Kalkkisten tumma

Himmeä valaistus

KommenttiGlenButerol - 07.11.2008

Aivan liian vähän esillä ollut klassikko.

Kommentit

Kommenttiplayer - 10.11.2008

Näissä perhoissasi alkaa asenne olemaan kohdallaan, hyvää sidontaakin vielä.

Siivessä viisi siikasta liikaa leveyttä? Se tuli mieleen kun tuo siipi tulee noinkin alas. Muutenhan tämä on hiano.

Siihen Tenojoki-sivuilla viriteltyyn vauvan kakka perhoon sopisi tämän perhon alussiiven hanhi yhdeksi osaksi.


Kommenttisamooja - 10.11.2008

Taitaapi olla vaaleampi kalkkinen perheen julkkis, ainakin esillä olon puolesta. Siistin perhon olet sitonut. Mitenköhän mahtaa toimia karvasiipisenä?


Kommentti[Titti] - 10.11.2008

Nyt sentään näkee perhon nimen ;)

Komia perhohan se silti on B-)


KommenttiMesikämmen - 10.11.2008

Nämä on niitä oikeita perhoja. Siivessä ei minun mielestäni mitään vikaa, profiili kohdalaan. Useimiten kai kalat ottavatkin nämä Kalkkisperhot pikkukalaimitaatioina. Noilla oikeilla perhoilla tarkoitin sitä että tämä vaatii hieman taitoa ja aikaakin tehdä, enemmän kuin tuollaisen kaninkarva liistakeen koukulle sitominen vaatii.


KommenttiGlenButerol - 10.11.2008

Kiitoksia vain ystävät hyvät kommenteista. Päädyin tämänkaltaiseen siipiratkaisuun kun lueskelin reseptiä 2sta eri vaihtoehdosta tälle perholle. Toinen oli tummanharmaa hanhisiipi ja toinen musta hanhisiipi , näistä sovittelin vaaleanharmaan alussiiveksi ja mustan päälle. Oli vielä kolmaskin resepti, siinä oli täplikäs kalkkuna< siitä en itse pitänyt. Kalastusperhoja kun sidoskelen niin joskus sitä innostuu yrittämään tehdä siististi ainakin jotain osia perhoon, nyt ei maltti riittänyt päähän asti. Mukava näitä vähemmän huomiota saaneita taimenperhoja on sitoa ja toivois, että niitä tulis jatkossa enemmänkin esille.


KommenttiJuho_123 - 10.11.2008

Iltamia..

Siinä on kyllä hyvä paketti kalastukseen, hyvää sidontaa.

Tosin jos jotain sidontateknisiä seikkoja poimis, ihan näin kehityksen kannalta niin seuraavia;

-Kurkkuhäkilä vois olla himppusen pidempi, ja tässä sulla on tainut lipsahtaa sidontalanka ruodon väärälle puolelle pikaisesti sidottaessa.. Sen huomaa pään mallista ja, kun häkilä vähän "makaa" runkoa vasten. Ei välttämättä hirveää merkitystä, mutta vähemmänhän se vedessä elää, sehän on selvä.

-Siipi tulisi kiinnittää suurimmaksi osaksi koukun päälle. Nyt se on suurimmaksi osaksi koukun sivuilla --> siipi menee vedessä uidessaan rungon sivuille. Näin ollen peittää rungon ja jos siipi "hajoaa" hajasiikasiksi, niin siikaset sekoittuvat helposti rungon alapuolelle häkilän sekaan, pahimmassa tapauksessa koukun ympärille = Huomattavasti kehnompi uinti.

Muuten ei sidonnassakaan ole mitään erityisempää huomauttamista!

Siiven istutukseen vinkki:

1. Ota levyt vastakkain oikeaan käteen etusormen ja keskisormen väliin n.kiinnityskohdalta levyjä ja tarkista että latvat ovat tasan.
2. Vedä vasemman käden sormilla siipilevyt suoriksi, sen mitä ne menee.
3. Vaihda levyt toiseen käteen ja pidä levyjä rungon myötäisinä vasemman etusormen ja peukun välissä.
4. Jaa kummatkin levyt niille kuuluville puolilleen.
5. Tukista kumpaakin levyä alaspäin osoittamaan n.45 asteen kulmaan alaviistoon ja purista vasemmalla kädellä levyistä tiukasti.(tai sanotaan yleensä että 45, mutta taitaa olla lähempänä 30astetta..)
6.Pari löysää lankalenkkiä kiinnityskohtaan ja kiristys. Jos kiristyy huonosti, niin lankalenkit väärinpäin ja uusi yritys.

7.Sitten sulla on kattolaskuinen rypytön siipi, joka varmasti kantaa ja pysyy paikoillaan vedessä ollessaan..


Hyvää sidontaa, ja mukava saada näitä klassisia taimenperhojakin tänne! Hyvä hyvä!

-Juho-


KommenttiGlenButerol - 10.11.2008 (Muokattu 10.11, 21:43)

Kiitoksia Juho mukavasta vinkkituokiosta. Nuista kun koittaa ottaa opiksi niin avot.. Siipi on muuten sidottu jokainen (levy) erikseen. Olen hiukan eri mieltä näistä hanhisiipien kiinnityksestä koukulle. Meinaan sitä, että minun mielestä hanhisiipeä ei voi saada mitenkään nätisti jos sen kiinnittää koukun päälle. Sehän tietenkin johtuu tästä sidontataidon puutteesta. Kiitos Juho, pitää koittaa noilla sun hyvillä ohjeilla.=) Niin ja häkilästä, taitaa olla käynyt juuri mainitsemasi juttu tuossa, tyypillistä minulle.


Kommenttiplayer - 11.11.2008

Samooja. Karvasiipisen sitoisin vaaleasta oravasta, kallioketusta ja jostain mustasta karvasta. Musta voisi olla sekoitus temppelikoiraa ja vuohta. Eli, miksipä ei se karvasiipisenä toimisi.

Miksi siiven pitäisi pysyä ehjinä levyinä vedessä?
Tuollainen siipi on kalastavampi jos sen harjaa auki, 2/3 tai 3/4 matkalta takaa alkaen. Siiven voi vielä senkin jälkeen viritellä levymäiseksi.

Jos tuon Kalkkisen haluaa vieläkin tehokkaammaksi kalastusperhoksi, siihen voi vaihtaa 1/4 silkkiä ja loput mustaa dubbingia, ehkä mieluiten hylkeen karvan ja mohair:n sekoitusta. Eri asia onko se enään sama perho. Sekoittamalla mustaan dubbaukseen hyvin vähän tumman punaista ja sinistä villaa, tehoa löytyy lisää, mutta sitten se ei enään ole Kalkkinen.


Kommenttimullomään - 11.11.2008 (Muokattu 11.11, 10:25)

Tumman Kalkkisen siipeä on tosiaan sidottu monensävyisestä sulasta. Vanhimmat lienevät tummanharmaa (savunharmaa) sekä tummanruskea. Myöhemmin on tumma kalkkuna (täplikäs) tullut käytetyimmäksi.

Tässä kuvassa on alkuperäinen ruskeasiipinen Kalkkisten Tumma noin sadan vuoden takaa. Perho on Kalkkisissa 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun kalastaneen rasiasta. Huomatkaa alkuperäisen "Tumman" tunnuspiirteet (samat kuin Walleniuksen kirjan kuvassa): pyrstön puuttuminen ja kierteettömyys.


KommenttiJuho_123 - 11.11.2008

Terveppä taas...

Pete kirjoitti "Miksi siiven pitäisi pysyä ehjinä levyinä vedessä?
Tuollainen siipi on kalastavampi jos sen harjaa auki, 2/3 tai 3/4 matkalta takaa alkaen. Siiven voi vielä senkin jälkeen viritellä levymäiseksi.".

En kylläkään viestissä tarkoittanut, että siiven pitäisi pysyä ehjänä, mutta tuohon asentoon sidottuna kun se hajoaa, menee siikasia vähän minne sattuu, sen sijaan että lepataisivat rungon yläpuolella, kuten siiven kuuluukin.. Ja jos rungon alapuolella alkaakin olemaan mytyssä häkilöiden seassa siikasia enemmän, kuin yläpuolella lepattamassa, niin kyllähän jokainen sitoja tietää mitä siitä seuraa.. Perho ui selkää tai pyörii yms... Itsellänikin on kyllä harjattuja siipiäkin rasiassa.. ;)

Ja Hartsa; Kyllä se siitä se siipikin alkaa taittumaan, jahka tarpeeksi sitä saa kämmenneltyä ja istuteltua.. ;) Ei sitä siipeä tarvii kokonaan koukun yläpuolelle kiinnittää, vaan että siiven alareunat jää koukun sivuille n.puoliväliin, siipimallista riippuen.. Lähinnä sulla on ongelmana tuo levyjen esimuokkaus, ennen istuttamista.. Taittele ne siivet pikkusen kuperiksi, että tulee sitä kattolaskusuutta ja "humpyä".. Mielestäni pääasia siivessä on, että yläpuolella siipeä on pidemmät siikaset mitä alapuolella.. Tässä se on aikalailla tasan taikka vähän alempana pidemmätkin, kuin ylempänä --> vaikeampi istuttaa ja istuu huonommin..

Nämä ei sitten mitään faktoja ole, vaan ihan omaa mututuntumaa ja saa ottaa omaan tyyliin mukaan, jos vain tahtoo, kenellekkään en pakota näitä vinkkejä.. :)

Ja vielä yks kerrallaan kiinnitetyt.. Koklaappas ens kerralla sitoa tuon mun aikasemmin kirjottaman vinkin mukaan kummmatkin levyt yhtäaikaa.. Kunhan muistaa sen yhden tai kaks lankalenkkiä jättää kiristämättä, niin paljon helpompi tapa.. Jos ei jätä, niin siipi "tarttuu" aina sidontalangan mukaan nurjalle puolelle.. Itsekkin ruukasin alussa kiinnittää siivet yksitellen..

-Juho-


KommenttiGlenButerol - 11.11.2008

http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=16547

Tämmöstä ei ollut alunperinkään tarkoitus sitoa jos tätä meinaat... Kyllähän minä olen noita kalkkunasiipiä koittanut sitoa yhtaikaa ja ne mielestäni on helpompi sitoakin niin, jotenkin vaan en hanhea enkä mallardeja ole opetellut/treenannut edes yhtaikaa sitomaan. Alhaalla nyt ei kyllä ole pidemmät siikaset vai miten sen oikein niin päin saat?=) Kiitos kommenteista edelleen..

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?