Särkikalojen tunnistus

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Pentagramm 16.7. 2007, 23:09

Uusi aihe Vastaa ketjuun
8 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
januz Särkikalojen tunnistus 3.6. 2007, 13:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tästä löytyy tajuton määrä tavaraa netistä, muttei oikein mitään mikä pulmaani auttaisi. Oltiin viimeyönä perhostelemassa turpaa, tai ainakin kalaa, jonka aina turvaksi olemme aina määriteleet- suuri särkikala, isot suomut, leveä suu, varsin karppimainen olemus. Yhden aikoihin yöllä kaverin streameriin posahti kuitenkin otus, jonka tunnistaminen oli varsin vaikeaa, ja laji on edelleenkin mysteeri.

Kalalla ei ollut painoa kuin 1,7kg, mutta pituutta tuollaiset 50cm, ja kaksikiloinenkin turpa on huomattavasti tuota lyhyempi, mutta korkeampi kuin tuo saamansa kala. Suu oli mielestämme myös suhteessa pienempi. Pyrstön pää oli selkeästi muuta pyrstöä mustempi. Myös säyne on kokemuksemme mukaan korkeampi ja lahnamaisempi kasvettuaan suureksi. Kala oli uros, maitilirusta päätellen. Ongelmalliseksi homman tekee se, että kamera oli tietenkin kotona, juuri silloin kun sitä olisi tarvittu, ja kun tuollaisesta ei oikein ruokaakaan innosta tehdä, päästimme takaisin lihomaan.

Taistelu ei ollut yhtään turpamaisen repivä ja lyhyt, vaan muistutti enemmän laiskaa haukea, joka vaan jömöttää pohjassa ja välillä polskaisee rauhassa metrin pari kauemmas. Paikka on sellainen, josta varsinkin juhannuksen jälkeen nousee suuria turpia, joitain kilometrejä korkeammalla kun paikat, johon säyne kuukautta aiemmin on noussut kutemaan. Kala oli siis varsin linjakas ja kaunis. Onko tällä kuvauksella mitään mahdollisuutta arvata?

Cascade Re: Särkikalojen tunnistus 3.6. 2007, 15:13 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kuvauksen perusteella veikkaisin säyneksi?

januz Re: Särkikalojen tunnistus 3.6. 2007, 21:50 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Cascade kirjoitti:
> Kuvauksen perusteella veikkaisin säyneksi?

Onko kokemusta noiden kalojen pyytämisestä? Tuo väsytyskäyttäytyminen oli eniten kummastusta herättävä, turvat kun yleensä repivät n.30-60s., koosta riippuen, ihan raivona, ja väsähtävät haavattavaksi tuon jälkeen. Toisaalta, kokemuksen mukaan säyneet kutevat kyseisessä joessa jo muutamaa viikkoa aiemmin, ja alempana- josko isot sitten nousevat ylemmäs?

Myöskin säyneellä pitäisi olla tietääkseni kutu jo ohi, mutta kyseisellä herralla oli maitivarastot vielä täynnä... Onko tietoa, onko turvalla esim. ennen kutua tai muutenkin, sukupuolissa havaittavia eroja? Pyrstön takaosa oli nimittäin selkeästi musta, siinä oli tavallaan parin sentin musta raita, jota ei turvan tai säyneen kuvista kummaltakaan kalalta löydy. Myöskin pyrstö oli muistini mukaan pyöreälinjaisempi kun säyneellä.

Ruumiin muoto oli särkikalaksi todella "tyylikäs", lähes "lohimaisen" virtaviivainen, joka ei kokemani mukaan ole suureksi venähtäneillä särkikaloilla tyypillistä, niistä kun tulee hiukan lahnamaisen pullevia. Ruumis ei juurikaan paksuuntunut leveän niskan jälkeen, vaan sulavasti kaartui pyrtsöön. Kalastuksellisesti tilanne oli joessa yöllä myöskin mielenkiintoinen, koskessa lähes kuhisi isoja turpia(tai säyneitä?) jotka joko syödäkseen tai muuten jahtasivat salakoita niin että kuhina kävi, kuitenkaan mikään perho ei kelvannut, larvasta ja liitsistä streameriin koitettiin kaikkia. Sitten mustaan, tyypilliseen yöstreameriin pamahti tuo jötkäle aivan yllättäen suvannosta. Harvoin näkee yhtä pitkää särkikalaa, edes isoa lahnaa, toutainta kun en koskaan ole päässyt jallittamaan.

PNO Re: Särkikalojen tunnistus 4.6. 2007, 21:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itse veikkaan, että toutain.

potsi Re: Särkikalojen tunnistus 20.6. 2007, 15:25 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Cascade kirjoitti:
> Kuvauksen perusteella veikkaisin säyneksi?

Säyneellä on punaiset evät

Pentagramm Re: Särkikalojen tunnistus 6.7. 2007, 21:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Oisko Sulkava tai Karppi todennäkoisesti jompi kumpi.
Entäs Pasuri, minkä väriset silmät kalalla oli?

[Muokattu 6.7.2007, 21:38]
Fishman Re: Särkikalojen tunnistus 6.7. 2007, 23:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Kuvauksen perusteella todennäköisesti toutain. Etsippä kuva toutaimesta ja vertaa sitä teidän kalaanne. Ehkä pulma ratkeaa siinä :).

Perho joka söi lohikaloja Re: Särkikalojen tunnistus 7.7. 2007, 08:23 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Veikkaisin toutain.

Pentagramm Re: Särkikalojen tunnistus 16.7. 2007, 23:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa

8 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe