Perhokalastuksen aloittaminen

Ensin sinun kannattaa lukea alan kirjoja sekä kysellä (maltillisesti) tietoa ammatilaisilta.

Välineet ja niiden hankinta.

Välineet:

Ennen kalastusta tarvitset välineet, vapa, kela, siimat. Vavan "luokka" saisi olla aluksi 5,6 tai 7 samoin kelan, mutta muista että kun kela ja vapa ovat saman luokkaisia niin yhdistelmä toimii ehkäpä parhaiten. Siimat: Tarvitset pohjasiiman, heittosiiman ja perukkeen. Kelluvalla siimalla kannattaa aloittaa. Siimanluokka saa olla yhden luokan isompi kuin mitä vapa ja kela.

Välineiden hankinta:

Aloita sillä että menet johonkin asiaan erikoistuneeseen liikkeeseen ja varaa rahaa välineisiin n. 100-200e. Kysy jotain settiä joka sopii aloittelijalle ja pyydä saada katsoa ja kokeilla miltä vapa tuntuu kädessä, sillä tämä on juuri se asia jossa ei kannata tinkiä. Liikkeen asiaa tuntevat myyjät kyllä neuvovat sinua. Kun sinulla on setti / vapa ja kela niin tarvitset siimat. Jos olet saanut siimat setin mukana, kannattaa siima tarkistaa haurastumisen varalta ja mahdollisesti heittää pois. Perusteluna on se että siimat ovat saattaneet lojua paketissa pitkäänkin ja ne ovat siten haurastuneet. Oikein säilytettynä siima tosin säilyy melko pitkään toimintakuntoisena. Aloita pohjasiimasta. Hanki kelaan ja vapaan sopiva pohjasiima. Pohjasiimaa saa olla noin 100m. Pohjasiima ei ole kovin iso investointi n. 10-20e. Heittosiima ei myöskään ole kovin iso hankinta n. 25-70e, mutta alle 30e heittosiimaa ei kannata hankkia. Perukesiima kannattaa ostaa viimeisenä. Tämän hinta on yleensä 5-12e

Mitä siiman pähän?

Nyt sinulla on välineet ja tarvitset perhon siimasi päähän. Aloita ostamalla tai sitomalla joku uppoperho tai "pinturi" joilla opettelet kalastamaan.

Heittäminen.

Interaktiivinen, suomenkielinen opas kalastus- ja heittotekniikkaan: http://www.caddisexpert.com/Koulutussivut.swf

Perus- eli päänyliheitto on ehkä kaikkein helpoin jota kannattaa harjoitella. Katso opastusanimaatiot ja -videot ylläolevasta linkistä. Harjoittelu on hyvä aloittaa kuivalla maalla, esimerkiksi suurella nurmikkoalueella jossa ei ole puita tai pensaita esteenä. Heittoja kannattaa opetella jonkun kokeneneen kalastajan seurassa joka antaa vinkkejä.

Muita heittoja:

Rullausheitto on kätevä silloin kun takaheitto tilaa ei ole käytettävissä.

Serpentiini- eli S-heitto.

Voimaheittoa käytetään silloin kun pyritään pitempiin heittoihin, käytetään raskaita perhoja tai heitetään vastatuuleen.

Sivuheitto.

Jousiheitto.

Spey heitot.

Tässä asioita ja muista olla valmiina kun se iso nappaa. Älä hätiköi, vaan tee melko rauhallinen vavan nosto vastaiskuksi.

Kirja jota voin suositella kaikille niin aloittelijoille kuin ammattilaisille on Perhokalastus ja 100 Ottiperhoa.

Kireitä siimoja kaikille

Sivua muokattu viimeksi 02.07.2009 14.26.
Muokkaajat anttikarhu, hauennarraaja, pikkujuso, potsi

Katso myös

Hakemisto

Kommentit

Kommenttilarvastelija - 27.12.2006

Miksi alle 30e heittosiimaa ei kannata hankkia? Tätä ihmettelen kovasti, laadukkaita siimoja löytyy myös halvalla.


KommenttiMesikämmen - 28.12.2006

No rahalla saa siiman pitakäsittelyitä vrt. Agent X , AST ja muita super-hyper höpö höpö juttuja, jotka saa siiman pysymään ehkä kauemmin uuden veroisena. Toisaalta rahalla saa täysimittaisen 27-30m pitkän siiman, eikä tarvitse tyytyä usein aloittelijoille tarjottuihin jämäsiimoihin.


KommenttiEki - 29.12.2006

Pientä lisäystä taitaisi juttu vielä kaivata, tästä se lähtee.

Joku viisaampi voisi kertoa misä löytyy laadukkaita siimoja alle 30 euron, niin käyn heti hakemassa :)


Kommenttipotsi - 29.12.2006

Eki on hyvä vaan ja muokkaa juttua. mutta Itse en alle kolmen kympin heittosiimaa käyttäisi.


Kommenttiismolevander - 30.12.2006

Onhan tähän aiheeseen vielä paljon lisättävää, sekä korjattavaa. Ja tuskimpa nuo settien siimat ovat ikinä niin kauaa setissä lojuneet, että ne pois kannattaisi heittää. Monilla pohjasiima ja perhosiimakin saattaa olla vanhempi, kun kyseisen setin olemassa olo päivät. Ja normaali taimen/harjus kalastuksessa taitaa tuo 180m pohjia olla aivan turhaa. Itsellä on 50m pohjia ja hyvin ovat riittäneet. Ja, jos ei muille tuo 50m pohjia riitä niin aika varmasti on peli jo hävitty, jos kala vetää pohjia mukanaan vaikka sen 50m...


Kommenttikesis - 31.12.2006

no siimoista voi aina tapella, mut esim vissun pätevän attackin WF siiman saa alle 30:n. ja aivan varmasti toimii.. aika isojen kalojen perässä olet 5-7 luokan peleillä jos pohjasiimaa tarviit 180m.

niin ja välineistä sen veraan, et voihan aloittelijoita ohjata hankkimaan välineitä myös käytettyinä.. =)


Kommenttipotsi - 02.01.2007

No pohja siimaa senkin takia 180m ettei heittosiima jää niin paljon muotoonsa.

Ja korjatkaa jos on korjaamista.


KommenttiJomppe - 02.01.2007

Ite ostin strömsländanin siiman ja oon tykäny... :)


Kommenttij.a.m - 29.06.2007

melekonen myyntipuhe ... ei alle 30 € heittosiimaa pohjasiimma jos saat pienempiin keloihin menemään 180 m joutumatta lyhentämään heittosiimaa kerro mullekki... hyvän pohjasiiman saa alle 20€ ... ja jokusen perhopaketin myyneenä vois sanoa että ei ne paketit yleensä ole mitään vuosikerta paketteja että ei ne nyt niin kauaa ole hyllyssä seisseet että ne olis nimeksikkään haurastuneet. toiseksi miksi ostaa paketti jos pitää heittää heti siimat roskiin ? jos sulla menee siimoihin 45-100€ minkälaisen kelan ja vavan saat sitten 55-70€ jos kerta vavassa ei saa tinkiä ? en kirjoittele v***uillakseni vaan ihmettelen miten nuin suurpiirteisesti edes lähdet alottelevia perhostajia neuvomaan


Kommenttiepa - 02.08.2007

näinpä, jos ei ole aivan perillä asioista, ei kannata alkaa aloittaviakaan neuvomaan... saattavatpa ottaa ihan kirjaimellisesti puheet ja tuossa nyt on aikalailla epäkohtia..


Kommenttijanxu - 26.09.2007

no onhan toi tietenki hieman kalliiksi laitettu joo.itse olen maksanut nyt
kelasta(5-6)siimat oli kelassa paikallaa. n,40€..
vavast 50€(5-6).
molemmat vähän käytettyjä mut nii,uskoisin että menee näin aloittelijaksi hyvin.kaikki istuu mainiosti toisiinsä ja käteen tuntuu hyvältä kun pääsin kokeileen ennen ostoa.nyt enään noi tekniikat on vähän hakuses mut niit vain treenaamalla kehitetään.


KommenttiAntti_H - 22.03.2008

Joo tota oon uus näissä piireissä ja ajattelin hankkia vehkeet tulevalta perhomessulta. (www.perhomessut.net) Onko kellään mitään suosituksia tai vinkkejä merkkejen kanssa, ja osaako joku kertoo mistä toi Perhokalastus ja 100ottiperhoa kirja löytyy?

-Tänks ;)


KommenttisitoJa95 - 07.07.2008

ainakin tota kirjaa löytyy tampereen kirjakaupasta itsekkin ostin sieltä mutta sidonta tarkoituksiin


Kommenttiollimaha - 15.03.2009

Yhdys sanat vois korjata tosta opas tekstistä, kun on vähän vaikea lukuinen tekstin pätkä.


KommenttiMato - 22.05.2009

Perhokalastus on yhdyssana...KommenttiLarski - 16.08.2009

Saa 80€:llakin aivan hyviä valmiita perhokalastussettejä, joissa on siis kaikki tarpeellinen mukana, joissakin myös valmiita perhojakin. Kaveri osti kesällä 80€:lla tällaisen setin ja on toiminut todella hyvin, taisi olla sitäpaitsi Loopin vai Kineticin setti, en nyt tarkalleen muista.


Kommenttinomad - 25.12.2009

Täytyy poiketa valtavirrasta ja todeta, että alle 30 euron saa hyvinkin laadukkaan siiman. SA Aircell on muuten yksi tälläinen siima. Erinomainen ominasuuksiltaan ja hinta reippaasti alle tuon 30 euroa. Hinta taitanee pyöriä 20 -28 euron välillä.

Toki kalliimpaan satsaamalla saa lukuisia eri kartio vaihtoehtoja, joka on oikestaan ainut etu aircelliin nähden. Aircellia ei suomesta vielä löydy muulla kun tuolla perus taimen kartiolla, joka kyllä sinällään on yksi onnistuneimmista yleiskartiosta taimenen/harjuksen pyyntiin.

Taitaa tuo Ilmasolu olla hintalaatusuhteeltaan ylivoimaisesti paras siima mitä markkinoilta löytyy ja mullakin syrjäyttänyt yleiskäytössä mm. SA Expert Distance, Rio Grand, Scierra HMT taper, Rio Selective Trout, Vision Presentation ja Vision Compoundin.


Kommenttikoskisjukka - 23.02.2012

Tuota sitä minä vaan ihmettelen, että miksi niin monet mainostavat: "pitää ottaa yhden luokan painavampi siima kuin vapa"???

Liian painava siima rasittaa vapaa. Helpompi tietysti vispata painavammalla, mutta vapa rasittuu jokaisella heitolla liikaa! Saman tehtaan (tuotemerkin) vapa on laskettu juuri saman luokan siimalle. Kysäiskää piruuttaan vaikka Hardylta, Scierralta tai Loopilta asiaa, mitä he ovat mieltä.


KommenttiHobelf - 24.02.2012

Toiminnasta taitaa tulla klassisemman tyylinen, jos ottaa luokkaa painavamman siiman. Älykkäämpää olisi hankkia löysempi vapa, mutta useimpien halpisvapojen ollessa kärki- tai keskitoimisia on edullisempaa ladata kelalle astetta raskaaampi siima aluksi.

Vapa taitaa harvemmin kuolla kulutukseen nykyisillä materiaaleilla takuuajoilla &, jos ottaa huomioon takuuajan viitteenä vavan mahdollisesta käyttöiästä, niin voi olla "sisäänheitossa" mielekästä käyttää raskasta, keskellä normaalia &lopuksi kevyttä siimaa, sillä vapa voi aluksi olla turhan jäykkä.


Kommenttiperhoman98 - 12.04.2012

Alle 30 saa jo ihan hyvän siiman. Itse ostin lahden kärkkäiseltä ja makso jotain 13€


KommenttiMorithil - 07.05.2012

Korjatkaa nyt tuo otsikko. Perhokalastus on yhdyssana.


Kommenttiadmin - 07.05.2012

Korjattu


Kommenttijarmopoh - 18.10.2012

Onko tää sittenkin äidinkielen keskustelu paikka? Hienoa että joku vain katsoo yhdyssanoja


Kommenttikoskisjukka - 15.12.2012

@Hofbelf, kyllä vapa väsyy ajan myötä! Mitä tarkoittaa: "Toiminnasta taitaa tulla klassisemman tyylinen, jos ottaa luokkaa painavamman siiman"?? Mitähän tarkoitat klassisemmalla tyylillä?

Tietysti jos onkijalla on vain muutamia kalastuspäiviä vuodessa, kesvää vapa melko varmasti eliniän. Minulla tulee perhokalastuspäiviä vuodessa yli sata, niin vavan väsymisen ja siitä johtuvia rikkoutumisia on ollut kolmenkymmenen perhokalastusvuoden aikana. Esim Hardyllä paremmat (lue kalliimmat) vavat tehdään sarjoissa ja jokaisesta sarjasta menee vapa jonkilaiseen heilutustelineeseen ja vapaa heilutetaan niin kauan kun se menee rikki. Vapa tutkitaan ja tehdään korjauksia seuraavaa sarjaa varten, kestävyyden parantamista ajatellen. Kalliimmissa vavoissa kestävyys on aivan eri luokkaa kuin halvemmissa kepeissä, koska tuotekehittelyyn satsataan aivan eri tavoin kuin halvempien keppien tehtaissa.

Tietysti jos sinulla on satasen keppi, niin tottakai turhaa haaskausta on siihen saman arvoista heittosiimaa hankkia! Vavan ominaisuudet ei kertakaikkiaan riitä! Toisinpäin ajatellen tonnin-parin-kolmen keppiin parinkympin siimaa on kanssa turhaa, koska silloin siiman ominaisuudet eivät yllä kepin tasolle. Tietysti myös aloittelevan perhokalastajan on aivan turha hankkia kovinkaan kalliita vehkeitä kun omat taidot eivät vielä riitä siihen mihin vapa ja siima pystyisivät!

Huomioikaa myös takuuajoissa se, että vaikka kuinka takuu olisi "elinikäinen", niin saatat joutua maksamaan uskomattoman kovia posti/käsittelymaksuja! Kysy myyjältä tämä etukäteen! Minulla meni LOOPin kepistä kärki poikki. Uusi kärki tuli jo kuukauden päästä ja maksut olivat vähän yli 80€!!! keppi oli Loop Opti atm7, 5 osainen. Taidetaan piilottaa rikkoutuneen osan valmistuskuluja posti ja käsittelymaksuun! Toisen merkin kohdalla halusin ostaa varakärkikappaleen. Myyjä ja maahantuoja jankutti, että et tarvitse varaosaa kun tällä kepillä on juuri tämä elinikäinen takuu. Maahantuoja ei millään meinannut tilata tehtaalta minulle varakärkeä, ennenkuin avauduin tästä "elinikäisestä takuusta" sen, että sitten uskon täysin tähän takuuseen kun helikopteri tuo minulle tunturiin varaosan seuraavaksi päiväksi takuun piikkiin! Vihdoin ja viimein sain ostettua varakärkikappaleen - erittäin suolaiseen hintaan.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?