Järvilohen vaelluspoikasten seuranta Lieksanjoella

admin, lisätty 10.06.2004 10.31 #
Pielisen Järvilohi Lieksanjokeen -hankkeen biologinen osio aloittaa yhdessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Joensuun toimipisteen kanssa Lieksanjoesta kohti Pielistä lähtevien kaksivuotiaiden järvilohenpoikasten liikkeiden seurannan. Tällä pyritään selvittämään poikasten levittäytymistä Pieliseen sekä sitä, onko vasta­istutettujen ja vuoden tai kaksi joen yläosissa eläneiden smolttien vaelluskäyttäytymisessä tai kuolleisuudessa eroja.

Seurantaa varten kolmenkymmenen lohenpoikasen sisään asetetaan pieni akustinen lähetin. Kalat vapautetaan viikon 24 aikana Lieksanjoen alaosiin, ja smolttien liikkeitä seurataan tiiviisti koko lähettimien toiminta-ajan eli 12 vuorokautta. Lähetinpoikaset kyetään paikantamaan veneistä erikois­valmisteisilla vastaanottimilla jopa puolen kilometrin päästä.

Sekä kaikkien lähetinkalojen että Lieksanjoen yläosiin laskevista sivujoista koepyynnissä kiinni­saatujen lohenpoikasten selkään on kiinnitetty numeroitu kalamerkki. Kaikki tieto järvilohien liikkeistä Pielisellä on erittäin arvokasta, joten merkityn kalan pyydyksiinsä saaneita ilmoittamaan kalamerkin numeron, pyyntipaikan ja -ajankohdan sekä pyydyksen ja kalan tiedot joko Järvilohihankkeelle tai Joensuun riista- ja kalantutkimukseen. Lähettimistä Järvilohi­hanke maksaa 20 € palautus­maksun.

Lisää projektista voi lukea Järvilohi -hankkeen sivuilta.


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?