla 1,7 kirkkaan nousutaimenen, oli kevät.!!

jänkäkoira Re: streamer kalastus 6.11. 2003, 20:17 Vastaa tähän viestiin Vastaa
hunttis kirjoitti:
> mitenkä se streamer kalastus oikein menee? jotenkinhan sitä
> pomputellaa tai jotain sellasta? streamer reseptejä saa kanssa antaa
> muunnelmia yms.
> korjatkaa, jos olen pahasti väärässä :)
> ainiin ja voiko kelluvalla siimalla kalastaa streamerilla?
> ps:oisko kellään neuvoja tuhmakoskelle
>
> hunttis

mulla on tavallaan sama ongelma etten tiedä oikein sitä oikeeta
tapaa jos sitä sit on.
itse olen streameria uittanut virrassa ja antanut sen vaan olla virran vietävänä.painotus kyllä auttaa niin saa perhot lähelle pohjaa..
kyllä kai sitä sit oppii kun ei anna periksi ja kuuntelee oppineiden ohjeita..

MNi
[Ylläpito]
Re: streamer kalastus 7.11. 2003, 07:59 Vastaa tähän viestiin Vastaa
jänkäkoira kirjoitti:

> itse olen streameria uittanut virrassa ja antanut sen vaan olla
> virran vietävänä.painotus kyllä auttaa niin saa perhot lähelle
> pohjaa..

Yksi tapa kalastaa streamerillä on antaa sen olla virran mukana. Toimii joskus hyvinkin. Riippuu paljon paikasta miten on parasta kalastaa. Jos on kovaa virtaa ei kala kuitenkaan itse uittamista niin ehdi katsoa, joten silloin kannattaa (ja muutenkin) keskittyä ensinäkin siihen, että saa perhon sellaiseen paikkaan, mistä kala sen näkee. Tähän voi vaikuttaa uittamisen lisäksi perhon mallilla ja painotuksella.

Streamerillä voi kalastaa myös nykimällä sitä sisään pikkupätkissä, jolloin se näyttää (pakenevan) pikkukalan uinnilta. Kosken niskoilla ja rauhallisemmissa virtakohdissa ainakin tuntuu tälläinen uitto toimivan.

Ensiksi kannattaa siis huolehtia siitä että saa perhon kalan näkyviin ja sitten miettiä miten maksimoi kalalle tulevan ärsytyksen. Siihen ei mitään yleispätevää sääntöä ole, mutta kokeilemalla selviää.

--
MNi

Elvis Re: streamer kalastus 12.11. 2003, 16:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuleepas ajoissa vastauksia...

Kuitenkin, kokeile tuota vapaasti uittamista vasta viimeisenä keinona tai ihan ensimmäisenä, kun kalat eivät ole vielä säikkyinä (jos pitää pysyä streamereissa). Hidas uitto tulee ehkä parhaiten kysymykseen talvisin.

Muuten streamerin uittamisessa kannattaa käyttää mahdollisimman poukkoilevaa ja vaihtelevaa tyyliä. Myös mahdollisimman nopea viistätys poikkivirtaan tai myötävirtaan(ottaa koville, tiedän) on ajoittain tehokasta, etenkin kesällä. Lyhyet heitot ylvirtaan ja vapaa nostamalla sekä siimasta vetämällä saa perhoon vauhtia, niin että vesi vaan roiskuu.

Esim.
Syyskuussa Lestijoella oli hiljainen päivä larvojen ja nymfien suhteen. Vaihdoin tinselin tilalle ja nakkailin aikani, mutta paras puhti oli jo poissa, joten uittaminen unohtui. Heitin kuitenkin vastarannalle, reilusti ylävirtaan ja aloin sytytellä tupakkaa. Akanvirta piti perhoa sytyttämisen ajan lähes paikallaan ja keskivirta teki syvän pussin heittosiimaan. Kun siima kiristyi, alkoi tinseli tulla ylävirrasta, pinnan tuntumassa, kovalla kyydillä. Laskin vajaan parinkymmenen metrin matkalle ehkä kolme leiskausta perhon perässä ja viimeinen jäi kiinni.

Saman muistin vajaa kuukausi sitten Myllykoskella. Ensin uittelin rauhallisesti ja tarkasti, sillä vesi oli kylmää, enkä uskonut kalojen kiinostuvan kovin vauhdikkaista perhoista. Olin väärässä. Heti ensimmäinen heitto, jolla kokeilin vetää mustaa puppelia niin kovaa kuin kädestä lähti, tuotti alamittaisen taimenen. Saldona olisi tullut todella kovaksi, ellen olisi jättänyt hommaa kesken. Tuntui, että jokaisen kiven takana olisi ollut alamittainen taimen.

kautonen Re: streamer kalastus 8.1. 2004, 14:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
ei sitä pomputella vaan heitetään poikki,vasta tai myötävirtaan itse heitän mieluiten poikki tai alavirtaan kalastan kaksihaaraisilla perhoilla joka paikassa. kaksi haaraista perhoa voi hiukan nykä kun se valuu virran mukana.

Oltsu Re: streamer kalastus 28.1. 2004, 19:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sreamerkalastus on niitä helpoimpia tyylejä. Ei muuta kun nakkaa veteen ja antaa kosken viedä. Helpoin tapa tartuttaa kala on jo mainittu tapa heittää poikkivirtaan ja antaa virran tehdä pussi niin, että tuntuma pysyy koko ajan. Tai sitte voi heittää viistoon alavirtaan. Kuitenkaan paikallaan perhoa ei ole järkeä "roikottaa".

Jere Re: streamer kalastus 28.1. 2004, 23:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Oltsu kirjoitti:

> alavirtaan. Kuitenkaan paikallaan perhoa ei ole järkeä "roikottaa".

Paikallaan roikottaminen toimii todella sameissa vesissä. Ilmeisesti kalat eivät silloin nää pitkälle, joten eivät sinänsä huomaa roikottamista?

fish action Re: streamer kalastus 16.2. 2004, 13:17 Vastaa tähän viestiin Vastaa
hunttis kirjoitti:
> mitenkä se streamer kalastus oikein menee? jotenkinhan sitä
> pomputellaa tai jotain sellasta?

Toimii samanlailla kun jigikalastus! Eli sellaista edestakas vetoa! :D

Pectus1 Re: streamer kalastus 23.2. 2004, 14:47 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Voisi itse kanssa tehdä pienen lisän, aiheeseen.
Streamer-kalastuksessa on useita eri tyylejä joista muutamia on tässä mainittu jo varmaan yleisimmät. Eli tyylejä (pahoittelen jos kaikki nimet eivät ole aivan oikein yms. kirjoitus virheet).
Poikki virtaan joko nyppien tai sitten vapaasti virran mukana. Molemmat toimivia ja helpoimpia versioita kalastaa(omalisä, vapaasti virran mukana kannattaa tuplata perukkeen mitta kirkkaissa vesissä, eron kyllä huomaa.) Näistä tekniikoista on eri variaatioita, kuten ns. surffilauta/nirha eli aivan pinnasta ja vauhdilla. yms.

Sitten tästä hivenen poikkeava versio on ensin poikki virtaan heitto, jonka jälkeen korjaus heitto joko ylä tai alavirtaan(omalisä, silloin kun kala arka niin hyvä käyttää korjaus heittoa ylävirtaan jolloin saat perhoon lisä liikettä ja saat pidettyä sitä tarkemmin otti paikalla. Alavirtaan korjaus, suosittelen testaamaan keväällä norssi aikaan ja yleensäkin ärsytyksen puolesta, perho pari kokoa suuremmaksi/näkyväksi ja nopeasti ottipaikan yli, joskus jopa voi tehostaa vetämällä siimaan sisälle peruketta tässä voi myös pidentää.

Sitten tuo "roikotus" a.k.a pullalohi taktiikka, jos paikalla on istari kirreä räikeä perho, etenkin juuri istutetulle. Perho ottimontun yli jonka jälkeen sormilla, vain sormin, puuduttavasti vedät siimaa sisälle, mielestä tehostuu jos nypit pohjaa myöten vielä ja vaikka jätät välillä paikalleen pohjalle. Tämä tekniikka on ollut aika takuu varmaa toiminnaltaan, tylsä kuin mikä.

Sitten tekniikka, josta luin ensimmäisen kerran, olisiko ollut urheilukalastus vaiko perhokalastus-lehdestä eli streamerlarvastus. Lehdessä henkilö kehui tekniikkaa, jos oikein muistan iijoen harjuksille. Tekniikkasta itsessään sen nimi jo kertoo kaiken olennaisen, lujaa pohjalle. Tekniikka ei ole ole kaunista katseltavaa eikä tee hyvää ranteille mutta kieltämättömän tehokasta paikassaan. Tulvat, sameat vedet, kovassa virrassa, isommalle harjukselle ja kohde kalat pikku kalojen perässä. Ei kuulu suosikkeihini, mutta harjuksen kalastuksesta en jättäisi syksyisin pois. Ja lisänä varaudu perhojen menetyksiin 5-7 perhoa per malli.

Yksi tekniikka joka on jäänyt mieleeni niin paljon, että sitä tulee käytettyä on ns. veden hakkaus. Ensimmäistä kertaa kun minulle kerrottiin tästä aino mikä tuli mieleen oli: "??????". Henkilö, joka minulle kertoi tästä oli huomannut tämän talvella kalastaessaan, kun omien sanojensa mukaan halusi vain puhdistaa siimaa vedestä. Siinä sitten "puhdistaessaan" siimaa vedestä heiluttamalla vapaa vettä vasten ettei jäädy kelalla(omalisä, älä kysy tämän järkeä mutta...). Tarina jatkui niin, että kävi kala kiinni, ja niin on tahtonut käydä aina silloin tällöin kun muut tekniikat eivät ole toimineet talvella. Kesäaikaan en ole huomannut tekniikkaa toimivaksi mutta talvelle kuuluu ehdottomasti repertuaariini.Ja jos ei ole liikaa porukaa ympärillä...

Näihin kaikkin eri tekniikoihin vaikuttaa myös onko perho painotettu vai painottamaton. Sillä pelkästään voi vaikuttaa, onko jigimäistä vai mitä, uiko perho paremmin vai huonommin silloin kun sen on painotettu/painottamaton. Ja siihen en mene kun en muutenkaan usko, että ketään jaksaa lukea näin pitkälle muutenkaan.

9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe