Painavan meriperhojen heittäminen

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Zalmon 7.10. 2004, 12:54

Uusi aihe Vastaa ketjuun
4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Jani Painavan meriperhojen heittäminen 6.10. 2004, 08:24 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hailien (R.Asikaisen) heittäminen sujuu oikein mukavasti, mutta painavien perhojen heittäminen ei oikein onnistu. Siis tarkoitan lähinnä haukiperhoja. Perho ei oikene ja tuntuu liikaa sotkuja olevan heittämisessä.

Pienemmillä perhoilla homma sujuu kyllä hyvin, mutta olisiko jotain vinkkejä millä painavienkin perhojen kanssa heitto kulkisi paremmin?

MNi
[Ylläpito]
Re: Painavan meriperhojen heittäminen 6.10. 2004, 12:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jani kirjoitti:

> Pienemmillä perhoilla homma sujuu kyllä hyvin, mutta olisiko jotain
> vinkkejä millä painavienkin perhojen kanssa heitto kulkisi paremmin?

Oikenemiseen auttaa ainakin että lyhentää peruketta. Peruke voi olla vaikka vaan reilun metrin mittainen. Perukesiimojakin on monenlaisia. Hauenkalastuksessa oikenevuutta saa olla paljon. Jäykkä monofiili ajaa hyvin asiansa (toki pitää kärkenä käyttää jotain hauen hampaita kestävää). Jos kartioit perukkeen, kannattaa lyhentää perukkeen keskiosaa, jolloin tyvi "pakottaa" kärjen ja perhon oikenemaan paremmin.

Oikenemista vaikeuttaa se että perho on painava ja siinä on iso ilman vastus. Pienempi perho tietysti auttaisi, mutta joskus isoja perhoja tarvitsee kyllä.

Välineilläkin on oma osuutensa asiaan. Ehkä vavassa ei vain riitä voimaa isoille, painaville perhoille? Isoja haukiperhoja varten vapa saa olla 9-10 luokkainen.

Elvis Re: Painavan meriperhojen heittäminen 6.10. 2004, 17:51 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Perukkeen virittäminen on varmaan järkevin konsti ensiavuksi.

Jos rohkeutta tai rahaa riittää voi siimaakin virittää. Yksi tapa siirtää nopeammin voimaa siimasta perukkeeseen on lyhentää heittosiiman etukartiota. Kokeilu voi olla kallis suutari mutta parhaimmillaan tehokas trasselitykki. Mihinkään pintakalastukseen se siima ei sitten enää oikein sovellukkaan. Mutta jos laatikon pohjalta löytyy wanha ja palvellut siima kokeiluun, niin nipsasemaan vain.

Oma esimerkki on 7:n Hardyn Ultralite, joka on tällä hetkellä kolmatta vuotta käytössä lähes metriä lyhyempänä. Oikenee oikein kivasti trasselienkin kanssa. Aluksi lyhensin n. 40cm, mutta lisäpätkäisyllä sain apua kuulien nakkaamiseen. Tuo 40cm jo vaikuttaa, joten malttia.

Järkevintä olisi tietenkin tuhlata oikeaan siimaan. Lyhyt ja jyrkkä etukartio ovat avainsanat. Malleista ja merkeistä en varmaksi tiedä, mutta palaan viisastuttuani asiaan mikäli joku oikeasti viisas ei ehdi ensin. (Varoitan nyt kuitenkin merisiimoista, jotka ovat tuohon puuhaan suunniteltu. Ne eivät ole suunniteltu meikäläisiin lämpötiloihin. Valitettavasti).

MNi
[Ylläpito]
Re: Painavan meriperhojen heittäminen 6.10. 2004, 22:35 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Elvis kirjoitti:

> Jos rohkeutta tai rahaa riittää voi siimaakin virittää. Yksi tapa
> siirtää nopeammin voimaa siimasta perukkeeseen on lyhentää
> heittosiiman etukartiota. Kokeilu voi olla kallis suutari mutta

Tämä toimii hyvin, itse olen ampumapäitä viritellyt ja yleensä olen sieltä kärjestäkin pätkäissyt ohutta siimaa pois, ehkä reilun metrin verran. Riippuu toki siimasta ja sen kartioinnista.

Ampumapäässä toki kannattaa huomata, että ei ihan sumeasti leikkele, että ei siima mene alipainoiseksi, joten leikkaus kannattaisi tehdä jo heti alussa, ennen mittaan katkaisemista. Vanhoille siimoille ei tietty niin hyvin onnistu enää ;).


> (Varoitan nyt kuitenkin merisiimoista, jotka ovat tuohon
> puuhaan suunniteltu. Ne eivät ole suunniteltu meikäläisiin
> lämpötiloihin. Valitettavasti).

Sellainen käsitys on että tämä ei enää ihan aina pidä paikkaansa? Uusia malleja ja merkkejä on tullut. Mutta en nyt osaa varmaksi sanoa, pitääpä selvitellä asiaa jos muistaa.

Mutta siinä olet Elvis oikeassa että ennen merisiimat eivät ole toimineet. Kylmä jäykistänyt ne käyttökelvottomiksi.

Zalmon Re: Painavan meriperhojen heittäminen 7.10. 2004, 12:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Haukisiimojakin tulee kokoajan markkinoille enemmän ja enemmän:

http://www.scandicangler.com/?t=1||&mod=article&aID=36521;PSID=ced5 1bbd3476f27094568b05628962e0

Tuo on sponnsattu saitti, joten parhaan etsiminen on vaikeeta, mutta näkeepä jo valinnan varaa.

4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe