Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: ilmari 7.9. 2006, 13:09

Uusi aihe Vastaa ketjuun
8 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
ilmari Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 10.4. 2006, 15:43 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kemijoki Oy:n suunnittelema Sierilän voimalaitos tuhoaisi toteutuessaan lopullisesti monta kalaisaa koskea (Tervakari, Tikkasenkari ja Körkönkari) Oikaraisen ja Vanttauskosken välillä Kemijoessa Rovaniemellä. Myös lähellä kaupunkia olevan Olkkakosken vedenkorkeuden vaihtelu lisääntyisi entisestään.

Koskissa on mukavasti harjusta sekä jonkin verran taimenta ja siikaa. Ja kirjolohta tietty tankataan jokeen joka kesä.

Juuri nyt käy keskustelu kuumana voimalaitoksesta Lapin radio sivuilla. Siellä voi myös äänestää puolesta ja vastaan:

http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/etusivu

Voimalaitosta vastustavaan kansalaisadressiin voi kirjoittaa nimensä Rovaniemellä ainakin Rovaniemen pyöräkeskuksessa Pohjolankatu 2.

Markku Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 10.4. 2006, 18:23 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllähän se surkia on jos rakentavat Sierilän. Paikallisten vaikutusten lisäksi joen vedenlaatuun sillä on vuosiksi merkitystä ja se koskee koko Kemijokea. Uiton loppuminen (1991)paransi veden laatua merkittävästi, ja sen seurauksena joki sai takaisin virkistysarvonsa. Jo vuosia on voimayhtiö lunastanut maita jokivarresta Sierilä silmissä kiiluen. Sen hyvän lisäksi että Sierilän yläpuolisista koskista tulee patoallasta, Rovaniemen lähin koskivesi Olkkakoski tullaan ruoppaamaan virtaaman parantamiseksi. Vuosia kestäneet istutukset ja kalakantojen hoidot menettävät merkityksensä. Joku väläyttelikin ajatusta voimalaitosten purkamiseksi Kemijoesta ja ydinvoimalan rakentamista vaikkapa Pelkosenniemelle. Siinäpäs olisikin vinha ajatus, tosin mielenkiintoinen sellainen. Ehkä sen ajatuksen voi suoralta kädeltä haudata.

Luontoarvoja voi myös rakennettu joki tarjota. Ihmiset eivät vain laske arvoa sille. Hetkellinen työllistyminen voimalaitoksen rakentamisen aikaan tuntuu olevan tärkeämpää kuin vielä kuohuvat koskivedet. Voimalaitokset nauttivat kauko-ohjatusta hoidosta, oikeita työpaikkoja vesivoimalat tarjoavat kovin vähän. Koskikalaston tilalle tullee hauki, ahven ja särkikalat. Niitäpäs on sitten oivallinen onkia ja vetouistelemalla pyytää kantojen ja turvelauttojen seasta.

Kemijoen kuohuvat kosket tarjoavat oivallisen mahdollisuuden purkaa soutu-uistelu intoa, harvoin on jäänyt saalittomaksi nykyvuosina. Perhokalastajalle keskinen Kemijoki tarjoaa vaihtelevan ympäristön. Esim Olkkakoski on uskomattoman monipuolinen kalastusympäristö. On vaihtelevia pieniä sivu-uomia saarten ympärillä ja suurta virtaa keski uomassa. Tikkasenkari ja muut ylemmät kosket ovat kovien harripaikkojen maineessa. Kovasti painaa mieltä tulevan paluumuuttajan silmissä mikäli Sierilä rakennetaan. Jahtimaat ovatkin jo motojen kynsissä pohjoisen Rovaniemen alueella.

Kemijokeen olisi aika saada kalatiet. Siinä olisi voimayhtiölle näytön paikka. Imago muutos täysin päinvastaiseen suuntaan. Toinen seikka olisikin saada nousevien lohien määrät sille tasolle että Rovaniemellä voisi lohta pyytää siltojen välistä niinkuin ennen vuotta 1948.

ilmari Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 11.4. 2006, 22:33 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Nimittäin Kemijoki Oy on luopunut suunnitelmissaan Olkkakosken perkaamisesta. Syyksi ilmoittaa mm. teknistaloudellisia seikkoja. Luulenpa todellisen syyn olevan siinä, että Jokiyhtiö pelkäsi Olkkakosken räjäyttelyn herättävän liikaa närää liian lähellä kaupunkia.

Edelliseen saa olla tyytyväinen, mutta se ei paljoa auta ylemmillä koskilla. Vesi nousisi Sierilässä 8 metriä ja vielä Vanttauskoskellakin 2 metriä, joten sileäksi järveksi muuttuisi koko alue. Kaikkiaan 5 km2 maata jäisi veden alle. Vahinkoalueella on 15 asuinrakennusta ja viitisenkymmentä kesämökkiä.

Liikkuneeko tällä foorumilla enempää Sierilästä huolestuneita? Kun kaikki alueella kalastavat saataisiin liikkeelle, olisi siinä jo melkoinen joukko kiukkuista porukkaa paikallisten tueksi.

lohes Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 13.4. 2006, 09:51 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Historiaa kun katsellaan taaksepäin niin eipä tuollekkaan laitokselle voida mitään.

On se vain kumma ettei muka muualta kuin joesta saada sitä mitä halutaan...

Emergentti Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 14.4. 2006, 22:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
lohes kirjoitti:
> On se vain kumma ettei muka muualta kuin joesta saada sitä mitä
> halutaan...

Niinpä! Ja sitten vielä kehtaavat väittää ydivoimaa ympäristöä tuhoavaksi, käytetään puhdasta vesivoimaa:(

ilmari Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 19.4. 2006, 22:20 Vastaa tähän viestiin Vastaa
lohes kirjoitti:
> Historiaa kun katsellaan taaksepäin niin eipä tuollekkaan laitokselle
> voida mitään.

Maailma muuttuu. Eipä rakennettu Vuotostakaan - ainakaan vielä. Toivottoman historian sijaan kannattaa katsoa toiveikkaana tulevaisuuteen. Ja toimia nyt.

Lähiaikoina on tulossa keskustelutilaisuus kaupunkiin Sierilän haitoista.
Sinne pitää saada kalastajat mukaan. Tällä hetkellä monilla voimalan puolustajilla on vielä se käsitys, että laitosta vastustaa muutama eläkkeelle joutava maajussi ja jokunen vaivainen siimanliruttaja.

Toiveikas arvaukseni on, että laitosta vastustavia kalastajia (kalastustyyliin ja tapaan katsomatta) on ainakin yhtä paljon kuin kansanedustajia Arkadianmäellä... Sellainen porukka pitää saada liikkeelle. Onhan jo pelkästään Tikkasenkarilla parhaina kesäiltoina väkeä suorastaan kymmenittäin.

Markku Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 20.4. 2006, 22:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Laitappas Ilmari viestiä kun on päivä selvillä jolloin kaupungintalolle tai minne lie suuret kalastajamassat ilmaantuvat. Kannan korteni kekoon ja delegoin paikalle kalastavat ja luontoarvoja ymmärtävät toverini.

ilmari Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 25.6. 2006, 13:44 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Valitettavan hiljaista on nyt Sierilän vastustusrintamalla. Keväisessä jokivarren asukkaiden kokoontumisessa Oikaraisessa oli puhetta vastaavan tilaisuuden järjestämisestä Rovaniemellekin, mutta eipä sitä ole kuulunut.

Jokiyhtiö kehuu veneily- ja verkkokalastusmahdollisuuksien paranevan alueella altaan myötä... Täältä löytyy Sierilä -esite pdf-tiedostona.
http://www.kemijoki.fi/kemijoki/kemijoki.nsf/OWF?ReadForm&tdid=11060208 5544TR979&lan=1&

Parhaillaan on menossa ns. katselmusmenettely, jossa Jokiyhtiö käy haittoja kärsivien kanssa läpi asioita. Touhu kestää ensi vuoden lopulle saakka. Mitkä ovat kalastajien oikeudet ja edut tässä tilanteessa? Eipä niitä (olemattomia oikeuksia) kukaan puolusta, ellei kalastajat itse sitä tee. Siispä itse kokousta järkkäämään, jospa sellainen saadaan aikaan syksyyn mennessä.

ilmari Re: Sierilän voimalaitos tuhoaa monta koskea 7.9. 2006, 13:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Nyt se viimein tulee, (ei tosin allekirj. toimesta)

SIERILÄN LUONNON PUOLESTA - VOIMALAITOSRAKENTAMISTA VASTAAN

Luentotilaisuus Rovaniemen ja Vanttauskosken välisen jokialueen kehittämismahdollisuuksista vaihtoehtona voimalaitosrakentamiselle.


Paikka Rovaniemen maalaiskunnan entinen valtuustosali, Rovakatu 2, käynti Maakuntakadun puolelta

Ohjelma tiistaina 12.9.2006 klo 18.00-20.00

18:00 Tilaisuuden avaus

18:10 Sierilän voimalaitos - uskomuksia ja todellisuutta
Mikael Fraunberg, lääketieteen tohtori

18:30 Kemijokivarren kulttuurimaisemasta
Antti Stöckell, kuvataidekasvatuksen opiskelija, Lapin yliopisto

18:50 Kahvitauko

19:00 Matkailu ja jokivarren kylien kehittäminen
Aila Kumentola, koulutuspäällikkö, Lapin yliopisto

19:20 Kalastus ja kalanhoito
Matti Ylimommo

19:40 Keskustelua ja tilaisuuden päätös

Puheenjohtajana toimivat Matti Karvo, maanviljelijä / Mikael Fraunberg

Ohjelma on saatavissa myös Internet-sivuilta www.sierila.net

Yleisöllä on vapaa pääsy tilaisuuteen

Tervetuloa osallistumaan jokialueen luonnontilaisena säilyttämisen puolesta!

[Muokattu 7.9.2006, 13:09]
8 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe