Perhon valokuvaus
Onnistuneeseen kuvaukseen vaikuttaa monta tekijää, joista on tärkeimpiä listattu alla. Kuvauksen jälkeen kannattaa vielä harkita
kuvan muokkaamista kuvankäsittelyohjelmassa.
Valaistus
Tärkeää kuvauksessa on hyvä valaistus. Lähikuvaamisessa (kiinteän) salaman käyttö on monilla kameroilla mahdotonta, koska kohde on niin lähellä. Valaistusta varten kannattaa perhon ympärille laittaa useampi kuin yksi valolähde, jotta ei synny liian häiritseviä varjoja.
Digikamera on siitä metka vehje, että erilaisia valon suuntia on kohtuullisen helppo kokeilla ja katsoa mikä näyttää hyvältä. Sopivilla valonlähteiden asettelulla voi perhoihin saada kolmiulotteisuutta, jolloin perhon muoto pääsee paremmin esiin.
Digikamerassa kannattaa tarkistaa myös että kameran valkotasapaino on säädetty kohdilleen, etenkin jos kuvaa keinovalossa. Monissa kameroissa valkotasapaino säätyy automaattisesti, mutta paremman lopputuloksen saa, jos sen valitsee tai asettaa manuaalisesti. Katso ohjeita kamerasi käyttöohjekirjasta. Kaikissa kameroissa tämä ei ole mahdollista.
Tausta
Perholle kannattaa valita sopiva tausta. Suositeltavaa on käyttää jotain melko neutraalia taustaa, jossa ei ole liikaa yksityiskohtia. Hyviä taustoja saa esim. erilaisista kankaista ja tapetinpalasista.
Taustan väri kannattaa valita myös kuvattavan perhon värin mukaan. Eli ei valkoista taustaa valkoiselle perholle.
Taustoista esimerkkejä löytyy
globalflyfisherin sivuilta.
Jalusta
Lisäksi jalusta on erittäin suositeltava väline lähikuvaukseen. Kädet tärisevät aina ja valoa sisätiloissa on yleensä vähän kaikesta huolimatta, joten valotusajat joutuu nostamaan pitkiksi. Jalustaksi voi käydä myös pino kirjoja tms., jos oikeaa jalustaa ei ole saatavilla. Pienikin tuki auttaa heti käsien tärinään.
Tarkennus
Oma kamera kannattaa opetalla tuntemaan. Lähikuvauksessa tärkein ominaisuus mikä tulee selvittää on etäisyys jolta saa parhaimmat lähikuvat. Monesti voi tuntua että perho jää tältä etäisyydeltä kaikesta huolimatta liian pieneksi, jolloin saattaa helposti vielä siirtää kameraa lähemmäksi, jolloin kamera ei enää tarkennu. Tuloksena on huonosti tarkentunut kuva. Siis lyhyin tarkennus etäisyys tulee selvittää eikä sitä voi alittaa.
Mahdollisimman lähelle tarkentamista (esim. 1cm) moni pitää kaikkein tärkeimpänä kameran ominaisuutena lähikuvauksessa, mutta se ei ole koko totuus. Perho on huomattavasti helpompi valaista, jos kameraa ei tarvitse vielä ihan kiinni perhoon. Super-macrot yms. ovat lähinnä markkinamiesten puhetta, eikä lähintarkennusetäisyys välttämättä kerro koko totuutta.
Kohteen kokoon lopullisessa kuvassa vaikuttaa sen etäisyyden lisäksi käytetty polttoväli. Polttoväliin voi tyypillisessä kamerassa vaikuttaa zoomilla.
Kuvankäsittely
Kun kuva on otettu, niin homma ei välttämättä vielä siihen lopu.
Kuvankäsittelyllä voidaan kuvalle vielä tehdä paljon.
Sivua muokattu viimeksi 11.03.2004 15.51.
Muokkaajat
nimetön, larssi, admin, MNi
Katso myös
Perhokalastajan tietopankki
Vastaamattomat kysymykset
Hakemisto
Kuvankäsittely