Olen luullut että Sarvijaakkoon käytetään rämemajavaa muulloin kyseessä on muunnos, eipä silti nämä ovat hienosti sidottuja ja takuulla toimivia! Kieltämättä näyttää herkulliselta, itsekkin söisin=)
Että Sarvijaakko...Kaikenlaisten perho-onkien kanssa on ihan mukava touhuta ja kokeilla - värkätä. Sarvijaakoilla kalastettaessa pakkaa vaan kaikki oheistoiminta jäämään pois... usein aika pian joutuu ihan rimpuilemaan lohikalan kanssa. Lohi on aika tosikko suhtautumisessaan Jaakkoihin. Jaakoista voi tehdä monenlaisia variaatioita, aina kelin ja mielen mukaan.
Minulla on kunnia tuntea eräs henkilö jonka mottona on , että epäonnistunut jaakko jos ei ole puolen tunnin päästä lohen suussa, siitä kun koukku on kiristetty sidontapenkkiin.
Muutaman kerran pääsin toteamaan....kyllä se vaan lähellä puolta tuntia oli. Mutta se oli silloin...
Hyvin on sitoja Sarvijaakon ymmärtänyt. Kiitos!
Tämä hopea kierteellä oli ilmeiseti pilvipoudalle?
Taidanpa punoa muutaman pojan pojille..
-manu-
Nätti pörhö oletko jo uittanut lohelle tai muulle kalalle? voisikohan tuohon perhoon laittaa helankin ?
Kiitoksia vain Mauno ja Jarkko! Ei ole vielä tullut uitettua, mutta tiedän kyllä nyt mitä perhoa lähden uittamaan kunhan tuonne lohivesille joskus pääsisin.
Toki näistä perhoista voi tehdä omia muunnoksia.
Minäkin tunsin miehen, joka teki parisataa puukalaa (ja hyviä) vuodessa ja itse kuitenkin kalasti mieluiten jonkonlaisella jaakkoversiolla, ja aika hyvä saamamies olikin. Aina kun mies minulle ilmoitti millä oli saanut, niin jaakolla oli saanut, mutta koskaan ei näyttänyt perhojaan kenellekään, eikä sanonut minkä värisellä oli saanut, mutta rehellisesti kertoi kuitenkin pyytönsä.
Sarvijaakosta on tehty sen verran paljon muunnoksia, että alkuperäistä ei kai muista kukaan? Mutta käsittääkseni (nimikin sen kyllä jo sanoo) että sarvijaakossa pitää olla nuo sarvet perässä.
Sidoin kanssa nuo melat aikaisemmin Sarvi Jaakoille, mutta noista uusimmista jätin ne pois, tiedähäntä haittaako se suuremmin. Ne lienee sitten Jaakkoja.
Pieni epäilys karvalaadun vaihdosta tulee, rämemajava tai tuttavallisesti nutria on karvana erilaista kuitenkin. Siis sen tyvi on ohuempaa kuin esim karvan keskikohta. Mutta, tässä oravassa on omat hyvät puolensa, joten siitä ei sen enempää. Hyvä muunnos on sekottaa karvat keskenään, etenkin tuonne pyrstön puolelle.
Asiallisesti sidottuja, Jaakkoja ei sidota koskaan liikaa ja niinkuin Manu ja Borsse totesikin, ei niitä ilman voi pohjoiseen lähteä... jollei sitten ole tarkoitus vain maisemia ihaila. Eipä silti, kyllä minä lähtisin ihan maisemienkin takia.
Koska olen vielä pieni poika,niin sarvijaakot ja uppobomberit toivat lyhyen muistini mukaan suomalaisten laajempaan tietoisuuteen Mikkelin lohigurut,mainitakseni herrat Ilkka Harma ja Kari Pylvänäinen.Joensuusta löytyy monia jalostajia,kuten Pasi Kettunen miehistöineen,muista vähemmän tunnetuista,mutta kovista lohimiehistä puhumattakaan...Alkunsa Jaakot lienevät saaneet Islantilaisista Francis-katkaperhoista?Jaakkoon kyllä paukkuu ja jos joku sanoo saaneensa sillä lohen,niin ei se vielä kerro mitään perhon ulkonäöstä,koska näin hyvästä perhosta on tuhat ja yksi "alkuperäistä"mallia ja muunnokset päälle.Esim."green highlandereita" on vähintään sama määrä maailmalla ja joka ukolla vain se ainoa oikea jolla saa muita paremmin.Minulla ainakin on.Meloista kerran väiteltiin ringissä.Omissa Jaakoissani ne olivat,kaverilla ei.Totesin,ettei tämä perho osaa uida,jos soutuvälineet puuttuvat.Kaveri meni ja sai titin.Sitten tuli minullekin.Omani oli heikommin kiinni.Kaverini totesi,että ne airot estävät kalaa nielemästä perhoa kunnolla tai mahdollisesti Jaakko yrittää soutaa niillä lohta karkuun...Silti ne omiini yleensä laitan,vaikka eivät yleensä kauan ehjinä pysykään.Harvinainen malli on jaakko,koska sillä saa kaiken kokoista kalaa,myös soutaen.Tittiä eniten,mutta esim.Tenolainen titti on muutenkin rantaukolle eniten tarjoutumassa.
Niin, jäi pois,että alasilmukalliseen koukkuun nuot jaakot. Vai onko sillä väliä? Melojen kanssa kai samoin,ilman tai..?
Harma, Valli ja Pylvänäinen näitä, bompereista taidettiin alkuun puhua?.... muistan, "eihän näillä mittään varmaan ...voihan näitä kokeilla". (Voi kun siitäkin on niin kauan.)
-manu-
Kiitokset kaikille kommenteista.
Olisi tuossa salkunpohjalla ollut sitä majavaa mutta en tajunnut sitä käyttää, joten tein tuosta oravasta, toimii varmasti siinä missä majavakin.
Niin nuo taitaa olla niitä makuasioita juuri nuo melat ja onko ala- tai yläsilmukallinen vai?
Toivottavasti jo ensi kesänä pääsisi kokeilemaan!
Maku ratkaisee ja täällä on sama mitä makustellaan,joessa asustaa asiakas joka osaa olla nirppanokka vaikka perhomestarina toimisi Kokki.On nähty sellaisillakin suku-ja ammattinimilläkin jäävän välillä ilman kalaa,vaikka ovat varmasti isojen lohien miehiä.Mutta mukavaa on silti hämmentää tätäkin perhokeittoa,koska lohen kalastus on laji jossa kertoimet saaliiseen paranevat kun on monta hämmentäjää erilaisilta kokemus-ja näkemyspohjilta.Kaikilla on jotain annettavaa näissä nyyttikesteissä ja se on hyvä,koska silti käsitys lohen ottiin vaikuttavista tekijöistä karttuu niin hitaasti yksin.Eivätkä vaikeudet lopu kun monia lohimiehiä kuuntelee.Pitäisi sitten omaan ja toisilta saatuun nojaten osata valita paikat ja pelivälineet tilanteen mukaan.Siksipä lohen kalastus onkin niin helekutin mukavoo
.
Tuo Manun esittämä alasilmäinen koukku saa minun äänet, ei siksi että se pyytäisi paremmin, koska en tiedä onko näin, vaan siksi että siihen tarttuu, ainakin soutuhommissa paremmin kala. Olen kokemuksesta huomannut että alasilmäisestä koukusta minulla ei ole yhtään kalaa irronnut, jos vaan on tarttunut ensi nykäyksestä, mutta yläsilmäisen kanssa on käynyt useastikin. Tällaisella maalaistutkimuksella luulen että homma johtuu siitä että mitä kovempi veto tulee siimaan, sitä voimakkaammin siima vetää koukkua ylöspäin, siis pintaan, sitä tiukemmin koukut pureutuvat kalan leukaan, tulee siis sellainen vipuefekti.
tein tuossa Jaakon 3-haarakymppiin ja kattelin muita Jaakkoja, ei perskeles meni koukun silmä alaspäin (jotenkin tuntuis että ois vakaampi 2 sakaraa lähes vaakaan) mene ja tiedä.. Jaakko onnistui ihan hyvin vaikka muutama muukin virhe tuli ku ekaa Jaakkoa väsäsin.
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?