Pupa/larva

Keskustelut » Perhonsidonta

Viimeisin viesti: opax 19.11. 2004, 13:01

Uusi aihe Vastaa ketjuun
2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
J-P Pohjola Pupa/larva 17.11. 2004, 21:24 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Bongasin tuolta kysymyksen että mitä eroa on pupalla ja larvalla. Aatelin avata ihan uudean keskustelun. Niillähän ei nykyään enää ole juuri yhtään eroja. Tarkotan siis yksinkertaisia sidoksia. Yleensä ne sidotaan lähes samanlaisiksi. Sitä paitsi niillä nykyään kalastetaankin yleensä samallalailla, eli ns. larvastetaan.
Mitä eroa on kuulapää pupalla ja kuulapää larvalla?? Nillä ei enää ala olla mitään eroja, paitsi se että miksi kalastaja hänet kastaa.

kalamies3 Re: Pupa/larva 18.11. 2004, 15:58 Vastaa tähän viestiin Vastaa
näkisin asian aivan samalla tavalla =)

opax Re: Pupa/larva 19.11. 2004, 13:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
J-P Pohjola kirjoitti:
> Bongasin tuolta kysymyksen että mitä eroa on pupalla ja larvalla.
> Aatelin avata ihan uudean keskustelun. Niillähän ei nykyään enää ole
> juuri yhtään eroja. Tarkotan siis yksinkertaisia sidoksia. Yleensä ne
> sidotaan lähes samanlaisiksi. Sitä paitsi niillä nykyään
> kalastetaankin yleensä samallalailla, eli ns. larvastetaan.
> Mitä eroa on kuulapää pupalla ja kuulapää larvalla?? Nillä ei enää
> ala olla mitään eroja, paitsi se että miksi kalastaja hänet kastaa.

Niinpä. Oikeastaan voisi sanoa että tämä on pelkästään hyödytöntä spekulointia, mitään totuuksia ei voida käsittääkseni tästä asiasta keskustelemalla löytää, mutta kerronpa omat ajatukseni kuitenkin:

Pupa ja larva ovat siis vesiperhosen eri kehityvaiheita. Tästä seuraa että voi olla pupa jäljitelmiä, larva jäljitelmiä ja jäljitelmiä jotka jäljittelevät sekä pupia että larvoja (että ties mitä muuta öttiäistä, oksaa, tms). Olennaista on se, että sitoja (ja reseptin laatija, eli alkuperäinen sitoja) voi niin halutessaan luoda perhon jäljittelemään jotakin. Hän on sitä mieltä että perho jäljittelee jotakin, joku muu voi olla hänen kanssaan samaa mieltä, joku toinen taas voi olla eri mieltä. Nähdäkseni kukaan ei ole oikeassa, mutta silti aivan oikeutettu mielipiteeseensä.

Toinen keskeinen asia sitten on "mitä mieltä kala, vaikkapa taimen, on", eli kysymys siitä ottaako taimen tietyn perhon pupana, larvana, kumpana tahansa, muuten vaan mielenkiintoisena tai siksi, että sen yksinkertaiset aivot laukaisevat saalistusrefleksin. Minä en tiedä tähän vastausta, oikean vastauksen voi tietää vain kyseinen kala itse, mutta tietääkö se tietävänsä oikean vastauksen? En tiedä. Jos tämä ajatusketju kiinnostaa, niin kannattaa lukea Thomas Nagelin "What is it like to be a bat?" -artikkeli vuodelta 1974. Nagel kysyy "millaista on olla lepakko?", mutta yhtä hyvin voisi kysyä "ottaako taimen pupa-jäljitelmän pupana vai larvana?".

http://members.aol.com/NeoNoetics/Nagel_Bat.html

En sano muuta.

- opax

2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe