Valtijoki

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Pirunportti 5.4. 2006, 09:01

Uusi aihe Vastaa ketjuun
2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Flyman90 Valtijoki 2.4. 2006, 14:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Voisiko joku kertoo hieman enemmän joesta? Kalapaikoista? Luvista?
Voisi laittaa linkkiä jos joku tietäisi näistä asioista.(?)

Flyman90 Re: Valtijoki 4.4. 2006, 16:19 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Onko joku tietonen?

Pirunportti Re: Valtijoki 5.4. 2006, 09:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Valti on noin 20 km pitkä kapeahko tunturijoki, joka virtaa Somasjärveltä (Somaslompolosta) Porojärven itäpäähän, kohtaan josta alkaa Poroeno. Matkaa lähimmältä tieltä (Kilpisjärveltä) tulee linnuntietä reilu 30 km. Puhelimet eivät kuulu. Jokimaisema on hiekkaharjuista tunturiylänköä, jossa ei kasva puita lainkaan. Joillain suvantopaikoilla on kuitenkin suht tiheää pensaikkoa. Joen reunat on helppokulkuiset, ainakin jos ei kulje koko matkaa aivan rannassa, vaan tyytyy kävelemään jokea seuraavalla hiekkaharjulla. Joillain kohtaa maastossa on suota, mutta kosteus vaihtelee paljolti vuodenaikojen ja vesitilanteen mukaan. Kaiken kaikkiaan maasto on huomattavan helppokulkuista verrattuna esim. Poroenon rantoihin.
Joki alkaa ylhäällä pienellä putouksella, jonka jälkeen seuraa pari kilometriä matalahkoa koskea. Tuolla ylhäällä ei paljon taida muuta kalaa löytyä kuin rautuja, nekin melko pieniä (ainakin omat saaliskalat). Ensimmäiset suvannot ovat saariryhmän kohdalla ja niiden kohdalta löytyi ainakin viime vuonna vähän kookkaampia kalojakin. Saarten alapuolella on syvä suvantomonttu ja joen mutkassa kaksiosainen putous. Putouksien alla seuraa koskea , jossa on pientä rautua ja me saimme tuosta ensimmäiset taimenet (alamittaisia). Noin 1 km näistä putouksista alaspäin joki tekee mutkan länteen ja mutkassa on noin 3-5 m korkea putous. Putouksen alla on syvää ja siitä alaspäin alkaa hyvännäköisiä kalapaikkoja aina s-mutkan suvantoon asti. Itse emme tuota aluetta kalastaneet, mutta hyviä paikkoja näytti riittävän. Tuossa s-mutkassa hiekkaharju (Kiinanmuuri) vaihtaa puolta itäpuolelta länsipuolelle. Katselimme suvantoa lepotauolla harjun päältä ja siinä ui komean kokoisia rautuja. Rantaa on kuitenkin melko vaikea lähestyä jyrkän harjun takia ja ranta on näiltä paikoin myös pusikkoinen. Jotkut sanovat, että näillä kohdin kannattaa myös vaihtaa joen länsipuolelle, mutta itse jatkoimme koko matkan itäpuolta kulkien. Ylitys onnistuu normaalilla veden korkeudella aika monesta paikkaa, ainakin kahluusaappailla, suvantokohdat tosin ovat melko syviäkin.
S-mutkasta pari kilometriä alaspäin, joen itäpuolella kohoaa Maailmanhuippu-kumpare (kohoaa muusta maastosta noin 20-30 m), jonka kohdalla on taas putouksia sarjassa ja kiivasta koskea monta kilometriä alaspäin.
Joki rauhoittuu oikeastaan vasta muutama kilometri ennen Poroenoa. Viimeiset kosket (noin 5 viimeistä km) ovat mielestäni parhaita "ison" kalan paikkoja ja niistä löytyy syviäkin monttuja. Alaosissa pääsaaliskala on varmasti taimen ja harjuksiakin alkaa löytymään. Jos rautuja halajaa, kannattaa mielestäni nousta vähintääkin s-mutkan kohdille tai ylemmäs.
Leiripaikkoja löytää melkein mistä vain ja läheltä rantaa.
Kalaluvat kannattaa tarkastaa Villipohjolan sivuilta. Muistaakseni 35 euroa/vko ja lupia saa ainakin Kilpisjärven lentosatamasta.

Terveisin
Pirunportti

2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe