CDC pinturi

KommenttiJuustoLa - 06.12.2010

Elikkä taas vaihteeks jotain taimen-harjus perhoa. Helppo ja nopea sitoa. Antkaaha kommettia!

Kommentit

Kommenttiroki - 09.12.2010

Hyvän perhon olet sitaissut! Toimii... Kokeile myöskin versiota, josta jätät tuon häkilän pois ja lisäät hieman tuhdimmin CDC:tä (eli F-fly)!


KommenttiMesikämmen - 09.12.2010

Pitkästä aikaa näkee täällä, että pintaperhossa on oikean mittainen häkilä. JuustoLa on sitonut taas laadukkaan perhon.


Kommenttiperho99 - 09.12.2010

On komee perho.:) Kyllä mahtaa tulla jensuunkoskesta särkee/lahnaa kesällä :D


KommenttiJuustoLa - 09.12.2010

Kiitokset kommenteista. Nuita F-fly perhoja on tullu kans kyl sidottuu, voin laittaa rasiaan, jos haluutte nähä. Ja Miskalle: Taitaa jäähä ens kesänä, ja todennäkösesti muinaki kesinä toi lanhan ja särjen perhostelu kokonaa välistä, keskitymme taimeneen ja harriin :D


Kommenttiz1nk - 09.12.2010

Komeita perhoja on joo pakko sanoa.
Kyllä omien kokemusten mukaan ainakin lapinjoilla harrille kelpaa tuommonen todella hyvin evääksi :D


Kommenttistupe10 - 09.12.2010

Oikein nätti!
Ei moitittavaa löydy. Siipeen laittaisin vähän enempi tavaraa. :)
Ja jos hifistelemään ruvetaan niin päitä voi siistiä,mutta kalastusperhossa menee noin mainiosti!

Toivottavasti toimii .


Kommenttijpk - 09.12.2010

Samat aatokset ku stupella,jos jostain voi sanoa niin päistä. Muuten tosi nättejä ja plussaa kuvastakin!! :)


KommenttiAntti_R - 09.12.2010

Erittäin nättejä perhoja. Joka paikan höylä, toimii niin särjelle kuin kirrelle ja tanelle :D


KommenttiKirva - 09.12.2010

Ihan ku mäki oisin joskus sitonu tommosia:D Ja vielä sun kaa:D


Kommenttitunturi 80 - 09.12.2010

Komee.Tolla jos ei taimenta ja harria nouse ni on kalassa vika.


Kommenttikahen kilon siika - 09.12.2010

Ottavan näköinen CDC.:)


KommenttikalameesMAZA - 09.12.2010

Ihan hieno kieltämättä!

Ite vain lisäisin jonkunmoisen pyrstön, jotta perho kelluisi paremmassa asennossa. Silti hyvää työtä ja jatka samaa rataa!


KommenttiJuustoLa - 09.12.2010

Kiitokset kommenteista, päätä en alkanut sen tarkemmin rassaamaan, kun kalastukseen nämä tein. Ja kirvalle vielä kiitokset hyvälaatuisesta kukosta. Itse en pyrstöä lisäisi, tekee mun mielestä perhon ulkonäöstä jotenkin hmm... miten sen nyt sanos, ehkä jotenki täyteen ahetun näkösen. Enkä sitä kelluvuudenknaan takia laittaisi, toi cdc kelluttaa perhoa yllättävän hyvässä asennossa. Ja stupelle vielä: Itse en lisäisi cdc:tä yhtään enempää tuossa on nyt jo 4 höyhentä, kuva on vain otettu sellasisesta kulmasta että toi cdc:n määrä näyttää suht vähäiseltä.


Kommentti-op- - 09.12.2010

Varmasti toimii näinkin,mutta omaan silmään näyttää paremmalta jos kiertää hiukkasen vähemmän tota häkilää tohon:)


KommenttiJuustoLa - 09.12.2010

Jepjep, itekki sitä mietin, mut aattelin laittaa kalastusperhoon häkilää vähä tuhdimmi :)


Kommenttiperhohaka - 09.12.2010

Hyvä perho varsinkin harrille mutta toimii myös kirrelle ja tanelle. Ihan hyvää sidonta jälkee mut eihän ne kalamiehet perhoja omalle silmälle tee;)


Kommenttiperhohaka - 09.12.2010

Juuri kalastus perho.


Kommenttistupe10 - 09.12.2010

No on kyllä harvoja höyheniä jos tuossa 4 höyhentä siivessä on :D . Noh ei se mitään.Makuasia tuo siiven kokokin.Itse laittaisin lisää tavaraa kun sinä taas et. :)


KommenttiJuustoLa - 10.12.2010

Jepjep... :)


KommenttiIke - 10.12.2010

Kommentoin nyt tähän tuota Mesikämmenen kommenttia häkilän pituudesta. Mulla on sellainen käsitys, että pinturin häkilän pituus pitäisi olla koukun kärjen tasalla. Okei..mulla ei tuolla omassa sötöksessä ole, tiedän ja enkä aio kalastusta varten ostaa 70e niskaa erikseen ;) Tässäkin perhossa on häkilä ehkä aavistuksen pitkä. Nippa nappa niukin naukin kuten Martti Servo sanoisi. Tuo pinturin häkilän pituus pitäisi nykyisenä väkäsettömien koukkujen aikana ehkä ennemmin määritellä koukun mutkasta alkavan osuuden mukaan kuin koukun kärjen. Ainakin knapekit on aika reippaasti ylöspäin väärällään ja parempi vaan että ovat. Jos niihin laitetaan koukun kärjen mukainen häkilä, niin ne näyttävät tosi typerille ja varmasti ovat käytännössäkin sitä.

Kuvan perhoon kommenttina, että väriä vaihtamalla myös valmis sumariperho. Loistava ja helppo pinturi sitoa. Ehkä voisi myös tehdä vielä yleiskäyttöisemmän lisäämällä perään iskupisteen ja hieman ylituuhean häkilän jolloin toimisi eräänlaisena skaterina myös. Nätti vehje!


KommenttiJuustoLa - 10.12.2010

Kiitokset! Noh toi häkilän pituus on oikeastaan makuasia, mutta omaan silmään koukun kärjen tasalle tuleva häkilä olisi turhan lyhyt, tykkään tällasista vähä pidemmistä. Juu tästähän saa lukuisia värimuunnelmia vaan vaikkapa siiven, rungon tai häkilän väriä vaihtamalla ;)


Kommenttijuhahujanen - 10.12.2010

No eihän se häkilän pituus herran jestas mikään makuasia ole.
SE KUN VAIKUTTAA ASENTOON, MISSÄ PERHO KELLUU.
Liian pitkä häkilä tarkoittaa sitä, että perho istuu pää ylhäälä ja perse vedessä. Ei nyt mikään luonnollinen asento, jos halutaan jäljitellä pintakalvolle laskeutunutta hyönteistä.


KommenttiIke - 10.12.2010

Parahin herra Hujanen. Se on varmaan myös siitä kiinni millainen on pinturin pyrstö..Luulisin ainakin. Tosin en ole mikään asiantuntija sanomaan. Jos on pitkähkö pyrstö joka kelluu, niin perho kelluu vaan ylempänä olipa häkilä minkä pituinen tahansa. Jos ei ole pyrstöä tai kelluttavaa runkoa, niin sitten kelluu perä laahaten. Kai nämä kuitenkin ihan fysiikan lakien mukaan menee vai pitääkö tässä hakea myytinmurtajien Adam ja Jamie paikalle ;)


KommenttiP.V. - 10.12.2010

Etköhän sä ens kesänä siitä saaren montusta kalan saa, ku tälläsen sinne nakkaat ;)


Kommenttijuhahujanen - 10.12.2010 (Muokattu 10.12, 22:38)

Parahin Ike :D
pyrstöt tehdään ainakin 99prosentisesti pintureissa imitoimaan esim päiväkorennon pyrstön siikaisia vai mitä noi on... http://www.google.fi/images?q=p%C3%A4iv%C3%A4korento&oe=utf-8&rls=o rg.mozilla:fi:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sourc e=og&sa=N&hl=fi&tab=wi&biw=1366&bih=545
Ne ei vaikuta tai siis periaatteessa ei ainakaan saisi vaikuttaa kelluntaasentoon, jos haetaan sitä todellista imitaatiota. Se vaikuttaako esim tämän perhon vähäinen häkilänylitys liikaa perhon asentoon, niin en usko, mutta tuo Juustolan kommentti siitä, että se on makuasia kalskahti korvaan. Se nimittäin ei ole mielestäni makuasia ainakaan, jos haetaan oikeaa imitaatiota. Ennemminkin makuasia voisi olla se onko tuo hökilän väri musta tai harmaa tai ruskea. Kalan värinäkö kun ei ole niin tarkka, mutta oikeaa hahmoa se sitten ainakin näin väitetään tarkastelee enemmän. väärä kelluntaasento saattaa pilata tuon hahmon.

ps: korostan vielä sitä, että perhorasiassa ainakin mitä tuonne julkaistavien perhojen kriteereihin olen tutustunut korostetaan, että perho on oikein sidottu. Ei siis onko se kalastava vai ei . Ja nämä "väärän" häkilämitan perhot rikkoo tuota periaatetta.


Kommenttijuhahujanen - 10.12.2010

Sitten tuli mieleen. Siis ihan tällaisena mielipidekyselynä ei arvosteluna tälle perholle.
Eli meneekö tämän tyyppisessä perhossa cdc-siipi hukkaan, eli cdc kellu eikös? Nyt tällainen cdc siipinen sidos lienee jopa ajateltu kelluvaksi siten, että runko uppoaa (mihin antron huonosti kelluttavana sopisi hyvin runkomateriaaliksi) ja siipi kelluttaa. No tässä kyseisessä perhossa on voimakas häkilöinti, jolloin perho seisoo korkealla vedenpinnalla siten, ettei siipi kosketa veden pintaa, siis mikäli perho ei ole esim kalan suussa vettynyt...


KommenttiJermoni - 10.12.2010

Pitääpä lisätä oma lusikkani tuohon häkiläsoppaan vielä, koitan ottaa mahdollisimman monta näkökulmaa.

Eli ensinnäkin perhosta, häkilä näyttää minusta hyvältä, tasaiselta, ja sopivan mittaiselta. Pintaperhojen klassinen (huom, klassinen) häkilämitta on noin 1,5 kertaa koukun kita. Klassisissa pintureissa kylläkin on ainakin yleensä pyrstö, joka edesauttaa kellumista oikeassa asennossa. Kun kyseessä on vesiperhosimitaatio, niin pyrstöhän tähän ei luonnollisesti kuulu. Silloin voi olla hyvä kalastusperhoihin jopa leikata häkilä alapuolelta noin koukun kidan mittaiseksi, tai vielä vähän lyhyemmäksikin. Se edesauttaa oikean kellumisasennon löytymistä.

Perhosta itsestään, hyvin sidottu, helposti sidottava perusperho, monessa eri koossa hyvä yleisjäljitelmä vesiperhoselle. Jos jotain haluaa parantaa kalastusperhoon, niin ehkä tuon siiven pituus voisi olla hiukkasen pitempi, ja malliltaan harjakatto. Vesiperhosella on siipeen nähden melko lyhyt vartalontynkä.


Kommenttijuhahujanen - 10.12.2010

Niin ja eihän tässä perhossa tuo häkilä edes pitkä omastakaan mielestä mitenkään pitkä ole. Mutta makuasia se ei ole. Muutenkin tuo häkilän pituus on viimeaikaisissa pinturilisäyksissä saanut täällä aikamoise mittasuhteet.


KommenttiIke - 11.12.2010

Kommentoisin tähän vastakommenteilla jos en olisi näin kännissä. Palataan tähän myöhemmin...


Kommenttijuhahujanen - 11.12.2010

:D tehdäämpä se :D


KommenttiJuustoLa - 11.12.2010

Anteeksi nyt suuresti herra hujanen, mutta mie vedin nyt kyllä herneet nokkaani tosta sun kommentista etteikö muka häkilän mitta pinturissa olisi makuasia. Koska mun mielestä se nimenomaan ON makuasia! Koska, jotkut tykkää kalastaa vähä korkeemmalla kelluvalla pinturilla, ja jotkut taas vähäse matalammalla kelluvalla! Ja ihan tiedoksi vaan, että jokakerta ei ole tarvis tehdä sitä kaiksita realistisimmin kelluvaa jäljitelmää, jos kalaa saa hyvin tällaisilla pidempi häkiläisellä perholla joka kelluu "nokka pystyssä" nii mikäs siinä. Ja eihän tuo cdc herranjumala mene hukkaan! Aikanaan parempilaatuinenkin häkilä vettyy, jolloin cdc pääsee oikeuksiinsa kelluttamalla perhoa. Ja vielä kiitokset Jermonille asiallisesta kommentista. Pahoittelen jos aiheutin jollekkin ärtymystä, ja pahaa mieltä kommentillani, mutta halusin vain ilmaista oman mielipiteen...


KommenttiMesikämmen - 11.12.2010 (Muokattu 11.12, 14:30)

Omistan kirjallisuutta jossa perinteisen pintaperhon häkilän pituus määritellään myös koukunvarren mukaan. Jos koukunvartta kutsutaan mitaltaan a:ksi, määräytyy häkilän korkeudeksi 3/4 x a. Joistakin lähteistä muistelen lukeneeni tuosta häkilän mitan määräytymisestä myös tuon koukun kidan mukaan, jolloin korrekti häkilän pituus olisi sama kuin koukun kidan leveys. Myös tuota 1.5 kertaa koukun kidan leveyttä jotkin sidontaoppaat suosittelevat häkilän enimmäiskorkeudeksi. Nämä mitat klassisilla pintaperhoilla klassisiin pintaperhokoukkuihin. Mutta jokainen enemmän pintaperhoilla kalastanut ymmärtää, jos tuo häkilän korkeus kasvaa yli tuon 1.5 kertaa kidan leveyden, putoilee perho, milloin nokilleen, milloin takapuolelleen veteen. Nämä edellä mainitut ovat ihan klassisia sääntöjä ja ne eivät ole vedetty mistään hatusta, joten niitä olisi hyvä noudattaa perinteisten pintaperhojen sidonnassa.

Lähteet:
Pusa-Uitti, Perhonsitojan kirja,
Lumme-Pusa, Perhonsidonta


KommenttiTimhoe - 11.12.2010

Se on totta, että CDC ei missään määrin mene hukkaan näissä perhoissa, koska ennemmin tai myöhemmin perho makaa vedessä suht paljon siipensä varassa. Hyväksi todettu systeemi on tehdä myös runko CDC:stä, ei ole paha sekään.

Mutta mutta, tuohon häkiläasiaan jotain. Häkilän mitta pinturissa on yksi olennaisimmista tekijöistä, kun puhutaan perhon toimivuudesta kalastuskäytössä. Mitkä on häkilässä niitä makuasioita, niin häkilän väri ja runsaus tiettyyn rajaan asti. Liian jytäkkä häkilä kääntää perhon nenälleen, jolloin sidos joutaa roskiin. Samoin hengetön häkilöinti ei auta kelluttamaan riittävän hyvin, jolloin paikka on taas roskakorin suunnalla. Yhtä lailla häkilän pituus määrää perhon toimivuutta pirun paljon.

Mun mielestä sille vanhalle säännölle on hyvä syynsä, et häkilässä siikasten kärkien tulee osua aika samalle tasolle koukun kärjen kanssa. Tällä mitoituksella edesautetaan hyvää kelluvuutta nimenomaan oikeassa asennossa. Yksi erinomaisen haastava sidos, missä oikein mitoitetun häkilän merkitys nousee arvoon arvaamattomaan, on Royal Wulff. Esim. Wulff- tyypin perhoissa häkilällä ei auta lekkeröidä yhtään, vaan mitoitusten pitää osua aika nappiin, jos mielii saada hyvän onkiperhon aikaiseksi.

Tässä kyseisessä vesiperhosimitaatiossa on häkilä mun mielestä Ok, ja veikkaankin et nuo toimii ihan hyvin tulevan kauden koitoksissa. Mitä tulee perhojen mittasuhteisiin, rakenteeseen ja makuasioihin, niin vuosien kokemus osoittaa asian parhaiten, et missä kaikessa voi improvisoida, ja missä ei.

Eikun vaan lisää perhoja penkistä pihalle ja kalalle kun kevät koittaa.


KommenttiIke - 11.12.2010

Eikun uuteen nousuun eli nyt uskaltaa taas kommentoida ;) Tuossapa Timhoe ja Mesikämmen heittivätkin sen verran tanakkaa faktaa pöytään, että turhapa siihen mitään on enää yrittää lisätä. Etenkään tällä kompetenssilla.

Ite näkisin viime kevään kokemusten viitoittamana, että tuossa cdc siivessä kaksi tärkeää pointtia. Pinturi jolla silloin kalastin on muuten samanlainen sidos kuin tämä paitsi, että runko oli riikinkukkoa. Muuten 1:1. Eli ne pointit. Plussa: Elävä ja luonteva siipi matsku. Miinus: Kertakäyttöinen kalastustilanteessa limoittumisen vuoksi.

Satuttiin aika kovalle syönnille silloin velipojan kanssa ja oma oppini oli, että jos on rikkonaisempi virta (silloin oli vesisateen vuoksi) niin polypropeleeni siipi ompi parempi. Sade kun taukosi, niin kerran kävi mukava taneli katsomassa tyynessä virrassa polysiipistä ja hylkäsi sen. Se on vähän sama tunne kuin saa pakit illan viimeisiltä hitailta koko illan jahdatulta leidiltä. Olisiko siinä kalastustilanteessa sitten cdc toiminut taimenelle. Tiedä häntä. Mutta tästä reissusta olen tehnyt sen päätelmän, että vesisateessa ja/tai rikkonaisessa virrassa polysiipinen ja suvantotyyppisessä kalastuksessa cdc. Minusta se häkilä kuitenkin kelluttaa niin hyvin, että cdc on kellutus mielessä ei nyt ihan tarpeeton, mutta kuitenkin statistin osassa siinä hommassa


Kommenttijuhahujanen - 11.12.2010

Harmi jos mieln pahoitit. Siitä huolimatta olensitä mieltä, että jos perhorasiaan perhoja arvostellaan ja hyväksytään rasiaan sidonnallisten seikkojenperusteella, niin häkilän pituus ei ole makuasia. Perusteet tuli tuolta mesikämmenen ja timoen kommenteista. Itseltänikin takuulla löytyy rasiasta perhoja jossa mittasuhteet ovat samat kuin tässä perhossa, eikä tässlperhossa häkilä ole muutenkaan mitenkään ylipitkä mutta että häkiläen pituus olisi tyystin makuasia ei pidä paikkaansa.
Ja tuon kysymyksen cdc:n tarpeellisuudesta tässä perhossa heitin ihan aidosti mielenkiinnosta, koska tällaisissa korkealla kelluvissa perhoissa sitä en itse ole käyttänyt. Ja kysyin ihan konkarien mielipiteiden toivossa tätä.


KommenttiIke - 11.12.2010

Tuohon häkilään vielä yleisesti, niin olen kokenut, että tummanruskea on siinä aika hyvä väri. Se toimii likimain kaikissa perhoissa. Onhan se toki vähän kompromissi esim. sumariperhoissa, mutta jos pitäisi yksi laadukas niska ostaa, niin ehdottomasti se olisi tummanruskea sen yleiskäyttöisyyden vuoksi


KommenttiLTK - 11.12.2010

Kuvan perhoissa on liian pitkä häkilä minun makuuni. Vanha 1:1 suhde koukun kidan kanssa on edelleenkin pätevä.

Jotenkin tuntuu että tämä perho on melko nopeasti perse syvällä kun tuo runko imee veden (antron) ja cdc kastuu. CDC on ehkä kuitenkin mielekkäämpi ratkaisu kalvoroikkujiin kuin tälläiseen vahvan häkilän omaavaan perhoon. Vaihtaisin cdc:n tässä tapauksessa peurankarvaan.

Sidontajäljessä ei moitittavaa.


Kommenttiperho99 - 12.12.2010

Ja JuustoLalle että eikös niitä aina välillä niitä särkiä/lahnoja tuu sieltä koskesta muuten kyllä miekin keskityn harjuksen ja taimenen pyyntiin :D


KommenttiJuustoLa - 12.12.2010

Mie en oo kyllä ikinä saanu sieltä särkee enkä lanhaa... Ja mietin et miten se lanha yht äkkii kävis pinturiin, eikös se oo pohjatonkia :D


Kommenttiperho99 - 12.12.2010

No niin mut särki kyl ottaa pinturiin ja oon mie lahnan sieltä saanu :D


Kommenttihc_flyfisher - 13.12.2010

Asiallista keskustelua.

:D

Itse sidon pintaperhoihini häkilän yleensä koukun kidan mittaiseksi ja joihinkin sidoksiin myös näin, eli puolitoistakertaiseksi.

Oikea kellunta-asento on todellakin tärkeä asia pintaperhossa. On se kuitenkin niin moneen kertaan nähty ja koettu, että edes häkilän irtoaminen koko perhosta ei vaikuta kalan ottihalukuuteen. HYSH! Joskus se vain sitä parantaa!

Oikeanmittainen häkilä on ROCK!

HC


KommenttiJuuso_99 - 08.01.2011

Miks kuvan oikeessa ala reunassa lukee:Juha Lauén?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?