Perhot lappiin

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: timppah 18.1. 2006, 16:44

Uusi aihe Vastaa ketjuun
16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
pitaperho Perhot lappiin 10.7. 2004, 15:10 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mitä perhoja pitäisi ottaa mukaan kun olen menossa siinä elokuun ja syskuun välillä pohjois-lappiin kalastelemaan?`
kiitos vastauksista!

juuso_h Re: Perhot lappiin 10.7. 2004, 16:34 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itellä voi tulla samanmoinen reissu, menisin ehkä tuonne Inarin lähistölle. Eli mitä perhoja kannattaa tehä???

Lempilappiperhot Re: Perhot lappiin 11.7. 2004, 17:30 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tässä lempparini järjestyksessä, ei mitään yllättävää siis (vrt heinäkuu 2003 Erälehti):

- Klinkhåmereita eri väreissä (esim punainen takarunko, grizzle tai musta häkilä);
- March Brown (etenkin Silisjoella);
- Zulu, myös kuulapäällä;
- Katkoja rautujärville;
- Vaaksiaiset, Nalle Puhit myös Dark -versiona.
Moni kalastaa myös Black Gnatin eri versioilla (No 16 - 20), leechitkin (pienet) kuulema toimivat, oikeastaan vähän kaikki:).




juuso_h kirjoitti:
> Itellä voi tulla samanmoinen reissu, menisin ehkä tuonne Inarin
> lähistölle. Eli mitä perhoja kannattaa tehä???

Lempilappiperhot Re: Perhot lappiin 11.7. 2004, 17:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sori, en huomannut ajankohtaa, eli myöhäiskesä - syys ... enpäs sitten tiedäkään tarkkaan, mitä hyönteiselämää siellä on. Olettaisin, että vaaksiaisia ainakin, ja katkoja karummilla järvillä + zulut? Saattaa omakin reissu viivästyä tänä kesänä elokuun loppuun, eli liityn kyselijöiden letkaan.



Lempilappiperhot kirjoitti:
> Tässä lempparini järjestyksessä, ei mitään yllättävää siis (vrt
> heinäkuu 2003 Erälehti):
>
> - Klinkhåmereita eri väreissä (esim punainen takarunko, grizzle tai
> musta häkilä);
> - March Brown (etenkin Silisjoella);
> - Zulu, myös kuulapäällä;
> - Katkoja rautujärville;
> - Vaaksiaiset, Nalle Puhit myös Dark -versiona.
> Moni kalastaa myös Black Gnatin eri versioilla (No 16 - 20),
> leechitkin (pienet) kuulema toimivat, oikeastaan vähän kaikki:).
>
>
>
>
> juuso_h kirjoitti:
> > Itellä voi tulla samanmoinen reissu, menisin ehkä tuonne Inarin
> > lähistölle. Eli mitä perhoja kannattaa tehä???

wellu Re: Perhot lappiin 25.7. 2004, 23:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No ainaki olen huomannu että siellä on elokuussa aika paljon mäkärää, joten kannattais tehä #18 mäkäräjäljitelmiä . Ne syö aivan pikku hyönteistä pinnasta heinä-elokuussa jo. Myös eri leechit on hyviä (esim. Musta runko ja Kirkkaan vihreä pää).

Tuhkanen Re: Perhot lappiin 27.7. 2004, 19:23 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Useamman vuoden lähinnä elokuussa hankituilla kokemuksilla rohkenen ehdottaa kokeiltavaksi Racel Hania erivärisin rungoin varustettuna. Toimii pinnalla ja viistätyksestä myöskin uppovaiheessa.

Rackelhane Re: Perhot lappiin 28.7. 2004, 13:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Onko muuten elokuun loppu otollista perhokalastusaikaa Lapissa, Käsivarren seudulla mikäli satut tuntemaan? Harkitsen sinne lähtöä joko alussa (=enemmän porukkaa) tai lopussa, 20.8. jälkeen. Ei muuta kuin rackeleita sitomaan sitten, kiitos:).


Tuhkanen kirjoitti:
> Useamman vuoden lähinnä elokuussa hankituilla kokemuksilla rohkenen
> ehdottaa kokeiltavaksi Racel Hania erivärisin rungoin varustettuna.
> Toimii pinnalla ja viistätyksestä myöskin uppovaiheessa.

perjoilija Re: Perhot lappiin 2.8. 2004, 14:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
pitaperho kirjoitti:
> Mitä perhoja pitäisi ottaa mukaan kun olen menossa siinä elokuun ja
> syskuun välillä pohjois-lappiin kalastelemaan?`
> kiitos vastauksista!

Itse olen kalastellut käsivarressa heinäkuun lopuupuolella ja elokuussa. Jos saisin mukaan vain yhden perhon,se olisi oliivin vihreä peruspupa. Sillä saa melkein aina ja mistä tahansa. Pintureista klinkhämer ja nalle-puh. Muutama pikkuine mäkäräjäljitelmä kannattaa myös sitoa.

larssi Re: Perhot lappiin 8.8. 2004, 10:51 Vastaa tähän viestiin Vastaa
pitaperho kirjoitti:
> Mitä perhoja pitäisi ottaa mukaan kun olen menossa siinä elokuun ja
> syskuun välillä pohjois-lappiin kalastelemaan?`
> kiitos vastauksista!

Itse tulin just kilpisjärveltä päin kalasta.
mulla oli kolme perhoa mitä käytin, nalle-puh, harmaa ja kahvin ruskea numfi joilla oli jalat ja peräsukaset tehty peltopyystä sekä kupari kierre. totesimme että nymfien muunnokset eibät toimineet läheskään yhtähyvin.nalle-puhista vielä sen verran että, vesiperhoset joita siellä on ei ole mitään #18 VAAN #10-8
muutama cdc-mäkärä perho voi olla tarpeen

J@nne Re: Perhot lappiin 9.8. 2004, 14:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Inarissa on ollut aika vaisu kesä oltiin papan tykönä pari päivää (inarin järvel honkaniemes) käytiin järvellä ja kettu joella. Järvellä tuli muutama harrilento murkku perholla ja yks taimen vaapulla(noin 30cm). Kettu joella tuli jo ennenmän harria ja muutama valio yksilö siellä ihan perus red dag oli paras (jäi vilkku miehet kakkoseks).

sami_1 Re: Perhot lappiin 20.12. 2005, 14:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mitkä perhot lappiin kesäkuulle?

hirvanen Re: Perhot lappiin 20.12. 2005, 23:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tätä keskustelua lukiessa herää yksi kysymys. Mihin on ihmisiltä unohtunut Red Tag? Onko perho niin yksinkertainen ettei sillä kehdata kalastaa? Lätäsenoa ja sen lähivesiä olen kalastanut reilut 19 vuotta ja toista lähellekkään niin hyvää perhoa harjukselle ja pohjoisen taimenelle en ole vielä tavannut. Toimii varsinkin harjukselle myös täällä Keski-Suomessa.

Asia on helppo tiivistää. Jos lähdet perhokalaan pohjoiseen, varaa mukaan ISO läjä Red Tageja. Tavallisena sidoksena, kuulapäisenä, pupana jne.... Muuta et yksinkertaisesti tarvitse.

niku Re: Perhot lappiin 21.12. 2005, 07:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo tuntuu olevan aika tehokkaita noi Red Tagit varsinkii huonolla syönnillä.. Nyt viime kesänä lapin reissulla huomattii, et aina ku ei muihi perhoihi jostai syystä ottanu nii Red Tagin ku sito siiman päähä nii heti alko tulemaa kalaa;)

hirvanen Re: Perhot lappiin 21.12. 2005, 12:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
niku kirjoitti:
> Joo tuntuu olevan aika tehokkaita noi Red Tagit varsinkii huonolla
> syönnillä.. Nyt viime kesänä lapin reissulla huomattii, et aina ku ei
> muihi perhoihi jostai syystä ottanu nii Red Tagin ku sito siiman
> päähä nii heti alko tulemaa kalaa;)

Jepjep, kannattaa vaan muistaa että Red Tag kalastaa tasan niin pitkään kun riikikukkorunko kiiltää. Siitä kun viimeistään tusinan kalan jälkeen on kaikki kiilto lähtenyt, on aika sitoa uusi perho siiman päähän. Vanha vaan purkuun ja uutta Red Tagia sitomaan koukkuun.

newcomer Re: Perhot lappiin 21.12. 2005, 15:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itse olin Lapissa kalassa viime heinäkuun lopussa ja kalaa tuli kyllä hyvin. Paras perho oli ehdottomasti nro 12 Nalle Puh sekä pieni hyttysjäljitelmä. Puhilla tuli enimmäkseen taimenta, ja rautua tuli hyttysjäljitelmällä sekä pienellä March Brownilla. Onko kellään kokemusta noiden katka-perhojen toimivuudesta käytännössä?

Urtasukko Re: Perhot lappiin 27.12. 2005, 00:46 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Katkoista ei hirveästi kokemusta, muutama rautu tullut normaalisti kivikkoisten järvien rannasta viskomalla. Katkakoukku nro 12, selkä muovisuikale ja alle runkohäkiläksi grizzleä (puolitettuna, leikkaa tietenkin päältä ja sivuilta jotta tulee selkeästi jalat ja suikale asettuu), kierre siimasta, runkoon harmaa jänö tms voipi olla oliiviakin, sekaan voi laittaa kiiltokuituja.

Jos haluaa, katkoja voi somistaa silmillä siimaa polttamalla ja eteenpäin sojottavalla peltopyyllä - painotuksella voi saada muotoakin eli korkea ja kapea siluetti lyijylangalla koukun päällä. Kuulema rungon pitäisi olla läpikuultava, oliivin harmaa.

Omani ovat hyvin yksinkertaisia, ilman liikaa miettimistä. Painotusta ihan normaalisti lyijylangalla pohjustamalla käytän kyllä.

Ehdoton ykkönen Ruotsin Lapissa, varmaan kaikkialla: black&peacock, sovelluksella nro 12-14 uppokoukku, perä fluorivihreää villalankaa pari kierrosta, lyhyt helmiäistupsu "pyrstöksi", runko riikinkukkoa ja vahvistettu messinkikierteellä, uppohäkilä mustaa kanaa. Näitä kannattaa sitoa paljon, se tuttu ja varma vaihtoehto vaikkakin hiukan tylsä. Toinen turvallinen on tavallinen kuulanymfi, esim kultakuula, runko oliivia jänöä edestä pörhennettynä, kierre kultaa, pyrstöön peltopyytä. Tätä kaikissa väreissä ja painotuksilla. Myös kyllästyttävä peli.

Muista sitoa vaellukselle hyviksi uskomiasi perhoja paljon. Ei niitä niin montaa sorttia tarvita, yllä tulivat jo kaikki ja karsi niistäkin. Vaaksiaiset hauskimpia kalastaa ja ottavia, elä niitä unohda koska jos kalaa tulee muilla, voi näillä sitten nautiskella.

timppah Re: Perhot lappiin 18.1. 2006, 16:44 Vastaa tähän viestiin Vastaa
itse kalastan ja asun läpi vuoden lapissa (sallassa jos tarkkoja ollaan). yleisesti perhoista voisi sanoa että uppoperhoissa toimii tummat perhot (zulu, red tag, peacock special), mutta kyllä muillakin on kalaa tullut. pupat ja larvat vihreissä ja tummissa väreissä on havaittu toimiviksi. risukoppa toimii ainakin harrille erittäin hyvin kylmän veden aikaan. nymfeistä ei niin paljon ole kokemusta mutta niilläkin on kalaa joskus tullut. (läpi viime kesän harri otti kirkkaan keltaiseen diuraan mitä suuresti ihmettelen.) pintaperhoissa pienet sidokset, erilaiset päikkärit ja vesiperhoset hätsinkien aikaan. (oma suosikki pintureissa on 14-16 koukkuun harmaa runko, cdc siipi ja kukkoa häkiläksi. luulisin sen sääskeä muistuttavan kun kaloille niin kelpaa). streamerit toimii taimenelle hyvin mutta oman käsityksen mukaan hillityllä kimalteen ja räikeiden värien käytöllä. eli supertinseliä en laittas siimaan. toimivia on myös tummat ja ruskeat karvasiipiset lohiperhot. näihin myös iso harri monesti ottaa.
nämä siis perhoja mitä itse olen kokenut toimiviksi lapissa.

16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe