Pervoilua kalavesillä

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Juhani Olli 13.8. 2003, 22:22

Uusi aihe Vastaa ketjuun
16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Jussi Pervoilua kalavesillä 17.4. 2002, 13:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
C & R kalastus on rinnastettavissa raiskaukseen tai muuten fyysisen koskemattomuuden loukkaamiseen.
Mitään muuta eliökunnan edustajaa ei saa "hyväksyttävästi" väkivaltaisesti vangita ja vahingoittaa kuin kaloja C & R kalastuksen yhteydessä.
Tässä kohtaa näen kalastajien moraalin pudonneen alle kivikautisen pyyntikulttuurin tason. Leikitään omaksi iloksi elävällä eläimellä sille haittaa tuottaen.
Ihmisen erottaa eläimistä juuri tästä pyrkimyksestä kunnioittaa luonnon eläimiä. On aivan eri asia pyytää ravinnoksi esim kaloja lopettaen ne heti pyynnin yhteydessä, kuin kiduttaa henkihieveriin ja päästää kyseenalaisesti jatkamaan vaurioituneena elämäänsä.
Mikäli joku kalakanta jossain joessa tai purossa ei kestä kalastuspainetta, asetettakoon sinne saaliskiintiö ja sen täytyttyä rauhoitettakoon paikka kalastukselta määräajaksi.
Miksi meidän kalastajien pitää olla moraalisesti juuri niitä arveluttavimpia?
Kunnioittakaamme luontoa ja sen antamia rajallisia mahdollisuuksia hankkia hyvää ja terveellistä ravintoa.

Jokke Re: Pervoilua kalavesillä 18.4. 2002, 10:43 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ihminen se on julma elukka. Käy tieten tahtoen poroja metsässä ruokkimassa, mutta tietyn ajan koettaessa ottaa ne kiinni, lämäisee kivuliaan merkin korvaan, puraisee pallit pois ja päästää vapaaksi. Tuumaatko ettei tämä ole rääkkäystä?

Sitten se pentele istuttaa lohia jokeen, mutta ottaa osan kiinni rysillä ja muilla erittäin ikävillä keinoilla pistäen osalle kaiken maailman radiolähetintä evään roikkumaan. Mahotonta.

Jossakin päin maailmaa kärmehiä otetaan kiinni (catch), pakotetaan epäilemättä erittäin tuskallisesti puremaan lasipurkkiin viritettyä paperia että myrkyt purkkiin valuisivat. Tämän jälkeen kärmes vapautetaan (release) epäilemättä tuskallisesti maahan nakaten. Rääkkäystä, sanon minä.

Talvella pikkulinnuillekin tyrkytetään jos minkälaista talia ja siementä. Mutta annapa olla kun kevät koittaa niin ruokkiminen loppuu, aiheuttaen vakavasti ruokintaan koukkuunjääneille tipuparoille pahanlaista vatsantykyttämistä, jopa näläntunnetta. Rääkkäystä, huutaa Kylmäoja.

Verkkojakin ihminen vesiin laittaa. Näihin sitten kaiken maailman kiisket ja hauet uivat, usein tukehtumiseen kuollen. Kaikkien eläinten perusoikeuksiinhan pitäisi ehdottomasti kuulua nopea ja kivuton kuolema, joten rääkkäystä tämäkin. Ainoa moraalisesti sallittava kalastus on oikeaoppisesti ylävirtaan nakattava dynamiitti.

And don't even get me started kun aletaan puhumaan siitä, miten ihminen toista ihmistä rääkkää. Työnantajakaan ei päästä kalaan koko aikaväliksi kesäkuu-syyskuu.

Ihminen se on semmoinen elukka että se rääkkää. Live with it. Itse pidän c&r-kalastusta melko pienenä pahana, joissakin paikoissa se voisi olla jopa suositeltavaa. Vaan niin monta mielipidettä kuin immeistäkin.

fisu Re: Pervoilua kalavesillä 25.4. 2002, 02:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ai jaa, televisiossa on näytetty sangen usein kun kaloja on päästetty vapaiksi vapavehkeillä pyydystämisen jälkeen. Ainakin ne yksilöt ovat vaikuttaneet aivan virkeiltä ja elinvoimaisilta.
Trout Fishermanissa on ollut juttuja, joidenka mukaan sama kala on saatettu päästää vuoden mittaan jopa 9 kertaa vapaaksi, joten ei kai se ole sitten ollut ihan loppuun asti kidutettu ja raadeltu ylösottojen jälkeen. Valokuvien mukaan (täplitys ja kalan pinnan yksilöllinen kuviointi) sama kala on saattanut iskeä useaan kertaan päivän aikana eri kalastajien koukkuihin, eli ei henkinen järkytyskään ole kalalle kovin ylivoimainen ollut.

MNi
[Ylläpito]
Re: Pervoilua kalavesillä 25.4. 2002, 10:31 Vastaa tähän viestiin Vastaa

Niinpä. Ihminen on ainoa eläin, joka nauttii kivun tuottamisesta toisille. Jotkut yksilöt enemmän, jotkut vähemmän. Varmasti kalakin kipua tuntee, kun se koukkuun tarttuu. Mutta minkä verran? Siitä kai ei ole mitään tietoa, mutta ei sillä toisaalta väliäkään ole.

C&R kalastuksessa (ja kalastuksessa muutenkin) pitää vain itse päättää, mitä haluaa tehdä. Jos periaatteena on, että mitään elollista ei loukata, niin ei silloin varmastikaan kannata kalastaa millään tavalla. Eikä ostaa sitä kalaa kalatiskiltä.

Itse ainakin pidän pienempänä pahana kalan päästämistä takaisin veteen kasvamaan kuin sen tappamista. En oikein kykene näkemään miten kivun tuottaminen, mutta henkiin jättäminen olisi suurempi paha kuin kivun tuottaminen ja sen jälkeen tappaminen. Ehkä pois jää takaisin päästämisen jälkeinen kipu, mutta kai se huomattavasti pienempi paha on kuin kuolleena olo?

Mielummin itselleni ottaisin vaikka jatkuvan kivun käteeni, kuin kuolisin. Ja tuskin se kipu kaloilla edes kovin kauaa kestää, koska todistettavasti sama kala on usein ottanut hyvinkin pian perhoon tai uistimeen uudestaan kiinni. Tosin tämä varmasti on tapauskohtaista, eikä totuutta varmaankaan tiedä kukaan. Voi olla, että "ihmeparantuneet" kalat ovat poikkeustapauksia.

Mutta kuitenkin pitäisin kipua kuolemaa parempana vaihtoehtona.

Ainoa oikea ratkaisu on ajatella asiaa itse ja toimia sen mukaan. Ei kannata muodostaa mielipidettään muiden kirjoituksia ja puheita kuunnellen, jos ei itse ajattele ollenkaan. Ei silloin omaa mielipidettä synny.

Ja kun sen oman mielipiteen on muodostanut, tulee vielä ymmärtää, että ei se ole oikea kuin itselleen; jonkin toisen näkökulmasta se voi olla aivan väärä ja tällä henkilöllä on oma käsitys asiasta. Ei sen oikeampi tai väärempi. Vain erilainen.

--
MNi

Jussi Re: Pervoilua kalavesillä 26.4. 2002, 18:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Lähtökohtana tulisi olla, ettei tuoteta minkäänlaista haittaa kaloille vain oman huvin vuoksi. Alamittaisten päästäminen on aivan eri juttu, eihän kukaan kalasta niitä tahalteen, eihän?
Niin hyvää safkaa kuin kalat ovat, on vaikeaa tehdä tappamatta kaloja.

Päde-Veikko Re: Pervoilua kalavesillä 20.5. 2002, 12:13 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuli tuota C&R kalastusta kommentoitua muutama kuukausi sitten Taimeninstituutin sivuilla. Tsekkaa linkki:
http://www.taimeninstituutti.fi//sekalaiset/CRkidutustako.html

Petteri

--- Re: Pervoilua kalavesillä 29.11. 2002, 18:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
mielikuvan jonka mä muodostan jussin sanoista on seuraava:

kaloja ei saisi istuttaa ihmisten ongittavaksi--kärsivät kuljetuksissa

yleensä kalankasvatus tulisi kieltää--porsaat joilta mätiä lypsetään kärsivät.

kalastus on hyväksyttävää jos kalat käyttää hyödyksi esim. kukkapenkkiin lannoitteeksi.


PS: Snowbee vuotaa

Jussi Re: Pervoilua kalavesillä 29.11. 2002, 19:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Meillä ainakin syödään Kuokkalasta saatua kirjoa ja taimenta joka päivä. Itse ongin lähes joka päivä kotiin mennessä päivällisen, ja vielä naapurin Kaleville myös suolakalaksi pari.
Niille jotka onnellisesti pääsevät Minun opastettavaksi hoidan kyllä kalat kotiin vietäväksi. Siitä en pidä että jäävät ilman saalista. Kukaan ei vaan vielä ole kaveriksi tullut.
Katsotaan mitä näiden kirjoitusten jälkeen syntyy... hyvää mainosta tämä kuitenkin on.
Tähän Kuokkalaanhan tuodaan kirjoa tasaisin väliajoin ja siitä en pidä, koska se on vastoin joen ekologiaa, vaikka muuten ei tulisikaan kuin pieniä taimenia. Yleensä kyllä heitän kaikki alamittaiset takaisin, koska c&r on jotenkin minun alaa.

Kari T O Re: Pervoilua kalavesillä 8.2. 2003, 13:35 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Nyt hieman ihmetyttää tämän viestiketjun ensimmäinen lause..:
"C & R kalastus on rinnastettavissa raiskaukseen tai muuten fyysisen koskemattomuuden loukkaamiseen."
Epäilisin että kovin moni ei ole kaloja raiskannut, mutta jokainen kerta kun kalan tartuttaa koukkuun, sille epäilemättä tulee fyysisiä vammoja. En pysty sanomaan tuleeko vammoja enemmän silloin, kun kala päästetään takaisin, vai silloin kun sitä huitaistaan puukolla niskaan. Jälkimmäisessä tapauksessa se ei ainakaan enää tokene.

Mutta tähän keskustelun ensimmäiseen lauseeseen takaisin. Minkälainen ihminen aloittaa keskustelun kalastus palstalla tällaisella lauseella?
Tällä palstalla varmasti nuoremmat kalamiehen alut opiskelevat ja imevät tietoa harrastuksestaan. Mielestäni keskustelun aloittajan olisi syytä katsoa peiliin ja ajatella edes vähän mitä kirjoittaa.Ensin puhutaan kovaan ääneen raiskauksesta, ja fyysisestä koskemattomuudesta, sekä väkivallan käytöstä kalastettaessa. Kaikessa kalastuksessa on väkivaltaa, oli se sitten verkko-,katiska-,onki-,tai mitä kalastusta hyvänsä, kala ei hyppää pannulle itse. Tämän jälkeen kirjoitetaan ihmisen erottamisesta eläimestä. Ihminen on eläin. Törkeämpää en ole nähnyt taas aikoihin.

Kari T Oksanen-Järvi

Juha Kajasto Re: Pervoilua kalavesillä 12.2. 2003, 23:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Miksi kalastuskunnat eivät sitten laita kalastus kieltoa jos joen kalakanta ei riitä tai kestä kalastuspainetta. Eikai se ole tavallisen luvanostaneen kalastajan asia tutkia ensin kalakannan kestävyys ennenkuin voi alkaa harrastuksen?

Onhan se kumma jos uimarinkin pitäisi tutkia altaan vesi ja muut uimarit enenkuin voisi vetäistä sen harjoituksen altaassa. Eiköhän se ole muiden instanssien asia tutkia nämä asiat, ja jos ne eivät ole kunnossa, niin altaaseen ei ole menemistä, tai kalalupia ei myydä.

Tämä raiskaus juttu on kyllä hivenen kaukaa haettu, ja muutenkin kuten jo edellä mainittiin, törkeä.

Sturgeon Re: Pervoilua kalavesillä 17.2. 2003, 12:35 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Minä harrastan kalastusta ja jääkiekkoa. Jääkiekko on tunnetusti kontaktilaji. Yhdessä ottelussa minua taklattiin ja solisluuni murtui. Jos Jussi olisi toiminut lääkärinä olisin pelännyt henkeni edestä, sillä hänen ajattelutavallaan hän olisin varmaan paiskannut kalikalla päähän ja todennut: "Päästin sen kärsimyksistä. Ja sitäpaitsi jos hän jatkaisi jääkiekkoa häneltä voisi murtua solisluu uudestaan!"

Abu Re: Pervoilua kalavesillä 21.2. 2003, 00:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Niin just. Suomessa eutanasia on kielletty.

asgf Re: Pervoilua kalavesillä 25.2. 2003, 09:56 Vastaa tähän viestiin Vastaa
lopetetaan tämä ketju tähän.Kun Jussi terorisoi näitä keskustelusivuja.

Kari T O Re: Pervoilua kalavesillä 25.2. 2003, 22:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kuka on tämä Jussi, jonka kirjoituksia saa lukea jokaiselta palstalta? Ei tämä voi ainakaan aikaihminen olla, niin lapsellisia väitteet sekä pätemiset omasta oikeellisuudesta ovat.
Kalastuksenvalvoja sekä kalaopas(?) kyseinen ihminen, luulin sitäkin asiakas palveluksi.
Itse kalastelen pilkillä, sekä mitä mökillä kerkeän muiden touhujen jälkeen. Tänä talvena on jäänyt kyllä vähemmälle, mutta ehkä tässä vielä.

Toivottavasti Kivijärven valvoja ei ole yhtä pätemisen tarpeessa kuin....

tuko Re: Pervoilua kalavesillä 5.8. 2003, 12:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuohon minulla on esittää vastalause: Ensinnäkin poroja ei enää todellakaan kuohita puremalla, ja kun korvamerkki tehdään, niin puukko on terävä kuin girurgilla. Ei juurikaan satu.

akub Re: Pervoilua kalavesillä 5.8. 2003, 14:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
ihminen on julma, minä olen julma. joten Jussin viestistä piittaamatta
aion tästä eteenpäinkin ottaa vain tarvitsemani kalamäärän (eli n. 1 :) ja päästää ylimääräiset sekä alamittaiset raa'asti takaisin veteen. Hyi minua. :(

Juhani Olli Re: Pervoilua kalavesillä 13.8. 2003, 22:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tämä kaveri kirjoitteli MP-osastolle niin uskomattomia tarinoita, että oli pakko tulla katsomaan tännekkin. Mainitsivat että hän kertoilee tarinoitaan täälläkin.

Nyt oli kyseessä: "Keskustelussa on tullut esille, pitäisikö moottoripyörille määrätä
uudentyyppinen kattonopeus?"
-Kysymys kuuluu missä vitun keskusteluissa????

Vielä parempi on tämä:"MP-liikenneturvallisuutta pohtineessa epävirallisessa "komiteassa" on moinen
putkahtanut esiin rajun onnettomuuskehityksen hillitsemiskeinoja etsittäessä."
-Missä vitun epävirallisessa komiteassa????

Tää mies on kärpäsenä katossa jo eduskunnassakin ??

Onko tämä mies aikuinen ?

16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe