Dubbaaminen

Alla oleva teksti on alunperin koostettu Perhorasian keskusteluiden pohjalta. Kiitos tietojaan kirjanneille. Alkuperäinen keskustelusäie

Dubbaaminen tarkoittaa erilaisten karvojen tai muiden vastaavien aineiden kiinnittämistä sidontalangan avulla koukun rungolle. Dubbaamista tarvitsee usein, joten se kannattaa opetella hyvin.

Perustekniikka

Dubbauksen perustekniikassa otetaan pieni määrä esim. jäniksen karvaa peukalon ja etusormen väliin. Vie sormet sidontalangalle ja pyöritä karvat langalle. Pyöritys kannattaa tehdä vain yhteen suuntaan. Eli esimerkiksi vedä etusormea itseesi päin ja samalla työnnä peukallolla pois päin. Näin karva alkaa kiertyä sidontalangalle.

Suora lainaus Velskun tekstistä:

» Dubbinkia ei kannata laittaa liikaa kerrallaan, mieluummin tee runko useassa osassa kuin yhdessä. (kunnes osaat kunnolla). Eli tee duppinkia sidontalankaasi aina vähän kerrallaan ja kierrä ne paikalleen. Ennen dubbingin kiertämistä perhon rungolle kannattaa dubbinki vielä työntää lankaa pitkin lähemmäs perhoa. Näin ei tarvitse niin montaa turhaa kierrosta pyöritellä lankaa perholle ennenkuin dubbaus alkaa. »

Rungon muodostumista kannattaa tarkkailla dubbaamisen edetessä, jälkeenpäin on virheitä hankala korjata. Dubbinkia voi levittää sormin, pörröttää neulalla tai harjata samalla kun sitä kiertää rungolle. Materiaalin kiinnipysyminen varmistuu(kierteen ohella), kun kiertää kierrokset hieman päällekkäin tai tiiviisti toisiinsa.-Elvis

Halkaistu sidontalanka

Toinen hyvä tekniikka on halkaista sidontalanka ja laittaa dubattava materiaali langan väliin.

Lainaus Krisseltä:

» Itse useimmiten dubbaan halkaistun langan avulla. Eli langasta pyöritetään kierre pois ja neulalla tökätään keskelle lankaa jolloin se "halkeaa". Materiaalit halkaistun langan väliin, levitetään hieman ja sitten spigotti pyörimään. Lanka kiristää materiaalin sisäänsä. Menetelmän etuna voisi mainita materiaalien hyvän pysyvyyden kovassakin käytössä, eikä tarvitse käyttää vahoja apuna. »

Vinkkejä

Pitoa sormiin

Dubbaus onnistuu helpoiten kun sormissa on hieman pitoa. Varsinkin talvella iho saattaa usein olla liian kuiva, joten pieni sormien kostuttaminen helpottaa dubbausta paljon.

Myös erilaiset muotovaahdot, hiusvahat tai mehiläisvaha lisää pitoa. Vahaa voi myös laittaa sidontalangalle tai sitten vain sormiin.

Muotoilua

Pitkäkuituisia tai jäykkiä materiaaleja, esim. antronia, kannattaa riipiä hieman lyhyemmäksi ennen langalle kiertämistä. Näin saa langalle sopivan määrän materiaalia ja huomattavasti tasaisemmin. Lisäksi lyhyemmät kuidut "pörröttävät" kierteen alta tehden rungosta elävämmän tai ainakin paremman näköisen. -Elvis

Toinen muotoiluvinkki liittyy pupien ja larvojen sikari- tai kartiomalliseen muotoon sekä sovellettuna paksuihin runkoihin. Ohueksi levitetyllä dubbingilla voi rungon tehdä kerroksittain, jolloin materiaalia ei tarvitse lisätä langalle vastaamaan rungon levenemistä. Ensin kierretään harvoin kierroksin koko rungon matka ja palataan n 3/4 taaksepäin, koko ajan dubbingin kanssa sitoen. Kierretään uudelleen rungon eteen ja palataan 2/4. Ja niin edelleen. Näin sidottu runko on todella kestävä, sillä kierrokset menevät ristiin ja siten tukevat toisiaan. Rungosta on myös helppo saada siisti, sillä aiemmilla kierroksilla syntyneet montut ja pikku virheet on helppo peittää. -Elvis

Sivua muokattu viimeksi 21.01.2004 16.35.
Muokkaajat Elvis, MNi

Katso myös

Sidontatekniikat Hakemisto

Kommentit

KommenttiMAKE-71 - 16.01.2004

Pintureita sitoessa voi käyttää vahan sijaan
myös kelluntarasvaa,perho ei ime vettä "ytimeen"


Kommenttimiikka - 07.02.2004

Kaverini käyttää duddauksessa aina ja ikuisesti vahana suksissa käytettävää pitovodetta.


Kommenttisamppa576 - 21.05.2004

suksien pitovoidetta perhoon, hmm.. :D


KommenttiJuuso - 21.05.2004

Jos lankoihin jotain vahaa tms.tarvii laittaa, ni ehkäpä tuo parafiini/steariini olisi parempaa. Tai no ainakin löytyy lähes jokaisesta taloudesta, kelluu, hylkii vettä, eikä ole niin haitallista vesistölle kuin suksivoiteet.


Kommenttisapuska88 - 25.05.2004

Mielestäni edellinen kommentoija on ehdottoman oikeassa...Tarkoitan vain että parafiini on kylläkin paljon parempaa vesistöille sekä ihmiselle itselleen :))


Kommenttijani88 - 07.06.2004

Suksien pitovoidetta on suositeltu useissa muissakin paikoissa.


Kommenttitimppah - 14.06.2004

pistetään pitovoidetta ni ei kalat lipsu perhoista :D


KommenttiKalajorma - 07.03.2005

Parafiinissä on se huono puoli että se syövyttää sidontalankoja.


Kommenttiperho87 - 11.04.2005

voisko joku antaa vinkkiä miten duppaatte maraboun?
kiitos jo etukäteen!


Kommenttilarvastelija - 21.04.2005 (Muokattu 21.4, 19:43)

Voit vaikka vähän kastella sormiasi vaikka kielellä. Sitten otat pienen nipun marabouta ja hierot etusormea ja peukaloa vastakkain marbou ja sidontalanka välissä. Toivottavasti ymmärsit jotenkin :)[Editoitu - FlySam]

Kommentti>0zzy> - 21.04.2005

Paljon helpommalla pääset kun duppaat marabouta lenkissä. Teet ensin sidontalangasta lenkin joka on molemmistä päistään kiinni perhon rungossa. Sitten otat kunnon nipun marabouta ja duppaat sitä "normaalisti" toiseen niistä kahdesta langasta jotka lenkistä roikkuvat. Sitten vaan pyöräyttelet muutamat kierrokset duppaushyrrällä tai vaikka häkiläpihdeillä. Laitat vaan sinne ihan silmukan perukoille roikkumaan ja pyöräyttelet parit kierrokset.

Jos tuosta selostuksesta nyt mitään ylipäätään voi ymmärtää ? :D


Kommenttivirtaja - 27.11.2005

puppelipään kans ongelmia.toivois kalastaja 12talta apua.mut kyllä muut saa helppiä.


KommenttiMuddler - 22.12.2005

Puppelipään saa näin: Ota sitä matariaalia mistä teet pään käteesi ja muotoile siitä ikään kuin laatta käteesi. Vie se sitten langalle ja kiinnitä se keskeltä lankaan, jotta "laatta" puolittuu.. sitten ei ku vaan pyörität langan puppeli pääksi!!


Kommenttimuddler - 22.12.2005

lisäyksenä viel et kato tuolta perhokalastajat.net -->artikkelit -->salakkastreamer siellä on vähän kuvallista matskua sidontavaiheista ja puppelista


KommenttiPalezu - 27.12.2006

Tää on mun papan keksimä vissiin, tai ainakin sen siltä kuulin... Siis, otatte kuivaa kuusenpihkaa (jota voi sormissa pistää murusiksi) ja pistätte sen johonkin purkkiin (jonka voi myös sulkea tiiviisti!) sitten pistätte sinne kuusenpihkan sekaan vähän sinolia (kun sanon vähän, tarkoitan sitä myös) Kun purkki ei enää rapise kun sitä ravistaa, niin seos on valmista. Jos se on liian lirua mielestäsi (sen pitää olla jonkin verran tankeaa, ei kuitenkaan hirveän) , niin annat purnukan olla auki jonkun aikaa niin sinolia haihtuu pois.
Jos pihkan mukana tulee roskia, se ei haittaa, kunhan siinä on myös sitä pihkatavaraa. Niin, ja sen pitää olla kuusenpihkaa.
Sitten vain levität sitä langalle ja laitat matskut siihen ja alat kiertään! Siitä, että toimiiko se, olen saanut osoituksen...


KommenttiWallu - 19.08.2008

Miten dubbaatte maraboun?
Ku ois kiva tietää:D


Kommenttikalastaja123 - 16.11.2010

Aloitin dubbaamisen viime vuonna,mutta miten te dubbaatte maraboun:)


Kommenttirullausheitto - 17.07.2013

16 vuotta sitomista ja perhostamista takana, mutta aina voi näköjään oppia uutta :) Hyviä pieniä käytännön vinkkejä, jotka helpottaa huomattavasti sitomisiani. Nyt voikin keskittyä testaamaan uusia asioitani. Ei tarvi näköjään katua sivustolle liittymistä! :)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?