Kuusamon joet?

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: jousikoski1 5.1. 2005, 15:29

Uusi aihe Vastaa ketjuun
5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Mixu Kuusamon joet? 16.11. 2004, 23:02 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Terve!! Osaattekos kertoa että pärjääkö kuusamon joilla(kitka,oulanka,kuusinki ja mahdollisesti naatikkajoella) 5-6 luokan välineillä ja onko kyseisillä joilla jotain ehdotonta perhoa jollainen pitää jokaisella kalamiehellä olla??? Millaisena ajankohtana sinneppäin kannattaisi lähteä? Tarkoitus olisi ensi kesänä tehdä reissu sinneppäin ja pitäisi sitä kuuluisaa paanajärveläistä ja harjusta koittaa kalastella!!!!

ihmelaama Re: Kuusamon joet? 17.11. 2004, 08:21 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mixu kirjoitti:
> Terve!! Osaattekos kertoa että pärjääkö kuusamon
> joilla(kitka,oulanka,kuusinki ja mahdollisesti naatikkajoella) 5-6
> luokan välineillä???

Lyhyesti: Pärjää.

Pidemmästi: Joet ovat kovin eri luontoisia, jopa keskenään verrattuna, joten eroavaisuuksia vapavälineistöön tulee tätä myötä. Oulanka on kaikista näistä se suurin joki, Kitka- ja Kuusinkijoen ollessa (tiesitkö että!?) tämän Koillismaan taimenjokien "äidin" sivujokia. Naatikkajoki puolestaan on pienimuotoinen virta, joka laskee vähäiset vetensä Kitkajärveen.

Harjusten/siian kalastukseen riittää "normaalit" harjusvälineet. Oma valintani on 9 jalkainen aftm#4 luokkainen vapa. Kiloluokan harrit ovat hieman hakusessa, mutta mahdollisia. Siiat puolestaan kasvavat oikeissa olosuhteissa useampikiloisiksi ja näitä 2-3kg:n kaloja löytää yllättävänkin helposti. Siiman päähän niiden saaminen onkin sitten eri juttu...

Taimenen kalastukseen #5-6 luokkainen vapa välttää Naatikkajoella varmasti. Kalat ovat pääsääntöisesti istareita (1-1,5kg) ja "oikean" Kitkajärven taimenen löytäminen lottovoittoon verrattava onnenpotku. Joskus näin kuitenkin käy. Myös Kitkajoen yläjuoksun (Kitkajärvi-Juuma) välimaaston vedet voi huoletta kalastella ko. setillä.

Sitten kun mennään "Paanajärveläisten" valtakuntaan, niin tilanne muuttuu kyllä hieman. Jo pelkästään taimenen alamitta ko. jokialueilla kertoo (50cm), että mitään pikkukaloja ei siimanpäähän pidä odottaa! Alamitan ollessa tuo, niin tulee kuitenkin muistaa, että yleisin saaliskalojen koko on n.55-65cm. Nyt jos vapa varustus on tuo (#5-6) niin kalapaikan valinnalle tulee asettaa sitten hieman vaatimuksia. Tulee hakeutua paikkaan, jossa mahdollinen juoksentelu kalan perässä onnistuu. Näitä löytyy Kitkajoen alaosilta (Päähkänä) ja Kuusingiltakin yläosiltaan ja sitten taas lähempänä Venäjän rajaa.

Kuitenkin, jos haluat ottaa hieman vähemmän riskejä niin suosittelisin kuitenkin vapakauppaan lompsimista ja n.#8 luokkaisen, joko pidemmän yhdenkäden (#7-8) n.10 jalkaa), taikka kevyen (n.#8 ja about 12jalkaa) kahdenkäden vavan ja sopivien siimojen hankkimista.

Ajankohtana voitaneen sanoa, että jos haluaa varman päälle pelata, niin eiköhän nuo syyskuussa (rauhoitus alkaa 10.9.) ole kaikki nousuvuorossa olleet kalat jo jokeen nousseet.

Nousut alkavat hieman joesta riippuen kesäkuussa siten, että Juhannuksen tienoilla myös siihen viimeiseen, eli Kitkajokeen on myös eksynyt jokunen kala. Oulankaan uskotaan nousevan kalojen ensimmäisenä. Alkukesä (1.6 - Juhannus) on harjuksenkalastuksen "juhlaa", kalojen viihtyessä orastavan kesän edessä hyvinkin kalamiesten ulottuvissa.

Heinäkuussa vedet ovat jo niin lämpimiä, että kalan haksauttaminen perhoon/uistimeen voipi olla "hieman" hankalaa. Elokuussa puolestaan taas illat alkavat puolenvälin jälkeen hieman hämärtämään, jolloin myös (isompien) harjusten löytyminen on heinäkuuhun verrattuna helpompaa.

Perhoilla ei ole mitään väliä, kunhan ne ovat mustia!

Lisää aiheesta (Kuusinki): http://www.lohiloordit.com
ja vähän myos (all-arount): http://personal.inet.fi/yhdistys/perhokalastajat/index.htm
sekä tietenkin (Kitkajoki): http://www.koillismaa.fi/siilasmajankilta

Että näin,

-i.-

Mixu Re: Kuusamon joet? 17.11. 2004, 19:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitos perusteellisesta vastauksesta!! Tarkoitus tosiaankin olisi painottaa kalastus enemmän harjuksen pariin mutta eiköhän sitä taimentakin tule koitettua kunhan sinne saakka päästään!!

kalamies3 Re: Kuusamon joet? 3.12. 2004, 11:45 Vastaa tähän viestiin Vastaa
ajattelin nyt kysyy tässä että, onkohan poussun tai hossan kylän lähi alueella mitää hyviä harjus jokia? ;)

ihmelaama Re: Kuusamon joet? 3.12. 2004, 12:32 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kalamies3 kirjoitti:
> ajattelin nyt kysyy tässä että, onkohan poussun tai hossan kylän lähi
> alueella mitää hyviä harjus jokia? ;)

EI ;)

Tai, noh, Poussunkoskethan virtaa Poussussa (Iijoen latvavesiä), kuuluisat harjus/taimen paikat siis siellä. Hossaa puolestaan markkinoitiin aikoinaan "Kalamiehen Paratiisinä" ja siellä taidettiin männä kesän perhokalastuksen SM-kisatkin järjestää, joten eiköhän nuita paikkoja löydy...

-i.-

jousikoski1 Re: Kuusamon joet? 5.1. 2005, 15:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Minä olen vuodesta 1986 käynyt Kuusinkijoella, en kuitenkaan joka vuosi, mutta joinakin vuosina useammin kuin kerran. Mutta aina vain käypäläisenä, 1...4 päivää kerrallaan.

Viime syksynä, olikohan 4.9. tarkka, pidin Kuusingilla perhokurssin yhdeksälle työtoverilleni. Sidoin jokaiselle perhosetin, jossa kaikki olivat sen verran ottiperhoja kuin ottiperhoja voi ennakoida...oikeat tietää sitten jäljestä päin... Paikka oli riippusillan tienoo, lähellä rajavyöhykettä. Aika oli n. klo 11 - 16 ja sää hyvä. Vaikka meitä oli paljon, mahduimme hyvin, emmekä säikytelleet kaloja massakahlailuilla. Saimme kaikki harjuksia, yhteensä n. 20-25 kpl. Ainoa ongelma oli, että yksikään ei ollut yli 20 cm. Muita kalastajia oli melkoinen nivaska, kukaan ei sen isompia saanut.

Edellisenä vuonna juhannuksen jälkeisellä viikolla kävin Kuusingilla, koskessa voimalaitoksen alla ja jollain toisella koskella 3-5 km edellisen alapuolella (autolla eteläpuolen tietä). Olimme yön kalassa, sää oli kirkas ja tyyni. Ylimmältä koskelta emme kolmeen pekkaan saaneet mitään, alemmassa keskellä yötä harjukset söivät kuoriutuvia hyönteisiä. Kaverit eivät oikein osanneet, mutta minä sain yhdessä mutkassa alun toista kymmentä harria lyhyehkössä ajassa erilaisilla pupa/emergenttijäljitelmillä & vastaavilla kalastustavoilla. Yksikään ei ollut yli 30 cm. Yhden isomman harrin näin sillä reissulla, sen otti ylemmästä koskesta joku heppu spinnflugalla, elikkä virvelillä.

Kummallakin kerralla joki oli täynnä kalastajia, viime syksynä asuntovaunuja/-autoja oli siinä riippusillan lähimmässä leiripaikassa viitisentoista, edellisenä kesänä ylimmällä koskella piti jonottaa kalastusvuoroa...

Aiemmin olen Kuusingilta enemmänkin saanut, kun olen ollut elokuussa keskellä viikkoa ja useita päiviä kerrallaan. Harjusta on tullut kaikilla perhoilla & kalatustavoilla, millä harjusta saa: pintaperhoilla, nymfeillä, pupajäljitelmillä, larvoilla, jne. Yhden tosiottipelin näin kerran, mutta epäilen, että sekään ei toimi kuin tarkasti rajoitetuissa raameissa (aika, paikka, hyönteisvaihe, kalastustapa). Taimenta en ole tosissani tavoitellut.

Summa summarum: Kuusinkijoki on ylikalastettu. Kalaa varmaan on, mutta kun koko ajan joku vettä piiskaa, niin oppii sitä varomaan luupäisempikin harri. Käy toki, mutta vältä ruuhka-aikoja: yleisiä loma-aikoja, viikkonloppuja ja jopa iltoja (paikalliset tulevat töiden jälkeen), vältä eniten kalastettuja paikkoja, äläkä pety, jos et sittenkään mitään vuosikymmenen kokemusta saa.

Iijoen latvoilla Etelä-Kuusamossa on Kuusinkia selvästi parempia kalapaikkoja ulkopaikkakuntalaiselle kävijälle, joka ei voi asuntovaunuaan koko kesäksi vakioparkkiin laittaa ja läpi kesän min. kolmea iltaa viikossa Kuusinkia haravoida. Kysy Kuusamon Portista, missä myyvät lupia. Kuusamon Portti on 5-tien varrella suunnilleen Poussujärvien tasolla. Ongelmana näissä paikossa voi olla, että koskia ja kulkureittejä pitää vähän haeskella.

Hossasta on kirjoitettu paljon, jossain kalastuslehdessä tänäkin vuonna. Kerran vain olen käynyt. Kivikoppajäljitelmä, jossa ruskea koppa ja vihreä toukan pää toisessä päässä kurkistamassa, kepitti yhdessä koskessa puolenkymmentä tamperelaista, jotka aivan ammattimiehiltä näyttivät ja monenlaista tarjosivat. Mutta taasen, tietty aika, tietty paikka, tietty hyönteisvaihe...

Hossakin on paljon kalastettu. Paljon näin ukkoja, sekä perho- että virvelivehkeillä onneaan tai taitojaan koettamassa.

5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe