Virhon kaloja lypsetty

MNi, lisätty 12.11.2004 11.35 #
Lauantaina 6.11. lypsettiin Virhon hautomolla taimenia ja lohia. Vantaanjokisuun siian lippoajilta oli saatu lähes ennätysmäärä emokaloja Virhon altaaseen. Vain syksyllä 1998 on saatu enemmän kaloja.

Lypsyä jatketaan lauantaina 13.11. samassa paikassa. Ajo-ohjeet paikalle löytyvät edellisestä "lypsykutsusta".

Viime lauantaina lypsyä seuraamassa ja työhön osallistumassa oli lähes 30 henkeä. Taimenista saatiin noin 25 400 ja lohista 12 700 mätimunaa. Hautomoprojektin vetäjä Jorma Jukarainen arvelee, että mätimäärä nousee taimenilla lähes 40 000:een ja lohilla 20 000:een.

"Mäti on tänä syksynä erityisen hyvälaatuista", iloitsee Jukarainen. "Alkukuolleisuus oli hautomomme historian pienin".

Osa lohenmädistä laitettiin lypsyn jälkeisenä päivänä Vantaanjoen Pitkäkoskeen ns. mätirasioissa, joissa se kypsyy kevääseen mennessä poikasiksi. Suurin osa mädistä jää kuitenkin hautomon altaisiin haudottavaksi. Syntyvät poikaset istutetaan keväällä ja alkukesällä Vantaanjoen vesistöalueen koskiin ja puroihin. Virho kiittää lämpimästi kaikkia emokaloja luovuttaneita ja lypsyyn sekä esivalmisteluihin osallistuneita. Ilman vapaa-ehtoisten panosta työ ei onnistuisi.

Osa kaloista ei ollut vielä valmiina lypsyyn, joten sitä jatketaan taas ensi lauantaina 13.11. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan tapahtumaan. "Myös kalojen lypsämistä on mahdollista kokeilla", kertoo Jukarainen.

Lisää aiheesta voi lukea myös SKES:n ja Virhon sivuilta.


Kommentit

Kommenttispider - 12.11.2004

Todella hieno homma . Lisää samanlaista toimintaa ja tulevaisuus on turvattu .

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?