Palsankoski (Palsankoski)

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: AtzU 13.11. 2003, 18:37

Uusi aihe Vastaa ketjuun
20 vastausta,   2 sivua:   [ 1  2  »  ] Aseta vahti Lisää vahti
Sardiini Palsankoski (Palsankoski) 23.4. 2003, 13:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kerran on tullut käytyä. Palsankosken loppuliuku on kirjolohien asemapaikkaa ja housukosken niska taimenten. Tuli puoleen tuntiin 5 taimenta, 42-54 senttiä. Palsankosken alta kolme alamittaista kirjoa. Viisaammat tietävät kertoa, että jos aikoo jotain saada, niin on osuttava paikalle heti istutuksen jälkeen. Vaihtoehtoina on joka heitolla kiinni, tai täysin tyhjä joki. Itse paikkahan on todella mukava, viihtyisi siinä laavulla ilman kalavehkeitäkin. Uudelleenkin menen.

Larvaaja Re: Palsankoski (Palsankoski) 2.6. 2003, 09:59 Vastaa tähän viestiin Vastaa
"alamittaista kirjoa"
Milloin kirjolle on alamitta laitettu???????

Maisa Re: Palsankoski (Palsankoski) 2.6. 2003, 15:17 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Todellakin, mistä lähtien kirjolla on alamitta ollu???!!! Ettei vaan kyseessä olisi Sardiinin unelmareissu unissa...

Sardiini Re: Palsankoski (Palsankoski) 24.6. 2003, 10:43 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Niin no, ei kai sille virallista alamittaa ole. Mutta kyllä tuommoisen 25 senttisen voi hyvällä omallatunnolla laskea alamittaiseksi.
Puolessa tunnissa viisi taimenta kuulostaa kieltämättä aika miehekkäältä. Sattui niin, että alkoi sataa rakeita ja kala söi kuin hullu puuroa. Raesateen loppuessa loppui syöntikin. Unireissusta ei voi olla kyse, sillä se krapula joka taimenen savustuksesta tuli, oli varsin todellinen.

HWP Re: Palsankoski (Palsankoski) 2.7. 2003, 14:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Nyt homma seis!!!

Kirjolohella on alamitta, ja tuo alamitta on 40 cm niinkuin taimenellakin. En ole ollut yhdelläkään koskella tähän mennessä, jossa kirjolla ei olisi alamittaa.

Homma menee ihan "pussikalastukseksi", jos tommoista aletaan väittää. Ottakaa selville kalastamanne kosken alamitat, ettei kalakanta kärsi.

kettukala Re: Palsankoski (Palsankoski) 3.7. 2003, 10:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllä taitaa olla niin ainakin vaantaanjoella hesassa ei ole kirjolohella ali-mittaa ja musta monella muulla joella esim. kymillä ei ole myöskään ali-mittaa..100% en ole mut melko varma asiasta oon. Ali-mitta olisi hyvä olla meinaa alle 40cm kalassa ei oikein ole sitä syötävää hyvin vai?

mattivehvilainen Re: Palsankoski (Palsankoski) 3.7. 2003, 11:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itse olen 100% varma siitä että kirjolla ei ole yleisesti ainakaan minkäänlaista alamittaa, saattaa olla korkeinŽtaan muutamia paikkoja joihin ovat tuon alamitan laittaneet (syystä että tekevät kirjolla poikasistutuksia tms.).

HWP Re: Palsankoski (Palsankoski) 3.7. 2003, 12:30 Vastaa tähän viestiin Vastaa
En minäkään ole yleisistä alamitoista varma kirren kohdalla, mutta esimerkiksi Merikarvianjoella, Riekonkoskella ja muistaakseni Heijoisillakin on kirren alamitta 40 cm.

Mutta jos alamitta ei ole yleinen, niin asialle pitäisi tehdä jotain.

Arkkeri Re: Palsankoski (Palsankoski) 3.7. 2003, 13:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
"HWP"<hperamaki@msn.com> kirjoitti:
> En minäkään ole yleisistä alamitoista varma kirren kohdalla, mutta
> esimerkiksi Merikarvianjoella, Riekonkoskella ja muistaakseni
> Heijoisillakin on kirren alamitta 40 cm.
>
> Mutta jos alamitta ei ole yleinen, niin asialle pitäisi tehdä jotain.

Miksi? Kirjolohihan ei kuitenkaan lisäänny luontaisesti, joten kalakannan suojelemiseksi ei kirjolohelle mitään alamittaa tarvitse laittaa. Itseasiassa koko kalaa ei mielestäni pitäisi suomalaisiin vesiin istuttaa, sen enempää kuin muitakaan vieraita kaloja. Eikä luontaisiakaan pyyntikokoisina.

kettukala Re: Palsankoski (Palsankoski) 3.7. 2003, 14:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jaaha! Ainakin itselläni on tullut ihan kiva fiilis kun jonkun kirjon on joskus koskilta saanaut kun taimenta ei ole näkynyt!! Vaikka ne vähän pullakaloja onkin!!! Kirjoa joka on joessa vähän pidempään ollut niin ei ole mikään ihan helppo nakki vai?

Kalamies666 Re: Palsankoski (Palsankoski) 8.7. 2003, 13:41 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Vai riekolla kirjoja!?! En oo ikinä saanu vaik oon siel 234 kertaa kalastanu!

HWP Re: Palsankoski (Palsankoski) 8.7. 2003, 15:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
ARKKERI!

Alamitta olisi sen takia hyvä, että kirret ehtisivät kasvaa vähän isommiksi ennen kuin ne otetaan. Se joka on yrittänyt syödä 20 senttistä kirjolohea tietää, että ei sitä oikein syömiseksi voi sanoa!! Siispä, jos alamitta olisi 40 cm, voisi koskelta saada sen kokoisiakin ja isompia kirrejä!

Ja siitä riekosta. Olen käynyt siellä 433 kertaa, enkä minäkään ole saanut yhtään kirreä, mutta legenda kertoo, että siellä niitä olisi. Ainakin verkoilla niitä on saatu Mahlunjärvestä läheltä riekon suuta!

sime Re: Palsankoski (Palsankoski) 24.7. 2003, 10:38 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Eipä heijoisillakaan kyllä kirjosieppoja uiskentele

ritz Re: Palsankoski (Palsankoski) 25.7. 2003, 01:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
>
> Alamitta olisi sen takia hyvä, että kirret ehtisivät kasvaa vähän
> isommiksi ennen kuin ne otetaan. Se joka on yrittänyt syödä 20
> senttistä kirjolohea tietää, että ei sitä oikein syömiseksi voi
> sanoa!! Siispä, jos alamitta olisi 40 cm, voisi koskelta saada sen
> kokoisiakin ja isompia kirrejä!

HWP meinasitko, että kirjot viihtyvät useamman vuoden koskessa vai tarkoitatko, että kirjot pitäs istuttaa 39 senttisinä että kerkeisivä kasvaa tuohon kuviteltuun alamittaan.

typerä idea toi kirjon alamitta!!!

sime Re: Palsankoski (Palsankoski) 25.7. 2003, 13:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen samaa mieltä, ei mitään järkeä kirjon alamitalle, paitsi tietyissä pikkujoissa joissa ne lisääntyvät. Näitäkin on,tosin ei montaa. Ei istarikirjo ole arvokkaampi kuin painonsa lihaa. Pikkukirjon istutus on tämän vuoksi taloudellisesti epäkannattavaa.

Jani Re: Palsankoski (Palsankoski) 26.7. 2003, 11:27 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kettukala kirjoitti:

> vähän pullakaloja onkin!!! Kirjoa joka on joessa vähän pidempään
> ollut niin ei ole mikään ihan helppo nakki vai?

Tuo on totta. Pidempään joessa ollut kirjo on taimenta vaikeampi kalastettava. Taimen nyt syö melkein mitä vaan liikkuvaa noin karkeasti sanottuna, mutta kirjoista tulee lähes aina todella valikoivia.

Jani

klinkki Re: Palsankoski (Palsankoski) 26.7. 2003, 14:15 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kirjolohen alamittaa on kyllä paha mennä perustelemaan kalakantojen suojelulla. Tätä "pussikalastusta" pyritään estämään näillä saalisrajoituksilla.

Aivan, apaut 30 - 35 senttisenä istutettu kirre on paha onkia, kunhan on oppinut uimaan ja syömään luonnonravintoa. Vielä kun ottaa huomioon, että se on todennäköisesti jo pitänyt suussaan useampaa perhoa, niin ei todellakaan syö mitätahansa. Eli vaikea vastus se on. Isona istutetut kirret eivät oikein enään edes opi syömään yhtään mitään, joten haasteesa siinäkin.
Mielekkäämpänä olisi, jos näitä kirrejä ei jokivesiin istutettaisi ollenkaan (joitain poikkeuksia lukuun ottamatta), vaan pyrittäisiin pitämään huolta luontaisista kannoista, niin että niitä voi myös joissain määrin onkia. Poikkeukset voisi olla tietynlaiset joet, joihin istutettaisiin kirjolohta ns.suojakalaksi. Ehkä niissä paikoissa myös alamitta olisi perusteltua, jotta saaliskaloista saataisiin laadukkaampia. Silti sen lisäksi niissä pitäisi olla istutusten jälkeinen rauhoitusaika, jonka pituuskin pitäisi olla apaut 2 viikkoa, tai vaihtoehtoisesti istutettaisiin kirret pikkuhiljaa pienissä erissä, ja kalamiehiltä salassa.

HWP Re: Palsankoski (Palsankoski) 30.7. 2003, 09:02 Vastaa tähän viestiin Vastaa
klinkki kirjoitti:
> Tätä "pussikalastusta" pyritään estämään näillä
> saalisrajoituksilla.

Niin pyritään, mutta eivät nämä "pussikalastajat" säännöistä välitä. Ja sitäpaitsi useimmilla Keski-Suomen koskilla kalastaessa olen huomannut, että ei noita kalastussääntöjä turhanpaljoa valvota, vaan ne jää kalastajan omantunnon varaan.

Se on kyllä totta, että kirjolohta ei välttämättä koskiin tarvitisisi istuttaa. Mutta liekö istutusten takana kirjolohen taimenta parempi sopeutuminen?

jonne Re: Palsankoski (Palsankoski) 12.8. 2003, 23:52 Vastaa tähän viestiin Vastaa
HWP kirjoitti:
> klinkki kirjoitti:
> > Tätä "pussikalastusta" pyritään estämään näillä
> > saalisrajoituksilla.
>
> Niin pyritään, mutta eivät nämä "pussikalastajat" säännöistä välitä.
> Ja sitäpaitsi useimmilla Keski-Suomen koskilla kalastaessa olen
> huomannut, että ei noita kalastussääntöjä turhanpaljoa valvota, vaan
> ne jää kalastajan omantunnon varaan.
>
> Se on kyllä totta, että kirjolohta ei välttämättä koskiin tarvitisisi
> istuttaa. Mutta liekö istutusten takana kirjolohen taimenta parempi
> sopeutuminen?

Kirjoa istutetaan taimenten sijasta ainoastaan hinnan takia. Taimenen hinta kirjoon verrattuna on lähes 3.5 kertainen. Jokainenhan tietää että kirjolohi ei lisäänny luontaisesti Suomessa joten tämän takia monessa kalastuskohteessa kirrellä ei ole alamittaa. Alamitat on yleensä kalakannan säilymisen takia keksitty, joten mitä merkitystä sillä on jos vedetään 38cm tai 42cm kirren ylös kun se ei kuitenkaan koskaan saa jälkikasvua....?
Muilla kalalajeilla alamitta on ensiarvoisen tärkeä koska halutaan säilyttää luontaista kantaa niissä paikoissa jossa sitä on.....

peku Re: Palsankoski (Palsankoski) 26.8. 2003, 16:46 Vastaa tähän viestiin Vastaa
eiköhän jätetä niiden pullapitkojen alamitat rauhaan!kyllähän niitä saa sieltä niin paljon kun jaksaa ylös nykiä ja samalla voitais vähän rajoittaa tuota palsakosken istutussirkusta!kyllä niitä kaloja täytyy saada ilman istutuksiakin!

20 vastausta,   2 sivua:   [ 1  2  »  ] Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe