Hauen jokiperhokalastus

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Elvis 30.10. 2005, 08:10

Uusi aihe Vastaa ketjuun
6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
kalastaja 12 Hauen jokiperhokalastus 26.10. 2005, 22:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kalasteleekos kukaan haukea joesta (perholla) ?
Itse löysin sen "lajin" muutama kuukausi sitten ja siitä lähtien olen kalastellut haukia Perhonjoesta perholla kun ei mitään jalompaakaan kalaa ole.. (tai ainakaan saanut..)

Yllättävän mukavaa puuhaa ja pistää hyvin vastaan
kun on 6 luokkanen vapa! Ja haukia tulee joka reissulla n.1-6 kpl (1kg-4kg).

Kokemuksia??

markusbo Re: Hauen jokiperhokalastus 27.10. 2005, 19:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Onhan tuotakin tullut kokeiltua muutamia kertoja. Tosin kaikki hauet ovat olleet alle kilon painoisia mitkä ovat ylös asti tulleet. Heh, pienin hauki mikä tuli joesta perholla oli noin pikurillin mittainen ja "isomus" otti ruskeaan nymfiin. :)

Elvis Re: Hauen jokiperhokalastus 28.10. 2005, 09:30 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Samalla suunnalla tulee haukia ajoittain kalasteltua. Itsekin löysin lajin hieman vahingossa kymmenisen vuotta sitten, kun juuri Perhojoella osuttiin kaverin kanssa aivan satumaiseen meritaimennousuun. Isolla streamerillä, varmaan tinselillä tms., kalastettaessa liki joka heitolla tärppäsi ja kiinni jäädessään kala painui alavirtaan katkoen siimat. Oltiin hetki onnesta soikeina, kunnes ensimmäinen "meritaimen" saatiin rannalle. Sittemmin samasta suvannosta nousi muutamia kaloja ihan rannalle, kun mukaan oli sattunut 0,40 perukesiimaa jota käytettiin perukkeena. Hyvin kesti.

Hauet ovat useinkin pelastaneet tapahtumaköyhän päivän, sillä tavanomainen istaritaimen häviää 10-1 sekä koossa että voimassa ihan peruspuikkarillekin. Esim. Kuokkalassa on paljon haukia ja joukossa joitain isomuksiakin. Nykyään perukkeena käytän Predatoria tai punottua 0,32 siimaa.

Perhoina minulla isot tinselit ja muut keinokuituperhot. Kettu ja marabou eivät kestä yhtä hyvin ryhdissään, mutta toimivat hienosti. Tuntuisi siltä, että hauki arvostaa kokoa ja väriä enemmin kuin liikettä, taimeneen ja affenaan verrattuna? Tuommoisia tarjoaisin:

Herkullinen:
http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=10859
Varmaan joku muukin tyyli toimii yhtä hyvin, mikä muuten edes on Kotkalaistyyli?

Upea:
http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=3351

Ja sitten värikkäät zonkerit reilussa koossa. Keltarunkoinen/ ruskeasiipinen on toiminut hienosti sekä Perhon humuksessa, että Kuokkalan savivellissä.


kalastaja 12 Re: Hauen jokiperhokalastus 28.10. 2005, 14:38 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Oletkos missä päin näitä taimenia kalastanut?
Minkälaisin tuloksin?

Itse olen kalastanut enemmän jokisuulla päin. (alavetelistä alaspäin)
Juuri taimenia yrittäessä minäkin sain niitä haukia.
Sitten olenkin aivan tarkoituksella kalastellut niitä haukia, kun taimenia ei ole näkynyt..

matiaz Re: Hauen jokiperhokalastus 28.10. 2005, 14:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kalastaja 12 kirjoitti:
> Kalasteleekos kukaan haukea joesta (perholla) ?
> Itse löysin sen "lajin" muutama kuukausi sitten ja siitä lähtien olen
> kalastellut haukia Perhonjoesta perholla kun ei mitään jalompaakaan
> kalaa ole.. (tai ainakaan saanut..)
>
> Yllättävän mukavaa puuhaa ja pistää hyvin vastaan
> kun on 6 luokkanen vapa! Ja haukia tulee joka reissulla n.1-6 kpl
> (1kg-4kg).
>
> Kokemuksia??

Haukea kalastan nykyään suhteellisen paljon ja suurin osa tästä pyynnistä keskittyy joille/koskille. Isomukset ovat paljon helpommin löydettävissä virtaavasta vedestä kiun järvestä, meri on tietenkin sitten asia erikseen.

Saarijärven reitillä nousee koskien alle runsaasti vihertäviä nieriöitä heti loppukeväästä pikkukalojen perässä. Öisin alkaa aina käsittämättömän hurja mesoaminen, +vitosen kaloja on ilmassa koko ajan. Kalojen keski-paino on esimerksiksi Riekonkoskella ollut kesäkuussa käsittämätön, noin 3,5kg. Alle 2 kilon kalat ovat harvassa, reilusti yli kymppejäkin siellä ui... mainittakoon muuankin 2 tunnin reissu, joka tuotti 7 yli 3kilon haukea, joista 2 olivat yli 5 kiloisia...

Perhoista ovat toimineet kaikenlaiset isot kirkkaita pikkukaloja jäljittelevät sidokset. Perho ei ole saaliin kannalta kuitenkaan se merkityksellisin tekijä, sillä kun hauella on paljon ravintoa virtaavassa vedessä, ei se välttämättä nouse kovinkaan kaukaa hakemaan suupalaansa (poikkeuksiakin toki löytyy, joskus kala seuraa kymmeniä metrejä perhoa selkä puoliksi vedenpinnan ylöpuolella...). Upposiimoilla ja hitaasti pohjan tuntumassa uitetut perhot ovat olleet tehokkaimpia.

Isoimmat haukeni olen kiskonut rannalla #4 Lyllillä. Voin sanoa, että virtaava vesi, 10kilon hauki ja nelosen vapa... ON hurja meininki! Upposiimojen kanssa olen kuitenkin käyttänyt kutosen kymppijalkaista vapaa.

kalastaja 12 Re: Hauen jokiperhokalastus 28.10. 2005, 15:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Minä olen kalastellut haukia tinseleillä ja muilla kirkkailla pikkukalajäljitelmillä. Kelluvalla siimalla olen heittänyt, useasti kun kalastaa esim. tinselillä lähellä pintaa, hauki hyökkää tosi komeasti perhoon, vesi pärskyy ja vapa taipuu! Parhaiten on toiminut kun vain pitää perhoa paikallaan jossain hyvässä paikassa.
Mutta ootpa isoja kaloja saanut!


Elvis Re: Hauen jokiperhokalastus 30.10. 2005, 08:10 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kalastaja 12 kirjoitti:
> Oletkos missä päin näitä taimenia kalastanut?
> Minkälaisin tuloksin?

Alavetelin alapuolella minäkin niitä tavoittelin ja heikolla menestyksellä. Eli ei ensimmäistäkään. Nykyään tulee käytyä mieluiten Halsuanjoella tai jokien yhdistymiskohdan läheisyydessä. Idea yrittämisestä tuli Alavetelistä, missä niitä kaloja kyllä näkyi. Eli sinnikkäästi yrittämällä saattaa joku jotain saadakin.

Kokkolan likellä kolutut paikat olivat lähinnä Vitsarista ylöspäin. Kälviän puolelta pääsee metsäautoteitä useillekin koskille tai nivoille. Hyvän näköisiä paikkoja, mutta valitettavasti niihin kuuluvat kalat taitavat olla vainaita jo ennen jokeen nousemista.

Ainiinjuu, Perho- ja Kälviäjoilla tuli opittua elämäni hauskin tapa kalastaa isoja haukia, eli kolkkaaminen. Kausi on lyhyt, sillä tarkoitus on kolkata kutemaan nousevia haukia laskuojista. Harrastus on paljon vaikeampaa mitä voisi kuvitella, mutta bonuksena pääsee edes näkemään kymmeniä 5-10 kilon haukia. Valtavia halkoja siellä ui! Ensi keväänä jätän pesismailan vähemmälle ja pyrin käyttämään enemmän kameraa.

6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe