Haukivälineet

Kela ja vapa

Hauelle sopivimmat välineet merellä tai järvellä ovat 7-10 luokkainen voimakas kokotoiminen vapa ja siihen sopiva kela. Keveämmät luokat järville ja järeämmät merelle. Hyvä pituus vavalle on 9 jalkaa tai hieman alle. Pidemmät vavat rasittavat kättä liikaa (kokopäivän kalastuksessa) vaikka heittopituutta saakin hieman lisää.

Merellä ainakin yleensä (hyvällä haukikelillä) tuulee ja perhot ovat isoja, joten luokan 9 vapa voisi olla merelle ehkä paras valinta, jos yhdellä vavalla aikoo pärjätä.

Kelaksi hyvä on jokin muovista tai muusta ruostumattomasta materiaalista valmistettu kevyt laajakehäinen kela. Hyväksi on osoittautunut esim. Vision 3Zone luokassa 6-9.

Siima

Hauenkalastuksessa uppoava siima on välttämättömyys. Alkuun kannattaa hankkia ainakin Intermediate (I) ja/tai uppoava siima (S2), joilla pääsee alkuun. Myös nopeasti uppoava siima on tarpeen, jos kalat ovat syvällä esim. lämpimän veden aikaan, mutta ilmankin pärjää hyvin.

Ampumapää/monofiili -yhdistelmä

Siimaksi sopii hyvin ampumapääsiima.

Itse heittosiiman voi valmistaa itse ostamalla luokkaa tai paria painavamman DT -siiman, joka puolitetaan. Näin yhdestä siimasta saa kaksi ampumapäätä. Heittopäätä joutuu vielä luultavasti lyhentämään. Lopullinen ampumapää on luultavasti jotain 8-11 metriä pitkä vavasta, siimasta ja omista mieltymyksistä riippuen. Oikean pituuden löytää vain heittämällä ja kokeilemalla, jos vavasta ei ole ennakkoon tietoa. Joillekin vavoille ilmoitetaan ampumapäiden painot, joten punnitsemallakin voi oikean pituisen siiman löytää.

Mutta hyvä on siiman pituus selvittää kokeilemalla ja kun se löytyy, niin sitten voi tämän siiman punnita ja tehdä tulevista siimoista saman painoisia.

Juoksusiimaksi käy jokin monofiili, esimerkiksi n. 0.60 mm paksuisena. Hyviä merkkejä ovat Trilene Big Game tai Amnesia. Juoksusiiman on hyvä olla värillinen, niin sitä on helpompi käsitellä. Nykyään kaupoista saa hyviä juuri juoksusiimaksi tarkoitettuja tuotteita, mutta niillä on hintaa tavallisia monofiilejä enemmän.

Ennen kalastusta monofiilijuoksusiimaa on hyvä liottaa vedessä, jolloin se pehmenee. Siiman (eli koko puolan/kelan) voi laittaa likoamaan jo edellisenä iltana veteen.

Ampumapää/wf-juoksusiima -yhdistelmä

Toinen vaihtoehtoinen tapa heittosiiman tekoon, jossa on tiettyjä etuja ampumapää/monofiilirannari -yhdistelmään verrattuna:

Heittosiimaksi kannattaa valita omatekoinen customsiima joka koostuu noin 9 m kaksi luokkaa vapaa raskaammasta ampumapäästä tai samanpituisesta vapaan soveliaan painoisesta ampumapäästä, johon on liitetty kiinteästi juoksusiimaksi tavallisen wf siiman rannari. Juoksusiima tulisi mielummin olla intermediate kuin kelluva, sillä intteri leikkaa vedenpinnan ja painuu hivenen se allekkin, eikä tällöin aallot pääse painamaan sitä mutkalle ja tuntuma perhoon pysyy parempana. Näin rakennetun heittosiiman etuna ampumasiimaan ja monofiilirannariin verrattuna on heittämisen helppous. Tämä siima ei sotkeudu läheskään yhtä helposti kuin monofiilirannarit ja säilyttää kohtuudella kalastusominaisuudet myös kylmissä ja tuulisissa olosuhteissa päinvastoin kuin monofiilit. -kt

Peruke

Hauen kalastuksessa kannattaa käyttää erityisiä hauen hampaita kestäviä perukkeita.

Sivua muokattu viimeksi 09.10.2004 19.06.
Muokkaajat admin, MNi, nimetön

Katso myös

Välineet perhovapa Haukiperuke Hakemisto Perhoperuke

Kommentit

Kommenttipeetu - 12.01.2005 (Muokattu 12.1, 04:51)

Merikalastus on asia erikseen myös hauen kalastuksessa.Sisävesillä pärjää mainiosti intteri siimalla,sisävesi hauki on useimmin matalikoilla alle metrin syvyisessä vedessä joten intteriä sisävesille, ellei etsi haukia syvänteistä

Itse kun kalastelen haukea sisä-vesistä niin en käytä muita siimoja kun intteri ja kelluva... Polarisoivat lasit päähän ja heittelemään kortteikkoihin ja n.50-100cm veteen täällä keski suomessa on tappava yhdistelmä.En ole tarvinnut uppo-siimaa muualla kuin merellä,Ja onhan se hauskaa kun näkee hauen valkoisen suun avautuvan perhon vieressä.....Hauskinta hommaa mitä olen tehnyt myös ilman housuja... Käykää katsomassa kesä kuvia galleriassa.Ampupäät on paras siima ja runnari.Ei siis sitä kiharalle menevää shooting linea missään nimessä itse pysty suosittelemaan.

Keski-suomalainen perus hauen n700g-2.5kg hauet käyttävät ravinnokseen keskimäärin 12,5senttisiä saaliskaloja, eli yllättävän pieniä(tanskalaisen tutkimuksen mukaan sielläpäin asia on täysin sama). Mutta isommat perhot pitävät "kovempaa ääntä" ja kalat tulevat hakemaan perhon kauempaakin -ja varsinkin syvissä vesissä haukiperhon silhuetti on oltava isompi jotta pohjalla oleileva kala siitä kiinnostuu. Itse käytän pääsäännöllisesti n10-17cm perhoja, tuo 17cm on harvemmin siiman jatkeena ja useimmiten n.13cm perho on kiinni... Merellä on asia erikseen kuin myös kalojen koko,meri perhoista en tiedä paljoakaan kun en ole sielläpäin kauheasti kalastellut. Täällä keski-suomessa haukien perus koko on huomattavasti pienempi ja kalastus keskittyy enimmäkseen matalikoille.Isomman hauen kalastus on sitten asia erikseen minullekkin ,jolloin suuntaan itseni järville jossa niitä majailee jolloin myös perhojen koko kasvaa... Itse kalastelen kesä kuumalla pelkästään matalissa alle metrin vesissä.Jotenkin se on niin hauskaa kun näkee hauen ja....vaalean suun avautuvan ennen kiukkuista ottia....mahtavaa!!!! tietenkin saamani kalat ovat pienempiä kuin syvässä ja välivedessä surffailevat pedot.... Mutta on se niin mahtavaa seurata perhoa ja sen uintia ennen ottia... Gallerian kuvat keskisuomen hauesta
http://www.perhokalastajat.net/kuvagalleria/displayimage.php?album=topn& ;cat=10719&pos=9
http://www.perhokalastajat.net/kuvagalleria/displayimage.php?album=topn& ;cat=10719&pos=5


Kommenttipeetu - 01.02.2005

Hauen vapauttaminen
Itse olen keksinyt ja parhaimmaksi havainnut

hitsaus hanskat!!!
itse käytän niitä jo neljättä vuotta
Hanska pitää vaan kastella ennen käyttöä ettei limapinta vaurioidu!ja ote haukeen seuraavanlainen:

Peukalo suuhun ja peukalolla painetaan hauen kieltä ja muut sormet puristaa kalaa leuan ulkopuolelta
niin kutsuttu Bassi ote ja normaali ahven ote mutta hanskan kanssa

Toimii kuin tauti ja hauen vapauttamiseen ei tarvitse kidanavaajia!!!!
Toistaiseksi ei ole tullut neljän vuoden aikana kuin yksi hammas läpi ja sekin oli kalastajan otevika
Hauen käsittely on näin nopeampaa ja kalatkin tykkäävät nopeudesta


KommenttiAllu Koistinen - 30.03.2005

Joo, kuuden kilon kalan kanssa taitaa Peetunkin sormivoimat loppua, vaikka muuten huima poika oletkin.


Kommenttipeetu - 07.12.2005

Itseasiassa ei lopu (hauen hampaat jäävät aika hyvin kiinni noihin hanskoihin) 8,7kg on toistaiseksi isoin hanskojen kautta vapautettu. Tuon kokoluokan hampaat tulevat jo hanskoistakin läpi.


Kommenttijorgentaaleri - 25.03.2013

Morjens!
Onnistuuko hauen kalastus 5/6 luokan ja 9 jalan vavalla tai kestääkö kyseisen luokan vapa jos iso hauki nappaa?


Kommenttieemail - 26.03.2013

Vitosen setillä isoin minkä viime kesänä sain oli 4kg, kesti sen ainakin. Pienempiä perhoja saa heitettyä, kuten tinseleitä tai pieniä slinkyjä. MD:llä meni vetoperhosteluksi. Isoin tuli juurikin vetoperhostamalla. Itse aion järvikalastajana ostaa 7/8 setin kesäksi.


Kommenttijorgentaaleri - 26.03.2013

okei.
Minkä värisiä tinseleitä suosittelet hauelle ja kuinka pitkällä siivellä?


Kommenttieemail - 26.03.2013

Riippuu haluaako paljon vai isompia. 10-15 senttisiä heitin itse. Väri voi olla mikä vaan:)


Kommenttijorgentaaleri - 28.03.2013

Juu kitos tiedosta!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?