Taimenen alamitta 2014

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: 0971 17.3. 2014, 17:49

Uusi aihe Vastaa ketjuun
7 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
strande Taimenen alamitta 2014 24.2. 2014, 22:45 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Terve!

Koetin selailla, joko täällä on keskustelua käyty Taimenen uudesta alamitasta (60cm leveysasteen 67 eteläpuolella). En löytänyt...

Omasta mielestäni hieno ajatus saada kantoja elpymään. Mutta mietityttää, kuinkahan käy kalastuskohteiden, jotka pääasiassa ovat pyörineet istutusten varassa?
Kuulin, että joissakin paikoissa, joissa talvikalastuskin on kelien niin salliessa ollut kohtuu aktiivista, on se tyrehtynyt päätöksen astuttua voimaan lähes kokonaan. Vaikka säiden puolesta kalastukselle olisi ollut paljonkin mahdollisuuksia..

Toki vuosi tai pari, niin kyllähän Taimenet, siis ne istutetutkin saavuttavat helposti tuon vaaditun 60cm. Mutta kuinka monella paikalla on varaa kaloja (Taimenia) istuttaa, jos nyt kalastus tyrehtyy nyt, kun alamittaa nostettiin.

Käykö niin, että Kirjolohi alkaa kohta olemaan joka kosken kala..??

Onko muilla herättänyt mitään ajatuksia tämä?

Perho joka söi lohikaloja Re: Taimenen alamitta 2014 25.2. 2014, 16:44 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Samanmoisia ajatuksia on itsellä pyörinyt päässä.Eniten mietityttänyt juurikin tuo korttikoskien ylläpitäminen.Todennäköisesti ne vähäisetkin taimenistutukset vaihtuvat tuohon kirjoloheen.Pyyntikokoinen istukastaimen on jo nyt niin kallis että jos sitä pitäisi kasvattaa vielä 20cm lisää,epäilen lähtevätkö kalankasvattajat moiseen leikkiin mukaan.
Omaan taimenen perhokalastukseen tuo uusi alamitta ei tee mitään muutoksia,olen vapauttanut kaikki saamani taimenet jo monta vuotta.Kirjolohet sen sijaan lähtevät pannulle.
Ja kuinka moni sitten on valmis noudattamaan tosissaan tuota 60cm alamittaa? Olen kuullut jo monen kalamiehen/naisen suusta kuinka älytön tuo uusi alamitta on...

kalakalakala Re: Taimenen alamitta 2014 26.2. 2014, 21:56 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Järkeä alamittoihin!!!???####

Olen aina kummastellut suomen mustavalkoisia kalastus sääntöjä. Täällä asetetaan vain yksi rajoitus mitan suhteen, mikä on aina alamitta, joka suojelee ainoastaan keskenkasvuisia kaloja. Pohjois-amerikassa taas pyritään suojelemaan suuria ja lisääntymisen kannalta arvokkaimpia yksilöitä. Asettamalla alamittojen lisäksi ylämittoja. P-amerikassa alamitat, kiintiöt ja rauhoitusajat ovat aina kalapaikka tai vesistö kohtaisia.

Ja pienen tekstin jälkeen joitain yksittäisiä ajatuksia aiheesta

-Mielestäni suomen pitäisi siirtyä enemmän kohti amerikan mallia ainekin näissä 67 leveysasteen eteläpuolella olevissa taimenvesissä

-Taimenen yleisen alamitan voisi hyvin laskea takaisin 40cm, mutta tiukentaa tai "monipuolistaa" alamittoja kriitisillä alueilla.

-ja tokihan tuo 60cm alamitta suojelee jo muitakin kuin keskenkasvuisia kaloja mutta kohdistaa kalastuksen ikävässti suuriin yksilöihin.

-Uskon että korttikoskissa vaihdetaan taimen istutukset kirjolohi istutuksiin alamitan nostosta johtuvien kustannusten vuoksi.

-Mielestäni taimenen 60cm alamitta on huono hätäratkaisu

-Enemmän paikka kohtaisia rajoituksia

Toivottavasti teksti oli jotenkin ymmärettävää eikä liian sekavaa lukea kiitos anteeksi ja hyvä yötä.

Perho joka söi lohikaloja Re: Taimenen alamitta 2014 27.2. 2014, 16:21 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Erittäin selkeää luettavaa ja hyvää kannanottoa aiheeseen.Suomi kun on vaan tämmöinen "junttimaa" näissä kalansuojeluasioissa...
Parasta suojelua taimenelle(kin) on miettiä omia asenteita kalastuksessa,siitä on jo hyvä lähtee liikkeelle.

strande Re: Taimenen alamitta 2014 2.3. 2014, 09:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Uskoisin, että muutaman vuoden kuluttua tämän ratkaisun tuloksia pitäisi olla nähtävissä. (Sikäli, mikäli niitä tuloksia syntyy).

Kävin Kärnänkoskella muutama päivä sitten kalassa. Keli oli komea, aurinkokin paistoi hetkittäin. Kalassa sain olla aivan yksin, mikä sinänsä on hienoa. Oma rauha,useamman päivän rauhassa ollut koski ja niin edelleen. Kalojakin nousi, kaikki alle 60cm ja C&R...

Lupaa ostaessa keskustelin myyjän kanssa alamitasta ja kyllä hänkin oli sitä mieltä, että päätös tuhoaa varsinkin nuorten ja harrastustaan aloittavien innokkuuden koskelle lähteä. Suhteellisen korkea luvan hinta, sekä tämän päivän mahdollisuus saada siiman päähän yli 60 cm Taimen. Varsinkin vasta- alkajan... Ja kuten aikaisemmin kerroin tämä on kyllä alkanut näkymään lupatuotoissa jo nyt.

Itse toivoisin, ettei Kirjolohen istuttamiseen lähdetä kuitenkaan aivan joka paikassa. En tiedä, kuinka Kirjolohi ja Taimen samoissa vesistöissä käyttäytyvät, kun en alan ammattilainen ole. Mutta olen kuullut, että kirjo vie elintilaa Taimenelta koskessa. Mitähän tämä vieras laji tekee Taimenkannan elpymiselle?

Entäpäs verkkokalastus jokien suualueilla, järvillä? Päästääkö verkko alle 60cm Taimenen heti vapaaksi? Tätä en lähde enempää pohtimaan.
Mutta... Kuten "kalakalakalan" kirjoituksessa maitaan, niin nykyinen ratkaisu vaikuttaa aika hätäiseltä sellaiselta. Nopeasti mietitty yksi radikaali ratkaisu, sen kummemmin ajattelematta asian mahdollisia vaikutuksia lähitulevaisuudessa muille osapuolille, kuin Taimenelle.

Katsotaan, kuinka käy....


Perho joka söi lohikaloja Re: Taimenen alamitta 2014 2.3. 2014, 14:59 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllähän se niin on että kirjolohi agressiivisempana kalana valtaa taimenen elinalueet.
Ja mitä tulee tuohon uuteen 60cm alamittaan,ELY-keskus on sen ainakin yhdellä kainuulaisella koskella kumonnut,eli siellä voimassa 40cm alamitta.
Tämä on kuulemma "yksittäistapaus joka ei tule yleistymään",mutta voisin hyvinkin kuvitella sen yleistyvän.Jos se yhdelle myönnetään niin perkeleellinen poruhan siitä syntyy jos ei sitä muillekin myönnetä.

0971 Re: Taimenen alamitta 2014 4.3. 2014, 19:52 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Perho joka söi lohikaloja kirjoitti:
> Kyllähän se niin on että kirjolohi agressiivisempana kalana valtaa
> taimenen elinalueet.
> Ja mitä tulee tuohon uuteen 60cm alamittaan,ELY-keskus on sen ainakin
> yhdellä kainuulaisella koskella kumonnut,eli siellä voimassa 40cm
> alamitta.
> Tämä on kuulemma "yksittäistapaus joka ei tule yleistymään",mutta
> voisin hyvinkin kuvitella sen yleistyvän.Jos se yhdelle myönnetään
> niin perkeleellinen poruhan siitä syntyy jos ei sitä muillekin
> myönnetä.


Mitenhän suuri tuo poru olis noin asteittaiseen nostoon 45cm sitte 50cm jne.. asennemuokkaus niillekkin joiden on pakko saada dokumenttikala ostettua lupaa vastaan muuten eukko tai muut kaverit moittii. Jos sattuisivat ajan kanssa kalatkin kasvamaan?

Jos oikeasti taimenta halutaan suojella taitaapi taimenen kannalta evoluutiossa paras ratkaisu olla se ihmisen poistaminen koskelta/vesiltä sähläämästä?

Siis tuo rauhoitus vaikka vuorovuosien tms. mukaan lienee varteenotettava vaihtoehto salakalastuksesta ym. ihmisen typeryydestä riippumatta, kuten myös järkeen käy tuo paikkakohtainen ameriikan malli.

Tuommonen puolueeton "susitutkimuksen" kaltainen paikkakohtainen faktoihin perustuva tieteellinen tutkimustyö vois olla hyvä alku?

Virtavesien hoito yhdistys tekee käsittääkseni oivaa työtä kunnostamalla kutusoraikkoja jne.jolloin poikastuottavuus pitkällä välillä toivottavasti paranee ja tankkiauton vierailut harvenee / poistuu kokonaan geeniperimää vääristämästä jos saadaan kalastus laajemmille alueille ja poikasia tietyllä neliömäärällä vaikkapa se 60 000kpl pienemmällä rahalla kuin hankataimenen kasvattamat vantaanjokeen hauen ruuaksi tankatut 30 000kpl 20-30cm meritaimenpoikasta joita matosella näköjään sitte pari viikkoa kilpaa ongitaan ettei muut ehtis ensin...vaikkakin meritaimen lienee tuolloin ollut 50cm ja lohi 60cm alamitan suhteen. Eli valvontahan/valistus lienee korotuksen ensimmäisinä vuosina hiukan haasteellista jos asennekasvatus ei vastaavasti tehostu aiheesta nousseen metelin vuoksi?

Menee oman käden oikeuden puolelle kuten suden tappo jos kansalaiset ei ymmärrä mitä järkeä moisessa voisi olla?

0971 Re: Taimenen alamitta 2014 17.3. 2014, 17:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> taitaa käydä niin,että ne eväleikatut tankkiautogeenillä varustetut taimenet kalastajien ruuaksi ja luomut sitten aina vapaaksi olipa 40 tai 70cm.
Ja hyvä näin, eli enne kutua nuo "väärägeeniset" pois populaation geeniperimää tuhoamista kalastajan ruuaksi ja luomut lisääntyköön jos kykenevät!

7 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe