problemski with larvastus

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: pussijussi 4.5. 2005, 22:09

Uusi aihe Vastaa ketjuun
5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
unzkipunzki problemski with larvastus 27.4. 2005, 22:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
elikkä siis ongelmat ovat:
1. perhon saaminen oikealle uintisyvyydelle.
mistä voin tietää kuinka syvällä perhon pitää mennä jos en tunne paikkaa ja vesi sameaa?

2. otin huomaaminen ja kalan tartutus.
olen kokeillut indikaattoria mutta ei ole toiminut kovin hyvin. vastaisku pitää olla todella nopea jos haluaa tartuttaa kalan

3. perhon uitto.
jos perhoja pitää uittaa vapaasti virran mukana miten voi samalla pitää hyvää tatsia perhoihin ja siimaa kireällä?

hullua tämä larvastus, mutta sen aion oppia.. miten olette itse aikoinaan opetelleet ja oppineet larvastuksen? onko indikaattorista apua? kiitos mahdollisista vastauksista... P.S im desperated...


Velmies Re: problemski with larvastus 28.4. 2005, 06:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No ei se nyt sentään ihan noin vaikeaa ole.

Tavoitteena on saada perho lähelle pohjaa. Pohjatärpit ovat merkkinä siitä. Laitat siis hauleja tapsiin niin paljon, että perho alkaa aina silloin tällöin tarttumaan pohjaan. Jos pohjatärppejä taas tulee riesaksi saakka voit vähentää haulin kerallaan. Koskessa on tietenkin hyvin erilaista virtausta ja erisyvyistä vettä. Samoilla virityksillä perho ei tietenkään ui jokapaikassa ihan ideaalisyvyydellä. Työ tekijäänsä neuvoo tässäkin asiassa.

Kalan tartutuksessa ja tärpin huomaamisessa on oleellista hyvä siimakontrolli. Ylensä onkin kalastettava hyvin lyhyellä siimalla. Tämäkin tietenkin riippuu paikasta, mutta tavallisesti sellainen vavan mittainen, korkeintaan pikkuisen pitempi siima on sopiva - siis käytänössä perukkeen mitta ja vain pikkuisen heittosiimaa vavan kärjen ulkopuolella. Pyri roikottamaan siimaa pitämällä vapaa korkealla ja pystyssä siten, että peruke painuu ilmasta suorana veden alle ilman että vedenpintaan muodostuu mutkaa tai siimapussia. Siten voit vaikuttaa myös perhon uintisyvyyteen nostamalla ja laskemalla vapaa. Simaa voi kiristää vain alavirran puolelta. Monesti tuntuu, ettei kaloja häiritse, jos perho ui alavirtaan vähän virtausta nopeammin. Päinvastainen tapaus, siis perhon viistäminen, sen sijaan on myrkkyä. Pienikin poikkeava liike perukkeessa on merkki mahdollisesta tärpistä ja vaatii vastaiskun tekemisen. Suurin osa niistä tulee tehtyä pohjatärpeille tai roskakaloille, mutta aina joskus vapaa taipuu, myös taimenelle. Kilpakalastajat tekevät vastaiskun varmuuden vuoksi jokaisen uiton lopuksi, kun siima alkaa kiristyä.

Itse sain hyviä larvastustunteja aikoinaan Kuusamon mm-kilpailuissa, joissa olin kontrollerina. Pääsin seuraamaan mm. kisat voittaneen polakin yökalastusta Kuusingilla. Kaveri sai kymmeniä mitallisia harreja ja taimenia. Yksi paanajärvinenkin oli hetken kiinni larvassa, mutta pitkä väsyttely ei näyttänyt kuuluvan kisataktiikkaan ja kaveri vetikin pian siimat poikki ja jatkoi pisteiden poimimista pikkukaloilla. Oli ihan hyödyllinen kokemus.

unzkipunzki Re: problemski with larvastus 28.4. 2005, 23:15 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kiitti täs tuliki hyvii tippei! ja voihan olla että oon tehny kaikki ihan oikein mut kalaa vaan ei oo tullu jostain syystä.. tai oon mä kerran saanu mut se meni kyl niin et kalal kerkes olla perho suus melkee 1,5s ja sitku olin heittämäs uudestaa ni huomasin sen..
ja siis larvoilla kalastetaan siis melkein yksin omaan monttuja? no huomen testaa vantaanjoelle :) jos käy hyvin tuun kertoo miten kävi..

MUT onkos kellää sit kokemuksii INDIKAATTORIN käytöstä? sitä kai käytetään sitte sillon ku ei pääse kahlaa tarpeeks lähelle otti mestoja?

flyffe Re: problemski with larvastus 1.5. 2005, 16:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
perhon oikea uintisyvyys... sitte ku jää välillä pohjaan kiinni ni kaikki o ok ;)

Itse en indikaattoria käytä...yritän pitää tuntuman perhoon mahdollisimman hyvin ja kun tuntuu jotain "erikoista" teen pienen vastaiskun. yleensä sieltä kyllä tulee joku oksa tai vastaava :D

Ja larvastuksen olen opetellut larvastamalla...en osaa sitä kunnolla mutta harjottelu tekee mestarin ;)

Veljmies Re: problemski with larvastus 4.5. 2005, 07:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ainakin itselläni aikoinani larvastusta aloittaessani oli suurin vaikeus nimenomaan uskon puute. Siitähän tässäkin taita aolla kyse. Aluksi tuli eritettyä kalastaa liian kaukaa, kun väkisinkin epäili kalojen karkaavan, jos kahlaa aivan montun äärelle ja vain vajaan vavan mitan päähän kaloista. Kovassa virrassa ja koskessa kaloja kuitenkin pääsee lähestymään yleensä aina niin lähelle, ettei siimakontrollin kanssa ole ongelmia. Larvastus onkin silloin paremminkin perhon tiputtelua, roikottelua ja uittamista kuin heittämistä.

Matalassa ja tasaisesti virtaavassa, sileässä vedessä kalat tietenkin ovat paljon arempia. Niissä olosuhteissa voisi ajatella indikaattorista olevan jotain apua. Tuotahan voisi kokeilla jossain Lapin harrijokien sileillä niskoilla.

pussijussi Re: problemski with larvastus 4.5. 2005, 22:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllähän se itselläkin oli aluksi uskonpuutetta. Jollain vavan mittaisella siimalla liruttelua muka, HAH!!. Sitten kerran olin kauan sitten erään kosken alla, jossa yleensä on harjuksia. Niistä yksikään ei noussut pintaperhoon tai muuhunkaan viritykseen. Sitten kokeilin tämmöistä larvastus hässäkkää ja niitähän kävikin kädessä toistakymmentä.. Sen jälkeen tuo larvoilla ruoskiminen onkin ollut vähän turhan dominoivaa. Kauniit heitot pintaperhoilla ovat jääneet muutaman metrin roiskaisuiksi raskailla perhoilla tai lyijyllä painotetulla perukkeella. Kunhan malttaa pitää siiman suht lyhyenä ja keskittyy hiukan hommaan niin kyllä se siitä. Tärpit ovat lähinnä sellaisia, että siima pysähtyy, mutta onhan niitä välillä poikkeuksiakin.

5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe