Kahluuvarusteet

Kahluuvarusteita on karkeasti ottaen kahdenlaisia, jotka sopivat perhokalastukseen. Suositeltavaa on hankkia kahluuhousut ja -kengät, joilla pääsee kahlamaan laajasti eikä niissä ole pahoja puutteita. Pienemmille (matalille) joille sopivat sen sijaan kahluusaappaat.

Kahluuhousut

Kahluuhousut ovat nykyään kahluusaappaita yleisemmät perhokalastajilla eikä syyttää. Niillä on monia etuja saappaisiin verrattuna. Kahluuhousuilla pystyy kahlaamaan rintamusta myöden vedessä, joskin pitää aina varoa että ei joudu virran vietäväksi ja mielellään käyttää kahluusauvaa apuna. Kahlaaminen myös karkoittaa kalat, joten senkin takia sitä tulisi välttää.

Nykyisin kahluuhousut valmistetaan yleisimmin hengittävästä materiaalista. Erilaisia tuotemerkkejä on lukuisia, mutta ideana näissä kaikissa on se, että ne pitävät veden housujen ulkopuolella ja päästävät höyrystyneen veden (hien) ulos housuista. Tiettyyn rajaan asti tämä toimiikin, mutta kovimmilla helteillä mitkään housut eivät hengitä riittävästi.

Lisäksi housuja tehdään neopreenista ja PVC -muovista. Molemmissa huonona puolena on niiden hengittämättömyys, joten ne ovat tuskallisia kuumalla ilmalla. Talvikäytössä tosin neopreenihousut ovat mukavat, PVC -housut sen sijaan eivät erikoisia ominaisuuksia missään oloissa tarjoja edullisen hinnan lisäksi. Neopreeni housut ovat kestävät, mutta yleensä suositeltavampaa on silti hankkia hengittävät kahluuhousut.

Talvikäyttöä varten housut saavat olla sen verran reilut että niiden alle mahtuu villapaita tai pari ja lämpimät housut. Kesäkäytössäkin housut saavat olla reilut ja housuja sovittaessa kannattaa housujen kanssa mennä reilusti kyykkyyn ja katsoa, että housut eivät kiristä mistään. Etenkin kalastustauoilla on mukavaa, että housuilla voi helposti istua kiven nokassa. Ja kahluuhousuilla voi huoletta istua kosteallakin alustalla toisin kuin kahluusaappaita käyttäessä.

Kahluukengät

Kahluuhousuja myydään sekä kiinteällä kengällä varustettuina että pelkkinä housuina. On makuasia kummat ovat paremmat, mutta erilliset kengät ja housut tarjoavat ainakin sen edun, että ne voi vaihtaa toisistaan riippumatta. Eli jos housuihin tulee repeämä, voi kenkiä käyttää vielä uusienkin housujen kanssa.

Kahluukenkissä on tärkeää, että niiden pohja on pitävä. Yleensä pohjassa onkin huopapohja, joka pitää hyvin liukkaillakin kivillä. Lisäksi pohjassa voi olla metallinastoja, jolloin ne pitävät lumessa ja esim. savessa paremmin. Kengässä on tärkeää myös, että se tukee nilkkaa hyvin kivikossa kahlatessa.

Kengän sisään voi päästä kahlatessa hiekkaa, jota varten monissa housuissa on kiinteänä hiekkasuojat, jotka vedetään kengän varren yli. Hiekkasuojat voi myös hankkia erillisinä. Kengän sisään päässyt hiekka syö housun sukkaosaa nopeasti, joten hiekkasuojan käyttö kannattaa.

Sukkaosan päällä voi käyttää myös tavallista tennissukkaa, joka ehkäisee sukkaosan kulumista ja sillä voi myös tehdä hieman suuret kengät juuri sopivan kokoisiksi. Hiekkasuojaa kannattaa toki käyttää vaikka käyttäisitkin tennissukkaa suojana.

Kahluusaappaat

Kahluusaappaat ovat kahluuhousuja edullisemmat, mutta niiden käyttö on rajoitetumpaa. Saappailla ei voi kahlata yhtä syvälle, joten joissakin paikoissa tämä voi rajoittaa kalastusaluetta.

Kahluusaappaat ovat yleensä valmistettu hengittämättämästä PVC -muovista, joskin harvoin näkee myös hengittäviä kahluusaappaita, joilla on hintaa jo melkein housujen verran.

Vaikka saappaat ovat housuja rajoittavammat, niillekin löytää käyttöä pienemmillä joilla ja ne ovat hyvät vaikkapa vaelluksella, koska ne mahtuvat rinkassa pienempään tilaan ja ovat kevyemmät kuin kahluuhousu ja -kenkäyhdistelmä. Monilla joella kahlaamista tarvitsee vain, että pääsee hieman etäämmäksi rannasta, jolloin heitto helpottuu ja tähän yleensä kahluusaappaat ovat riittävät.

Kahluusaappaat ovat edulliset, joten niihin harvoin voi liittää laatua. Saappaita hankkiessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota saappaan kenkäosaan ja pohjaan. Liian ohut pohja on erittäin epämukava kivikossa ja löysä kenkäosa ei tue nilkkaa. Monen kengän pohjaa saa parannettua erillisella sisäpohjallisella. Kenkä tulisi olla hyvin istuva ja sinne on hyvä mahtua väliin myös villasukka, koska niille käyttöä ainakin Suomessa löytyy.

Sivua muokattu viimeksi 05.09.2008 17.10.
Muokkaajat admin, nimetön, MNi

Katso myös

Välineet Hakemisto Kahluusauva

Kommentit

Kommenttimotulli - 15.01.2004

Ostin kaks vuotta sitten kahluuhousut niin kylä on paljon mukavampi olla/tehä kalareissuja suosittelen kaikille huomattavasti paljon mukavammat käyttää kuin kahluusaappaita!!!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?