Vantaanjoen vesi kirkastetaan

admin, lisätty 01.04.2005 00.26 #
Ympäristöhallinto on päättänyt aloittaa tänään 1.4.2005 alkaen toimenpiteet Vantaanjoen veden kirkastamiseksi. Vantaanjoen vesi on tähän asti ollut hyvin sameaa, mutta nyt siitä tehdään kristallinkirkasta.

Joen kunnostus tapahtuu uudella vallankumouksellisella menetelmällä, jota on kehitetty useita vuosia Suomessa. Menetelmä perustuu veteen lisättävien kemikaalien kykyyn saostaa veteen liuenneita aineita, jolloin ne voidaan poistaa laskeuttamalla.

Tehokas menetelmä

Kemiallisella veden puhdistuksella kiintoaineen poistumaksi on saatu keskimäärin 50 - 91 %, kokonaisfosforin 48 - 86 % ja kokonaistypen poistumaksi 1 - 34 %. Näkyvin muutos kemikaloinnin vaikutuksista on ollut veden kirkastuminen, joka johtuu liukoisten väriä muodostavien humusaineiden sekä raudan saostumisesta.

Puhdistaminen aloitetaan ohjaamalla osa Vantaanjoen vedestä Vantaan Kaivokselan kohdalla olevaan vanhaan jokiuomaan, joka on viime vuosina kunnostettu siten, että sen virtauskapasiteetti on 80% Vantaanjoen virtaamasta. Kun Vantaanjoen pinta on saatu laskettua matalaksi, kuoritaan joen pohjasta siellä oleva humusaine ja tämän jälkeen pohjalle levitetään soraa, joka toimii jatkossa kalojen kutupaikkoina ja peittää humuksen siten, että se ei enää pääse leviämään jokeen.

Pohjankunnostuksen jälkeen vesi ohjataan takaisin oikeaan uomaan ja samalla jokeen aletaan lisäämään kemikaaleja, jotka pitävät veden kirkaana. Lisäyspaikkana toimii Vantaanjoen Nurmijärvellä olevat alueet ja Keravanjoki Tikkurilan kohdalla. Kemikaaleja on laskettu tarvittavan noin 20 kg päivittäin, joka on hyvin pieni määrä. Tätä edesauttaa Vantaanjoen melko hidas virtaama.

Käytännön vaikutukset

Ennen ja jälkeen kirkastuksen
Ennen ja jälkeen kirkastuksen

Laskelmien mukaan joen vesi muuttuu joen alajuoksulla lähes kristallinkirkkaaksi. Menetelmän kehittäjien mukaan veteen voi tulla hieman vihertävä sävy, mutta sen ei uskota aiheuttavan haittaa, vaan uskotaan auttavan Vantaanjoen sivupuroissa olevien ainutlaatuisten (näin etelässä ainakin) vihernieriäkantojen leviämistä.

Perhorasia haastatteli asian tiimoilta Helsingin kaupungin uutta kalakannoista vastaavaa virkamiestä Lasse Lyckströmmiä, joka toteaa asiasta seuraavaa: "Uskon tämän uudistuksen tuovan aivan uudet mahdollisuudet pääkaupunkiseudun kalastajille. On selvää että jatkossa kalastusmatkailu Suomessa kääntyy pohjoisesta etelään. Miksi mennä Tenolle kalaan, kun voi kalastaa laadukkaammin Kehä I:n sisällä?


Kommentit

KommenttiFlySam - 01.04.2005

Mahtava uutinen. Kyllä sitä Helsingissäkin vielä ajatellaan meitä kirkkaan veden perässä juoksevia kalastajia. Hyvä Lasse ! ;)


KommenttiNorther - 01.04.2005 (Muokattu 1.4, 09:52)

Ei voi muuta sanoa kuin että hieno juttu ;)
Kauanko tämä operaatio kestää? Ja kaloille ei varmaan ole tästä mitään haittaa?[Haastattelutietojen mukaan homma läpiviedään vajaassa 2 kuukaudessa. Sumarikalastuskauden voi kuitenkin avata vanhassa uomassa, joten joki pysyy kalastajille auki. Kalakantojen suhteen uskotaan räjähdysmäiseen lisäykseen. Varsinkin nousulohen uskotaan löytävän kutualueille helpommin kirkkaissa vesissä. - Admin]

Kommenttiihmelaama - 01.04.2005

Aika paljon täytyy Vantaanjokeen kossua kaataa, että siitä tulee "kirkasta"... toivottavasti onnistuu tämä kirkastaminen.

Itsehän olen näihin kirkkaisiin jo kyllästynyt ja ehdottaisinkin että meillä täällä Koillismaalla virtailevat vedet mäskitettäisiin jo tulevalle suvelle singlemaltin ruskeiksi, sekoitus viskitkin käy.

*hik*


KommenttiFlySam - 01.04.2005

Lähetäppä Ihmelaama Lasselle sähköpostia ja kysy, että minne ne sen pohjahumiksen oikeen kuljetaa.
Veikkaan, että saisitte varmasti todella edullisesti pari tankkiautollista pohjalilliä sinne Kitkalle tai lähialueille.

Maitokahvi on parasta...


Kommenttiturakainen - 01.04.2005

Juu kuulin myös tänään että maa- ja metsätalousministeriö on luvannut 5 miljoonaa eeroa taimenen kutupaikkojen ennallistamiseen ja 9.7 miljoonaa eeroa erilaisiin kalaporrashankkeisiin. Lisäksi vähän lupailttiin 1,3 miljoonaa järvilohiprojektiin.


Kommenttipikkug - 01.04.2005 (Muokattu 1.4, 09:58)

Kyllä singlemalt on juomista ykkönen mutta vedenvärinä kossu on parempi! Hurjat pitää jätkillä olla liemet jos 20kg päivässä riittää semmoisen lutakon puhdistamiseen!! Eppäillä soppii!! Miten lie vaikuttaa joen eläimistöön noinkin radikaali muutos? Ja se että paljon se maksaa?? Kuka sen loppupelissä maksaa? Ei voi kun toivottaa onnea yritykseen... Ja jos homma toimii, voitanee tekniikkaa käyttää muuallekkin! nim. KOSSUN KIRKAS SUOMI!!![Kirkastusprojekti rahoitetaan lähes täysin EU -rahojen turvin. On myös laskettu hylättyjen polkupyörien yms. arvotavaran huutokauppatulojen olevan useamman tuhatta euroa. Kalastuslupiin projekti ei tuo lisäkorotuksia, joten nauttikaamme tästä ainutlaatuisesta tilaisuudesta. - Admin]

Kommenttiviltsu - 01.04.2005 (Muokattu 1.4, 11:52)

hieno homma että etälässäkin on vähän ajan päästä kirkas vetinen joki!!
onkohan se kirkastus pysyvä ettei se vesi parin vuoden päästä muutu uudestaan ruskeaksi kuravedeksi?[Kirkas vesi vaatii päivittäisen 20 kilon kemikaalilisäyksen, jotta humusaineet pysyvät poissa. Kemia GrowNow Oy on luvannut toimia kemikaalitoimittajana ja rahoittajana seuraavan 5 vuoden ajan. - Admin]

Kommenttiihmelaama - 01.04.2005

Hieman jo tummuneet polkupyörät eivät sovellu pyöräilykäyttöön, ovat ns. asentopyöriä ja tod.näk. jo kuteneet. Ketjut ovat rispaantuneet ja sisuskumit vaalentuneet.

Polkupyöräpyyntiin kannattaa lähtä lauantai aamuisin jolloin uusia, kirkkaita, vasta nousseita fillareita tapaa koskien niskoilla ja siltapilareiden juurelta...

Kerrankin Kipinänkosken maantiesillalta seurailtiin yhden (helkama)kojamon otteita, kun vierelle oli yön aikana ilmaantunut kirkas nopsa...


KommenttiTapeM - 01.04.2005

Olipa hauska Första-April juttunen!!!


KommenttiVieras - 01.04.2005

Loistava juttu! Uskoisin että Vantaanjoen vedestä tulee niin laadukasta että siihen vaeltaa jo Steelheaditkin Jenkkilästä - mitäs ne siellä enää tekisi.

Onko soraa ajateltu korvattavaksi marmorilla tai vastaavalla? Ajattelisin että se helpottaisi kalojen havaitsemista. Stora Enson pääkonttorin julkisivusta taitaa olla kohta tuota tavaraa tarjolla.


KommenttiSpede - 01.04.2005

Ylläpidolla on kyllä leikannu hyvin. Luulin jo, että kaikki olivat unohtaneet legendaarisen ensimmäisen päivän.

No, liian hyväähän se olisikin ollakseen totta.


KommenttiNIKO - 01.04.2005

1.4....


Kommenttipikkug - 01.04.2005

Olisikohan mahdollista saada alko mukaan hommaan siten että jokainen kalamies voisi ottaa "eväänsä suoraan koskesta"! 20 koria vodkaa päivässä viiden vuoden ajan...


Kommenttijulle - 01.04.2005

Missä tuo vanha uoma virtailee? Ja on niin hyvä juttu, että huhhuh..


KommenttiKUNINGASKALASTAJA - 01.04.2005

Joo, toi on erittäin tervetullut uutinen :)
tämä auttaa hyvien kalastus paikkojen löytämisessä, kun en itse ole vielä mikään kovin kokenut kalastaja. Veden sameus on ollut kalastus haittana siitä lähtien, kun olen vantaanjoella kalassa käynyt. ja kukapa tietää, lie mitkä otukset alkavat viihtyä kirkkaassa vedessä.
Hyvä Helsinki!


Kommenttiasdsadsad - 01.04.2005

aprillia!


Kommenttipöllö - 01.04.2005

hahaha, perkele tää oli nii yli et olin varma et tää oli aprillia


Kommenttimatiaz - 01.04.2005

Tulee lähinnä Ostos-TV mieleen: näin ennen ja näin nyt!

Noh, hyvä jos toimii, hieman kiutenkin epäilen...


KommenttiPolarFly - 01.04.2005

Jos ei ole aprilli pilaa ni odotan tota kauheasti... mutta se vaan rupee pelottamaan että vantaanjoelle tulee "liikaa" kalastajia.. :O


KommenttiJapi - 01.04.2005

Ainutlaatuisia "vihernieriäkantoja".
Har, har har!!! (Vihernieriä = hauki)
Hauska juttu ja onnittelut ylläpitäjille onnistuneesta aprillipilasta.


Kommenttipietu - 01.04.2005

Heh, ensin luettuani jutun aloin ihmettelemään että miten ihmeessä tuollainen voi olla edes mahdollista, on nimittäin aika paljon epäkohtia.. Vähän ajan kuluttua vasta tajusin mikä päivä tänään on, loistava aprillipila! :)


KommenttiTatuu - 01.04.2005

Itsekin, kun aamulla kuumeisena ensimmäisen kerran jutun luin, upposi kaikki täysin. Ainoastaan tuo vihernieriäkanta jäi ihmetyttämään. Haukihan tunnetusti viihtyy kirkkaassa vedessä ;)

Loistava juttu, on ollut kyllä ylläpidolla melkoinen väläys, kun ovat tämän keksineet...


Kommentti-joona- - 01.04.2005

Mä aloin jo ihmettelemään noita kommentteja että kuin moni on uskonu, melkein menin jo ittelekki noitten kommenttien takii :) Just ajattelin tulla kattomaan onko adminit keksiny mitään :) Isosisko kävi IRC galleriassa missä oli keksitty sivun ikärajaksi k-18... Onnittelut admineille hyvästä pilasta ;)


KommenttiHäiskä - 01.04.2005

Heh heh... heh heh... :D
Alkuun meinas jopa uskoa. ;)
On muuten aika moneen mennyt ihan täydestä! Eli onnistunut pila, eipä siinä mittää... :D


KommenttiNorther - 01.04.2005

HEH HEH :D Hauska juttu...


KommenttiPerhostelia91 - 01.04.2005

tämä on mainio juttu pääse meikäpoika kalaan ekaa kertaan kirkkaaseen veteen :)


Kommenttijebulis - 01.04.2005

noh mä jo luulin että toi on totta, harmi kun paljastui aprilli-pilaksi :(


Kommenttilarvastelija - 01.04.2005

ahhahahahahahhahahhahhah Perhostelia91 hahahhhahhah menit toho juttuuu jake!!!!!!!!! Mä ite luulin et toi on totta, perhorasian ylläpitäjät saisitte kyl hävetä tosi paljo, noei nyt tosi hyvä juttu. Naurattaa vielki! :D


Kommenttiihmelaama - 01.04.2005

...ja kuravettä päälle :D


KommenttiTimo Kontio - 01.04.2005

Itselle meni kyllä ihan täydestä ekan kerran kun luin, kyllähän noi vihernieriät ja muutkin vähän tökkivät, mutta kova oli luotto perhorasian rehellisyyteen :D. En ollut yhtään perillä että tänään on aprillipäivä ennen kuin luin etlarista armeijan uusista taistelurollaattoreista :)


Kommenttijebulis - 01.04.2005

mutta toi oli kyllä pettymys :(


KommenttiJurppa - 01.04.2005

Siis onko tämä joku kusetus vai totta?


Kommenttiefekti - 01.04.2005

Haahahhahahaha...voisko nyt joku valaista mua et onks joku pitäny hauskaa illalla vai onks tää tosi-tarina?


KommenttiKalamies - 01.04.2005

Joo olis itekki kiva tietää että onko totta vai ei?


Kommenttipörhöstelijä1 - 01.04.2005

Kusetusta on.En tunne ketään Lasse Lyckströmiä mutta Lasse Weckström kuullostaa tutulta.Että sellaista.Olisi kyllä hauskaa jos tuo voitaisiin/vaivauduttaisiin tekemään


KommenttiHenri© - 01.04.2005

Kalamies: Jope Ruonansuuta lainatakseni: "Aatteleppa Ite, Ite, Ite!"


KommenttiKalamies - 02.04.2005

On kiva kusettaa toisii tälläsil paska jutuilla kuitenki pitäis olla jotai rajaa näis jutuissa!!!


KommenttiStreamer - 02.04.2005

Kalamies otti vähä itteensä :D


KommenttiSamiKeskinen - 02.04.2005

Fretza mocca rulez!


KommenttiMNi - 02.04.2005

Eli kuten suurin osa varmaan päivän aikana tajusikin, niin kyseessä oli aprillipila, joka kehiteltiin FlySamin kanssa. Tenon kalastusmatkailuyrittäjät voivat siis olla rauhassa, suurta uhkaa ei etelästä ole tulossa ;).

Poistelimme eilen aamupäivästä joitain viestejä, jotta pila ei ihan heti paljastuisi, pahoittelemme viestien poistoa, mutta ymmärtänette syyn. Viesteissä tai niiden kirjoittajissa ei sinänsä mitään vikaa ollut.


Kommenttiheh heh - 05.04.2005

Aprillia aprillia syö vihernieriää ja juo vantaanjoen vettä päälle...


KommenttiSuenkorento - 04.05.2005 (Muokattu 4.5, 20:16)

Oisin voinnu uskookki mut toi "vihernieriä" juttu paljasti ton! ;) En oo kuullukka sen nimisestä kalalajista suomessa! :) Eikä lööpitkää kertonnu mitään... :D


KommenttiJotain jostain älyävä - 21.05.2005

Miten joku voi uskoo tommosen? Hyvä läppä.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?