Perukemateriaaleista

Keskustelut » Kalastusvälineet

Viimeisin viesti: Ikämies 13.4. 2005, 10:33

Uusi aihe Vastaa ketjuun
4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Sepi Perukemateriaaleista 12.4. 2005, 20:17 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hankin juuri taimenesta tollaisen punotun perukkeen (braider leader).Olen myös törmännyt englanniskielisillä sivuilla termiin "furled leader".

Voisiko joku fiksumpi kertoa, mitä hyötyä ko perukkeista on?

http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=70_72&products_id=322&# 38;osCsid=a8a7743553c7be7830612a60cb9c3a62

peetu Re: Perukemateriaaleista 12.4. 2005, 21:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sepi kirjoitti:
> Voisiko joku fiksumpi kertoa, mitä hyötyä ko perukkeista on?

Riippuu mitä haet tuon ostolla?

Jos ostit uppoavan niin varmasti on asiallinen ja uppoaa hyvin.Ja voit käyttää sitä esim streamer-kalastuksessa.uppoavat punotut perukkeet ovat vieläkin kilpailukykyinen vaihtoehto nykyisille (monofiilinpäälle valmistetuissa) perukkeissa jotka tuppaavat kuoriutumaan pienestäkin kivenkosketuksesta

Jos taas ostit kelluvan niin voit heittää sen suoraan roskikseen,Kalat säikkyvät todella paljon enemmän kelluavaa punottua peruketta kuin normaalia monofiili peruketta(pintaperhokalastus).Ja punotusta perukkeesta (kelluvana) -on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sepi Re: Perukemateriaaleista 12.4. 2005, 22:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No hitto, ostin kelluvan. Ajattelin, että perho viistämistä olisi voinut minimoida ko perukkeella. Perukeen pituus on neljä jalkaa, joten ajattelin laittaa pitkän tipetin päähän (5-6 jalkaa).

peetu Re: Perukemateriaaleista 12.4. 2005, 23:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sepi kirjoitti:
> No hitto, ostin kelluvan. Ajattelin, että perho viistämistä olisi
> voinut minimoida ko perukkeella. Perukeen pituus on neljä jalkaa,
> joten ajattelin laittaa pitkän tipetin päähän (5-6 jalkaa).

Vastus vedessä on punotulla perukkeella huomattavasti isompi kuin normaalilla monofiililla,joten perhon vapaa uittaminen vaikeutuu ainakin osaksi.Toki mitä isompi vastus perukkeessa on sitä helpompaa on siiman mendaaminen eli siiman korjaus.Koska peruke toimii näin ollen pienenä stopparina jolloin heittosiimaa on helpompi mendailla ilman vaaraa perhon epätasaisesta uinnista (nykimisestä mendaamiisen aikana, jos uittelet esim. nymfiä)-toki tämäkään ei takaa perhon virheetöntä uintia jos siimaa täytyy korjailla paljon.

Nymfi kalastukseen voi jotenkin jopa hyvinkin toi kelluva käydä, jos käsittelisit perukkeen kellunta aineella ja kalastaisit pitkällä perukkeella.Mitään muuta en kyllä keksi.

[Muokattu 12.4.2005, 23:26]
Ikämies Re: Perukemateriaaleista 13.4. 2005, 10:33 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Minä olen käyttänyt näitä 'braided' perukkeita siitä saakka kuin ne tulivat markkinoille, ainakin kymmenen vuotta, kelluvina. Olen niillä heittänyt kaikkia perhoja, pinnasta pohjaan pomppimaan. Enpä ole ennen tullut ajatelleeksi, että ne ovat huonompia kuin monofiili pintakalastuksessa. Vedenvastushan on varmaankin isompi, kuten Peetu sanoo. Pitääpä ensi kesänä kokeilla, josko pidot parantuisi monofiililla...

Joukon etuja voin listata: portaattomasti ohenevia, kestäviä, helppoja kiinnittää ja vaihtaa, siirtävät voiman hyvin heittosiimasta perukkeeseen, muisti-ilmiötä ei ole kuten varsinkin paksummassa monofiilissa on tapana, rikkovat pintakalvon eivätkä jätä 'jalanjälkiä' veden pintakalvoon (monofiilihan näkyy monesti kun pyrkii kellumaan pintajännityksen päällä) ja aika tunteettomia tuulisolmuille (joita kokeneelle heittäjälle ei muutenkaan tule). Sutjakka oheneminen ja muisti-ilmiön puuttuminen ovat jutut, josta olen erityisesti tykännyt. Ennen vanhaan liikkui paljon neuvoja, miten monofiiliperukkeet pitää solmia millintarkoilla mitoilla ja miten ne ennen kalastusta on kiskottava suoriksi...ovat kokolailla kadonneet keskustelusta.

Lisään tällaisen letitetyn perukkeen jatkoksi välipätkän 20-40 cm keskivahvaa monofiilia (0.25 mm) ja sitten pitkän kärjen. Joskus laitan kaksi välipätkää, 0.25 ja n. 0.20, jos kärki menee ohueksi. Painona käytän monesti haulia tai kahta tuossa välipätkän ja kärjen solmun nojassa. Sillä lailla saan perhot pohjaankin.

4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe