Härjedalen | 30.11.2009 21:54

Kommenttispider - 30.11.2009

"Puolituntematon kulkuri" tarjosi minut ja naapurin mökilleen Härjedaleniin, syskuun loppupuolella.Kuuden tunnin ajomatkan jälkeen jeeppi sammui puurajan tuntumaan.Ilta meni kalastuksen suunnitelussa ja perhoista puhumiseen.Eurooppa 12 oli kuulema kova sana.Itse vähän epäilin, kun oli kovin kylmä.Lämpötila -4 ja -9 välillä joka aamu.

Torstai aamuna pelit ja koira jeeppiin.Noin kolmenvartin päästä perillä.Yhtä suota ja korpea koko paikka.Koira oli rauhaton ja metsot lensivät pakoon tieltä.Itselläni kiva kutku selkäytimen alapäässä.Lankut ja lumikengät kainalossa marsittiin korpeen.

Heti rantaan päästyä näki sen, mitä jokainen meistä toivoo.Kirjot ihan hulluna siellä täällä pitkin lampea.Nyt ymmärsin, että eu 12 toimii.Minun kavereilla kova kiire saada vehkeet kuntoon.Itse otin ihan iisisti ja nautin olosta.En edes ehtinyt saada tapsia vaparenkaiden läpi kun naapuri jo ensimmäistä kirjoa repi ylös.Hyvä alku !!

Siinä suon reunassa ei ollut kuin kolme paikkaa,jossa voi seisoa ja kalastaa.Nämä kalakaverit olivat "vallanneet" ne kaksi parasta paikkaa.Itse jouduin lankkujen kanssa taistelemaan siihen "paskapaikkaan",jossa oli sammalta.Vähän otti häntäluun alapäähän, kun ensimmäinen kirjo sukelsi salaatiin ja jäi sinne eurooppa huulessa.

Hieman pirullinen hymy huulilla katselin kun kaverit "pieksivät" perhojensa kanssa."Kulkurin" perhosiima oli kuin narukerä. Naapurin takaheitto vaivaiskoivikon seassa.Minulla kirjot sammalikossa,lumpeenlehtien ja rantaryteikön seassa.MUTTA kaloja tuli ylös enemmän kuin lupa salli.

Perjantaiaamuna ajettiin taimen ja rautu järvelle.Hirvet olivat syöneet koko männikön monen kilometrin matkalta.Kaksi vanhempaa (yli 80) ukkoa istui keskellä korpea ojan penkalla kahvilla,tussarit tyrällä.Niiten Volvokin oli mallia -51.Ja harmaa väriltään.

Yhtään ainutta kalaa ei näkynyt pinnassa.Lahti,jossa me kalastettiin oli tyynen puolella.Minä jo aloin supatella itsemielessäni (siis noiduin) koko järven ja sen olemattomia kaloja.Istuin suolle ja heitin eu 12:sta ihan rantaviivan viereen.Aurinko jo vähän lämmitti,joten olo ihan ok.Taimen tuli kuin haamu juoppohullun ajatukseen ja käänsi euroopan pinnan alle.Minä rauhallisena ihmishylkiönä nostin vavan ylös ja tunsin painon.Koukku pureitui taimenen leukaperiin ja taistelu kuolemasta alkoi.Minä voitin ja taimen sen hävisi.Kalakaverit lippa vinossa vierestä sitä seurasivat.No kuitenkin onnittelivat ja kehuivat kuinka hyvä säkä minulla kävi.Se säkä oli sitten ainut koko päivänä.

Perjantai iltana istuttiin ja syötiin paistettua kirjoa enemmän kuin mitä tohtorin resepti määrää.Pari kaljaakin taisi maksan läpi kulkea.Säätiedoitus lupasi lumisadetta lauantaiksi.Alkaa kello 14:00.

Lauantai aamuna heräsin jo kello kuusi.Taivaanranta ihan punainen kuin sisällissodan aikaan.Potkin kaverit heti ylös puuron keittoon.Lämpömittari näytti -9 astetta.Tuli mieleen,että olisiko koko lätäkkö jäässä.Perille tultua helpotuksen huokaus.Ainoastaan se matala lahti, siinä lammen päässä riiteessä.Suo oli jäätynyt sen verran kovaksi,ettei lankkuja enää tarvinnut.Minä löysin neljännen paikan,josta pystyi kalastamaan.Se oli minun naapurin ja sen kaverin välissä.Heittokulma tuommoiset 25 astetta.Oli niinkuin hirvipassissa.Jos ampuu 2 astetta sivuun, niin naapurin prostaatasta 30-06:n löytää.

Karmee alku.Joka kerta kun perho pintaan leijaili, niin kirjo kiinni.Yksi vei minun caddiksen ja ampiaisen.Kokelin kaikkea mikä kellu ja ainoastaan oli viisi perhoa,jotka eivät kelvanneet.Potit täynnä alta aika yksikön.Minä lopetin koko kalastuksen siihen ja tein kahvitulet suolle.Suoveden sekaan kahvinporot kiehumaan.Todellakin mahtavaa elää ja olla.Päätettiin vielä vähän aikaa kokeilla.Kun kello tuli 14:00 niin ensimmäiset lumihiutaleet leijuivat ilmassa.Kaikki me haukutaan metereoloogeja,mutta nyt tänään ne arvas ihan kohdalleen.
Pantiin pillit pussiin ja ajeltiin mökille.Kirjot perattiin ja kuvia rämpsittiin.Lunta tuli tasaiseen tahtiin.

Sunnuntai aamuna oli lunta 30 senttiä.Piti lumilapion kanssa autoille mennä.Ihan hyvä maku tästä reissusta jäi mieleen.Kalat oli istutettu 3 vuotta aikaisemmin,joten ei ihan tankkiauton kulkureita ne olleet./spider


Kommentit

KommenttiJokke_ - 03.12.2009

No tosiaankin aikamoinen jackpotti :D itte onnistuin tässä lähiaikoina koukuttaa yhen 1.5 kilosen kirren ja olin nii piruu kiitolline et sain ees sen yhe ylös!


Kommenttijäpä k - 03.12.2009

Upeat kuvat,hyvä kertomus..tunnelma kohillaan..Eikun kireitä toivottaen.. -Jäpä_k-


Kommenttispider - 03.12.2009

Kiitos jäpä k.Nyt on kireet kaapissa. Lykkäs jääkannen kirjojen ja taimenien turvaksi. Mutta onhan niitä sulia vesiä ympäri palloa, jos haluaa perhoa uittaa. Jatkoja sinnekin.


Kommenttipipsa721 - 03.12.2009 (Muokattu 3.12, 22:21)

Aivan olikin jo ikävä näitä spiderin matkakertomuksia, niin kovin mukavia on lukea :) Ja aina hienojen kuvien kera..
Onnittelut hienosta reissusta..


Kommenttispider - 04.12.2009

Ihan ikävä? Aikamoista huulenheittoahan tämä minun perhostelu on. Mutta mukavaa kuitenkin meillä on ja sosiaalinen sielunhoito toimii.Kalojakin joskus saadaan ja niitää syödään.

Minusta on kovin tärkeätä se, että saaliista todellakin nautitaan myös syömällä. Ne vanhat luola-aikaiset geenit voivat hyvin ja muhiivat. Pysyy nekin henkissä. Muutenhan koko homma olisi pelkkää pilaulua ja kalojen kiusaamista. Eihän kukaan vielä räkäpäillä metsästäkkään. Olishan se aika naurettava näky kun nallipistoolilla hirviä ammuttaisiin.

Ihmisen tappamiseen kylläkin on keksitty ihan kelpo vehkeet. Meinaan onhan siinä ristiriita kun sotia käydään ympäri pallon ja me urheilukalastajat riidellään keskenämme C&K, C&R ja muista Amerikan ilmiöistä.Kommentti^^Perhostelija^^ - 05.12.2009

Joo on näyttänyt olevan kalan suhteen aika täyspotti pakko myöntää:) Missäpäin tuo sijatsee? Oliko kalliit luvat? Missä yövyitte?


Kommenttipipsa721 - 06.12.2009

joo, samaa mieltä spiderin kanssa tuosta kalojen syönnistä :) Tottakai ymmärrän tiettyjen mestojen kohdalla esim taimenien c&r kalastuksen, mutta eikö kuitenkin ole niin että suurin osa ainakin etelä-suomen mestoista on täysin istutusten varassa, joten miks niitä kaloja ei myös olis tarkoitettu syötäväks?? Itse mieluusti taimenet vapautan, mutta olen myös sitä mieltä et koko c&r on aika "kukkahattukalastajien" hommaa :) Olen tosi pahoillani jo valmiiks, jos jonkun mielen kovasti sanomallani pahoitin...


Kommenttispider - 06.12.2009

Kukkahattukalastajien hommilla on monta pohjaa.Ensinkin, heidän (meidän) asumismuoto ja olot tässä niin urbaanisessa maailmassa tekee hallaa.Mielipiteet muokautuvat lehtien ja median välityksellä.Se mikä luetaan jää totuudeksi päähän.Oma kohtaiset totuudet, kokemuksien kautta, jäävät viikon kalja/kalakeikkaan ja purkkiruuan varaan, jonkin hirsimökin nojatuoliin.Heitä (meitä) varten on säädetty kaikenmaailman lakeja ja säännöksiä, roskaamisesta koukun kokoon, suojelemaan luontoa ja sen asukkaita. Niillä, joilla ei ole ymmärrystä, tarvitsee opastusta.

Sana urheilukalastus pitäisi ottaa pois käytöstä. Ei siinä mistään "urheilusta" ole kysymys.Kalastus ei ole 100 metrin juoksua. Keksitään sana, joka kuvaa paremmin tätä harrastusta.Harrastusta, elämän tapaa ja geenien luomaa viettiä.Iloa saada saalistaa, saada saalista ja tunnetta pärjätä omin käsin. Nauttia luonnosta, kylmästä, lämmöstä, vesisateesta ja sen HILJAISUUDESTA.

Hiljausuus on tämän päivän puutostiloja. Hiljaisuuden kautta me saamme olotilan, joka antaa meille mahdollisuuden tutkia ympäristöä, itseämme ja toisiamme.Ja sitä, mitä teemme tai jätämme tekemättä.Perhokalastus antaa tähän hyvät raamit.Mitä rauhallisempi olo ja mitä enemmän tarkkailee, sitä parempi tulos ja tyydytys.Montako kalaa sait?? kysymys menettää merkityksensä.Pelkkä yritys on päällimmäinen elämys.Se, että saa kalan on boonusta ja merkki siitä, että on ymmärtänyt jotain.

Minun käy todellakin sääliksi niitä kanssaihmisiä, jotka viettiensä viemänä, "urheilevat" todellakin hyvää harrastusta, mutta eivät ole päässeet "palkintokorokkeelle". Eivät ole koskaan syöneet tikussa paistettua, puoliksi palanutta ja nokista kalapalaa, vaan makkaraa. Juovat lahtelaista, vaikka vieressä on puro. Eivät keitä kahvia tulella, vaan juovat termarista puolikylmää litkua.Vaatteet ja kamat ovat maksaneet omaisuuden, mutta elämän filosofia on ostettu halpahallista.Kommenttipst - 06.12.2009

Noh noh Spider, ei elämän filosofian tarvitse olla halpahallista vaikka jokirannassa makkaraa söisikin termarikahvin kera. Urheilukalastusta parempi termi onkin vapaa-ajan kalastus joka kertoo, että meistä kukaan ei tee tätä elääkseen.

Kalastuksessa hienointa on, että siitä voi jokainen nauttia omalla tavallaan. Sillä, minkähintaiset kamat on niskassa tai millä joella sattuu viihtymään ei ole väliä. Kunhan otetaan kanssaihmiset huomioon ja muistetaan, että luontoa pitää kunnioittaa siellä liikuttaessa.


Kommenttispider - 06.12.2009

pst.Näinhän se on.


KommenttiImamar - 06.12.2009

Eipä pitkästä aikaa ole tullut naurettua näin paljon lukiessani jonkun kalakertomusta. :D


Kommenttijäpä k - 07.12.2009 (Muokattu 7.12, 23:42)

Spider kirj*Nauttia luonnosta, kylmästä, lämmöstä, vesisateesta ja sen HILJAISUUDESTA.

Hiljausuus on tämän päivän puutostiloja. Hiljaisuuden kautta me saamme olotilan, joka antaa meille mahdollisuuden tutkia ympäristöä, itseämme ja toisiamme.Ja sitä, mitä teemme tai jätämme tekemättä.Perhokalastus antaa tähän hyvät raamit.Mitä rauhallisempi olo ja mitä enemmän tarkkailee, sitä parempi tulos ja tyydytys.Montako kalaa sait?? kysymys menettää merkityksensä.Pelkkä yritys on päällimmäinen elämys.Se, että saa kalan on boonusta ja merkki siitä, että on ymmärtänyt jotain.

Tähän on kyllä helppo yhtyä!!!!!!!!!!P.s.On muuten sellanen kuva toi ukot turpeessa istumassa,että tunnelmä välittyy ytimiin asti.


Kommenttispider - 12.12.2009

Kuule jäpä k,. Taitaa olla pojilla kaljankierto oireita turpeen päällä. Meni nimittäin pari kassia uudenlaista panimon olutta maksaelimien läpi.

Ei sen puoleen, etteikö fiilis olisi ihan kohdallaan, meidän mielipuolisessa, joskus vähän jakomielitautiisessa olotilassa.

Kun kuuntelee Loirin ja Kristian Meurmannin Lapin kesää, tulee tippa silmään ja olo palaa 1000 vuotta takaisin ajassa. Sillä ihmisen teot ja toimet ovat olleet pelkkää paskaa sen ajan aikana.

Kyllä alkaisi olla aika porvareiden keksiä koko maapallolle katalysaattori. Juuri he ovat koko pallon paskotelleet, kommunistien kanssa. Mistään muusta kuin rahasta ja vallasta ei ole välitetty. Kansalaisia on potkittu perseelle ympäri pallon. Olisi aika herätä ja hävetä!!!!

Saamelaiset ja koko muun maailman alkuperäis kansalaiset pitäisi nostaa ykköspaikalle. Heidän elämän tapansa on ainut joka pitkän päälle voi koko paskan pelastaa. Mutta kukaan ei tietenkään anna periksi, joten helvettiin mennään komeasti 120 km / tunnissa. Täällä Ruotsissa vaan 110 / h., mutta tulos sama.Siimat suoriksi, mutta aletaan tehdä vastarintaan eliitiä, elikkä meidän renkejä ja piikoja vastaan. Loisia joita me pidetään yllä ja niiden laskut maksetaan.En ole politiisesti valaistu yksilö, mutta terveisiä perseestä on paikallaan meiltäkin päin./spider


Kommenttijäpä k - 12.12.2009 (Muokattu 12.12, 23:55)

*spider kirj. Saamelaiset ja koko muun maailman alkuperäis kansalaiset pitäisi nostaa ykköspaikalle. Heidän elämän tapansa on ainut joka pitkän päälle voi koko paskan pelastaa.


No tuossakin olen samaa mieltä kanssas:)
Voisin luetella erinäisiä asioita,mut en tee sitä,koska sit tää pk merkint muuttaa muotoaan..;) Rauhallista Joulun odotusta!!

edit*Jäi jtn lisäämättä lapin kaipuusta..http://www.youtube.com/watch?v=VBwRAIsK3JQ


Kommenttispider - 15.12.2009

Kiitos jäpä k. Komia oli laulu. Ja joulun odotusta sinullekin, sitä rauhan omaista.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot