Mikä eliö?

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: jarnot 13.10. 2006, 18:07

Uusi aihe Vastaa ketjuun
3 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Muikkeli Mikä eliö? 2.10. 2006, 17:36 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sain tuossa syyskuun alkupuolella kirjolohen, jonka vatsassa oli aikas vekkuleita ötököitä. Osaisiko joku kertoa mikä laji mahtaa olla kyseessä?
Nämä eliöt olivat mustia, aivan litteitä, päältä katsottuna lähes pyöreitä ja noin 5mm halkasialtaan ja niillä taisi olla 4 raajaa. Kirjolohen vatsa ja suoli oli näitä aivan täynnä ja osa oli vielä elossa :)
Kala otti kosken niska-alueelta jossa virtaus ei vielä ole hyvin voimakas.

[Muokattu 2.10.2006, 17:39]
jarnot Re: Mikä eliö? 10.10. 2006, 21:23 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Moi! Mä todennäköisesti tunnistin ne ötökät! Kyseessä on ilmeisesti virtalude. En löytänyt lajista kuvaa mistään, mutta kirjoissa ja netissä olevat lajin kuvaukset osuu tarkalleen ko. ötökkään. Laji on melko harvinainen ja uhanalainen. Sen on luultu aiemmin kuolleen sukupuuttoon, mutta sitä on myöhemmin löydetty eri vesistöistä. Epäilyni vahvisti Pudasjoesta lukemani juttu, jossa Huplin Hannu kuvasi näitä ötököitä("pieniä,litteitä,pikkurillin kynnenkokoisia,lähes koko mustia"), joita joen harjukset syövät. On siis todennäköistä, että lajia tavataan myös ruunaalla.

terv. Jarno

Muikkeli Re: Mikä eliö? 13.10. 2006, 17:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos vastauksestasi Jarno. Googlella löytyikin heti virtaludeen latinankielinen nimi (Aphelocheirus aestivalis) ja sen perusteella kuva lajin yksilöstä. Melko varmasti voin sanoa että juurikin tämän lajin edustajia ne olivat. Nyt ei muuta kuin sitomaan muutamia mallikappaleita perhorasiaan!

jarnot Re: Mikä eliö? 13.10. 2006, 18:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo onhan noita kuvia! Mäkin laitoin googleen sen latinan kielisellä nimellä, mutta nyt vasta huomasin, että siinä oli pikku kirjoitusvirhe!=)

3 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe