Tiatoo? (Tammerkoski)

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Karvaturri 27.1. 2004, 17:49

Uusi aihe Vastaa ketjuun
10 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
VisaK. Tiatoo? (Tammerkoski) 21.11. 2003, 15:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tietääks kukaan kannattaako tonne mennä kalaan? onks siellä kalaa ja millä kannattaa koittaa? Kuulemani mukaan aika hankala paikka haavia???

Elvis Re: Tiatoo? (Tammerkoski) 26.11. 2003, 14:56 Vastaa tähän viestiin Vastaa
VisaK. kirjoitti:
Tietääks kukaan kannattaako tonne mennä kalaan?
Kannattaa ja koskarin kohdalla on ihan perhokalastus- alue...

onks siellä kalaa ja millä kannattaa koittaa?
Kirjolohta, taimenta, siikaa ja nieriää. Ja tietysti ahvenia ja särkikaloja sekä kerran haukikin.

Perusperhot: Tinselit ja tummat streamerit (musta, jossa vähän fluoripunaista on kova(Glödhäck)). Larvat, kivi- ja risukopat, kesällä myös pupat.

Kuulemani mukaan aika hankala paikka haavia???
Totta. Normaalisiimoilla ihan mahdotonta ilman pitkävartista haavia. Vartta saa olla n. 3 metriä jos aikoo ylettyä aidan yli.

En ole muistanut tai jaksanut käydä vuosiin Tammerkoskella, mutta siihen pitää tulla muutos.

Karvaturri Tammerkoski (Tammerkoski) 21.1. 2004, 20:15 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Asun itse bussimatkan päässä Tammerkoskesta, ja tekisi mieli mennä kokeilemaan. Tosin, pitkä haavi olisi ihan asiaa siellä. Kosken vieressä menee kävelykatu ja sen yli muutama silta. Alajuoksu taitaa olla sitten ainoa paikka mistä sitä kalaa saa. Kannattaa käydä pari päivää istutuksen jälkeen siellä. Silloin on varmaa kalaa, koska Tampereen kalastusväline OY:ssä kauppias sanoi että vaikka istuttais kalat Viikingsaareen, menis ne kuitenkin sinne. En ole koskaan jäänyt katsomaan onko siitä kukaan koskaan saanut mitään. Toisaalta se on niin erilainen kuin esim. Kituskosket. Ihmisiä kävelee ympäriinsä, eikä rauhaa ole laisinkaan. Itse suosin eräkalastusta kuin kaupunkioloa. Kannattaa käydä kokeilemassa, ja antakaa palautetta tänne, oliko hyvä vai huono paikka.

Elvis Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 22.1. 2004, 14:31 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllä niitä kaloja on ihan koko kosken alueella. tai, koskesta ei voi puhua, lähinnä nivasta, jos on juoksutusta. Suurin saatu taimen(10,4kg!) tuli hämeensillan yläpuolisen voimalaitoksen montusta, missä on aina kalaa. Virran reuna- alueet on myös helppo larvastella ja usein tuottoisaa.

Jos ei ole pitkävartista(4m) haavia, voi ilmankin onkia yläjuoksulla, mistä tavoittaa kirjojen lisäksi taimenia, ainakin näin talviaikaan. Virralla on tosin aika reippaasti leveyttä ja kalatkin usein keskivirrassa, joten ennätyksiä pääsee yrittämään. Jos pipo on löysällä, voi mukaan ottaa jämäkän koneongen ja pommittaa spinflugaa. Itse en ole sortunut vuoden 1993 jälkeen, mutta aion kun kelit sen sallivat.

Karvaturri Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 22.1. 2004, 19:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo, pitää mennä koittamaan heti kun säät lauhtuu, voisin ottaa vaikka 6 tunnin ajan näin testiksi. Esim. viikonloppuna olisi hyvä aika. Eli tinseleillä ja tummilla streamereillä kannattaa mennä koittamaan? Tarkoitatko samaa voimalaitosta, joka esiintyy tässä toisessa kuvassa:
http://koti.mbnet.fi/rpk/kalapaikat/tammerkoski/

Niin, täällä sai myös virvelillä jossain alueilla kalastaa? Onko mitään tietoa millä tulee ja millä ei? Paljonkos semmonen pitkävartinen haavi yleensä maksaa? Teleskooppi voisi olla hyvä, kun jos kalastaa veneestä muuten vaan jossain järvellä niin voi lyhentää ja niin edes päin.

Elvis Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 23.1. 2004, 10:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Juuri tuo paikka on suosittu.
http://koti.mbnet.fi/rpk/kalapaikat/tammerkoski/tammerkoski03.jpg
Lue se juttu myös...

Samassa kuvassa näet myös hyvän haavin. Nuo haavit T:koskella on 99% itse tehtyjä. Oma on tehty huoltamolta ostetusta teleskooppi- onkivavasta. Teleskoopilla ei sitten saa nostaa, kuten normaalilla haavilla, vaan varrensuuntaisesti vetämällä.

Yksi vaihtoehto on paksun siiman päähän solmittu väkäsetön koukku, nostokoukku. Koukun pitää olla aika iso ja kolmihaarainen toimii varmemmin. Koukulla voi sitten onkia hyvin väsytetyn kalan aidan paremmalle puolelle, mutta suosittelen tätä vain hätäratkaisuksi. Palautettaville kaloille tämä ei tietenkään käy.

Tummat streamerit, tinselit(musta on hyvä)ja liitsit heittämällä sekä larvastelu nymfeillä ja larvoilla on perustekniikkaa. Kokeile ainakin keltaista nymfiä vihreiden larvojen lisäksi.

Tammerkoskella ei kannata tuskastua, jos kalaa ei heti kuulu. Siellä pätee sama "sääntö" kuin Kuokkalassakin, eli syönti alkaa ihan yllättäen ja välillä hurjanakin. Kalaa voi yhtŽäkkiä tulla joka suunnasta ja millä tahansa.

Karvaturri Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 23.1. 2004, 17:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo, kiitos jälleen tiedosta! Laitanpa vielä suosikkeihin tämän, koska en muista kaikkea. KYSYMYS: Tarkoitit teleskooppi ongella aivan normaalia mato-onkea? Leikataanko siitä loppu pois, kun se on niin ohut lopussa? Minkä sortin haavi pitäisi olla, kun jossain artikkeleissa puhutaan, että haavin pitää olla jotain tiettyä tavaraa, ettei kalan limapinta kärsisi paljoa. Miten tekniikkaa pitää muutella eri perhojen yhteydessä? Kun puhuit että pitäisi testata "larvastella" nymfillä? Onko muihin esim. Tinseleihin ja streamereihin normaali nykimistaktiikka, vai onko muita ehdotuksia?

Elvis Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 24.1. 2004, 19:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri:
>Tarkoitit teleskooppi ongella aivan normaalia mato-onkea? Leikataanko siitä loppu pois, kun se on niin ohut lopussa?
-Juuri niin, eli esim. 4-5m onkivapa, josta otetaan käyttöön alimmat osat, ei sitä ohuinta kärkiosaa. Siihen lisäksi normaali haavi, joka kiinitetään esim. putkiklemmareilla(letkuklemmari) vavan kärkeen. Ei tarvitse välttämättä tuhota onkea, sillä teippitollo tms. tulppa riittää estämään kärjen liikkuminen ongen sisältä häiritsemään. Sisällä se ei ole tiellä, korkeintaan helisee.

>Minkä sortin haavi pitäisi olla, kun jossain artikkeleissa puhutaan, että haavin pitää olla jotain tiettyä tavaraa, ettei kalan limapinta kärsisi paljoa.
- No tuo on jo kokonaan toinen juttu. Kyse on ollut ns. C&R- haavista, minkä havaksessa ei ole solmuja, vaan pinta on kuten esim. verkkopaidoissa. Voit huoletta käyttää jotain vanhaa haavia, perhohaaveja ei kannata pilata putkiklemmareilla.

>Miten tekniikkaa pitää muutella eri perhojen yhteydessä? Kun puhuit että pitäisi testata "larvastella" nymfillä? Onko muihin esim. Tinseleihin ja streamereihin normaali nykimistaktiikka, vai onko muita ehdotuksia?
-Larvastelu on yleis nimitys ylävirtaan tapahtuvasta kalastuksesta, joka tapahtuu pääsääntöisesti vapaasti uittamalla ja voimakkaasti painotetulla perukkeella tai perholla. Perhoina käytetään yleensä hyönteisjäljitelmiä, larvoja tai nymfejä, mutta ajoittain streameritkin toimivat tällä tyylillä.

Tinseliä voi uittaa juuri larvastamalla ja ihan hyvällä menestyksellä. Yleensä kuitenkin paras tapa on todella vauhdikas uitto poikkivirtaan. Nyi pitkiä ja rivakoita vetoja ja anna aina välillä upota, pitäisi tehota etenkin taimenelle.

Karvaturri Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 26.1. 2004, 16:36 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kummin päin se tulisi halvemmaksi:
Mato-onki+haavi?
VAI
Aivan kunnon pitkä teleskooppihaavi?

Kun nuo aivan normaalit mato-onget tietenkin laadusta katsoen maksavat melko paljon (>40€), uskoisin ja haavi päälle, niin onhan siinäkin hintaa. Käsin tehty olisi aivan omiaan, mutta haavin teko onkin jo toinen asia ja kun yrittää mennä kaupungilla semmosien tavaroiden kanssa, niin olisi se nyt ehkä hauskannäköistä. Teleskooppi sen on pakko olla, koska ei Tampereen keskustassa voi palloilla kolmen metrin haavin kanssa....

Elvis Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 27.1. 2004, 09:55 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Karvaturri kirjoitti:
> Kummin päin se tulisi halvemmaksi:
> Mato-onki+haavi?
> VAI
> Aivan kunnon pitkä teleskooppihaavi?

Noh, kyllä se onkiviritelmä tulee halvemmaksi. Ostat vaikkapa Hong Kongista, cittarista tai Prismasta 4-5:n metrin vavan ja jonkin halpishaavin. Samoja kiinalaistuotteita löytyy myös ajoittain huoltoasemilta ja krääsäkaupoista, kuten Nekalan Löytöliiteristä tai Kuljusta.

Kiinalaiset onget maksavat jotain euron/ metri, älä osta mitään tosi- harrastajan peliä, huonokin riittää. Ostin nimittäin juuri syksyllä, ilman alennuksia, 4:n metrin ongen Prismasta hintaan 3,95€.

Haavit tietenkin maksavat hieman enemmän, mutta sitähän voi käyttää sitten muuhunkin, vaikkapa veneessä. Hanki joku taitettava, varrellinen, venehaavi, joita saa aika halvalla. Tosin noita haaveja löytää välillä tosi halvalla, oma ensimmäinen koskihaavi oli metallikehyksinen halpishaavi, joka toimi ihan ok, mutta näytti hieman kolholta. Maksoi kuitenkin jotain 20mk.

Teleskooppihaavia en usein näe käytettävän, sillä ne ovat aika hintavia. Katselin itsekin jokunen vuosi sitten ja päädyin rakentamaan oman. Alunperin ne ovat kai tarkoitettu onkijoille, mutta ovat varmasti tyylikkäämpi ja kestävämpi ratkaisu.

Karvaturri Re: Tammerkoski (Tammerkoski) 27.1. 2004, 17:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Juup, pitääpi käydä Honkkarissa tai Prismassa kattomassa mitä siellä löytyy tähän vuodenaikaan...

> Noh, kyllä se onkiviritelmä tulee halvemmaksi. Ostat vaikkapa Hong
> Kongista, cittarista tai Prismasta 4-5:n metrin vavan ja jonkin
> halpishaavin. Samoja kiinalaistuotteita löytyy myös ajoittain
> huoltoasemilta ja krääsäkaupoista, kuten Nekalan Löytöliiteristä tai
> Kuljusta.
>
> Kiinalaiset onget maksavat jotain euron/ metri, älä osta mitään tosi-
> harrastajan peliä, huonokin riittää. Ostin nimittäin juuri syksyllä,
> ilman alennuksia, 4:n metrin ongen Prismasta hintaan 3,95€.
>
> Haavit tietenkin maksavat hieman enemmän, mutta sitähän voi käyttää
> sitten muuhunkin, vaikkapa veneessä. Hanki joku taitettava,
> varrellinen, venehaavi, joita saa aika halvalla. Tosin noita haaveja
> löytää välillä tosi halvalla, oma ensimmäinen koskihaavi oli
> metallikehyksinen halpishaavi, joka toimi ihan ok, mutta näytti
> hieman kolholta. Maksoi kuitenkin jotain 20mk.
>
> Teleskooppihaavia en usein näe käytettävän, sillä ne ovat aika
> hintavia. Katselin itsekin jokunen vuosi sitten ja päädyin
> rakentamaan oman. Alunperin ne ovat kai tarkoitettu onkijoille, mutta
> ovat varmasti tyylikkäämpi ja kestävämpi ratkaisu.

10 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe