Hej!
Tämä sutti on lojunut jo jonkin aikaa pöydällä ja sitteppä päätin tuoda sen tänne näytille.
Perhon koukku on aika suuri ja kieltämättä siihen oli mukava sitoa, kun olin jonkin aikaa väkertänyt lohiperhoja 6-koon koukkuihin.
Siipeen olisi voinut lisätä vielä hiukan jotaki matskua ku aattelee näin jälkeen päin, mutta kyllä kait se näinki jotaki pyytää.
Perhoa olen kaavaillut heinäkuun alkupuoliskolle, kun nousukausi on kiivaimmillaan ja vesi joessa on sameaa ja tulvassa...-kunhan sellainen ihannetilanne tulisi vielä joskus.
Perho on suunniteltu muoniojoelle, mutta eiköhän se ui muissakin puroissa
Tosi komea tösäys onkin! Koukkukoko voisi olla ehkä hitusen pienempi, mutta oikeassa tilanteessa luulisi kelpaavan lohelle hyvinkin mainiosti. Tuossa kupari - vihreässä on ainakin minun silmään erittäin mielenkiintoista hohtoa. hmm... käyhän kutuniva uittelee tuota ja kerro kokemuksistasi. Hyvä!
Hei kutuniva. varsin hyvä idea tässä perhossasi. Itse olisin tehnyt rungon hieman paksummaksi ja kierteen joko pyöreästä tai ovaalista, litteä ei ehkä ole paras valinta.
Hela on hyvä noin ja vyön olisit voinut tehdä strutsista. Pää on hyvä samoin siipi.
Pyrstön olisit voinut tehdä hieman lyhyemmäksi ja siiven tippetin mustan kärje pyrstön tippetin alemman mustan kohdalle.
No kiitoksia
Onhan tuo aika suuri koukku, mutta sepä tulee suurempia kaloja >=)
Kieltämättä omaanki silmään vihreä-kupari sekotus kolahtaa, mutta tässä perhossa vihreä olisi voinut alkaa hiukan aikaisemmin.
Jooh tuon kierteen olis kyllä voinu tehä jostaki muusta, ku nyt tuntuu ettei se näy juuri ollenkaan.
Noista mittasuhteista ei mulla ole paljoa tietoa ja niitten kans tieten tullee sitte pikku töppäyksiä, elikkä hyvä ku kerroit ja kerro toistekki jos sattuu silmään..
Vyönhän tieten olis voinu tehä strutsista, mutta ku sitä ei ole niin pakko se näin on mennä
...Ja kyllä raportoidaan, jos tullee kala taikka kaks tällä..
J.M.K
Nyt on kyllä Kutuniva sitonut ottipelin, sellainen tuntuma perhosta kyllä jää.
Perä kartioituu mukavasti ja on oikean mittainen. Aloituskohtakin on hyvä. Mittasuhteet kokonaisuudessaan kohdillaan, pyrstön pituuskin on makuasia.
Villavyö on tyylikäs, mielestäni villavyöt käyvät passelisti kakshaaraisiin. Kun yritän tehdä kaksharaseen kauniisti sidotun vyön strutsista, harvoin siinä onnistun. Kun vaihdan tavaran villaan, lopputulos on usein ihmissilmälle paljon parempi. Kalastuksellisesti näiden kahden materiaalin paremmuuteen en ota kantaa, sen verran vähän olen vielä lohta kalastanut. Luulisi kummankin matskun pelittävän yhtä hyvin.
Kierre on ihan hyvännäköinen litteänäkin, mutta soikea kierre voisi olla myös potentiaalinen vaihtoehto. Itse tekisin versiot kummallakin kierremuodolla ja katsoisin, mihin se joenvarressa johtaa. En usko, että kierteen muodolla on kummoistakaan vaikutusta.
Kupari-vihreä-yhdistelmä on suorastaan herkullisen näköinen. Yksi asia paistaa silmään: Kun rungossa on kuparia, laittaisin perään mieluummin kultaa, kaikkein mieluiten kuparia. Hopea-kupari yhdistelmä pistää silmään, tosin ei pahasti, tämähän kontrastihan voi olla vaikka se ratkaiseva juttu kalan ottipäätöksessä.
Kurkkuhäkilä on hyvä, sopivasti tavaraa. Siipi on aikas bueno, värit on makeat, kuparin kanssa yhteen sopivat. Siipi on tuon kupari-vihreä-rungon kanssa suorastaan jumalaisen näköinen yhdistelmä. Tavaraa siivessä on just jetsulleen. Pää on hyvän muotoinen.
Perhosi on kertakaikkiaan erinomainen. Ihmettelen, jos tällä perholla ei tule kalaa, on sen oloinen peli kyseessä. Itselläni tulisi perholle varmasti peliaikaa, ja paljon!! Itse asiassa nyt pitääkin lähteä penkin ääreen sitomaan samanlainen...
Jaakko
Kyllähän se kultanenki helaki olis varmasti ok, mielessä painiskelinki kultasen ja hopean välillä, ku sidoin tätä, mutta hopeaan sitte päädyin.
Joo kyllähän se villa ylisuuret kanat voittaa..
Tässä olen mietiskelly yleisesti näitä helan jatkeita, vöitä ja muita tuommosia pikkunippeleitä perhossa ja aatellu, että onkohan niillä mitään vaikutusta kalansaantiin..??
Ne kuitenki on niin pieniä, että näkeeköhän kala edes niitä??
Mutta sama se vissin on, onko ne siellä vai eikö ne ole, ku väylälä pyytellee -kallaa tule kuitenkhan...
Kiitoksia kommenteista ja vinkeistä ja mukava ku perho inspiroi
Kyllä niitä heloja/jatkeita/vöitä lienee mietitty. On niiden merkitystä ainakin testattu ja tuloksia saatu. Lueskele borssen kommentteja. Kyllä ne ovat iskupisteiden tehtävän täyttää ja värillä on oma merkityksensä.
Sitojat ja kalastajat katsovat perhoa yleensä liian läheltä. Sitojat katsovat vieläpä liian hyvässä valaistuksessa. Laita perho penkkiin ja katsele sitä 1,5 - 3 metrin päästä hämärässä. Jos perhosta erottuu silloin koukun kärjen tasalta jotakin mikä poikkeaa muusta perhosta, perhossa on ainakin yksi asia valmiina ottipeliksi kehittyäkseen.
Ajatuksena perhossasi on aineksia toimivaan perhoon. borsse:lta tai luonto-eno:lta varmaankin löytyisi tarkempaa ajatusta.
Sidonnallisesti tuo on hyvä, pyrstö on tuuheahko. Siipi on hyvä ei ainakaan mitään lisää sinne, ehkä voisi jopa olla käyttöperhossa vähemmänkin tavaraa siellä. Siiven tippet:it voisi muuten sitoa kahdesta nipusta, alempi lyhyempänä sellaisena kuin se nyt on. Yhtään hassumpi temppu ei olisi vaihtaa rungon vihreä osa villadubbaukseen.
Olen tätä perhosi katsellut useamman kerran ja kuparirunkoisena se on kumminkin harvinaisempi esille sidottu perho. Kyllä siinä minusta aineksia on. Hyvää sidontaakin vieläpä.
Siivistä yleisesti. Pitäisi muistaa että malliperho on malliperho ja kalastusperhot kannattaa sitoa jokikohtaisesti ajankohta huomioiden.
Petri: Itse olen tehnyt muutaman vähän saman tyylisen perhon kuin Kutuniva. Perhoille tuli kuitenkin kovin vähän kommenttia, vaikka sitä kovasti kaipailin. Voisitko käydä laittamassa omaa mielipidettäsi esille? Niin saisi edes jotain kehitystä omaan sidontaan...
http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=18201
http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=18200
Kyllä mie aattelinki sitte, että heloilla ynnä muilla on varmasti oma tehtävänsä, ku joka perhossa semmoset kuiten on. Värien merkitystä en ole vielä epäillyt, mutta saattaahan niitäki joutua kyseenalaistamaan.
Tuo karhu siivessä tuntu olevan aika mukava mitä sitä nyt olen tutkinu, sillä tulee ihan hieno profiili ja toiseksi se on aika pehmeää eli sen luulis elävän vedessä jonki verran..
Tuliki muuten mieleen, ku olen sitäki miettiny, että miks siivet sidotaan soutuperhoon enemmissä taikka vähemmissä määrin laihoiksi??
Laihalla siivellä perho uppoaa helpommin, kun soutuperhon apuna ei useinkaan ole mitään uppokärkisiimoja. Tosin, pohjoisessa taitaa muutenkin kaikkein kovimpien saamamiesten perhot olla hoikempia. Tuolla en todellakaan tarkoita etteikö tuuhammatkin perhot toimisi, aina loppupeleissä kaikki on kiinni perhon uittajasta ja hänen taidoista tarjota perhonsa kalalle.
Atlantic Salmon Flies and Fishing kirjassa julkaistu referaatti Field and Stream- lehdestä. v 1970.
"Huolimatta siitä että lappalaiset käyttävät mieluiten vaappuja, ovat he myös erittäin tarkkoja käyttämiensä perhojen suhteen. Niiden tulee olla niukasti sidottuja, mikä tekee
kalliit norjalaiset ja brittiläiset lohiperhokokoelmamme hyödyttömiksi. Samoin on nykyaikaisten kanadalaisten perhojemme laita, jotka ovat liian pieniä. He kynivät saksillaan Green Highlanderimme kaljuiksi tai ehdottavat, että hankkisimme paikallisten sitojien tekemiä tenoperhoja. Nämä eivät ole, täytyy tunnustaa, pelkästään uniikkeja ja kauniita sidoksia, vaan myös erittäin hyviä uimareita. Ne eivät ole taideteoksia, vaan niiden hoikat siivet ja niukat häkilät on suunniteltu takaamaan täydellinen tasapaino".
Se miksi siiven pitää olla niukka, johtunee kokemuksien tuomasta tiedosta, minkälaiseen perhoon kala ottaa. Se miksi se ottaa juuri harvaan sidokseen on jo toinen juttu ja ilmeisesti ei ole todistettavissa.
Noista iskupisteistä sen verran että viime kesänä oli eräs perho ylitse muiden, kun siitä lohi sitten vei helan ja pyrstön, niin sillä ei tullut enään yhtään tärppiä, joten kyllä kai niillä on merkitystä. Katsotaan ensi kesänä kun perho on nyt korjattu, jatkuuko kalojen kanssa sama tahti
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?