Kalastuslupa - lupa tehdä mitä ?

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: MNi 6.7. 2002, 11:45

Uusi aihe Vastaa ketjuun
2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Päde-Veikko Kalastuslupa - lupa tehdä mitä ? 4.7. 2002, 13:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kasvaneen kalastusharrastuksen myötä vesien omistajat = kalastusoikeuden myöntäjät ovat joutuneet
rajoittamaan vapaata ongintaa. Lupamaksuja on nostettu, kalastusaikoja on rajoitettu, saaliskiintiöt on määritelty
ja jossain on jo kalastajakiintiöt. Kalakantojen turvaamiseksi tehdään myös kestävää kehitystä tukevaa pienpoikasistutusta, elinympäristöjen entisöintiä/ parannusta kuin myös
hetkittäistä kalamiesten tyydyttämistä saaliskokoisten kalojen istuttamisella. Ainut mikä lupahommassa tökkii on se, että
valvonta on olematonta. Luvanmyöntäjät eivät joko ymmärrä tai niillä ei ole resursseja valvonnan suorittamiseen.
Kalastajille jää siis suuri vastuu. Tietämättömän/ taitamattoman vastuu tunnetusti on läpisormien katseltavaa, joten
enemmän opastavaa valvontaa kalavesille. Viimeviikkoina järjestetty "tehovalvonta-tempaus" ei kyllä juuri näkynyt missään ?
Itsekin kalastin kesäkuussa väh. 3-4 krt/ vko. Olisi varmaan pitänyt onkia istuta ja ongi vesillä, niin olisi saattaanut nähdä vilauksen
tarkastajasta ?

-Lupa ei ole aina lupa tappaa, se on myös lupa ottaa vastuuta saaliista kuin myös lupa nauttia luonnosta-

Petteri Päätalo
Virkistyskalastaja

Päde-Veikko Re: Kalastuslupa - lupa tehdä mitä ? 6.7. 2002, 10:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Eräs asia tuolla jokivarsilla mihin itse toivoisi jonkinlaista "virkatahon" opastusta/ valvontaa on tuo tarkoituksenmukainen ulkopuolelta kalojen koukuttaminen. Vai mitä sanotte 3* 3-haaraisesta devonista, jota pomputetaan nykien ahtailla niskamontuilla ja tietyillä lepomontuilla öiseen aikaan ?
Kaloja tarttuu evistä ja suomunahasta kiinni vasten kalan omaa tahtoa ja pahimmillaan irtipäässyt kala kuolee saamiinsa vammoihin.
Tällaisen "kalastuskulttuurin" kitkeminen pois mm. Kuusamonjoilta, Simojoelta ym. luonnonkalavesistä vaatii tätä ainaista purnaamista ja asian esille tuontia.
Simojoella tiedän tältä kesältä muutama eväkala tapauksen. Ilmeisesti "hyvän mielen lohijokena" kalastajia ei ole syytä mennä kiusaamaan opastuksella ? (olkoonkin äänensävyssäni pientä katkeruutta, koska en ole saanut lohta ottamaan perhoon Simojoella. Vieläkään ;)

Nno, takaisin lupajuttuun. Viimeisen 12 vuoden aikana kalastamillani villikantaa sisältävillä taimen- ja lohijoilla luvat on kysytty ainoastaan kolme kertaa ja sekin samalla joella; Kuusinkijoella. Että eipä ole sattunut tehovalvontaa omalle kohdalle.

MNi
[Ylläpito]
Re: Kalastuslupa - lupa tehdä mitä ? 6.7. 2002, 11:45 Vastaa tähän viestiin Vastaa

Aika heikosti lupavalvontaa on tosiaan. Itseltäni on kerran kysytty lupa Vantaanjoella, mutta muuten saanut rauhassa olla niiltä osin.

Kalastajilla on suuri vastuu, mutta on toisella puolellakin vastuuta. Esim. lupien myyjät eivät välttämättä edes tiedä mihin myymänsä luvat kelpaavat ja mitkä ovat alueen rajat. Keväällä kun Kuhmossa tuli käytyä, niin myöhemmin selvisi, että olin ilman lupaa kalastanut eräällä alueella. Tämä johtui siitä, että lupamyyjä sanoi selvästi, että ostamallani luvalla saa kalastaa myös kyseisessä kohteessa. Kotona vasta selvisi, että lupa ei oikeuttanut siellä kalastamiseen. Onpa nyt käyty salakalassakin, tosin ei tarkoituksella ;). Mitenköhän olisi käynyt, jos valvoja olisi paikalle sattunut?

Mutta vaikka asiat ovat rempallaan lupien myyjien taholta, ei se ole syy jättää lupaa ostamatta. Asiasta kannattaa ehkä mainita saalisraporttien yhteydessä, niin info menee toivottavasti eteenpäin oikeille henkilöille.

--
MNi
2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe