Karvasiipi Kalkkinen (vaiheittain)

#4 Mustadin kaksihaara

Kommenttisiian kalastaja - 31.12.2005

Perhon siivessä voidaan käyttää myös ruskeaa oravan häntäkarvaa. Orava siipi sidotaan samalla periaatteella kuin näätä siipi, mutta materiaalia ei laiteta ihan niin runsaasti, koska orava on materiaalina hiukan näätää jäykempää ja kantavempaa.

Kommentit

KommenttiYlermi - 04.01.2006

Jälleen kerran hienoa työtä. Tuo tuli todella tarpeeseen kun ajattelin ruveta lohiperhoja sitomaan joten kiitos! Minkälaista lankaa tuossa on käytetty?


Kommenttipikkug - 04.01.2006

On niissä vaan lohiperhon sitomis tavoissa/tyyleissä paljon eroja! Itselle opetettu tyyli poikkeaa tuosta monella tavalla! Esim. En koskaan pohjusta koukkua etukäteen. Pohjustus tulee automaattisesti kun kiinnittää kierteen ja lukitsee pyrstön, vyön, ym. ym. Varsinkin silloin kun tehdään silkki/tinseli runkoja! Saa helposti tasaisen. Tinselin olisin laittanut vasta just ennen silkkiä, että siitä olisi saatu suurin hyöty! Nyt se jää sidontalangan alle. Runkosilkin opettivat aina puolittamaan. Eikä koskaan spigotista! Tulee kierrettä. Mutta niin tai näin, erittäin kalastavan näköinen sidos! Pääsis minun siiman päähän, helposti!


Kommenttisiian kalastaja - 04.01.2006

Lankana on käytetty rungolla valkoista ja päässä mustaa 8/0 Uni Threadia.

Itsekin tulee sidottua näitä lohiperhoja hyvin monen laisilla tyyleillä. Tämä ei todellakaan ole ainoa tapa miten minä sidon näitä lohiperhoja.

Tuo tinseli oli kyllä tarkoitus laittaa vasta hiukan myöhemmin, jotta silkin saisi sidottua tasaisemmin. Kyllä se tiseli hoitaa tuolltakin käsin virkansa aivan hyvin eli estää sen, että musta koukun varsi pääsisi tummuttamaan silkkiä sen kastuessa. Silkin alla on vaalea pohjustus joten se ei tummu. Tuo pelkkä valkea lankakin riittäisi estämään silkin tummumisen, jos sen kiertäisi tarpeeksi paksulti ja huolella.

Ennen en kiertänyt silkkejä spigotilla, mutta nykyisin lähes poikkeuksetta käytän spigottia silkkejä kiertäessä. Ennen kiersin sikit käsin ja silloin tuli silkkiin aina pientä kulumaa ja se oli hankala pitää tasa levyisenä, mutta nyt kaikki on toisin kun käytän spigottia. Silkki ei rispaannu se on helppo kiertää tasaisesti ja tasalevyisenä, eikä silkkiä myöskään mene hukkaan kun käytän spigottia. Ja vastoin pikkug:n luuloa ei silkkiin tule kierrettä spigottia käyttäessä, kun kiertää aina kierteen auki eikä pyörittele spigottia miten sattuu.

Kuitenkin minun mielestä näiden karvasiipienkin tärkein yksittäinen sidontatekninen kalastavuuteen vaikuttava osa on siipi, jos sitä ei osaa sitoa kunnolla ei ole mitään väli sillä miten vaikka runko silkki on sidottu.


Kommenttijoke - 04.01.2006

kiitti, ajattelin pari päivvää takaperin just kalkkista kun en ole sitä ennen sitonut tuli ohje tarpeeseen .kertakaikkisen hieno perho


KommenttiJussi_h - 04.01.2006

Komea perho ja hienot, havainnollistavat kuvat!


Kommenttiplakki2 - 04.01.2006

Voisitko ehdottaa jonkin korvaavan materiaalin tuolle pyrstölle, kun ei löydy tuota tavia? Muuten eikös tuossa kalkkiksessa pyrstö kuuluisi sitoa kukon häkilästä vai onko se ihan alunperin tuota tavia?


Kommenttisiian kalastaja - 05.01.2006

Alkuperäisessä reseptissä ei ole vyötä eikä helaa ja kierre on litteä kultatinseli. Pyrstö on alkuperäisessä tehty kahdesta ruskeasta kukon häkilän kärjestä sitomalla ne selät vastakkain. Siipi on alunperin vaaleata kirjavaa kalkkunaa sidottuna levysiiveksi.


Kommenttiplakki2 - 05.01.2006

Oletko itse keksinyt tämän version?


Kommenttisiian kalastaja - 05.01.2006

Tämä minun Karvasiipi Kalkkinen on muunnos Juha Pusan Oivallisissa Ottiperhoissa julkaistusta Järvisen Jukan Kalkkisten Haaleasta, jonka kerrotaan toimineen hyvin lohelle niin Kymillä kuin Pohjois-Norjan joilla.

Kalkkisten Haalea
Resepti:

Koukku: no 4 kaksihaara
Hela: soikea kulta
Pyrstö: tavi
Vyö: riikinkukon herl
Kierre: soikea kulta
Runkohäkilä: punaruskea kukko
Runko: 2/3 haaleankeltainen silkki, edessä 1/3 haaleanvihreä silkki
Kaulushäkilä: urosfasaanin selkähöyhen
Siipi: ruskea näätä, pitkä
Pää: musta


Kommenttipikkug - 05.01.2006

Oliko tarkemmin sanottu missä päin Pohjois-Norjaa? On taas ens kesänä edessä vakio reissu sinnepäin ja aina joutuu jotain uutta kokeilemaan...


Kommenttisiian kalastaja - 05.01.2006

Kirjan mukaan sidos on toiminut erityisesti kirkas vetisellä Börselvalla. Ja väittääpä Pusan kirja, että Kalkkisten Haalea on maistunut erityisesti isoille lohille.


KommenttiTiH - 06.01.2006

Haalea toimii myös Tenolla erinomaisesti - 2001 kesällä (okei joo tuona kesänä kaikki sai kalaa lähes millä vaan) oltiin kaksi viikkoa kaverin kanssa ja saatiin yhteensä 25-30 kalaa josta kai 7 tuli tuolla Kalkkisten haalealla - isoin kaloista tuli Levajokisuusta suomenpuolelta ja painoi lähemmäs 9 kiloa.
Haalea löytyy aina rasiasta lohireissulla. Ainoana muutoksena Pusan kirjan ohjeeseen on harmaa haikara kaulushäkilä (ja ylläolevaan reseptiin erona kallkkisten haalean haalea aito silkki runko pearsallsin silkistä väreinä haaleakeltainen ja oliivi)


KommenttiTiH - 06.01.2006

Niin joo tossa mun haalea (kun kerran kuva on otettu) - tausta on huono vihreelle perholle:


Kalkkisten haaleaa var. Kalkkisten haaleaa var.
haalea.jpg (33.7 KT)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?