Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä!

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Karvaturri 21.8. 2004, 20:00

Uusi aihe Vastaa ketjuun
16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Karvaturri Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 5.8. 2004, 15:26 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tässäpä olen kyselemässä sitten joitain hyviä tai "anteliaita" kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä. Kalalajilla ei ole väliä. Haluaisin lukea myös teidän omia kokemuksianne paikoista, ja jos mahdollista, toivoisin, että paikka olisi melkoisen lähellä tai Tampereella.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 10.8. 2004, 23:13 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Eikö kukaan tiedä Tampereen läheisyydestä hyviä kalapaikkoja?
Tulisi tarpeelliseksi...Lyhyehkön bussimatkan päässä maksimiltaan...

juuso_h Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 11.8. 2004, 12:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No eikös siinä ole Haihunkoski Viialassa ja Lempäälässä Herralan- ja Kuokkalankosket. Sitten vielä Tammerkoski. Nokialla Siuronkoski.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 12.8. 2004, 21:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Niin...pitäisi alkaa käymään...Kiitos!

PatilZ Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 13.8. 2004, 09:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mikä sitten on lähellä?

Ks. muuten linkki: http://www.kalatalo.sci.fi/kosketkehys.htm

Tossa on sitten kaksi strategiaa, mikäli haluaa kehittyä kalastajana.

Ensimmäinen on kerätä kokemuksia eri koskista, eli käydä mahdollisimman monessa. Tämä on kuluttava tapa. Monta kertaa tulee tehtyä MP-reissuja, koska paikallistuntemus puuttuu. Paikallinen opas tai rauhallinen muiden kalastajien seuraaminen auttaa tässä tapauksessa.

Toinen tapa on valita koski ja kalastella aluksi voittopuoleisesti siinä. Tätä kautta oppi pikkuhiljaa kokemuksen kautta ottipaikat. Oppii myös lukemaan koskea ja sen virtauksia nopeammin. Kotikoski opettaa myös oivaltamaan, missä mitkäkin kalalajit parhaiten viihtyvät. Lisäksi tulee tuntumaa siitä, miten säätilat ja vuodenajat vaikuttavat. Tämän jälkeen onkin helpompi kierrellä muita paikkoja. Haittapuolena tässä on se, että mikäli kotikoski onkin suhteellisen kalaton tai kalasto yksipuolinen, niin motivaatio hommaan alkaa horjumaan.

Noista linkin kohteista olen itse käynyt vain muutamilla. Apianvirta Valkeakoskella on eksoottinen paikka, jossa saa ihailla tehtaanpiippuja. Itse virta on itse asiassa lyhyt vuolle, jossa on paljon kiviä. Niskakivillä luuraa usein järviltä helpon pikkukala-aterian perässä tullut mörkö. Sen huijaaminen on sitten toinen juttu ja etenkin tällaisen pikajunan pysäyttäminen, kun se päättääkin palata takaisin järvelle. Olen käynyt vain kaksi kertaa ja toisella kerralla puolestaan aivan jaloissa pyöri isoja harjuksia. Vesiperhosen pupia söivät.

Kerran olen käynyt Parkanossa Viinikanjoella, joka kalastusalueena oli monipuolinen. Kunnon koskea ja nivamaista virtaa. Yhden vuorokauden luvalla ei kerennyt läheskään kaikkia paikkoja kopaisemaan. Lohikaloista kontakteja sain vain kirjoihin, jotka tapansa mukaan löytyivät miedosta virrasta. Näytti siltä, ettei perholla ollut niin väliä, kunhan se oli #16 musta CDC-nymfi. Ainakin tuolloin (heinäkuun puolen välin jälkeen) ajeesta löytyi erittäin runsaasti pientä koskikorennon nymfiä, mikä selittää kai tuon valikoivuuden.

Kotalankosket (Virrat) alkaa vissiin etääntyä Tampereelta jo melkoisesti. Sisältää kaksi lupa-aluetta: Kituskoski (vain perhokalastus) ja Vehmaskoski/Koskelankoski. Kalastossa taimen ja harjus. Luontaisesta kannasta huolimatta runsas istutus. Kituskoski vaikutti vaikeimmalta kahlata ja virta voimakkaimmalta. Ottipaikkoja ei tarvinnut juurikaan etsiä, jokaisen kiven reunat ja takuset vaikuttivat potentiaalisilta ottipaikoilta. Larvastus tehokasta. Sain myös kunnon porsaan kiinni pinturiin (Coddard Caddis toimi indikaattorina, perässä pari larvaa). Ensiksi kala painui kotikivensä juureen juromaan ja sen jälkeen totesi muuttopuuhat aiheellisiksi. Meni saman tien koskea alas ja kotosi. Koskelankoski näytti ehkä helpoimmalta kalastaa, mutta yhtään kalaa en siellä nähnyt. Vehmaskoski ehkä hyvä kompromissi. Oli ruuhkainen, joten en kalastellut siellä. Lähes 4 kiloinen nousukala oli nostettu perholla edellisellä viikolla. Vesiperhosen eri vaiheita jäljittelevät perhot sekä streamerit ovat aika varmoja valintoja.

Jos toi kulkeminen tulee ongelmaksi (ikä?), niin silloin kannattaa lyöttäytyä yhteen muiden kanssa. Porukkaan! En siis itse ole Tampereelta, mutta voin suositella lämpimästi liittymistä tähän porukkaan: http://www.pirkanmaanperhokalastajat.fi/ Tätä kautta varmaan saa apuja kulkemiseenkin. Näyttäisi seura järjestävän viikon päästä reissun Kotalan Kituskoskille.

Kireitä.

Elvis Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 13.8. 2004, 09:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tulee myöhässä joo.

Vaihtoehto 1, Kuokkala.

Tuo Kuokkala on ihan kohtuullisen fillarimatkan päässä Treelta, olisiko 20km keskustasta (Teiskosta tosiaan hieman enemmän, mutta Herwoodista polkee vartissa). Ihan hieno paikka, vaikka vesi on sameaa eikä varsinaisia kuohuja alueelta juurikaan löydy. Lisäksi luvat on kohtuullisesti hinnoilteltuja, paljon keskimääräistä halvempia.

Jos "anteliaisuus" on tärkeää, kannattaa panostaa Kuokkalaan. Koko virta- alue on huippuluokan larvastuspaikkaa ja kalaa on virrassa aina. Toki muutakin kannattaa tarjota, oma ykkönen tilastoissa on 4cm mittainen tinseli. Lisäksi alueella on isoja suvantoja sekä nivoja, joissa voi lillutella liitsejä tai kokeilla pintureilla. Kahden vuosilupa-vuoden aikana ei montaa 0-reissua tullut tehtyä ja joskus osui kohdalle todellisia huippuja. Taimenen, Toutaimen ja Kirren lisäksi syksyllä virrassa on isoja ahvenia. 2002 rauhoituksen jälkeen saatiin kahteen mieheen 22 ahventa, yhteispaino 12kg ja isoin 1200g (joka päätyi grilliin).

Erikoisena piirteenä ainakin Herralanvirralla on selvät syöntihuiput. Välillä paikka tuntuu kuolleelta ja tunnin päästä tärppii melkein mistä tahansa. Joitakin huippupaikkoja on, mutta kannattaa ainakin Taimenjahdissa pysyä kohtuullisen liikkeessä. Molemmat "hieman isommat" taimenet sekä muut mieleen jääneet kalat mitä virralta olen saanut tulivat aika yllättävistä paikoista, eikä yleisimmin kalastetuista paikoista. Alue on laaja ja usein ruuhkainen, joten muutenkin kannattaa etsiä omaa rauhaa ja iskeä hotspotteihin vasta kun tilaa löytyy.

Kalastuksenvalvojia parveilee alueella usein ja heitä kannattaa jututtaa.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 13.8. 2004, 18:33 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Elvis, osaisitko neuvoa, mihin päin Herwoodista joutuisi mennä, jotta pääsisi Kuokkalankoskelle?? Itse asunkin juuri Hervannassa, joten olisi mukava tietää, mihin päin on vartin matka...En edes tiedä kyseisestä koskesta.

Elvis kirjoitti:
> Tulee myöhässä joo.
>
> Vaihtoehto 1, Kuokkala.
>
> Tuo Kuokkala on ihan kohtuullisen fillarimatkan päässä Treelta,
> olisiko 20km keskustasta (Teiskosta tosiaan hieman enemmän, mutta
> Herwoodista polkee vartissa). Ihan hieno paikka, vaikka vesi on
> sameaa eikä varsinaisia kuohuja alueelta juurikaan löydy. Lisäksi
> luvat on kohtuullisesti hinnoilteltuja, paljon keskimääräistä
> halvempia.

V1lle Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 14.8. 2004, 10:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Elvis, osaisitko neuvoa, mihin päin Herwoodista joutuisi mennä, jotta
> pääsisi Kuokkalankoskelle?? Itse asunkin juuri Hervannassa, joten
> olisi mukava tietää, mihin päin on vartin matka...En edes tiedä
> kyseisestä koskesta.

Vaikka en Elvis olekkaan... :)

Helpoiten pääset, kun tulet sääksjärven ja kuljun kautta Tampereentietä pitkin kohti Lempäälän keskustaa (jos tulet siis pyörällä). Vanhempasi varmasti tietävät, missä Lempäälän keskusta on. Käy katsomassa Lempäälän kunnan kotisivuilla, sieltä löytyy hyvä kartta ja koskien sijainnit.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 15.8. 2004, 21:50 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Niin...Siis kuokkalan koski on Lempäälässä? Juuh....
Eikös Lempäälään ole 30 kilometriä?
Saa aikas paljon polkea...Aamulla pitäisi lähteä, päivä kalassa, illalla kotiin. 60 km yhteensä? Kun Kuljun Kartanolle on jo 15km?
Mopo olisi kyllä aikas hyvä peli. :)

V1lle Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 16.8. 2004, 14:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Niin...Siis kuokkalan koski on Lempäälässä? Juuh....
> Eikös Lempäälään ole 30 kilometriä?
> Saa aikas paljon polkea...Aamulla pitäisi lähteä, päivä kalassa,
> illalla kotiin. 60 km yhteensä? Kun Kuljun Kartanolle on jo 15km?
> Mopo olisi kyllä aikas hyvä peli. :)

Eihän Kuljun Kartanolta ole kuin 7km Kuokkalankoskelle. Ja esimerksi Kuokkalankoskelta on keskutorille tasan 20km. Keltaistensivujen karttahaulla löytää myös helposti reitit.

Ps. Katsoin muuten, että sinulla on 19km Kuokkalankoskelle, Herralankoskelle 18km.

Elvis Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 16.8. 2004, 15:33 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Niin...Siis kuokkalan koski on Lempäälässä? Juuh....
> Eikös Lempäälään ole 30 kilometriä?
> Saa aikas paljon polkea...Aamulla pitäisi lähteä, päivä kalassa,
> illalla kotiin. 60 km yhteensä? Kun Kuljun Kartanolle on jo 15km?
> Mopo olisi kyllä aikas hyvä peli. :)

Ai vielä lähempää pitäisi löytyä kalapaikka? :D

No oli tarkka etäisyys ja pyöräilukunto mikä tahansa, ei pitäisi olla mikään hirmuisen paha reissu. Matka ei tapa, vaan vauhti. Kunhan poljet tasaseen tahtiin, niin aivan hissuttelemallakin pääset puoleen tuntiin. Tulet jonain päivänä huomaamaan, että täydessä varustuksessa ja ilman vaihteita pääsee päivässä aivan järkyttävän matkan...(nimim. "perse kipeä, Säkylä").

Jos kuuntelet Tampereella hieman vanhemman polven perhokalastajien juttuja, niin huomaat esim. Huopanan olevan ihan sopivan etäisyyden päässä iltakalaan menoa ajatellen. Kaikki on suhteellista ja kun nyt kertaalleen poljet sinne Kuokkalaan niin huomaat, että se kannatti. Reissusta jää paljon enemmän käteen kun on hieman nähnyt vaivaa sen eteen ja ainakin pääsee eroon arjesta.

Toisaalta voit pyytää kyytiäkin, meno aamulla ja paluu auringon laskettua? Mukaan evästä ja erähenkeä, A- luokan reissu.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 16.8. 2004, 18:10 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No, kaippa sitä on yritettävä polkea Kuokkalankoskelle...Ensi viikonloppuna voisi kai mennä kalaan, ja yrittää heitellä perhovavalla... :)

Onkos nämä tiedot vielä voimassa?

Toutain, taimen, hauki, kuha.
Lupa-alue yht. noin 2 km
(Lempäälä): Sportia Matti 03-3750 855, Neste Kuokkala 03-375 2402.
5 e/vrk, 50 e/vuosi.

[Muokattu 16.8.2004, 18:12]
V1lle Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 16.8. 2004, 21:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Onkos nämä tiedot vielä voimassa?
>
> Toutain, taimen, hauki, kuha.
> Lupa-alue yht. noin 2 km
> (Lempäälä): Sportia Matti 03-3750 855, Neste Kuokkala 03-375 2402.
> 5 e/vrk, 50 e/vuosi.

Ovat, tosin kaloihin kuuluu myös kirjolohi, ajoittain sitä on myös koskessa paljon. Viikkolupakin on kai, en tosin tuosta lupapolitiikasta tiedä tarkasti, kun itselläni on ollut aina vuosilupa (viides tai kuuden menossa nyt).

imho Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 18.8. 2004, 15:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Eikö kukaan tiedä Tampereen läheisyydestä hyviä kalapaikkoja?
> Tulisi tarpeelliseksi...Lyhyehkön bussimatkan päässä maksimiltaan...

Moro,

sori kun en jaksanut noita muita vastauksia lukea, mutta tässä omat suosikkikoskeni ~tunnin ajomatkan säteellä tampereen keskustasta.

Herralan ja kuokkalan koskilla tulee käytyä aika usein viikonloppuisin tähän aikaan vuodesta nk. iltakalassa, eli paikalle saavun yleensä 9-10 aikaan vähän ennen hämärän tuloa. Yleensä aloitan kuokkalan koskelta koska sielä harvemmin on peltisinkomiehiä virpomassa. Kalastan ns. alkuhämärän ja sitten pimeen tullen siirryn herralaan koska tällöin yleensä viimeisimmätkin peltisinkokaverit ovat häipyneet tuutimaan. Lupia saa hakkarin Nesteeltä joka on muuten vain 21.00 asti auki! Lupa 5e joten ei mikään paha.

Kävin jokunen vuosi sitten haihunkoskella aina silloin tällöin, mutta en henkilökohtaisesti paikasta pidä. Profiililtaan koski on ihan mukava, mutta mieleeni on painunut 4. asiaa jotka eivät minua ilahduta. 1. Ei vapakiintiötä -> pienellä matkalla vierivieressä miehiä mellastamassa 2. Kalakanta lohikaloissa on puhtaasti peräisin tankkiautosta. 3. Tästä johtuen luvan hintakin on sitten sen 12e muistaakseni. 4. Vesi on erittäin sameaa ja kalan maku ilmeisesti tästä johtuen melko mutaista.

Herraskoski virroilla on mielestäni erinomainen paikka. Sielä olen itse viihtynyt monta unetonta yötä vesiperhoshätseissä ja taimenia jahdatessa. Koskeen kannattaa perehtyä googlettamalla ja lukemalla siitä kirjoitettuja tarinoita.

Kituskoski on mielettömän upea paikka. Erämaa -meininkiä kohtuu etelässä. 120km tampereelta. Kaloja tavoittaa vaihtelevasti, mutta miljöö on mielestäni todella kohdallaan! Tänne sitä hakeutuu mielellään vaikka viikonlopuksi teltalle.

Tammerkoski on hyvä paikka. Ratinasta, siitä coloradon edestä tavoittaa usein kirjolohia ja toisinaan pyhäjärvestä nousevaa taimenta. Itse en tässä tykkää kalastaa koska ihmisiä ympärillä on minulle liikaa. "Keskikoskella" hämeensillasta ylöspäin on ainakin sähkölaitoksen monttu sellainen mesta missä elää hirveitä mörköjä... ainakin juttujen mukaan. Kannattaa kopaista jos virtaa riittää. Oma suosikkini on koko kosken niska mältinrannasta. Sieltä tavoittaa ruokailemaan tulleita järvilohia ja taimenia. Toisinaan upeita hetkiä tarjonnut minulle. Aliarvostettu paikka minusta.. johtuen varmaan sijainnista.

Viinikanjoki parkanossa oli yhteenaikaan suosikkini, mutta sittemmin jäi kun saaliiksi sieltäkin tuli aina vain tankkiautosta kaadettuja kirrejä. Joki noin profiililtaan on minusta kiva.. vaihtelevaa virtaa ja mielenkiintoisia poteroita ja kiven takusia. Kannattaa minusta ainakin kerran käydä.

Onhan noita muitakin, mutta tässä ainakin minulle tutuimmat. Kalastettavaa kyllä riittää ja jos mahdollista niin jyväskylästä vähän ylöspäin alkaa löytymään legendaarisia keskisuomen taimenkoskia.

Nähdään kalassa.






Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 18.8. 2004, 17:28 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Pitääpi käydä...Luultavasti Kuokkalan koskella tulen käymään ensi viikon viikonloppuna, lauantaina kenties. Sinne päivälupa jne. Jos näette, olen se, joka ei osaa hommiaan.

Tuuppari Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 20.8. 2004, 23:08 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Pitääpi käydä...Luultavasti Kuokkalan koskella tulen käymään ensi
> viikon viikonloppuna, lauantaina kenties. Sinne päivälupa jne. Jos
> näette, olen se, joka ei osaa hommiaan.

Ei kannata väheksyä taitojaan. Samassa tilanteessa olemme kaikki olleet uramme alussa.
Seuraat vain mitä muut tekevät ja keräät tietoa uitto tyyleistä ja muusta.

Kireitä siimoja.

Karvaturri Re: Kalapaikkoja Tampereen läheisyydestä! 21.8. 2004, 20:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Ei kannata väheksyä taitojaan. Samassa tilanteessa olemme kaikki
> olleet uramme alussa.
> Seuraat vain mitä muut tekevät ja keräät tietoa uitto tyyleistä ja
> muusta.
>
> Kireitä siimoja.

Mitäs tässä oma-sarkasmia... :)

16 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe