Minä olen vuodesta 1986 käynyt Kuusinkijoella, en kuitenkaan joka vuosi, mutta joinakin vuosina useammin kuin kerran. Mutta aina vain käypäläisenä, 1...4 päivää kerrallaan.
Viime syksynä, olikohan 4.9. tarkka, pidin Kuusingilla perhokurssin yhdeksälle työtoverilleni. Sidoin jokaiselle perhosetin, jossa kaikki olivat sen verran ottiperhoja kuin ottiperhoja voi ennakoida...oikeat tietää sitten jäljestä päin... Paikka oli riippusillan tienoo, lähellä rajavyöhykettä. Aika oli n. klo 11 - 16 ja sää hyvä. Vaikka meitä oli paljon, mahduimme hyvin, emmekä säikytelleet kaloja massakahlailuilla. Saimme kaikki harjuksia, yhteensä n. 20-25 kpl. Ainoa ongelma oli, että yksikään ei ollut yli 20 cm. Muita kalastajia oli melkoinen nivaska, kukaan ei sen isompia saanut.
Edellisenä vuonna juhannuksen jälkeisellä viikolla kävin Kuusingilla, koskessa voimalaitoksen alla ja jollain toisella koskella 3-5 km edellisen alapuolella (autolla eteläpuolen tietä). Olimme yön kalassa, sää oli kirkas ja tyyni. Ylimmältä koskelta emme kolmeen pekkaan saaneet mitään, alemmassa keskellä yötä harjukset söivät kuoriutuvia hyönteisiä. Kaverit eivät oikein osanneet, mutta minä sain yhdessä mutkassa alun toista kymmentä harria lyhyehkössä ajassa erilaisilla pupa/emergenttijäljitelmillä & vastaavilla kalastustavoilla. Yksikään ei ollut yli 30 cm. Yhden isomman harrin näin sillä reissulla, sen otti ylemmästä koskesta joku heppu spinnflugalla, elikkä virvelillä.
Kummallakin kerralla joki oli täynnä kalastajia, viime syksynä asuntovaunuja/-autoja oli siinä riippusillan lähimmässä leiripaikassa viitisentoista, edellisenä kesänä ylimmällä koskella piti jonottaa kalastusvuoroa...
Aiemmin olen Kuusingilta enemmänkin saanut, kun olen ollut elokuussa keskellä viikkoa ja useita päiviä kerrallaan. Harjusta on tullut kaikilla perhoilla & kalatustavoilla, millä harjusta saa: pintaperhoilla, nymfeillä, pupajäljitelmillä, larvoilla, jne. Yhden tosiottipelin näin kerran, mutta epäilen, että sekään ei toimi kuin tarkasti rajoitetuissa raameissa (aika, paikka, hyönteisvaihe, kalastustapa). Taimenta en ole tosissani tavoitellut.
Summa summarum: Kuusinkijoki on ylikalastettu. Kalaa varmaan on, mutta kun koko ajan joku vettä piiskaa, niin oppii sitä varomaan luupäisempikin harri. Käy toki, mutta vältä ruuhka-aikoja: yleisiä loma-aikoja, viikkonloppuja ja jopa iltoja (paikalliset tulevat töiden jälkeen), vältä eniten kalastettuja paikkoja, äläkä pety, jos et sittenkään mitään vuosikymmenen kokemusta saa.
Iijoen latvoilla Etelä-Kuusamossa on Kuusinkia selvästi parempia kalapaikkoja ulkopaikkakuntalaiselle kävijälle, joka ei voi asuntovaunuaan koko kesäksi vakioparkkiin laittaa ja läpi kesän min. kolmea iltaa viikossa Kuusinkia haravoida. Kysy Kuusamon Portista, missä myyvät lupia. Kuusamon Portti on 5-tien varrella suunnilleen Poussujärvien tasolla. Ongelmana näissä paikossa voi olla, että koskia ja kulkureittejä pitää vähän haeskella.
Hossasta on kirjoitettu paljon, jossain kalastuslehdessä tänäkin vuonna. Kerran vain olen käynyt. Kivikoppajäljitelmä, jossa ruskea koppa ja vihreä toukan pää toisessä päässä kurkistamassa, kepitti yhdessä koskessa puolenkymmentä tamperelaista, jotka aivan ammattimiehiltä näyttivät ja monenlaista tarjosivat. Mutta taasen, tietty aika, tietty paikka, tietty hyönteisvaihe...
Hossakin on paljon kalastettu. Paljon näin ukkoja, sekä perho- että virvelivehkeillä onneaan tai taitojaan koettamassa.
|
|