Aloittelijan perhosetti

Keskustelut » Kalastusvälineet

Viimeisin viesti: Looppi 8.11. 2004, 11:50

Uusi aihe Vastaa ketjuun
6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
AtzU Aloittelijan perhosetti 16.9. 2004, 16:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itelläni ei oo, mutta täällä myydään kaupassa semmosta settii missä on vangenin vapa ja kela sekä cortandin siima hintaan 119e. Se on hyvä, sekä sit abun setti hintaan 99e

[Muokattu 17.9.2004, 00:19]
[Siirretty Kirppariryhmästä: http://perhorasia.fi/Forum/Thread.thtml?forumID=61&threadID=15826 - Keskustelut mielummin tänne - admin]
fishushtaja Re: O: Aloittelijan perhosetti 16.9. 2004, 16:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
AtzU kirjoitti:
> Itelläni ei oo, mutta täällä myydään kaupassa semmosta settii missä
> on vangenin vapa ja kela sekä cortandin siima hintaan 119e. Se on
> hyvä, sekä sit abun setti hintaan 99e

Vangenin setistä ei kokemusta, mutta Abun setistä kannattaa pysyä kaukana!

Vieras Re: O: Aloittelijan perhosetti 16.9. 2004, 18:32 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hyvä avaus! Tähän voisi muutkin lisätä kommentteja niistä vehkeistä mitä pitää välttää ja mitä kannattaa ostaa. Keskustelu voisi palvella muitakin aloittelijoita kuin minua.

Elvis Re: O: Aloittelijan perhosetti 16.9. 2004, 23:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
maolja kirjoitti:
> Hyvä avaus! Tähän voisi muutkin lisätä kommentteja niistä vehkeistä
> mitä pitää välttää ja mitä kannattaa ostaa. Keskustelu voisi palvella
> muitakin aloittelijoita kuin minua.

Suosittelen pientä lisärahoitusta ja tunnettuja merkkejä. Tuplaamalla pääoman jollakin konstilla saat välineet jotka vastaavat tarpeita muutaman vuoden. Ja valmiin setin sijaan kannattaa tosissaan miettiä vavan, kelan ja siiman ostamista erikseen. Useimmissa perhovälineisiin erikoistuneissa liikkeissä osataan neuvoa setin kasaamisessa ilman röyhkeää rahastusta.

Vision 3zone ja Loop BlackLine ovat eniten myytyjä "alemman keskiluokan" merkkejä, joita voi ainakin aloittelijalle suositella. Molemmilta löytyvät myös halpissetit, Vision Intro ja Loop Adventure, jotka ovat myös ihan kelvollisia huhujen mukaan. Hieman kalliimmista vavoista ensin mainitut poikkeavat lähinnä viimeistelyn osalta ja ominaisuudet ovat aika "keskimääräiset". Lisärahalla saa sitten erikoisvapoja joihin kannattaa tutustua sitten kun perusteet on hallinnassa ja lompakko tursuaa ylimääräistä rahaa. Muitakin merkkejä sitten on kuin nuo V ja L, mutta nämä ovat ne yleisimmät ja ainakin toinen löytyy kaikista perhotarvikeliikkeistä.

Vapaakin tärkeämpi sijoitus on siima, johon kuluu 50...75 euroa. Hyviä merkkejä ovat esim. Cortland , Rio, Mastery, Vision, Loop, Orvis, Hardy, Lee Wolf ja 3M (Scientific Anglers). Kannattaa alkuun pysyä perussiimoissa, eli WF- siimoissa. Peruskäytön kannalta vältettäviä ovat siimat joissa on merkintä erikoiskartioinnista (esim. Spey, Salmon, Steelhead, Pocket tms).

Yleensä kannattaa välttää noita ihan huokeimpia settejä, poikkeuksena kampanjat. Abu, Daiwa, Kunnan ja Shakespeare(=Snowbee) tuottavat myös hyviä välineitä, mutta riski saada jotain ihan muuta kuin perhovälineet on olemassa. Jos löydät huokean, alle 100 E:n setin, kannattaa kysyä erikseen onko sillä mitään virkaa. Muuten jätä se hyllyyn.

Sopivan setin suunnitteluun löytyy apua:
http://perhorasia.fi/Faq/Faq.thtml?title=Aloittelijan+v%E4lineet

fishushtaja Re: O: Aloittelijan perhosetti 17.9. 2004, 13:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kuten jo ilmoittelitkin niin kannattaa ehdottomasti ostaa käytettynä, jos sopiva löytyy, niin säästät selvää rahaa! Vision intro ja Loop Adventure ovat molemmat käypiä aloitussettejä, mutta varsinkin tuo Loop on nykyään jo aika kallis (olisko 189e) siis ovh:ltaan, mutta tietenkin hintaa tippuu tinkimällä. Jos et käytettynä sopivaa löydä niin Intro on varmastikin hyvä valinta.
Sitten vapa saisi olla 5-6 luokkainen ehkä 6 parempi, jos aiot kalastaa myös mertsareita (jos niitä siellä Vantaalla on). Pituus siinä 9 jalan kieppeillä, mutta ei ainakaan hirveästi yli, koska silloin käsi voi väsyä varsinkin, kun/jos ei ole tottunut heittämään perhoa. Siimaksi kelluva on varma vaihtoehto, mutta myös uppoava kannattaa investoida ajan mittaan. Mielestäni kelalla ei ole hirveästi alussa väliä kunhan se pysyy kasassa :)

fishushtaja Re: Aloittelijan perhosetti 17.9. 2004, 17:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Semmosta vielä, että perhokalastuksen aloittamiseen ei riitä pelkkä setti vaan tarvitset myös paljon muuta. Tärkeimpänä tietenkin perhot, jotka maksavat nekin pienen omaisuuden. Toki kannattaa itse käydä sitomaan, mutta se vasta rahaa viekin ja alkuun itsesidotut ovat melko kauheita ja mahdollisuudet kalaan pienet. Lisäksi tarvitset vielä kahluuvarusteet, joita ei kylläkään heti alkuun tarvitse vaan ne voi ostaa kun himo menee rahan ohi. Eli niitä ei heti tarvitse. Sitten vielä kannattaa hankkia kaikkea pientä liiveihin, kuten hauleja, pinturirasvaa, suonipihdit, siimaleikkurit, tapseja jne. Alkuun pääset setillä ja perhoilla, mutta sitten ajan mukaan kannattaa kaikenlaista "tärkeää" ostella.

Looppi Re: Aloittelijan perhosetti 8.11. 2004, 11:50 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Loop adventure setin hommasin pari vuotta sitten (n.140€). Vapa on ihan hyvä ja helppo aloittelijalle, tietysti heti kun taitoa karttuu kasvaa vaatimuksetkin välineiden suhteen. Setissä on hyvä kela ja siimat joilla pärjää tosi pitkälle, joten onkin järkevintä ensimmäisenä hommata hyvä vapa. Tällä tavalla kun pikkuhiljaa "muokkaa" perussettiä paremmaksi niin kohta onkin ihan hyvät välineet, eikä tarvitse kerralla sijoittaa isoja summia välineisiin... Sama pätee muihinkin varusteisiin kuten kahluuvälineet yms. Halvemmatkin ja vaarin vanhatkin kelpaavat kyllä aluksi kun tutustuu vasta lajiin.

6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe