Merikarvianjoki (Merikarvia) | 27.6.2010 08:00

Kommenttihirvanen - 30.06.2010

27.6.
Kolmen päivän sessio Merikarvianjoella käynnistyi lupien hakemisella Köffiltä. Reilun kolmen tunnin ajon aikana jäykistyneitä jäseniä oikoessa oli hyvin aikaa miettiä mihin suunnattaisiin ensimmäisenä. Lyhyen mietinnän tuloksena päätettiin suunnata kohti Puukoskea.

Puukoskelle saavuttaessa oli parkkipaikka iloksemme tyhjä. Pikaisesti virittelimme vavat kasaan, rakentelimme uudet perukkeet siimoihin ja kaivelimme rasioiden pohjilta ne ottiperhot. Kun kaikki saatiin valmiiksi oli aika suunnata koskea kohti. Itse jäin ensimmäisenä heittämään niskan monttua mutkan alapuolelle. Yksi mies porukastamme jäi heittämään niskaa mutkan yläpuolelle, loput kaksi menivät hieman alemmas kosken pyörteitä larvastelemaan. Viitisen minuuttia ehdin niskamonttua larvastella kun montun keskivaiheilta pamahti ensimmäinen kala kiinni. Pari lyhyttä syöksyä ja kolme-neljä korkeaa hyppyä myöhemmin haavin pohjalla pötkötti avauskala, noin kiloinen kirjo. Pappia niskaan ja kurkku auki, huomenna syödään kalasoppaa. Lähes välittömästi myös yläpuolelle jäänyt kalakaveri karkuutti kalan ja muutamaa heittoa myöhemmin sai myös haaviin samanlaisen kilon peruskirjon. Kalaa tuntui olevan.

Pikkuhiljaa lähdin valumaan alaspäin koskea. Ensimmäisten kuohujen alapuolinen kivikko näkyi olevan niin kuivilla etten siihen jäänyt kalastamaan vaan suuntasin suoraan pikkusaaren alle. Pian aivan saaren alla olevasta syvemmästä kuopasta tartutinkin kalan. Pirteä tuntui olevan tämäkin kaveri, syöksyili ja hyppi kovalla vauhdilla lyhyen tovin. Nopeasti tuli väsy kuitenkin kalalle ja haaviin heilahti peruskirjo. Tämän kalan laskin takaisin. Kävelin samantien myös alakosken niskalle jota kolusin puolien tuntia ylös ja alas ilman minkäänlaista kontaktia kaloihin. Myös alakosken kuoppia kävin larvastelemassa, mutta yhtä laihoin tuloksin. Yksi porukastamme kuitenkin löyti kaksi kalaa myös alakoskesta.

Palasin pian niskalle ja heti ensimmäisellä heitolla mutkassa perhoja vietiin taas. Nyt pääsi kala kuitenkin irti. Muutama heitto lisää ja taas kirjo kiinni. Haaviin asti tuli jälleen kilon peruskirjo. Heti perään viimeinenkin jäsen porukastamme sai kalan haaviin asti, joten oikein hyvin alkoi tämä reissu. Oli aika vaihtaa paikkaa.

Stäävit-Vaadit oli seuraava luonnollinen pysähdys matkalla kohti keskustaa. Kaksi meistä suuntasi Vaaditkosken niskaa kohti, yksi jäi koluamaan sillan alapuolisia monttuja ja yksi jäi sillan yläpuolen kuohuille. Pian perille päästyä ryhdyin larvastamaan mutkan yläpuolisia kiventakusia. Hetken siinä koluttuani oli haavissa käynyt kaksi kalaa lisää, molemmat olivat täysin samasta muotista tulleet kuin aiemmatkin. Valuin pikkuhiljaa virtaa alaspäin Vaaditkosken niskaa kohti. Niskalla lähdin aivan murtumalta kalastamaan ylöspäin. Muutaman metrin noustuani oli jälleen kala kiinni. Samaa kaavaa tuntui tottelevan kaikki kalat, muutama nopea syöksy ja korkea hyppy ja sitten sukkana haaviin. Kalan vapautettuani oli välissä yksi tyhjä heitto samaan reikään ja sitten kala kiinni. Kala haaviin, vapautus ja muutama metrin ylöspäin. Pari heittoa, kala, vapautus jne. Tällä mallilla viisi kalaa sain niskalta haaviin asti ja karkuutin yhden. Kaikki tapahtumat noin 15 minuutin sisään, joten kyllä kalaa tuntui joessa olevan todella kovasti. Kello oli jo kaksi joten kolme meistä suuntasi autolla kohti Mericampingia hakemaan mökin avainta. Saataisiin autosta tavaroita vähän vähemmäksi ja keittoon otetut kalat kylmälaukusta jääkaappiin. Porukan motoristi jäi keskustaan syömään. Lähtiessä sovimme kalastavamme seuraavaksi Holmankoskea.

Holmankoskelle saavuimme noin puolta tuntia myöhemmin. Itse aloitin kalastuksen välisuvannon alapäästä ylävirtaan heittämällä. Ensimmäinen heitto laskeutui saunarannan tuntumaan hieman yläviistoon, meni muutama sekunti kun siimassa tuntui yksi todella raskas veto ja samantien siimat poikki. Sinne meni monta kalaa antanut larva. Uutta perhoa kärkeen ja samalla laitoin myös tärppi-indikaattorin perukkeeseen. Vajaan kymmenen minuuttia heitettyäni keskellä suvantoa indikaattori äkillisesti sukelsi. Vapa pystyyn ja niin vain potki kirjolohi siiman toisessa päässä. Pian tämän kalan vapauttamisen jälkeen sain toisen kalan aivan parkkipaikan reunassa olevien puiden alta, samalla kuulapäällä indikaattorin kera tarjoiltuna. Tässä vaiheessa kaveri tuli saunan edustalle heittämään ja saikin kalan aivan saunan edestä. Hänen kahlattua kalan kanssa niskamurtumaa pitkin parkkipaikan puolelle päätin itsekkin kokeilla samasta kohdasta. Indikaattori kellui hiljalleen niskaa kohti saunan ohi, ja aivan murtuman yläpuolella se sukelsi. Vastaisku ja väsytys alkoi jälleen. Tuttu kaava käytiin läpi kalan kanssa ja pian sai kirjolohi pappia niskaan.

Sovimme Holman rannalla seuraavaksi suunnattavan Lankkarille. Ennen kalastamista söimme Köffillä muutkin hieman roskaruokaa ja huuhdeltiin palaset kurkusta alas ohraiselle pirtelöllä. Nyt oli hyvä jatkaa. Tässä vaiheessa yksi joukostamme, porukan mopopoika, lähti ajelemaan takaisin kohti Keski-Suomea, maanantainen työpäivä kun painoi päälle.

Lankoskella jäimme yhden kaverin kanssa luonnonuomalle, suoraan laavun eteen. Kolmas suuntasi suoraan hieman alemmas, kosken aaltoja tutkimaan. Muutaman heiton ehdin heittää laavun edustan monttuun kun ensimmäinen kala oli kiinni. Jälleen lyhyt väsytys ja kirjo haaviin. Otin muutaman askeleen ylöspäin ja puolen tusinaa heittoa myöhemmin oli jälleen kala kiinni. Tutuksi käyneet syöksyt ja hypyt, ja kala pääsi haavin kautta takaisin koskeen. Jälleen pari askelta ylöspäin ja pian kolmaskin kala kävi haavissa. Toisen saamani kalan jälkeen kymmenkunta metriä alapuolelleni jäänyt kaverikin sai kirjon. Hetki ihmeteltiin tuota kalan määrää. Alempana olevassa suvannon pätkässä oli porukan seniorikin löytänyt kalan, mutta se oli viime hetkellä päättänyt olla ottamatta perhoa sittenkään. Väsy alkoi painaa päälle joten päätimme käydä vielä Puukoski katsomassa ja lähteä sitten mökkiin iltapalalle ja nukkumaan.

Puukoskella kalasteltiin ristiin rastiin vähän joka puolelta, mutta kovin tuntui hiljaiselta. Juuri ennen poislähtöä sain kuitenkin nätin hieman kauemmin joessa olleen hoikan kirjon välisuvantoon laskevasta virrasta. Nyt pakattiin tavarat autoon ja palattaisiin huomenna taas joen rantaan.

28.-29.6.
Seuraavat kaksi päivää toistivat hyvin pitkälle samaa kaavaa kuin sunnuntai niin ottipaikkojen kuin -perhojen suhteen. Saatujen kalojen määrä vain laski omalta osalta maanantaina kuuteen ja tiistaina neljään. Karkuutusten määrä nousi suhteellisen korkeaksi, vain noin joka toinen kiinni ollut kala tuli haaviin asti. Ylivoimaisesti eniten kaloja saatiin Vaaditkosken niskalta, koko reissulla saatiin noin 15 kalaa siitä. Myös Holman välisuvanto antoi useamman kala joka päivä. Isoilla perhoilla ei juuri kaloja saatu, eikä juuri kalastettu. Pienet #12 kuulapäät useissa eri väreissä toimi parhaiten.

Kommentit

KommenttiNikkeK - 30.06.2010

No perskule, eipä oo kalansaannissa ollu moittimista! Vois melkeen sanoa että ylitarjontaa :D ONNEA KALOISTA!


KommenttiLärvästelija - 01.07.2010

Jep, aikas rajusti on jätkillä kala purrut:D Itse en ole noin rajusti kalaa saanut koskaan merikarvialta vaikka aikas pirusti onkin tullut siellä käytyä:)Ilmeisesti aikas tukevat juhannusistutukset tehty joelle:) Näinkin teidät muuten holmankoskella kun käytiin kaverin kanssa ajelemassa ja salmelankoskella testaamassa uutta kahden käden keppiäni:)
Itse tulin juuri hetki sitten joelta ja saaliiksi tuli holmankoskelta noin 1.5kg kirre, 2 harjusta joista isompi 35cm ja 3 noin 30cm taimenta:)


Kommenttihirvanen - 01.07.2010

Juu, varsinkin ekana päivänä tuli aika mukavasti kalaa. En oo ittekkään saanut tähän aikaan noin hyvin aikasemmin kalaa, joskus lokakuussa on vastaavia ollut. Torstaina olivat istuttaneet, Holman välisuvantoonkin 50-60 kalaa, joten ihmekkös tuo. Oli muuten ensimmäinen käynti kun ei saatu ensimmäistäkään harria. Taimentakin tosi huonosti, muutama sellanen 15-20 senttinen koko porukalla. Aiempina vuosina on tähän aikaan saatu kuitenkin useampi sellanen 40-45 senttinenkin.


KommenttiLärvästelija - 01.07.2010

Holmalta löytyy harjukset ja taimenet sieltä suvannon yläpuolisesta koskesta, sekä palolaitoksen mutkasta:) Kaverin kanssa ollaan jo useammat yli 35cm harjukset saatu tänä vuonna ja monta pienempää:) Isoimmat taimenet ovat jääneet sinne 35-40cm paikkeille. Parin tunnin päästä taas suunta joelle:) Tarttee sitaista muutama kalvoroikkuja pupa, kun ei ollut sellaisia eilen rasiassa ja kalat tuntuivat kovasti syövän pinnasta eilen:)Ja Pete sai kyseisellä tekniikalla pari kirreä eilen:)


KommenttiM_a_k_e - 01.07.2010

Onnittelut hienosta reissusta. Se on aina kivempaa olla kalassa ku on tapahtumii vähän enemmän.. vieläkös hirvasella toimii sonikin vapa hyvin? ootko niitä uutuus vapoja kokeillu sonikilta?


Kommenttihirvanen - 02.07.2010

Kyllähän nuo mun molemmat Sonikit toimii vielä ihan siinä missä vuosi sitten uutena. Odotellut vaan josko SK3 sarjaan tulis sellanen mukava larvakeppi, 10' #4 tai #5. Noita uusia SK6 ja SK8 vapoja en oo vielä päässy hypisteleen, mutta suunnitelmissa olis ens kaudeks ostaa lohihommiin 10' #7 SK8. SK6 vastaa käyttöominaisuuksiltaan huhujen mukaan hyvin pitkälti SK4:sta, on vain useampi osainen.


KommenttiM_a_k_e - 03.07.2010

Juuh.. mäki meinasin ostaa ton sk4 3/4 kaveriks sen 5/6 täs joskus.. ei meinaa oikein vavassa riittää potku kovemmis virtapaikois kirren kanssa muutenhan se on aivan loistava vapa.. Itse tykäistyin ihan ensiheitoista asti :)


KommenttiLärvästelija - 05.07.2010

Jätkillä on ilmeisesti kokemusta Sonikin sk4 3/4 vavasta? Vastaako se enemmän kolmosen vai nelosen vapaa, kun ei tuosta luokituksesta ota selvää? Entäs oletteko kokeilleet Sonikin sk lite kelaa? Tuollaista yhdistelmää harkitsin että voisin ostaa kesävavaksi, koska 5# tuntuu jo hiukan liian raskaalta kun vedet on matalalla:)


Kommenttihirvanen - 06.07.2010

Mulla Sonikkeja on SK3 8'6" #4/5 ja SK4 9'6" #6/7. Molemmat ollu nyt vuoden verran käytössä, hyvin käy ja kukkuu. Ovat hyvinnii hintansa väärtejä, enemmänkin. Siimat kannattaa valita tuon isomman siimaluokan mukaan. Lontoon maalla monet siimatkin, kuten Cortlandin ja Airflon, on luokiteltu tuolla samalla tavalla. SK Liteä en itte oo käsissä pyöritelly, mutta mitä kuullu oon niin muuten hyvä peli mutta jarruahan siinä ei ole. Vain räikkäkynsi rajoittamassa ylilyöntiä. Vapaa nyt ainakin voin suositella, kelankin uskoisin tekevän tehtävänsä kunhan osaa kämmenellä jarrutella.

P.S. Torstai-illasta perjantai-iltaan tuun taas Merikarvialle...


KommenttiLärvästelija - 06.07.2010

Perjantaina nähdään todennäköisesti:) Itse menen joelle näillä näkymin huomenna , perjantaina ja kenties sunnuntaina:) Vaikea varmaan nyt sanoa, mutta missäs päin jokea meinaatte olla perjantaina? :)


Kommenttihirvanen - 06.07.2010

Jaa-a vaikee vielä sanoa, mut Holma-Stäävit-Puukoski akselilla liikutaan luultavasti. Torstai-iltana olis aikomus Lankkari lirkkiä.


KommenttiLärvästelija - 06.07.2010

Viime lauantaina on sitten viimeksi istutettu, ja muutamat emokalat laitettiin myös silloin:) Näin vain Pitkäsen Mikan kalalastin kanssa menossa merikarvialle kun oltiin itse menossa seuran kanssa Kangasjärvelle siikaa perhostelemaan ja otettiin Pitkäseltä yksi kirjolohi kalakeittoa varten:)


KommenttiMrJanusca - 07.07.2010

On jätkillä ollu mukava reissu.Onnea kaloista!
Ite olen tulossa myös merikarvialle. Ensi sunnutaista tiisataihin:D

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti