Nymfikalastus järvillä

Kalastus nymfillä järvillä tapahtuu yleensä kelluvalla siimalla, joten siitä lähinnä tässä.

Uitto:

Nymfi heitetään mielellään rannansuuntaisesti taikka oletettuun kalastussektoriin ( esim, penkanlaita ). Nymfiä uitetaan rivakoin n. 10-15 sentin nykäyksillä välillä pysäyttäen. Pysäyttämisessä on tärkeää nymfin "uinti" pysäyttäessä ( uppoaa missä asennossa vai onko pintaanpäin pyrkivä vai oikein suspender. ( kaikki riippuu kalastushetkestä )

Itse nymfi:

Erinlaiset jänö runkoiset nymfit ovat olleet yleisperhoja jo iät ja ajat. Väreistä sen verran että yleensä ihan normaali rusehtava ( originaali ) jänö on ollut hyvä kirjoille, taimenille ja harjuksille ( hyvä yleisväri myös KELTAINEN ). Kuitenkin perhojen väriä kannattaa lievästi hillitä ( toimii paremmin ja jätetään kirkkaat istariperhot liitseiksi ). Järvillä hyvä koukkukokoja ovat olleet 10-12 ja aralla syönnillä luonnonväriset pienet ( 16-18 ).

Siimat:

hyvä yleissiima on kelluva, mutta myös intteri on hyvä jos aristaa lyijyhauleja ja haluaa pikkasen syvemmälle ( suosi lasisiimoja ).

Välineet:

Hyvä yleisluokka on järville nymfikalastukseen 3-4 pitkähkö keppi, mutta myös alle 8 jalkaisella pärjää kiitettävästi hiukan suuremmille järville asti. Itse suosin jopa välillä #3 luokan notkeaa lasikuituvapaa ( ohuet pitkät perukkeet ), mutta kuitenkin yleisesti käytössä on #3-4 alle 8 jalkainen vapa ( pikkaisen jämäkämpi myös intterisiimoille ) Normaaleilla 5-6 luokan vehkeillä pärjää myös mainiosti ilman mitään ongelmia, tosin joutuu tartuttamaan ( tekemään vastaiskun ) vähän vähemmän voimaa käyttäen jos on 0,12-0,14 perukkeet.

Paikat:

Yksi hyvä paikka harjoitella nymfikalastusta järvillä on Länsi-Suomessa ( Salo-Teijo tien varressa Perniössä ) sijaitseva Lohenrengas. Paikassa on kaksi "järveä" joissa isommassa on hyvä myös harjoitella nymfikalastusta kellurenkaan kanssa.

Toivottavasti joitakin ihmisä tämäkin auttaa järvikalastuksessa. Nymfikalastus kunniaan!!

Sivua muokattu viimeksi 31.03.2006 00.02.
Muokkaajat nimetön, peltzi

Katso myös

Hakemisto

Kommentit

Kommenttiholecek - 06.04.2006

Hmm... Pari kommenttia on pakko lisätä. Tuo nopea nykäys -tekniikka on kyllä toisinaan tehokas, mutta itselläni on toiminut huomattavasti useammin hidas, tasainen sisäänotto sormiottein. Haulit kannattaa järviperhostelijan unohtaa kokonaan. Kannattaa myös kokeilla sitoa booby päätyperhoksi ja pari nymfiä ylätapseihin, toimii varmasti! Ja noista vavoista. Luokka on tietysti makuasia, mutta en kyllä suosittelisi #3 keppiä järvelle. Vähintään 5-luokkainen on parempi, sillä sellaisella lähtee heitto paljon mukavammin kovassakin tuulessa. Eiköhän #3 vapa ole lähinnä purojen ja pienten jokien työkalu.


Kommenttipeltzi - 10.04.2006

kun ongitaan "istarijärvillä/lammilla" ja kalat eivät ole suuria kyseinen #3 luokkainen on vallan passeli ( nautinnollisista syistä ).
Jos ei omista muuta kuin kelluvan siiman, mitä enemmän tuossa lähdin hakemaan niin silloin PIENI lyijyhailu väh puolenmetrin päähän on hyvä upotuskeino ( perho ei vielä ui nykien ylös alas )

Tuo pieniluokkainen kokotoiminen vapa ( esim. lasikuitu ) on melkeimpä pakollinen aroille siioille jotka karttavat jo 0,14 perukettakin. #5 luokkaisellakin jo kokematon saa perukkeet aina poikki.

Jos pitäisi joku optimaalinen järvivapa saada niin itsellänikin se kyllä johonkin #3-4 10 jalkaiseen kokotoimiseen keppiin menisi.
Jos välttämättä tarvitsee VÄHINTÄÄN #5 luokkaisen vavan niin sillon kyllä kalatkin pitäisi olla suuria (2-3kg) tai ainakin pitäisi olla erittäin suuri todennäköisyys sellaisiin vonkaleisiin olla, yleensä kalat kuitenkin perus kirjoja eli 600-1500g jolloin kevyellä vavalla on jopa jotain kunnon tuntumaa kalan kanssa.
Tosin jos on iso järvikin kyseessä niin sitten ehkä #5 luokkainen maksimissaan pelkkien heittopituuksienkin takia jo.

Tämähän on jokaisen oma mielipide asia josta en ala empää kiistelemään. Jokainen kalastaa kuten tahtoo ja miten paikka antaa myöten.


Kommenttiholecek - 11.04.2006

Aivan. Hyviä huomioita peltziltä. Ehkä olen vain tottunut kalastelemaan hieman suuremmilla järvillä, joissa viheliäinen tuuli on lähes aina vaivana.


Kommenttipeltzi - 11.04.2006

Tuulisissa olosuhteissa tulee kyllä tuota #5-6 keppiä käytettyä, mutta VAIN ei oikeasti ole pienemmillä välineillä enää mitään mahdollisuutta käyttää.

HOLECEK on kyllä oikeassa tässä ja voihan sitä aina kokeilla mitä erikoisimpia väline yhdistelmiä ja luokituksia ( onhan itsellänikin 12' 5/6/7 keppi ajelehtivaan pintaperhokalastukseen ja dappingiin )ja tiedän ihmisen joka käyttää #8 luokkaista vapaa pelkästään.

Joten kaikille kokeilunhalua ja mitään ohjeitahan ei kannata orjamaisesti noudattaa vaan etsiä itse se tilanteeseen sopiva ja miellyttävä keino kalastastaa.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?