lohiperhot

Keskustelut » Perhonsidonta

Viimeisin viesti: Karvaturri 11.2. 2004, 14:57

Uusi aihe Vastaa ketjuun
5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
k_a_l_a lohiperhot 9.2. 2004, 15:34 Vastaa tähän viestiin Vastaa
mitä ihmettä lohiperhot oikein esittävät? ne eivät näytä kaloilta eivätkä hyönteisiltä. Miksi niissä pitää olla niin hemmetisti kaikkea härveliä?

Kettju Re: lohiperhot 9.2. 2004, 16:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Lohiperhot ovat pääsääntöisesti fantasialuomuksia. Nähdäkseni ainoita poikkeuksia tästä "säännöstä" ovat katkaperhot, esim general practitioner. Lohiperhojen runsasta "palikka määrää" selittänee osaltaan ko. perhojen historia, monethan niistä ovat peräisin Britanniasta ja erityisesti siirtomaa-ajoilta.

Tuolloin loordeilla ja muilla parempiosaisilla oli suunnaton tarve päteä ja esitellä vaurauttaan. Tähän perhokalastus ja perhonsidonta tarjosivat oivan kanavan, mikäs sen hienompaa kuin tilata Intiasta viidakkokukkoa ja muita eksoottisia materiaaleja ihan vain naapurin kiusaksi... ;)

Eräs selitys klassisten lohiperhojen rakenteelle lienee myös pyrkimys osoittaa omaa taitoaan sidonnassa. Myös taiteellisten intohimojen toteuttaminen onnistuu loistavasti klassisten perhojen avulla.

Karvaturri Re: lohiperhot 10.2. 2004, 16:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kaikki lohiperhot ovat fantasiaperhoja. Näiden perhojen pyytävyys perustuukin pääasiassa niiden kutu- ja reviirikäyttäytymiseen liittyviin ärsytysominaisuuksiin tai perittyyn "muistiin".

Jouni Re: lohiperhot 10.2. 2004, 21:06 Vastaa tähän viestiin Vastaa
k_a_l_a kirjoitti:
> mitä ihmettä lohiperhot oikein esittävät? ne eivät näytä kaloilta
> eivätkä hyönteisiltä. Miksi niissä pitää olla niin hemmetisti kaikkea
> härveliä?

Kun lohi nousee jokeen lutemaan, se ei syö mitään. Tämän vuoksi perhon pitää ärsyttää lohta, jotta se siihen iskee. Lohiperhoilla näytetään toki myös omia sidontataitoja.;)

Päde-Veikko Re: lohiperhot 11.2. 2004, 08:58 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Lohiperhoihin liittyy paljon mystiikkaa. Eihän tosiaan jokeen noussut lohi sinne syömään ole tullut, vaan kutupaikkaa ja -kumppania etsimään. Silti lohi ottaa monenlaisiin vieheisiin joessa, niin fantasialuomuksiin kuin ravintojäljitelmiinkin. Lohiperhoissa yhdistyy jotain molemmista. Lohiperhon pienet yksityiskohdat elävät ja antavat illuusion pienestä ravinnoksi kelpaavasta, samalla niissä voi olla värejä tai muotoja, jotka laukaisevat ottirefleksin.

Onkijalle merkityksellistä voi olla, millaista perhoa kalojen kuninkaalle tarjoaa. Lohi mielletään helposti saaliina, jolle kelpaa tarjota kauniita luomuksia. Joillekin onkijoille tarjonnan laatu ei merkitse, vaan kunhan saa ja tehokkaasti.

Moniosaisen ja teknisesti vaativan lohiperhon kauniisti sitominen tuo monille sitojille mielihyvää, kun siinä onnistuu. Samalla sitoja ylläpitää ja kehittää sidontataitoaan. Näillä lohimäärillä, mitä oman asuinympäristöni joilla esiintyy kesäisin, pidän henkilökohtaisesti lohiperhonsidontaa mielekkäämpänä harrastamisen haarana, kuin varsinaista lohen saamista. Jos tiedän, että joku sai lohen mustalla villalangan pätkällä, en kykene itse siihen, vaan pyrin tarjoamaan silti kaloille perhoa, josta itse pidän ja johon uskon lohenkin ottavan. Tärkeämpää kuin viehe, lohenkalastuksessa on tuntea joen levähdyspaikat ja reviirit, joilla lohet kulloinkin oleskelevat. Toki on sitten niitä ottiperhoja, joissa koko, hahmo ja väriyhdistelmä toimii kulloisissakin vallitsevissa olosuhteissa paremmin kuin jossakin toisessa perhossa. Sitten on kaloja tai ns. ottipaikkoja, joissa lohi ottaa perhoon, olipa se millainen tahansa. Minä uskon näin ja uskokoon joku muu toisin. Hauskinta on harrastaminen löysin rantein ;)

Karvaturri Re: lohiperhot 11.2. 2004, 14:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Päde-Veikko puhuu asiaa. Näin on.
"Kireät siimat"-ohjelmassa jaksossa kun he olivat Kuolan niemimaalla kalastamassa venäläisiä kaloja sanottiin, että isot reviirilohet ottavat perhoihin refleksin omaisesti, sillä ne söivät pieninä hyönteisiä ravinnoksi. Eli pienet perhot menevät isoille kojamoillekin. Mitenköhän se Silver and Blue tehdään?

5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe