Vaelluskalastus lapissa

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Juutuan pimeänsoutaja 24.4. 2006, 15:52

Uusi aihe Vastaa ketjuun
6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
lepomikko Vaelluskalastus lapissa 22.3. 2006, 17:32 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen lähdössä juhannuksen jälkeen (aikaa siis on vielä melkoisesti) muotkatunturille vaeltelemaan. Seudulla pitäisi olla harjusta ja tammukkaa ihan mukavasti. Maasto on mitä se nyt pikkupuroilla on, eli ilmeisesti aika risukkoista. Tästä herääkin pari kysymystä:

Onko muotka ylipäätään hyvää seutua kalastelulle? Reissun toinen (isompi) puoli olisi kuitenkin vaellusta, joten mihinkään turistimessuille en tavoittele. Mieluista olisi, jos ei viikon aikana tarvitsisi ainakaan montaa kertaa muihin ihmisiin törmätä.

Minkälaisilla perhoilla kannattaisi matkaan varustautua: Jotakin pikkutummaa kaiketi, mutta onko jotakin erityisväriä/mallia mikä kirkkaissa pikkupuroissa voisi toimia? Harjukselle? Entäpä tammukalle?

Entäpä sitten hieman enemmän back to basics -tyyppinen kysymys: Kuinka pienistä ojista niitä taimenia voi ihan tosissaan odottaa löytävänsä?

Onko perhosetti ylipäätään hyvä vaihtoehto tammukkapuroille ja vaellukselle, vai pitäisikö tyytyä pikkuvirveliin ja lippoihin?

Kokematon kun olen, niin olen kiitollinen kaikista vastauksista.

- leppis

Salmo trutta Re: Vaelluskalastus lapissa 22.3. 2006, 22:26 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kun minä ensimmäistä kertaa näin tammukkapuron en oikein uskonut siitä kalaa tulevan, levein kohta taisi olla siinä 0,8-1,0 metrin tienoilla, syvyyttä ehkä 50cm. On muuten pirun arka kala paikoilla jossa ei ole ihmisiä käynyt paljoa eli LÄHESTYTTÄVÄ HILJAA JA VAROEN. Perhosetti on hyvä tuollakin ja kun puron löytää niin kyllä siinä voi olettaa tammukkaa olevan joten kannattaa tutkia kaikki purot mitä näkee, pienimmätkin:) Perhoina tosiaan pieniä kivikoppia ja hyönteisjäljitelmiä (pupat ja nymfit) myös joillakin uppoperhoilla voi saada kalaa (red tag) mutta kannattaa kokeilla ensin kalan oikealla ravinnolla koska arka tammukka voi pelästyä mielikuvitusperhoa. Kun kerran pääse pienestä tunturipurosta tammukkaa huijaamaan niin siihen jää kyllä koukkuun;)

hirvanen Re: Vaelluskalastus lapissa 23.3. 2006, 08:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuolla Käsivarressa olen kulkenut kohta 20 vuotta, lähinnä Lätäsenoa ja sen lähivesiä kalastellen (oma mökki Lätäsenolla -86 vuodesta). Tammukkapuroista parhaana on jäänyt mieleen Aksjoki joka laskee vetensä tuntureilta Lätäsenoon Isokurkkion yläpuolella. Aksjoki ei ole leveimmilläänkään kuin puolitoista metrinen, pääasiassa korkeintaan metrin levyinen. Silti siinä kalaa riittää todella paljon. Isoimmat näkemäni "tammukat" ovat olleet +1kg kaloja. Eli hyvinkin pieneissä vesissä liikkuu suhteellisen mukavan kokoista kalaa.

Perho-osastolla yhdyn Salmo Trutan mielipiteeseen sen suhteen että tammukoille kannattaa tarjota hiemn maltillisempia perhoja. Esimerkiksi pienet kuulapäiset pupat toimii. Mutta kun siirryt harjuksen huijailuun, on kaikki Red Tag-johdannaiset ylivoimaisia. Perinteinen Red Tag, kuulapää, Red Tag-pupa, Tupla Red Tag jne. Tekniikkana ihan perinteinen uppoperhotekniikkaa, viistosti alavirtaan kalastaen.

Juutuan pimeänsoutaja Re: Vaelluskalastus lapissa 23.3. 2006, 13:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
lepomikko kirjoitti:
> Olen lähdössä juhannuksen jälkeen (aikaa siis on vielä melkoisesti)
> muotkatunturille vaeltelemaan. Seudulla pitäisi olla harjusta ja
> tammukkaa ihan mukavasti. Maasto on mitä se nyt pikkupuroilla on, eli
> ilmeisesti aika risukkoista. Tästä herääkin pari kysymystä:
>
> Onko muotka ylipäätään hyvää seutua kalastelulle? Reissun toinen
> (isompi) puoli olisi kuitenkin vaellusta, joten mihinkään
> turistimessuille en tavoittele. Mieluista olisi, jos ei viikon aikana
> tarvitsisi ainakaan montaa kertaa muihin ihmisiin törmätä.
>
> Minkälaisilla perhoilla kannattaisi matkaan varustautua: Jotakin
> pikkutummaa kaiketi, mutta onko jotakin erityisväriä/mallia mikä
> kirkkaissa pikkupuroissa voisi toimia? Harjukselle? Entäpä
> tammukalle?
>
> Entäpä sitten hieman enemmän back to basics -tyyppinen kysymys:
> Kuinka pienistä ojista niitä taimenia voi ihan tosissaan odottaa
> löytävänsä?
>
> Onko perhosetti ylipäätään hyvä vaihtoehto tammukkapuroille ja
> vaellukselle, vai pitäisikö tyytyä pikkuvirveliin ja lippoihin?
>
> Kokematon kun olen, niin olen kiitollinen kaikista vastauksista.
>
> - leppis

Moi.

Se on semmonen homma, että Muotkatunturin paliskunnalla on kesämerkkaukset kesä-heinäkuussa, joten kannattaa ainakin (meidän) poromiesten alta pyrkiä pysymään poissa. Poroerotuspaikka on merkattu karttaan (porttakaltio) ja sen ja Stuorraäytsin välillä en suosittele hirveitä liikkuvan.

Kielajokilatvat ja latvajärvet ovat loistavaa harjus ja taimenvesistöä jos vain sinne asti viitsit raahautua. Yksi loistava vaellusreitti on vanha postipolku Tirrolta Karigasniemeen(Inapolku). Ei kannata rajoittaa kalastusta pelkästään pikkupuroihin. Monet pienetkin tunturilammet voivat antaa yllättäviäkin ahven, rautu ja taimensaaliita. Puhutaan siis yli kiloisista kavereista. Vinkiksi annan että otat pikkusekotuksen kaikkia mahollisia perhoja mutta kohtuu pienessä koossa. Pikkuvirveli on myös toimiva jos aiot lampia kalastaa.

Otathan toki huomioon kalastusrajoitukset (Stuorraäytsistä kielan sillalle) ja tarkastat muut asiat vaikka SIIDA:sta ennen lähtöäsi.
Muotkalla tuskin muuten kyllä muihin ihmisiin törmäät koko viikkona, ainakaan jos heitä tietoisesti osaat välttää

P.S. Jos tarvit opasta niin hinnasta voidaan sopia ;)

[Muokattu 23.3.2006, 13:05]
Juutuan pimeänsoutaja Re: Vaelluskalastus lapissa 20.4. 2006, 19:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Käyppäs lepomikko morjestamassa SIIDA:ssa kun oot lähössä vaeltelemaan niin laitamma sulle luvat kuntoon ja vaihetaan kuulumiset.

lepomikko Re: Vaelluskalastus lapissa 23.4. 2006, 21:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Juutuan pimeänsoutaja kirjoitti:
> Käyppäs lepomikko morjestamassa SIIDA:ssa kun oot lähössä
> vaeltelemaan niin laitamma sulle luvat kuntoon ja vaihetaan
> kuulumiset.

Tiedä häntä vaikka kävisinkin. Riippuu vähän siitä millä matkaan lähdemme ja missä mennessä yövymme. Jotenkin lupa-asiat on toki hoidettava ja muutenkin olisi mukava kuulla tietoa seudusta.

Mikähän kartta tuolle seudulle olisi hyvä ja mitä seudun kalastuksesta/kalakannoista tulisi tietää? Kolme kaverusta meitä on lähdössä ja minä ainoana perhovehkeillä varustettuna. Muut ottavat (jos edes ottavat) lippahaspelit mukaan (mikä varmaankin olisi minullekin se kalaisampi vaihtoehto).

Alustavasti olemme suunnitelleet reittiä karkeasti ottaen Muotkan rouktu -> peltojärvi -> Stuorraoaivi -> Kielajoen haaroja takasinpäin. Missäs tuo Kielajoen rauhoitusalue tarkemmin ottaen on? Entäpä se kesämerkkausalue, missä se on? Paras kartta jonka netistä löysin on tämä: http://www.sunpoint.net/~ariluk/vaellus/reitti/muotka_02_reitti.htm. Maanmittauslaitoksella ei ollut kuin 1:20000 karttoja alueelle. 1:50000:een karttoja myydään mm. akateemisessa, mutta sellaista pikaisesti selailleena en löytänyt poron karvaakaan. Mikähän kartta tuonne olisi hyvä? Olisiko mahd. netissä joku kartan kappale, jota en ole sattunut löytämään.

Vielä semmoinen kiinnostaisi, että kuinkas ivalosta pääsee tuonne Muotkan ruoktuun? Bussiaikatauluja ei vielä ollut matkahuollossa tarjolla, joten ainakaan tässä vaiheessa ei pääse sitä korttia tarkistamaan.

- leppis

Juutuan pimeänsoutaja Re: Vaelluskalastus lapissa 24.4. 2006, 15:52 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Muotkatunturin alueesta on ilmestynyt viimekesänä mahottoman hyvä 1:50000 kartta koko läänistä! Ko. kartta rajoittuu alueelle angelintie-karigasniementie-kaamasentie... Oli ihan pakko ostaa itellekin. Saatavana ainakin SIIDA:sta jos ei muka maanmittauslaitokselta voinut tilata. Maksaa jotain 18?? Jos soittelet tai laitat SIIDA:n tytöille spostia niin avittavat ja tarvittaessa lähettävät kartankin etukäteen jo hyvissä ajoin.

Reittivalintasi vaikuttaa toimivalta, alkupäästä peltotunturissa on vielä mahdollista tavata muitakin, mutta tuskin loppureissulla ainakaan ennen Stuorraoaivia. Stuorraäytsin vedet on kokonaan rauhoitettu ja kielajoki on näiden vesien yhtymäkohdasta kielatuvan sillalle asti rauhoitettu.

Kesämerkkausalue on porttakaltio. Näkyy kartalla ainoana tienä(lähtee angeli-karigasniemi-tieltä Inarin ja Utsjoen kuntien rajalta tunturia kohti.
Karttapaikkaa kun selailet netissä, niin eiköhän ala paikat selkenemään. Stuorraoaiviin jos olet suntaamassa, niin olet jo aika lähellä merkityspaikkaa. vilkasepas tämä linkki:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?scale=400000& #38;tool=suurenna&lang=FI&cy=7675361&cx=3469845&osoite=& ;kunta=&map.x=183&map.y=175

Kylä sinne bussit kulkee. Matkahuollon sivut varmaan päivityksessä tai jotain. Kannattaa tosiaan kysellä siidan tyttäriltä tarkemmin, niiltä saat pikaisia vastauksia.
siida@metsa.fi tai sitte soitat 0205 64 7740. Ite alotan näillä näkymin työt 5.6.

6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe