Olen aloittelijana tormännyt muutamiin ongelmiin, voisitteko vähän neuvoa.

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: mavi 25.10. 2002, 15:16

Uusi aihe Vastaa ketjuun
6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Andreas Olen aloittelijana tormännyt muutamiin ongelmiin, voisitteko vähän neuvoa. 21.7. 2002, 18:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo olen tosiaan aloittanut perhokalastuksen. Pari päivää sitten ostin perhokelan ja vavan sekä siiman. Vavassa oli tosin yks pieni pulma: kahvan korkki osuus ei ollut kovin hyvin kiinni takaa päin, ja käytettäessä vapa heiluu sinne tänne. Henkilö jolta vavan ostin sanoi että siihen pitäisi laittaa jotain liimaa tai lakkaa niin se toimisi. Lakkasin kohdan hyvin ja annoin kuivua. sen jälkeen se toimi ihan hyvin kunnes lakka petti. Mikä avuksi? Toinen ongelma johon tormäsin oli perukkeen pituus, vapani on 2,25m pitkä ja 4# luokan. Kuinka pitkä perukkeen tulisi olla? Ja kolmas on se että en tiedä mitä perhoa käyttäisin vavan kanssa, ja miten sillä perholla saisi kalaa?
Nämä kaksi viimeistä ongelmaa ovat varmaa tyypillisimmät aloittelijoille. Muuten kalastan Merikarvian joella lähinnä lankosken ja holmankosken alueella ja tavoittelen kirjolohta saaliikseni.

olen innostunut perho kalastuksesta mutta se alkaa jo hyytymään jatkuvien epäonnistumisieni johdosta. jos ajaltanne kerkeätte antamaan pari hyvää neuvoa, niin olen kiitollinen.

Kiitokset etukäteen ja kireitä siimoja. terveisin Antti.

Onni Re: Olen aloittelijana tormännyt muutamiin ongelmiin, voisitteko vähän neuvoa. 21.7. 2002, 19:21 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Andreas kirjoitti:

>ostin perhokelan ja vavan sekä siiman. Vavassa oli tosin yks pieni
>pulma: kahvan korkki osuus ei ollut kovin hyvin kiinni takaa päin, ja
>käytettäessä vapa heiluu sinne tänne. Henkilö jolta vavan ostin sanoi
>että siihen pitäisi laittaa jotain liimaa tai lakkaa niin se toimisi.
>Lakkasin kohdan hyvin ja annoin kuivua. sen jälkeen se toimi ihan
>hyvin kunnes lakka petti. Mikä avuksi?

Lakassa ongelmana on juuri tuo lohkeaminen. Lakan pitää olla sellaista joka on pehmeää, joustavaa. Kova lakka lohkeaa helposti.

Mutta uskoisin, että parempi on käyttää jotain liimaa. Esim. Araldit (jos nimen oikein muistan) liimaa todella hyvin, vaikkakin vaatii kunnon kuivumisajan. Jos liimaa saa hyvin vavan ja kahvan väliin, niin varmasti pysyy.

Jos mahdollista, kannattaa vapaa hieman hioa kahvan alta, jolloin liima tarttuu paremmin.


> Toinen ongelma johon tormäsin
>oli perukkeen pituus, vapani on 2,25m pitkä ja 4# luokan. Kuinka
>pitkä perukkeen tulisi olla?

Perukkeelle hyvä pituus on hieman lyhyempi kuin vavan. Tällöin perukkeen ja siiman solmu ei mene vaparenkaiden sisään, kun kala on kiinni ja kelattu aivan lähelle.

Peruketta voi joutua aroille kaloille pidentämään, mutta peruspituus sinulle olisi varmaankin 2 metriä.


> Ja kolmas on se että en tiedä mitä
>perhoa käyttäisin vavan kanssa, ja miten sillä perholla saisi kalaa?

Ei perhojen valinta vavasta riipu. Perhot tulee valita paikan mukaan. Tosin ei 4 luokan vavalla streameria heitetä. Kokeille vaikka pieniä nymfejä ja larvoja. Pintureissa pärjää hyvin laskuvarjohäkiläisellä Adamsilla ja Goddar Caddiksella. Joku Skater voi olla hyvä atraktioperhoksi.


>Nämä kaksi viimeistä ongelmaa ovat varmaa tyypillisimmät
>aloittelijoille. Muuten kalastan Merikarvian joella lähinnä lankosken
>ja holmankosken alueella ja tavoittelen kirjolohta saaliikseni.

Kirjolohta tulee varmasti pienellä nymfillä, etenkin jos muut kalastajat käyttävät isoja leechejä tms. Nymfin koko voi olla luokkaa 12-14 ja rungoksi jotain vähän kiiltävää, esim. flashaboudubbingia. Pyrstöksi jotain mitä löytyy ja rintakehä syntyy helposti vaikka riikinkukosta. Kevyt painotus auttaa saamaan perhon kalan luo.

Silloin perho menee oikealla syvyydellä, jos aina välillä perho nappaa pohjaan. Kannattaa käyttää lyijyhauleja tarvittaessa. Sitten vaan heität perhon veteen, siimaa ei tarvitse paljoa olla ulkona ja seuraat sitä vavan kärjellä pitäen koko ajan tuntuman perhoon. ELi mitään löysiä mutkia tms. ei saisi siimassa olla. Tuntuma on tärkeä.

Onni

Andreas Re: 23.7. 2002, 10:17 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos paljon erinomaisesta vastauksesta.
olen tänään menossa kalastus kauppaan korjauttamaan vapaani, ja hankkimaan perukkeita neuvosi mukaan sekä hiukan sidonta materiaaleja. kalaan en varmaan pääse ennen ensi viikkoa koska vesi on alkanut nousta, johtunee sateista.
>ajattelin pitää perhoon tuntuman jatkossa ja jättää pitkät heitot pois.

nyt katson mitä jatko tua tullessaan. Kireitä siimoja ja hyvää kalastuskautta toivottaen
Antti.

saqqa Re: Re: 24.7. 2002, 20:19 Vastaa tähän viestiin Vastaa
no en mä niitä streamereitä nyt kokonaan hylkäis... 6-10 pitkävartiseen koukkuun tehtyjä streamereitä varmaan pystyt heittelee ihan mukavasti. niitä voit uittaa vapaasti virran mukana vähän nykien. toisaalta vauhdilla kalan ohi vilahtava perho on toisinaan tosi tehokas(kala ei kerkee tutkimaan perhoa vaan joutuu nopeasti tekemään ratkasun). tällä tavalla on hyvä kokeilla kivien takuset ja muut "selvät" kalanpaikat.

Andreas Kiitoksia kaikille. 24.7. 2002, 21:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
nyt tuntuu taas sille että jaksais yrittää etenkin kun välineet on huollossa ja kahva pian kunnossa. kaupassakin tuli käytyy ja perhon sidonnan makuun oon pääsemäs tavoitteen 20kpl päiväs eiköhän rasia täyty. perukkeen laitoin jo siiman päähän ja uskon että toimii nyt kun on hiukan lyhenpi kuin vapa. nyt kun joessa on vettä opettelen sen perhon painottamisenkin. steamereita sidoin kakstusinaa keväällä kympin koukkuihin, nyt niillekin löytyy käyttöä.

>siis paljon kiitoksia> uskon nyt entistä vahvemmin saavani siiman kireäksi ennemmin tai myöhemmin. Ja sitä samaa teillekin.
Antti.

Eski Re: Olen aloittelijana tormännyt muutamiin ongelmiin, voisitteko vähän neuvoa. 9.9. 2002, 11:47 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No kyllähän nelosella heittää streameria! Ei sen streamerin tartte olla niin julumetun iso ettei pysty heittään. Ite käytän pääasiassa kolmos luokkaa ja kaikki perho mallit lentää. Streamerit joita käytän on pää asiassa 8 kuokkuun sidottu eikä mitään ongelmaa ole.

mavi Re: Olen aloittelijana tormännyt muutamiin ongelmiin, voisitteko vähän neuvoa. 15.10. 2002, 16:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
sen perukkeen pitäis olla niin ku joku jo tos sano et vähä pienempi kuin vapasi. se perho kirrelle ni kannattaa kokeilla noin pienel vaval larvoi nymfeijä ja pintureita. ite suosittelen pintureit koska se on kehittävää alottelioille näät miten kala käyttäytyy ja opit seikkoja kuten jos kala käy vaan kääntymässä perhon alla siinä on toden näköisesti jotain vikaa -> vaihda perho.

nalle puh ja pakalla esiintyvät hyönteis jäljitelmät voisivat olla kovia sanoja, mutta itse en tunne paikkaa kovin hyvin...

sinä itse voisit kehitellä sellaisen syönnöslusikan jonka avulla saat kalan syömistä hyönteisistä näytteen ja osaat sitoa seuraavalle reissulle ottiperhoja... musta nymfi voisi olla myös hyvä.

6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe