Kiiminkijoki

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Päde-Veikko 16.3. 2005, 07:53

Uusi aihe Vastaa ketjuun
5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
vison Kiiminkijoki 10.3. 2005, 19:19 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hei!!! Tietääkö kukaan mikä on vesitilanne Kiiminkijoessa , onko hyvä kalastaa jne... ??? Laittakaahan viestiä jos joku tietää :)

vison Re: Kiiminkijoki 11.3. 2005, 12:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Niin ja minne päin Kiiminkijokea kanttis mennä? Vaikka joku koski Haukiputaan ja Ylikiimingin väliltä.Katos kun en ole koskaan käyny. :)

Tele Re: Kiiminkijoki 11.3. 2005, 15:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
vison kirjoitti:
> Niin ja minne päin Kiiminkijokea kanttis mennä? Vaikka joku koski
> Haukiputaan ja Ylikiimingin väliltä.Katos kun en ole koskaan käyny.
> :)

Sorry, en osaa sinulle vastata, vaan ajattelin kirjoittaa tähän valmiiseen topikkiin kun on asia kiinnostanut. Elikäs, olen muutamia kertoja ajellut Vaala-Puolanka -tietä jonka alitse virtaa Kiiminkijoen Puutiokoski. Onko kenelläkään kokemuksia koskesta? Kuinka pitkä koski on, millainen kalastaa jne.? Ilmeisesti tähän koskeen on joku oma lupansa erillisten taimenistutusten myötä ellen ole aivan väärin ymmärtänyt?

maynard Re: Kiiminkijoki 15.3. 2005, 12:16 Vastaa tähän viestiin Vastaa
vison kirjoitti:
> Niin ja minne päin Kiiminkijokea kanttis mennä? Vaikka joku koski
> Haukiputaan ja Ylikiimingin väliltä.Katos kun en ole koskaan käyny.
> :)
hyviä koskia kiiminkijoessa on ainaki kiimingin alakylän kohdalla, heti ison rautasillan yläpuolella, viime kesänä siitä lähti mm.10kg lohi. myös
ns.seuran koski kannattaa käydä katsomassa, tosin siellä on yllensä enemmän kuin yksi kalastaja.

vison Re: Kiiminkijoki 15.3. 2005, 18:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo , saitko itse ton 10 kilosen???

Päde-Veikko Re: Kiiminkijoki 16.3. 2005, 07:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiiminkijoelle passaa yksi ja sama lupa, erityislupia millekään koskelle et tarvitse. Ainoastaan tarkkana kannattaa olla, kun liikkuu voimakkaasti asutetun joen varrella, ettei tarpeettomasti häiritse
asutusten ja mökkiläisten yksityisyyttä. Suosittelen lämpimästi Kiiminkijokeen tutustumista kanootilla/ koski-kelpoisella veneellä, jos koskenlaskutaito on hallussa.
Helposti rannalta saavutettavia koskia ovat mm. Sämppi-/Aikokosket Haukiputaalla (eteläranta), Kiimingissä Venekoski (eteläranta), Koitelinkosket, Ylikiimingissä Aittokoski, Jokikokonkoski, Myllykoski ja Inninkoski, Utajärven puolella mm. Kurimonkoski ja Puolangalla Kalliuskoski.
Jos Kiiminkijoella aikoo menestyä kalastuksellisesti, kannattaa seurata tarkoin vesitilannetta, joka joella vaihtelee melko nopeissa sykleissä eli vesi saattaa todella nopeasti nousta ja sekoittua ruskeaksi kaakaoksi, jolloin kalastus ehkä ei ole kaikista miellyttävintä. Se keneltä kauempana asuvat tätä tietoa luotettavasti saavat, onkin oma kysymyksensä. Puhumattakaan onko esim. nousukalaa merestä viimepäivinä kuulunut ;)

Itse olen onnistunut taimenten suhteen alkukesästä violetti-hopea-oranssi -yhdistelmällä ja keskikesällä ruskea/musta-hopea-oranssilla.
Toisaalta taas kirkkaan vihreäkin on kelvannut vastanousseelle meritaimenelle, joten mitään selkeää sääntöä on hankala vetää. Sanotaan, että humuksissa toimivat oranssi-mustat, mikä pitää kyllä paikkansa, mutta viime kesänä kokeillessani myös "puhtaasti" pohjoisen kirkkaille joille tarkoitettuja sävyjä, sain tapahtumia myös niihin, mm. http://perhorasia.fi/Fly/Fly.thtml?flyID=3815 -linkin perhoon. Kaveri onki kirkkaan meritanen hopea-vihreällä keskellä kesää. Siis kannattaa kokeilla.
Kokeiluakin tärkeämpää näillä nousukala-määrillä on paikallistuntemus ja vesitilanteen jatkuva seuranta. Kalat ovat harvassa ja ottipaikoille voi olla vaikea sattumalta "erehtyä".

Harjusta esiintyy pitkin jokea, mutta parhaiten paikallisia harreja esiintyy yläjuoksulla. Alemmilta koskilta taas voi tavata suurharjuksen, joka liikennöi meren ja joen välillä. Vaikka harjukselle ei ole kalastusluvassa saaliskiintiötä kuten lohelle ja taimenelle (2kpl/vrk), suosittelen harjustenkin kohdalla käyttämään kahden kalan vrk-kiintiötä. Joinain päivinä, jos kalaonni on myötäinen, saattaa mittaharreja käydä onkeen useita peräkkäin ja kalamies saattaa innoissaan tehdä paikalliselle koskiharjus-kannalle pahasti hallaa niitä liiaksi tappamalla. Myös alamitan kanssa kannattaa käyttää maalaisjärkeä => 30-35 cm on parin kolmen vuoden päästä lähemmäs 40cm, joka antaa olemassaolollaan joelle jo merkitystä kalapaikkana.

Siika nousee joen alajuoksulle syksyllä vesien viilettyä. Erittäin mielenkiintoinen onkikala.
Ks. myös http://www.kiiminkijoki.fi/sivu/fi/kalastus/

Tässä talvinen kuva joelta:

5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe