Siistein dubbaustekniikka

Keskustelut » Perhonsidonta

Viimeisin viesti: MNi 15.1. 2004, 16:36

Uusi aihe Vastaa ketjuun
10 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
HansutheFlyFisher Siistein dubbaustekniikka 11.1. 2004, 22:08 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen sitonut jo toista vuotta, mutta dubbaus tahtoo tuottaa vaikeuksia. Mahtaa olla välineistä kiinni; käytän vahana paperiliimapuikkoa... Aivan kaikenlaista ainetta ei saa runkoon rullattua. Ei oo tullu opaskirjojakaa luettua vielä.

Mikä avuksi? Kenties joku vaha, vai tarviiko niitä? Sais lisää ulottuvuuksia sidontaan, kun osais dubata paremmin.

Eero Siistein dubbaustekniikka 11.1. 2004, 22:55 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sain joululahjaksi perhonsidonta paketin ja olen huomannut saman vaivan. Itse olen kastanut dubbaus tavaran eri-keepperiin ja sitten tehnyt sen rungon. Ei irtoa eikä kalat riko. Värityskään ei muutu koska liima on kuivuessaan läpinäkyvää.
Kokeilemalla oppii.

T:Eero

laude Re: Siistein dubbaustekniikka 11.1. 2004, 23:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
HansutheFlyFisher kirjoitti:
> Olen sitonut jo toista vuotta, mutta dubbaus tahtoo tuottaa
> vaikeuksia. Mahtaa olla välineistä kiinni; käytän vahana
> paperiliimapuikkoa... Aivan kaikenlaista ainetta ei saa runkoon
> rullattua. Ei oo tullu opaskirjojakaa luettua vielä.


Helpoin tapa dubata on kosteilla sormilla. esim. Jäniksen korvasta revitty dubbaus materaali tarttuu sidontalankaan ihan näppärästi lievällä punomis liikkeellä. Älä laita kovin paljon dubbausmateriaalia muuten sidoksesta tulee löysä. Tähän hommaan ei taida olla kovinkaan monta vaihtoehtoa. Jokainen käyttää sitä minkä parhaaksi toteaa. Sinun tapasi dubata on ihan näppärä juttu.

Velsku Re: Siistein dubbaustekniikka 12.1. 2004, 00:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa
HansutheFlyFisher kirjoitti:
> Olen sitonut jo toista vuotta, mutta dubbaus tahtoo tuottaa
> vaikeuksia. Mahtaa olla välineistä kiinni; käytän vahana
> paperiliimapuikkoa... Aivan kaikenlaista ainetta ei saa runkoon
> rullattua. Ei oo tullu opaskirjojakaa luettua vielä.
>
> Mikä avuksi? Kenties joku vaha, vai tarviiko niitä? Sais lisää
> ulottuvuuksia sidontaan, kun osais dubata paremmin.

Helpoimmalla pääset, kun peukaloa ja etusormea toisiaan vasten "vetämällä" pyörität dubbauskarvan sidontalangan ympärille (tee "pyöritys" vain yhteen suuntaan, aloittaen läheltä perhoa ja sitä mukaa alemmas kun dubbinki kiertyy sidontalangan ympärille). Dubbinkia ei kannata laittaa liikaa kerrallaan, mieluummin tee runko useassa osassa kuin yhdessä. (kunnes osaat kunnolla). Eli tee duppinkia sidontalankaasi aina vähän kerrallaan ja kierrä ne paikalleen. Ennen dubbingin kiertämistä perhon rungolle kannattaa dubbinki vielä työntää lankaa pitkin lähemmäs perhoa. Näin ei tarvitse niin montaa turhaa kierrosta pyöritellä lankaa perholle ennenkuin dubbaus alkaa.

Nollakelin suksivoide tai dubbausvaha hierottuna sidontalankaan kohtaan johon dubbinki kierretään auttaa jonkun verran, muttei mitään välttämätöntä jos homman osaa.

Kannattaa aloittaa jollain helpolla karvalla dubbaus aluksi, kunnes oppii niillä tekemään. Hylje ja jäniksen naama ovat aika vaikeita jäykkyytensä takia. Helppoja ovat pehmeät, esim kani ja Fly-rite body dubbing. yms.

Dubatun rungon saa sitten pörhölleen jälkeenpäin (jos tarvis) harjaamalla sitä hammasharjalla jossa karvat ovat katkaistu parin millin (2-4mm) mittaisiksi.

- Velsku

krisse Re: Siistein dubbaustekniikka 12.1. 2004, 01:24 Vastaa tähän viestiin Vastaa
HansutheFlyFisher kirjoitti:
> Olen sitonut jo toista vuotta, mutta dubbaus tahtoo tuottaa
> vaikeuksia.

Muutama niksi dubbaukseen on. Itse useimmiten dubbaan halkaistun langan avulla. Eli langasta pyöritetään kierre pois ja neulalla tökätään keskelle lankaa jolloin se "halkeaa". Materiaalit halkaistun langan väliin, levitetään hieman ja sitten spigotti pyörimään. Lanka kiristää materiaalin sisäänsä. Menetelmän etuna voisi mainita materiaalien hyvän pysyvyyden kovassakin käytössä, eikä tarvitse käyttää vahoja apuna.

Toinen konsti joka sopii erityisesti pintaperhojen runkoja dubattaessa. Sidontalanka vahataan ja sitten painellaan lankaa vasten rungolle dubattavaa materiaalia. Pyöritetään sormilla yhteen suuntaan dubbingia joka on langalla että se kiinnittyy kunnolla ja sitten vaan kierretään rungoksi. Tämän tekniikan etuna on se että rungosta tulee ilmava ja materiaalia ei varmasti ole liikaa.


Jani Re: Siistein dubbaustekniikka 12.1. 2004, 09:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
HansutheFlyFisher kirjoitti:

> Mikä avuksi? Kenties joku vaha, vai tarviiko niitä? Sais lisää
> ulottuvuuksia sidontaan, kun osais dubata paremmin.

Kuten tuossa moni mainitsikin, niin kannattaa katsoa, että dubbausmatskua ei laita liikaa kerralla langalle, niin sen saa helpommin kiertymään.

Jokin hiusvaha on hyvää, jos pitoa ei löydy muuten tarpeeksi. Joillain vahoilla voi olla tosin kelluttavia ominaisuuksia ja kohteesta riippuen tämä voi olla hyvä tai huono asia. Hyvä ainakin emergenteissä.

HansutheFlyFisher Re: Siistein dubbaustekniikka 12.1. 2004, 12:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos neuvoista! Pitääpä kokeilla.

Elvis Re: Siistein dubbaustekniikka 14.1. 2004, 11:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ja vielä yksi juttu, dubbaus ei ainakaan onnistu jos olet juuri käynyt hankaamassa sormesi putipuhtaiksi ja kuiviksi. Jos sormet luistavat, ei materiaalia tahdo saada millään tasaiseksi.

Ainakin hiuslakka ja -vaahto, vahat ja lievä epähygienia auttaa. Samoin kannattaa sekoittaa eri materiaaleja, mikä tekee sidoksistakin elävämmän näköisiä. Sekoita (huolellisesti) eri sävyjäkin, esim. harmaata kaninnaamaa, ruskeaa ja/tai vihreää antronia. Lopputuloksena on helppo dubbaus ja todella luonnollisen näköinen larva.

MNi
[Ylläpito]
Re: Siistein dubbaustekniikka 14.1. 2004, 11:45 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Elvis kirjoitti:

> Ainakin hiuslakka ja -vaahto, vahat ja lievä epähygienia auttaa.

Epähygieniaa saa sormiinsa hieromalla nenäntyveä, siis nenän reunaa ja ehkä mieluiten nenän ulkopuolelta ;). Jos käyttää jotain hiusvahaa tms. niin hiuksia hieromalla saa myös pitoa sormiinsa.

Kettju Re: Siistein dubbaustekniikka 14.1. 2004, 19:15 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen käyttänyt dubbausvahana mehiläisvaha kynttilän jämää. Toimii todella hyvin! Kun vielä tekee langasta lenkin ja vahaa sen kynttilällä, niin pysyy karvat & muut kuidut hyvin langassa.


MNi
[Ylläpito]
Re: Siistein dubbaustekniikka 15.1. 2004, 16:36 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hyviä vinkkejä tuli monilta. Koostin aiheesta sivun FAQ:n puolelle: http://perhorasia.fi/Faq/Faq.thtml?title=Dubbaaminen

Keskustelua toki voi edelleen jatkaa.

10 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe