Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)??

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: juuso_h 19.9. 2004, 19:14

Uusi aihe Vastaa ketjuun
13 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Karvaturri Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 27.8. 2004, 20:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Elikkä,

Kyselisin sellaista, että minkä sortin perhoja kannattaa ottaa Kuokkalankoskelle mukaan, jos veden syvyys ja lämpötila on tämä mitä se nyt on, sekä jos ilman lämpötila on n. 5-15 astetta? Mutta entäs jos sataa?

Täällä oli muutamia ihmisiä, jotka ovat käyneet Kuokkalankoskella. Onko siellä tällaisia ns. varmoja paikkoja, joita voi kuvailla kuten esim. "sillan kupeessa on ihan hyvä paikka, ja siitä vähän matkaa on kivi...." tai jotain vastaavaa.

Tässä siis pitäisi tehdä elämänsä neljäs perhoreissu koskille, eikös Kuokkalankoskella ollut mm. tountainta, taimenta, kirreä?

Jos Kuokkalan Nesteeltä hakee luvan, onko se VAIN Kuokkalan koskelle?

Kiitoksia vastanneille! :D

V1lle Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 27.8. 2004, 20:28 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Elikkä,
>
> Kyselisin sellaista, että minkä sortin perhoja kannattaa ottaa
> Kuokkalankoskelle mukaan, jos veden syvyys ja lämpötila on tämä mitä
> se nyt on, sekä jos ilman lämpötila on n. 5-15 astetta? Mutta entäs
> jos sataa?
>
> Täällä oli muutamia ihmisiä, jotka ovat käyneet Kuokkalankoskella.
> Onko siellä tällaisia ns. varmoja paikkoja, joita voi kuvailla kuten
> esim. "sillan kupeessa on ihan hyvä paikka, ja siitä vähän matkaa on
> kivi...." tai jotain vastaavaa.
>


> Tässä siis pitäisi tehdä elämänsä neljäs perhoreissu koskille, eikös
> Kuokkalankoskella ollut mm. tountainta, taimenta, kirreä?
>
> Jos Kuokkalan Nesteeltä hakee luvan, onko se VAIN Kuokkalan
> koskelle?
>
> Kiitoksia vastanneille! :D

Yleisesti ottaen siellä pelaavat streamerit, parhaiten liitsit ja salakkajäljitelmät. WMM on kova sana, samoin tinseli. Liitsit ovat myös todella hyviä, erityisesti musta ja valkoinen. Myös vihreillä pupilla jotkut ovat saaneet hyvin... (talvella rauhoituksen jälkeen kannattaa uittaa valkoisia streamereita, sekä kookkaita larvoja).

Väreistä pelaavat musta ja valkoinen, musta-violetti on ollut näin syksyllä todella hyvä.

Varmaksi paikaksi ei voi sanoa mitään, mutta niska, sillan alunen ja Villa Hakkarin kohdalta, kosken molemmilta puolelta kannattaa kalastaa se 'matalikko'.

Ja samalla luvalla saat tosiaankin kalastaa, niin Herralankoskella, kuin Kuokkalankoskillakin (sekä tietenkin kaikilla suvanto-alueilla).

Kannattaa myös käydä Herralankoskella. Itse kävin juuri äsken siellä, saaliiksi 2 kirreä + yhden möhlin. Myös kun viimeksi kävin (viimeviikon) perjantaina tuli Kuokkalasta yksi kirjo. Kala alkaa taas näin syksyn tullen liikkumaan, kun vedet viilenevät.

Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 27.8. 2004, 21:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mikäs muuten tuo WMM on? Kenties White Marabou Muddler?
Juup, eli kaikki tummat (sekä vaaleat) perhot ovat hyviä? Pitääpi katsoa jotain, mitä voisi väsätä...Kiitoksia! :)

[Muokattu 27.8.2004, 21:23]
V1lle Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 28.8. 2004, 10:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Mikäs muuten tuo WMM on? Kenties White Marabou Muddler?

Sepä se.

Koska olet muuten menossa? Kannattaa kuitenkin käydä ennen kuin taimenenrauhoitus alkaa.

Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 28.8. 2004, 12:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tänään, nyt melkein heti menen.

Elvis Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 28.8. 2004, 13:02 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ehkä eniten kalaa antanut perho itsellä on 4- 5 cm minitinseli. On se tosin ollut eniten käytössäkin, mutta ihan syystäkin. Muutenkin näin lämpimän veden aikaan kannattaa ainakin aloittaa mahdollisimman pienillä perhoilla. Toinen etu pienestä perhosta on se, että sitä on mukavampi nakella lyijypainojen kanssa. Yleensä olen pitänyt perukkeessa vähintään 8mm lyijyä tai kahta 6mm. Pohjalle pitää päästä.

Muita hyvin toimineita ovat juuri WMM, zonkerit, larvat ja kuulapupat. Liitsejäkin kannattaa lilluttaa, etenkin montuissa. Tuossa on yksi perho jota takuulla kokeilisin Kuokkalassa ja Herralanvirralla jos olisin menossa:

http://www.kalassa.net/perhokalastus/index.shtml ja etsi artikkeli "larvaleech" (aiemmpia artikkeleita, sivun alaosassa). Koko linkki ei mahtunut yhdelle riville, joten en saanut sitä toimimaan.

Ja sitten niitä ottipaikkoja, alempi Kuokkalankoski:

Tuon Villa Hakkarin matalikon lisäksi alemmalta koskelta kannattaa koluta matalikkoa edeltävä monttu, varsinkin päivällä. Jos seuraat hetken veden virtausta, huomaat paikan. Vesi virtaa hieman hitaammin ja pinta on tasaisempi. Lisäksi silta-arkkujen reunat ja takakuohut usean metrin matkalta ovat hyviä paikkoja, samoin niska- alue. Sillan alta nappaa usein ahven, ihan rantakivien kupeesta.

Herralanvirta:

Itse pidän herralanvirtaa varmempana ja miellyttävämpänä paikkana, mutta aika harvoin siellä saa kalastaa rauhassa. Valitettavasti aluella on usein hinauskäydellä vaappuja uittavia ukkoja, joilla on saappaat liimattu sijoilleen. Heillä on myös mielipide perhokalastuksesta ja mielellään he sen myös imoittavat.

Nyt en tiedä, saako padon alla kalastaa. Siitä oli viime vuonna puhetta, että osakaskunta ainakin hakee poikkeuslupaa (V1lle tietänee mikä on tilanne?). Jos saa, niin kannattaa kokeilla. Virtaus näyttää hurjalta, mutta kummasti siellä on aina kalaa. Muuten alueella onkin kalaa aika tasaisesti kaikkialla. Erityisen tarkkaan kannattaa pommittaa paikat missä virtaus muuttuu. Kovan virran reunat on helppo larvastaa ja ainakin taimen nappaa myös päivällä. Iltaisin alueella pääsee näkemään takaa-ajoja, sillä salakkaa on paljon ja samoin kaikkia niitä syöviä petokaloja.


V1lle Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 28.8. 2004, 14:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Elviksen viesti oli täyttä asiaa, myös ottipaikat ovat samoja kuin minulla... :). Tosin siellä on muutamia hot spotteja, joissa on lähes aina kala/kaloja, tosin kunnon kalamies ei kaikkea kerro...

Nyt tänä vuonna on saatu taas poikkeuslupa, ja 100m kieltoa ei ole.

Muutenkin tuo Herralankoski on muuttunut vuoden aika roimasti. Lähinnä tuon 'ohitusuoman' ja siltaremontin takia. Harmi, kun meni koko kosken paras kirjolohipaikka, kun padon yläpuolle rakennettiin tuo soraniemeke siihen matalikko-soirolle. :/ .

Tuohon koneonkijoiden käyttäytymiseen myös minä olen kiinnittänyt huomiota. Eli heittelevät samassa paikassa tuntitolkulla, kiilaavat suoraan alapuolelle (ei siinä mitään, kyllä minä varmasti annaa tilaa, kunhan ensiksi vain kysyy, että saako mennä, mutta olisi kohteliasta kysyä varmuuden vuosi, että saako mennä). Tämä siis koskee vain (pientä) osaa kalastajista, mutta kuitenkin...
Ehkä kaikkein paras tapaus oli tuossa noin kk sitten, kun eräs uitti heittokoholla perholitkaa n. 70m siimalla - Itse olin kahlaamassa, niin kas kummaa, parin metrin päästä vilahtaa heittokoho ohi, mielestäni tuollainene toiminta on jo todella törkeää, onneksi nyt ei sentään koukut jääneet kiinni kahluuhousuihin. Ajoittain koskilla on myös paljon ruuhkaa, joten jonkilaiset säännöt /suositukset olisivat paikallaan.

Ps. Kerrohan Karvaturri sitten, miten reissu meni. Oliko muita kalastajia? Näkyikö kaloja jne...

Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 29.8. 2004, 13:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Reissu alkoi siten, että poljin miltein puolikuolleena Kuokkalan Nesteelle. Siellä sitten kyselin lupia, sekä missä päin kosket mahtavat olla. Myyjä ihmetteli, kun kerroin polkeneeni tänne n.25km. :D

Sitten poljin Kuokkalankoskelle, ja aloitin kalastuksen yläjuoksulta, sillan alta. Minulla oli mukanani perhovapa, sekä virveli, jos vaikka perhostus alkaisi kyllästyttämään. Siinä sitten tuli heiteltyä.

Katselin, kun siinä oli kaksi miestä perholitkoineen, ja sitten kun he lähtivät, menin itse koittamaan samasta paikasta. Siinä heittelin, ja katselin, kun paikalle tuli yksi perhokalastaja, noin minun ikäinen. Hetken päästä paikalle tuli vielä toinen, aivan saman näköinen! Huomasin, että yläjuoksun ns. lahdessa hyppäsi kala, ja siitähän innostuin.

Perhokalastus ei oikein tahtonut siinä luonnistua, joten vaihdoin virveliin, ja pistin luottopelini "hopealipan" kiinni. Tällä lipalla on saatu niin haukea, säynävää, ahventa, ja olikohan kenties taimenkin ottanut. Heitin kyseiseen lahteen muutaman kerran, ja sitten otti kiinni! Jarru oli löysällä, joten kala sai siimaa helposti otettua. Minä siinä kelasin koko ajan kovaa vauhtia ja kiskaisin aina välillä hieman varmistaakseni, että kala on kiinni. Siima meni ja meni, mutta sitten kiristin hieman. Kala yritti päästä yläjuoksun virtaukseen, mutta jäi hetkeksi lusimaan rannassa olevan kiven luo. Annoin sille hieman etäisyyttä, ja kelasin varovasti koko ajan sisäänpäin. Kala ui itsensä kahden kiven väliin, ja sitten juoksin. Kävin nostamassa kalan rannasta ylös, ja huomasin, että kala olikin TOUTAIN! Ensimmäinen toutaimeni! Toutain oli sellainen reilu 1-1,5kg. Kyllä oli iloa kerrakseen!

Tämän jälkeen koitin vielä hieman perhovapaa ja virveliä hieman alempaa Kuokkalankoskea, ja katselin kuinka näillä kahdella samannäköisillä perhokalastajilla oikein menee. Tärppejä ei tullut, joten vaihdoin maisemaa, ja lähdin etsimään Herralankoskea.

Herralankoskea ei meinannut löytyä, joten kävin kysymässä vielä kerran Nesteeltä karttaa. Sitten eräs paikallinen sanoi minulle: "Joo, sä tulit mua vastaan. Eli, mee samaan suuntaan ja sitten sillan yli, ja siinä on yks koski. Ja sitten jatkat siitä vielä eteenpäin niin tulee toinen koski." Kiitin, lähdin, ja olin matkalla Herralankoskelle.

Siellä sitä sitten oltiin, Herralankoskella. Huomasin vastarannalla muutamia kalastajia, joten jäin toiselle puolelle. Huomasin myöskin mukavan aitauksen, missä luki "yksityisalue". Jäin vanhan rautatiesillan alle kalaan. Ei mitään, virtaus oli liian kova. Katselin miten vanhempi kalastaja nosti yhden kalan ylös yläjuoksulta. "Tuonne pitää päästä", ajattelin yksikseni.

Menin taas sillan yli, varovasti liu'in mäkeä alas hitaampia virtauksia kohti. Mies jatkoi kalastelemista, joten ajattelin antaa hieman tilaa, ja menin hieman alemmas koskea. Löysin sillan alta sopivan paikan. Joku oli jo siinä saanutkin kalan, kun kalanjätteet olivat rannalle jätetty. Koitin aluksi perhovapaa...ei onnistunut. Sitten vaappuja, ei onnistunut. Eräs ikäiseni heppu tuli kysymään: "Onko tullut mitään?" Vastasin, että yksi toutain. Hän jäi viereeni hetkeksi heittelemään, mutta lähti hetken päästä. Vaihdoin kanssa yläjuoksulle, ja siinä heittelin. Hepun kanssa tuli sitten vaihdettua kuulumisia, ja kaikenlaista. Asui 150 metrin päässä koskesta. Annoin hänelle yhden perhonkin, kun koitti perholitkaa. Itsekin vaihdoin samantyyppiseen kalastukseen. Jigin pää painoksi, perho siiman päähän.

Hetken päästä vanhempi mies palasi jälleen. Hän oli saanut kirjolohen koskesta. Vei vaimolleen ruuaksi. Hän oli kuulemma harrastanut 30 vuotta perhokalastusta. Nyt hänelläkin oli mukanaan perholitka, ja perhona musta perho. Kyllä se pitää tummansävyinen olla....
Hän neuvoi minulle siinä kaikenlaista.

Heppu sitten lähti vähän ajan päästä, kun perho jäi pohjaan. Eikä siinä kauaa kulunut kun mies nosti vielä toisenkin kirren rannalle, minä olin haavimiehenä. Miltein joka päivä on ollut kalassa näillä koskilla, joten tietää varmaankin hyvin kalapaikat.

Kello oli jo kahdeksan illalla, kun kiittelin vinkeistä, ja moikkasin, ja lähdin. Kotona olin 22.26. Ja oli kyllä mukavaa kalastella siellä. Muitakin kalastajia oli, ilman lämpötila oli noin 17-astetta, ja vesi melko sameaa, mutta kyllä punaiset perhoni sieltä erotin. ;)

Elvis Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 30.8. 2004, 07:58 Vastaa tähän viestiin Vastaa
No ensi alkuun, onnittelut nätistä toutaimesta. Harvemmin päivällä saa tuon kokoisia.

Mutta nähtävästi et vielä päässyt Herralanvirralle asti, vaan ylemmälle Kuokkalankoskelle. Tuossa on vanha kartta:
http://www.lempaala.fi/matkailu-tourism/koskireitti/

Ylempi koski on Hakkarin kohdalla ja Herralanvirta nro 5:n kohdalla, junasiltoja ei siellä ole. Kartasta puuttuu nykyinen ratalinja, mutta vesi virtaa samassa uomassa. Nykyään rata menee suoraan tuosta Hollon yli ja tie Herralanvirran yli hieman eri kohdasta.

Ylemmän Kuokkalankosken jätin vinkittämättä, sillä kuten huomasit, ei siinä rännissä paljoa kiintopisteitä ole. Taimenta sieltä tavoittaa ihan kohtuudella, sillä paikka on paljon pienemmällä käytöllä mitä muut virtapaikat alueella. Parhaiten onnistuu keskittymällä rantapenkkojen tuntumaan, keskivirrassa on hankala pitää tuntumaa perhoihin ja onkia riittävän syvältä.

Mutta ensi kerralla sitten vielä enemmän ylävirtaan ;). Parin kerran jälkeen tippuu matka-ajastakin tunti.

Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 30.8. 2004, 18:59 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos, kiitos! Otin myös kuvankin toutaimesta, mutta filmikameralla, joten menee vielä aikaa kun sen saa itselleen. :D
Joo...Kalastelin siis tuolla missä on tuo 23 sekä 1 alaspäin missä Kuokkalankoski ns. alkaa. Ihan hyviä paikkoja, mutta lisää paikkoja haluan kyllä "löytää". :)
Onko sellainen paikka kuin "tehdaspato" kenties numero 5 kohdalla?
Kuulemma ihan hyvä paikka myös...V1lle Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 30.8. 2004, 20:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Onko sellainen paikka kuin "tehdaspato" kenties numero 5 kohdalla?
> Kuulemma ihan hyvä paikka myös...

Tuo 5 numero on Herralankoski. Ja se on ihan säännöstelypato, "tehdaspadoksi" en ole kyllä ikinä kuullut sitä kenenkään kutsuvan... Tuo Herralankoski on hyvä paikka, varsinkin jos tietää ne harvat ottipaikat. Toutaimia siellä on erityisen hyvin, ja niitä joka puolelta - isoimmat ovat siellä lähellä viittä kiloa.

Ps. Mitäs tuolla toutaimellasi oli pituutta?Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 30.8. 2004, 20:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Oli muuten aikas pitkä toutain....Ootas kun veikkaan...Se oli noin 40-50cm pitkä? Tällä hetkellä kala on pakkasessa, joten en viitsisi alkaa enää mittailee...vielä. :)
Juuh...padosta se vanha mies puhui, sekä tehtaasta. En oikein tajunnut mihin mennä, kun etsin tuota paikkaa, mutta ensi kerralla otan itselleni kartan mukaan, missä on kalastusalueet merkattuna jne. ;)

Karvaturri Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 19.9. 2004, 18:34 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Todella masentavaa...
Ajoimme isäni kanssa Kuokkalan Nesteelle, koska piti mennä koskille kalaan, mutta kuulemma syysrauhoituksen takia molemmat kosket kokonaan rauhoitettu....johan nyt viiksettää.... :(

juuso_h Re: Mitä perhoja Kuokkalankoskelle (Lempäälä)?? 19.9. 2004, 19:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Nyt on koskilla syysrauhoitus alkanut, ei kuitenkaan kaikilla koskilla. Esim. Merikarvialla ja Kynäsjoella ei ole rauhoitusta. Tässä nyt on pari paikka tästä läheltä mainittuna...

13 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe