Tämä on vähemmän tunnettu perho skotlannista Perth:n alueelta.
Aidossa versiossa kurkkuhäkilä on sinistä helmikanaa, myös sivuilla kesäsorsa sitotaan pidemmäksi. Aidossa versiossa ei ole viidakkokukon silmähöyheniä. Tämäkin on sidosharjoittelu perho joka päässee kokeiluun kaudella 2007. Arvelen perhon toimivan meritaimenelle paremmin kuin lohelle.
Doodih, tässäpä perho josta pidän, erittäin mielenkiintoiset värit
Mielestäni ihan hyvin onnistunut ja voisinpa itekkin kokeilla sitoa vähä saman tapasta. Siipi on hyvän näköinen. Vähän muokkailemalla sais ton crestinki näyttään paremmalta, siipeä hieman matalemmaks nii sopis lyhyempiki cresti ku nakutettu :P.
Mistäs löysit tän reseptin?
miikka94:lle: Siipeen ei taida kuulua mitään muuta kuin tuo kalkkuna.
Tälle ei taida reseptiä helposti löytää.. skotit on sen verran kitsaita laittamaan perhojaan nettiin reseptin kera. Perho löytyy netin syövereistä kuvana ja mainintana että se on suosittu tietyllä alueella skotlantia.
Siipi on suurinpiirtein samassa asennossa kuin mallissakin, toki sen voi oman maun mukaan matalammaksi. Siivessä ole mallissa muuta kuin kalkkuna, eroja malliin onkin mainittu tuolla reseptissä. Totta ketecrest olisi voinut olla vähän lyhempi, tuo UNI-jatke on myös minun lisäys.
Siis alkuperäisestä mallista poikkeaa:
- alkuperäisessä ei ole jatketta
- alkuperäisessä ei ole viidakkokukkoa
- alkuperäisessä on sininen kukko rungon sinisellä osalla
- alkuperäisessä on sininen helmikana kurkussa häkilänä.
Mukavaa jos perho miellyttää, netin löytösöyvereissä on joskus löytöjäkin.
Mikael Frodinin kirjassa Classic Salmon Flies, History & Patterns on hieman tästä poikkeava resepti ja tekijäksi mainitaan Francis Francis. Voin tietysti olla väärässäkin, josta voin vain syyttää heikkoa kielitaitoa. Tästä kirjasta sen verran, että kaikkien klassisista lohiperhoista kiinnostuneitten kannatta se hankkia. Siinä on todella historiaa vanhoista klassikoista.
Hienoja perhoja muuten nämä sitomasi. Näitä on kiva katsella!!! Lisää...
MaSi: täysin mahdollista että olen väärässä kehittäjän suhteen, olkoonkin että myös kirjoissa on "väärää" tietoa kehittäjien suhteen. Nämä aikansa tunnetut sitojat/kirjailijat taisivat viettää aikaansa usein juuri Skotlannissa, tietty Norjan lohijoet olivat myös kohteita. Eli perhojen kehittäjäksi on saatettu mieltää sen julkisuuteen saattanut henkilö.
Reseptin Frodinin-kirjassa voisi olettaa olevan kunnossa.
MaSi: voitko ystävällisesti lisätä Frodinin reseptin tämän perhon yhteyteen?
Tässä Matin (MaSi) lähettämä näyttävämmän Blue-Wasp version resepti, jätin reseptissä suomentamatta osan jolle en keksinyt suomennosta.
(Mixed Wing, Mr Paton of Perth, early 19th century. Pattern as per Francis Francis. (Frödin:in kirjasta))
Hela: kulta tinsel
Pyrstö: kultafasaani crest
Vyö: musta strutsi herli
Runko: takapuolikas; punertavan oranssi villa, etupuolikas; tumman sininen villa.
Kierteet: takapuolikas ovaali kulta, etupuolikas litteä hopea ja ohut ovaali hopea
Runkohäkilä: tumma violetti (mauve) siniselle rungon osalle
Kurkkuhäkilä: kana häkilä (sininen?)
Siipi: kultafasaanin pyrstö, trappi, fibres of glaret (?), sininen ja oranssi joutsen, kaistaleet kulta fasaanin tippet:iä, jouhisorsa, kesäsorsa kaistat molemmille puolille
Kate: kultafasaanin crest
Sarvet: sininen macaw
Pää: musta
Kumpi sitten on alkuperäinen BW? Itse vastaisin...molemmat. Molemmat reseptit ovat kotoisin Perth:in alueelta. Arvelen aikoinaan perhojen resepteissä tapahtuneen samaa kuin nykyäänkin, alkuperäiseen lisätään omat mausteet tai toisinpäin alkuperäistä yksinkertaistetaan. Mutta pointti on.. molemmat on tunnistettavissa Blue Wasp:ksi.
Tästä perhosta voisi todeta:
Malloch kehittäjänä pitää paikkansa minun muunnoksen kohdalla, Francis versio on hänen oma näkemys. Kuten ajan henkeen aikoinaan kuului, kirjailijoilla oli omat reseptinsä. Välttämättä eivät muistaneet mainita alkuperäistä perhoa joko ollenkaan tai sitten tekivät täysin oman version, jonka kehittäjiksi tylysti laittoivat itsensä (esim. Kelson).
Kaivoin itselleni näkösälle tuon MaSi:n antaman reseptin mukaisesti sidotun perhon... hieno on!
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?