Kahlaamisen vaaroja...

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Häiskä 23.11. 2004, 18:28

Uusi aihe Vastaa ketjuun
16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Häiskä Kahlaamisen vaaroja... 20.11. 2004, 21:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Minkälaisia kokemuksia erilaisista pelastus- tai kelluntaliiveistä perhostelijalle? Olen itse pari kertaa hieman "kostunut" mutta minut herätti viime kesän tapahtuma... Isäni oli hukkua kotikoskeen... :(

Haluaisin ostaa jonkinlaisen pelastus- tai paukkuliivin, mutta kuulisin sitä ennen mielelläni kommentteja ja kokemuksia, koska perhostelu kuitenkin asettaa erilaisia vaatimuksia mm. heittämisen vuoksi...

AtzU Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 09:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Häiskä kirjoitti:
> Minkälaisia kokemuksia erilaisista pelastus- tai kelluntaliiveistä
> perhostelijalle? Olen itse pari kertaa hieman "kostunut" mutta minut
> herätti viime kesän tapahtuma... Isäni oli hukkua kotikoskeen... :(
>
> Haluaisin ostaa jonkinlaisen pelastus- tai paukkuliivin, mutta
> kuulisin sitä ennen mielelläni kommentteja ja kokemuksia, koska
> perhostelu kuitenkin asettaa erilaisia vaatimuksia mm. heittämisen
> vuoksi...

Itelläni on (olen huono uimaan) semmoset kelluttavat perholiivit jotka makso 50€. Ne auttaa, mutta jos taju lähtee kankaalle vaikka kiveen osumisesta, ne eivät käännä selälleen. Mutta auttavat silti.

Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 11:16 Vastaa tähän viestiin Vastaa
AtzU kirjoitti:
> Itelläni on (olen huono uimaan) semmoset kelluttavat perholiivit
> jotka makso 50€. Ne auttaa, mutta jos taju lähtee kankaalle vaikka
> kiveen osumisesta, ne eivät käännä selälleen. Mutta auttavat silti.

Minkä merkkiset ne liivit ovat (kenties Baltic) ja laitatko ne perholiivin alle...? Mistä ostit? Haittaako ne heittämistä merkittävästi? Tulipa kysymyksiä... :D

AtzU Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 11:30 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Minkä merkkiset ne liivit ovat (kenties Baltic) ja laitatko ne
> perholiivin alle...? Mistä ostit? Haittaako ne heittämistä
> merkittävästi? Tulipa kysymyksiä... :D

Merkkiä en muista. Voin kohta käydä kaivamassa ja katsomassa. Ne ovat jo valmiiksi siis kelluttavat perholiivit eli en laita mitään muita liivejä. Ostin ne Tiura-Uistimesta, Oulusta. Eivät vaikuta heittämiseen millään lailla. Ainut miinus on että taskut on aika pieniä. Otan niistä kohta kuvan ja pistän tähän niin näät...

Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 15:08 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos kuvasta jo etukäteen... :D
Olen jo itekki katellu sellaisia "kelluntaperholiivejä" mutta katoinki että niissä on aika vähän taskuja... ...mutta pistä ihmeessä silti se kuva...

AtzU Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 16:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Häiskä kirjoitti:
> Kiitos kuvasta jo etukäteen... :D
> Olen jo itekki katellu sellaisia "kelluntaperholiivejä" mutta
> katoinki että niissä on aika vähän taskuja... ...mutta pistä
> ihmeessä silti se kuva...

Eipä tarvinu ite ottaa kuvaa ku löysin netistä.. :D http://www.fishingmegastore.com/acatalog/Marinepool-buoyancy-aid.jpg

Ja merkki on Marinepool.

Jeppe Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 18:46 Vastaa tähän viestiin Vastaa
... Ja todella mukavat käyttää keskikesällä kuumalla ilmalla. Jos ei osaa uida, niin kannaa kyllä opetella, onhan niitä uimakouluja nykyään aikuisillekkin. Jos jotain haluaa hankkia, niin manuaalisesti laukaistavat paukkuliivit ovat varmasti paras valinta, ainakin jos veneestä aikoo perhoilla, tosin perholiivejen päälle on varmaan hieman hankala tunkea enää mitään paukkou- tai pelastusliivejä. Muistaakseni Hokka valmistaa vastaavanlaisia liivejä kuin AtZun linkissä.

julle Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 20:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jeppe kirjoitti:
> ... Ja todella mukavat käyttää keskikesällä kuumalla ilmalla. Jos ei
> osaa uida, niin kannaa kyllä opetella, onhan niitä uimakouluja
> nykyään aikuisillekkin.

Jos koskella kalastaa ja kosken mukaan lähtee ni eipä se uimataito paljoa auta on se virta yleensä sen verran voimakas.

Karvaturri Re: Kahlaamisen vaaroja... 21.11. 2004, 21:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Yhdyn jullen kommenttiin, mutta kyllä minun ainakin pitäisi hieman käydä harjoittamassa uimataitoa, ainakin vuosi ennen armeijaankin menoa, kun en pysty uimaan edes 50 metriä putkeen...(eipä ole kyllä uimassa tullut käytyä, mutta voisipa käydä).

PatilZ Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 09:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Heinäkuussa Kituskoskilla otin uintireissun kovassa virrassa. Astuin monttuun ja sitten mentiin. Uimataitoani pidän hyvänä, mutta mitään apua siitä ei ollut. Käsi pystyssä - aivan typerästi tietenkin - pidin vapaa pinnalla, ettei se vaan kastuisi. Matka päättyi, kun törmäsin riittävän isoon kiveen. Kävin seuraavana päivänä ostamassa kahluusauvan. Jotkut kätevät pienet paukkuliivit olisi hyvät jatkossa.

Tämän jälkeen sanoisin, että uimataito on edelleen tärkeä kansalaistaito, mutta ei riittävä henkivakuutus kovassa koskessa.

Tähän listaan turvavarusteita koskille:

- maltti (tärkein varuste, kutsutaan myös itsesuojeluvaistoksi)
- polarisoivat lasit (eikä vain kirkkaan kelin amber-väri riitä, itselläni on amberien lisäksi keltaiset ja punaiset. Näillä pärjää myös heikoissa valaistusoloissa, punainen lisää kontrastia, mutta muokkaa värimaailmaa melkoisesti)
- koskenlukutaito tai paikallistuntemus (ei auta, jos maltti puuttuu/ kannattaa miettiä: koska kosken kunnostus on tehty [irtokivet on ikäviä], reitittää kahluu sen mukaan, miten ajattelee virran kuljettavan kivi- ja sora-ainesta. Sitten on tää kahluu alavirtaan. Se on helppoa, mutta kannattaa miettiä, pääseekö takaisin ylös. Jos ei, niin sitten miettiä miten rannalle pääsee. Ongelmana esim. saarien alaosiin muodostuvat hiekkasärkät. Alas meet kyllä, mutta entäpä ylöspäin, kun kuulalaakerit pyörii kahluukenkien alla)
- kahluusauva (ei tarkoita tässä samaa kuin neliveto ja vinssi maastureissa: niiden avulla pääset vielä synkempään paikkaan jumiin. Kolmas tukipiste tuo yllättävissäkin tilanteissa tasapainon takaisin. Kannattaa muuten harjoitella käyttöä)
- liivit (mutta huom! kaikki mahdollinen kannattaa tehdä, ettei uimareissua synny)

Alavirtaan kahlaamisesta vielä kokemus viime kesältä. Karkkilan koskilla (se ylin, jonka nimi ei tuu millään mieleen) oli tulvakorkeudet. Vettä oli paljon ja se liikkui lujaa. Katsoin alavirtaan päin reitin. Joki oli siinä kohtaa vain vähän reilu 5 m leveä ja rannasta käsin kalastus mahdotonta (jyrkkä). Huomasin, 20 metriä alempana koskeen kaatuneen pienen puunrungon, joka lepäsi osittain kiven päällä. Katsoin, että sen avulla pääsisin rantaan ja kiipeämään rantapenkalle.

Larvastelin sitten montut alaspäin mennessä. Mitään elonmerkkejä ei siiman päässä tuntunut. Etenin puunrungon kohdalle ja otin siitä kiinni. Ehdin ottaa yhden askeleen, kun puu tulikin penkalta alas juurineen. Nykäisi muuten kivasti, onneksi ehdin päästää irti rungosta, kun se lähti vihaisesti alas koskea. Hei vaan.

Entä miten pois koskesta. Ne 20 metriä ylävirtaan olivat rankimmat koskaan kahlaamani metrit. Aikaa kului lähes puoli tuntia ja uurastuksen jälkeen jalat oli ihan hapoilla. Kun pääsin autolle ja aloin ottaa kahluukenkiä pois jalasta, niin molemmat jalat kramppas rasituksesta. Siihen jäi se kalastusreissu.

Luento päättyy tähän.

>0zzy> Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 14:31 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tulipa muuten mieleen, että uusimmassa PPK:ssa (nro. 5/04) on aika hyvä juttu kahlaamisesta. Kannattaa lukea, varsinkin jos olet aloittanut lajin äskettäin, etkä ole perehtynyt kauheasti kahlaamisen saloihin.

AtzU Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 15:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jeppe kirjoitti:
> ... Ja todella mukavat käyttää keskikesällä kuumalla ilmalla.

Voihan se toki olla, mutta tältä seudulta ylöspäin (oulu) et niin kuumaa löydä, että tukehtuisit... Voihan sitä välillä hypätä johonkin suvantoon uimaan... :D

Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 18:15 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Voihan se toki olla, mutta tältä seudulta ylöspäin (oulu) et niin
> kuumaa löydä, että tukehtuisit... Voihan sitä välillä hypätä johonkin
> suvantoon uimaan... :D

Oltiin Luirolla kalassa toissa kesänä ja voin sanoa että ollut mukava hautua kumisissa kahluuhousuissa... Tunnin välein uimaan... :D

Mutta eipä poiketa aiheesta...
Nuo liivit näyttää varsin hyvältä... ja vain 50€... :D Onhan noita taskujakin kuitenkin kohtuullisesti. En ole täällä Rovaniemellä ainakaan vielä nähnyt, mutta kyllä kiinnostaa... Pitääpä tehdä tutkimusta ja jos ei muuten niin sitten Oulusta (ehkä...). Vanhemmatkaan ei oikein pidä enää ajatuksesta että olisin koskella yöt ilman liivejä kun tuli tuommoinen ikävä tapahtuma... mutta kyllä se opetti...

[Muokattu 22.11.2004, 18:47]
Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 18:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mutta Atzu!!!
Mistä liikkeestä olet liivit ostanut ja tiedätkö onko niitä vielä siellä myytävänä?

Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 18:25 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ja vielä kerran minä... ;)
Tuosta uimataidosta... Isäni on erittäin kovakuntoinen mies (hiihtää vuosittain Napapiirin hiihdossa 60km, viimeksi aika muistaakseni 3.33 ja kesäisin juoksee, rullaluistelee ja pyöräilee pitkää matkaa...)
Kun olen hänen kokemuksiaan kuunnellut niin kyllä se virta vie, osaat uida tai et, ja jaksat tai et...
Jos ei olisi jalkojen alle sattunut vedenalaista kiveä... (Luojalle kiitos!!!) ...niin... :(

AtzU Re: Kahlaamisen vaaroja... 22.11. 2004, 20:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Häiskä kirjoitti:
> Mutta Atzu!!!
> Mistä liikkeestä olet liivit ostanut ja tiedätkö onko niitä vielä
> siellä myytävänä?

Kauppa oli ja on vieläkin Tiura-uistin: http://www.tiura.fi/

En tiedä myydäänkö enää, mutta itse ostin menneenä kesänä. Silloin oli jäljellä yhdet kappaleet, mutta lupasivat (kun kävin ensin katsomassa) että jos kerkeävät mennä, tilaavat uudet. Eli kyllä niitä vieläkin saa.

Taskuista:

Niitä on ihan hyvin, mutta 13,5x8,5 rasiat ei niihin mahdu.

Häiskä Re: Kahlaamisen vaaroja... 23.11. 2004, 18:28 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos tiedosta...
Pitäisi ehkä pistäytyä... ;)

16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe