jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski)

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: jäpäkyörä 23.4. 2005, 13:27

Uusi aihe Vastaa ketjuun
4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
innokas alottekija88 jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski) 24.3. 2005, 18:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
elikkä ootko saanu kaloja keväisin ja jos ott niin millä?onko nokisella
ollu sumari havaintoja?oon ite tulossa sinne lähiaikoina jos kannatta tulla?onks se kahlaus kielto vielä voimassa?entä mitä mieltä ootte ankkurointi kiellosta joka on omasta mielestä ainakin melko naurettava!!!

jsr_81 Re: jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski) 25.3. 2005, 21:44 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kalaa Nokisesta saa ympäri vuoden. Riippuu tosin paljon millainen on sää. Ja kuinka innokkaasti kosken alapuolella on pidetty verkkoja...
Ja monesta muustakin seikasta.
Parhaina päivinä olen saanut pinnasta parikymmentä kalaa (taimenia ja harjuksia), joista isoimmat ovat olleet yli kahden kilon taimenia.
Mutta viimeisimpinä vuosina kun harri on ollut kateissa, niin saalis on ollut yleensä taimen tai kaksi. Monesti menin koskelle aikaisin aamulla ja jos ehdin ensimmäisenä, niin kala saattoi tulla jopa ensimmäisellä heitollakin. Jos vain oli tyyntä ja kala kävi pintomassa.
Parhaana aamuna olin koskella 45min, heitin kolme heittoa ja sain kaksi taimenta (54 ja 55cm)...

Sumareita koskella on ja kaloja niiden perässä. Itse en enää asu sillä seudulla, mutta tieto kulkee tännekin saakka. Ja kokemusta ks. koskesta on yli 10 vuoden ajalta.

Nyt alkaa olla aika lähteä kyttäämään, jos haluaa pintakaloja. Kun vain menee aikaisin. Jos vain mahdollista, niin mene joskus 5 tai 6 aikaan kosken alle. Jos vain on lämmintä ja TYYNTÄ! Se moninkertaistaa mahdollisuutesi.
Ja ole varovainen. Mene veneellä siihen ihan alimpaan saareen matalanväylän alaosassa ja heitä sieltä rannalta. Siinä ne kalat on penkan reunassa sen pienen saaren ja kaislikon välissä. Niskalla niitä ei juurikaan ole.
Älä heitä veneestä. Karkotat kalat melko varmasti matkoihinsa.

Käytä ohutta (0,14-0,18mm) ja pitkää peruketta. Heitä varovasti. Vältä mieluummin turhia heittoja ja odota kunnes kala paljastaa paikkansa.

Kalaa on tullut keväisin sumarijäljitelmillä pinnasta ja pohjasta perinteisellä mustalla liitsillä ja muilla hyvin tumma sävyisillä streamereillä. Ja ahven jäljitelmillä on kaloja noussut. Samoin kookkailla (nro. 6-12) hyvin tummilla nymfeillä.
Valkoinen liitsi oranssilla tai puneisella päällä on myös kokeilemisen arvoinen kylmällä vedellä.

Mielestäni tärkeämpää on kuitenkin kuinka perhoasi heität ja uitat.
Ja oletko onnistunut olemaan pelottamatta kaloja matkoihinsa. Jos paikalla ei ole kalaa, niin sinne voi nakella vaikka pari kranaattia ja tulos on nolla.
Jos kalastat pohjasta, niin käytä mieluummin upposiimaa, kuin hauleja perukkeessa. Saat perhon uimaan hitaammin, mikä on tähän aikaan melko tärkeää.

Kahlauskiellosta en nyt tiedä. Taimen kutee Nokisessa, mutta kahluukielto on yhtätyhjän kanssa, kun se kestää vain huhtikuun loppuun, ja kun poikaset kuoriutuu vasta toukokuun lopulla. Siinä ehtii tallata jokaisen kutumontun sata kertaa.

Ankkurointi kielto on mielestäni aika ehdoton ja paikallaan oleva määräys. Voi sitä v...sen määrää, jos joku valopää ankkuroisi itsensä keskelle niskaa ja valtaisi sen itseleen kolmeksi tunniksi. Nokinen on niin pieni paikka, että siellä voisi veneestä kalastamisen kieltää kokonaan.

Tosin nyt on olemassa myös sellainen pelko, ainakin olen kuullut huhuja, että koko kosken kalastus on vaarassa loppua. Joku hemmetin kaavoituskiista tai jotain.

Jos käyt Nokisella, niin ilmoittele jos siellä näkyy tapahtumia.
Ja jos tapaat siellä sellaisen vähän vanhemman (57v.) herrasmiehen, joka soutaa pienellä puisella jollalla, ajaa valkoisella Hiacella ja saa kaloja, niin mene kysymään neuvoja. Martti on opettanut minulle monta kikkaa perhokalastuksesta vuosien varrella.

tomppa Re: jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski) 26.3. 2005, 14:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
jsr_81 kirjoitti:
> Kahlauskiellosta en nyt tiedä. Taimen kutee Nokisessa, mutta
> kahluukielto on yhtätyhjän kanssa, kun se kestää vain huhtikuun
> loppuun, ja kun poikaset kuoriutuu vasta toukokuun lopulla. Siinä
> ehtii tallata jokaisen kutumontun sata kertaa.
>
> Ankkurointi kielto on mielestäni aika ehdoton ja paikallaan oleva
> määräys. Voi sitä v...sen määrää, jos joku valopää ankkuroisi itsensä
> keskelle niskaa ja valtaisi sen itseleen kolmeksi tunniksi. Nokinen
> on niin pieni paikka, että siellä voisi veneestä kalastamisen kieltää
> kokonaan.
>
> Tosin nyt on olemassa myös sellainen pelko, ainakin olen kuullut
> huhuja, että koko kosken kalastus on vaarassa loppua. Joku hemmetin
> kaavoituskiista tai jotain.

Mielestäni jokainen voi omalla kohdallaan pitää huolen, ettei kahlaa mahdollisilla kutupaikoilla keväällä = sillan seutu ja saaren sorapohja alueet (matala puoli). Vai kuteeko taimen jonkun mielestä levä ja kasviviidakkoon? Ankkuroinnista olen samaa mieltä edellisen kanssa ja lisäksi kosken kautta kulkee veneliikennettä, joten ankkuroitu vene voisi olla myös tiellä ja aiheuttaa vaara tilanteita.

Kaavoituskiista on päättynyt kalastuksen jatkumisen puolelle. Kunta on vetänyt kaava-alueet pois, joten kalastus näillä näkymin jatkuu. Tässäkin asiassa oli hyvä, että asiasta tiedotettiin ja tehtiin julkinen asia, eikä vain oltu hiljaa. Kiitokset myös p:mäen perhopojille, jotka kirjoittivat Savariin jutun.;)

Vettä Nokisella on ennätys paljon, joten mietin itsekin viitsiikö sinne mennä, kun ei ole venettä (mistä)? Kahlaus kun ei ole keino päästä saareen(jo veden korkeus estää sen + kahlauskielto). Uskoisin, että kevään kalapaikat voi olla yllättävissäkin paikoissa, vai mitä mieltä muut on?

jsr_81 Re: jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski) 31.3. 2005, 00:55 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tomppa: kysele veneestä vaikka Laakkosen Laurilta (samalla kun ostat luvan). Lassi varmaan osaa neuvoa. Voi olla että vuokraveneiden avaimet on hänellä siihen saakka, kun kioski jälleen keväällä avautuu.

Innokas aloittelija88: Nyt alkaa olla aika lähteä koskelle, jos haluat kaloja saada pinnasta. On ollut niin lämmintä, että korennot ovat varmasti liikkeellä, ja ainakin Nokisella on hyvä olla paikalla heti kun korentoja alkaa liikkua. Silloin kala syö herkimmin pinnasta. Kun menee noin viikko kuoriutumisen alkamisesta, ei kala nouse niin helpolla pintaan. Jos nousee ollenkaan. Ja ole joella aikaisin. Jos tulet 10 aikaan, ole pahasti myöhässä.

Itse olen tulossa niihin maisemiin nyt ja kai perjantaina olen koskella kyttäämässä. Ehkä sunnuntainakin. Pitää tutkia tilannetta.

jäpäkyörä Re: jsr81 tuleeko kalaa keväisin nokiselta? (Nokistenkoski) 23.4. 2005, 13:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Hei! On jäänyt perhorasia lukematta pitkän aikaa. Minun tietämäni mukaan vene ei maksa mitään kahluukieltoaikana, jos älyää sen pyytää.

4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe