Black Doctor

Perho oranssilla runkohäkilällä

Kommenttiborsse - 04.02.2007

Joku joskus pyysi minua tekemään jostakin klassikosta perhon. Valitsin Black Doctorin, erään suosikkini, joka on ns. yleisperho, eli toimii koko kesän olipa vuorokaudenaika mikä hyvänsä. Tästä olen tehnyt lukuisia muunnoksia ja muunnoshan se tämäkin on varsinkin tuon runkohäkilän kohdalla. Piti tehdä perho, joka sopisi sekä heittäjälle että soutajalle. Arvioikaa onnistuinko.

Kommentit

Kommenttiplayer - 13.02.2007

Jos sanoisin,heittoperhoiksi soveltuu kumpikin, varmaankin tiedät itse kokemuksella sen soutupuolen. Ylemmän laittaisin siimanpäähän tummalla kelillä/illalla Kymillä ja alemman samalla kelillä taimenjahtiin Sisä-Suomessa.

Sidonta näyttää vertyvän, (vai ei sitä puolta muka voi myöhemminkin kehittää). Helat onnistuneet, jatkeosa on sitojan omaa tyylisuuntaa, molempien rungot kierteineen hyvää työtä, molemmissa siipi harkittu määrä materiaalia. Siipi hyvin sidottu. Pää on tarkoituksen mukainen kalastusperhoon sopiva.

Kurkkuhäkilä, no mutta!!! Tästähän raati huomautti jo aiemmin, kurkkuhäkilä saisi nousta ylemmäs sivuille sivujen alle. Tämä ei ylemmässä perhossa ole niin häiritsevä kuriositeetti, oranssin runkohäkilän takia.

Vaikka oma makuni poikkeaa hiukan borssen mausta, perhot onnistuvat silti tekemään ainakin minuun vaikutuksen. Yleistäen, hyvin asialliset, siististi sidotut sekä persoonalliset muunnokset Black Doctor:sta.


KommenttiLifemocker - 13.02.2007

Kauniita kalastusperhoja on todellakin. Aika simppeleitä, mutta sitäkin toimivampia kenties.
Kokemusta ei ole, joten en osaa sanoa sopiiko niin heittäjälle kuin soutajallekin, mutta tuon soutupuolen luulisin onnistuvan.
Ylempi perhoan on oikeastaan Morottaja, mutta punaisella vyöllä ja päällä. Vyönhän voisi vaikka dupata vaikka hylkeestä, nii sais vähä lisää kuultavuutta.
Sidotko perän tinselin sonne silkin alle?


Kommenttijmpalola - 13.02.2007

Ensinnäkin, onnistuit. Kalastusperhona ottavan näköinen, jossa erityisesti pidän tuosta ylemmästä perhosta. Oranssi runkohäkilä tuo mukavan säväyksen doctoriisi. Siitä syystä uittaisin tätä perhoa ainakin ilta-auringossa. Pientä viilausta sidontateknisesti, mutta ei siitä sen enempää kuin että pään olisin tehnyt hieman siistimmäksi.


Kommenttiillu p - 13.02.2007 (Muokattu 13.2, 18:35)

Onko varma, ettei siivessä olisi myös kultafasaanin pyrstöä ?
Itsellä on vasta tilauksessa ensimmäiset kultafasun pyrstöt, joten silmäni ei ole kovin luotettava tässä asiassa. Taitaa olla vain tummaa mallardia.


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Ylemmässä perhossa on 4 siikasta kultafasaanin pyrstöä, sehän olikin näköjään unohtunut reseptistä.


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Tässä vielä yksi, jossa on yhdistetty alemman runko ja ylemmän siipi.


Kommenttiillu p - 13.02.2007

Teetkö yleensä useassa penkissä yhtä aikaa sarjatöinä noita perhoja ?


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Kyllä näitä tulee yksi kerrallaan, mutta pyrin tekemään samaa mallia peräkkäin, jotta pöydällä oleva tarvikemäärä ei kasvaisi liian suureksi (vaikka kotijoukot on toista mieltä) Käytän perhon lakkauksessa asetooniin sulatettua propionaattia (puukalan pinnoitetta), joten lakkauksen kuivumista ei tarvitse odotella kuin silmänräpäys.


Kommenttiillu p - 13.02.2007

Mullahan on niitä rakeita itselläkin vielä jäljellä vaapuntekoajoiltani. Pitää harkita niiden uusiokäyttöä.


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Ja jos sinulla on Cab maalia, niin se käy pään lakkaukseen, mutta sekin kannattaa ohentaa asetonilla, niin kuivumisaika menee lyhyeksi, asetooni vaan tahtoo haihtua vaikka kuinka hyvin pullon sulkee, joten sitä pitää lisäillä aika ajoin.


Kommenttiillu p - 13.02.2007

Kyllä mulla olisi Cab uistinlakkaa sekä sitä valkoista pohjalakkaa. Valkoisia päitä ei kuitenkaan taida olla monessakaan perhossa.
Cab maaleja ei mulla ole.


Kommenttiplayer - 13.02.2007

Päästiin asiaan, vaappuja tein minäkin aikoinaan. Ilman muuta kannattaa kokeilla miltä perhossa näyttää valkoinen pää, niitä ei taida olla juurikaan missään lohiperhossa. (tiedän kyllä yhden)
Kun ei ole mikään hoppu päänlakkauksilla, kävi kerran mielessä lakata päät venelakallakin, tulee takuu kestävä pää. Kuivumisaikakaan ei olisi kuin pari kolme vuorokautta.


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Anteeksi Lifemocker, en heti huomannut kysymystäsi. Jos aloitan mustalla sidontalangalla, niin silloin sidon helan tuonne perän alle, tämä silloin kun teen vyön esimerkiksi strutsista,silloin minun ei tarvitse vaihdella lankoja useasti, mutta tässä olen aloittanut valkoisella sidontalangalla, niin silloin lopetan helan tuohon perän takaosaan ja alustan perän sidontalangalla.


Kommentti-manu- - 13.02.2007

Jaa, päätit sitten tekasta oranssi häkilällä. Ja mielessä oli tietenkin penkkaan paistava ilta-aurinko, kellon osoittaessa 21.18. Täsmäperhon borsse taisi kehitellä. Miksi jätit kurkkuhäkilän noin harvaksi?
Syyhän sillä tietenki on.
Ja sitten, katoppa perää ja vyötä,sitä on kyllä rohki paljon molempia,minusta.

Alempi: Tätä pidän parempana, antaa enemmän mahdollisuuksia ilmojen suhteen.

Sanoko joku,että eivät kävis heitto perhoiksi?


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Mistä manu tiesit että ilta-aurinkoon täsmäperho, patakuoppa ilta suunnilleen Peyton placen alkamisajankohta, häkilä on harva ja liikkuva silloin kun patakuopassa on se hiljainen virta, ettei veneellä pääse kunnolla alas. Naapurisi Lassi kertoili että heinäkuun lopulla pitäisi tehdä perää ja etenkin vyötä pidemmäksi, katsotaan.


Kommenttiplayer - 13.02.2007

Eipä tainnut kukaan olla erimieltä, kelpaa heittoon, kaikki kolme. Oliskohan borsse ottanut huomioon koukkutyypin noissa häkilöissä, koukku vaikuttaa kevyemmälle kuin vaikkapa se Mustad mitä viime aikona olen käyttänyt. Kevyemmälle koukulle ohuempaa häkilää, Mustad painon takia sietää tuuheampia. Tuolla erään perhon kohdalla näkyikin borssen kuvassa mukavasti koukun ero muutamaan muuhun. Eiköhän saada kohta tarkempaa tietoa.


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Noissa kahdessa pääkuvan perhossa on Partridgen koukku ja tuossa kolmannessa on manun kauppaama japanilainen. En minä niin paljon koukun tyyppiin ja painoihin katsele kun perhoja värkkään. Lohiperhot sidotaan lohiperhokoukkuun ja sillä siisti, ei niissä varmasti kovin paljon painoeroja ole. Kaksihaarat on asia erikseen, niissä yksinkertaistan sidosta, ettei kantavuutta tule liikaa. Tuosta täsmäperhosta vielä sen verran, että patakuopasta olen ilta-auringossa saatellut morottajalla kalaa, toista kuusiniemen mutkaan ja toista aina kuoppilassuvannolle asti, eivätkä olleet mitään pokasia, joten olisiko tämä se perho ettei tarvitsisi saattomatkaa kesken jättää.


Kommentti-manu- - 13.02.2007

Ihan tällainen toteamus, joka ei liity kommentoitavaan:
Henkilö joka on saanut sidottua edes jonkinlaisen Black Doctorin ja pystynyt saattamaan sen jollain konstilla vesielementtiin jossa on todettavissa lohensukuisia kaloja. On tämän henkilön katsottava suorittaneen 3/4 osaa siitä oppimäärästä joka muutoin tulisi suorittaa päästäkseen tavoitteeseensa perhokalastajana.

Tämä näin lyhesti ko.perhon kalastavuudesta ja maineesta.

-manu-


Kommenttiborsse - 13.02.2007

Onko 1/4 osaa vielä suorittamatta, vai kuittaantuiko viime kesänä?


Kommenttiplayer - 13.02.2007

Voi helkkari.. olin pudota tuolilta.. naurattaa vieläkin..


Kommenttiplayer - 13.02.2007

Kakshaarasta.. aikoinaan, aloitellessa perhojen sidontaa, sidoin kakshaaraan siiven koukkujen väliin (olen perhosta aiemminkin maininnut). Kuis ollakaan se oli ensimmäinen ottiperhoni. Sattui kerran illan pimetessä Tammerkoskella tuleen tälli siihen. Kala kiskoi siimaa kelalta pihalle kuin tyhjää ja paineli alavirtaan. Yksi kaveri paineli haavin kanssa perään, kun silmissäni naputti digivaa'an numerot 2, 3, 4, 5 ainakin 6,4 kiloo. Kotvan kuluttuu kaveri tuli takaiin ja sano: lopeta jo, se on haavissa.. Siellähän se oli 150 metrinpäässä.. puoltoista kiloo kirjolohta nupotti haavin pussissa ja hieno perho tiukasti vatsassa kiinni. Sen jälkeen en perhoa ole käyttänyt.


Kommentti-manu- - 14.02.2007

Vartti on vielä kuittaamatta. Vuodesta -61 olen yrittänyt loppua tenttiä, mutta aina opinnot vaan venyvät. Vuonna -73 luulin päässeeni tavoitteeseen Rasputin perhon myötä, mutta seuraava kesä jo osoitti,että tie on vielä pitkä aatellen Lohitohtorin hattua.
Olen kyllä tavannut väitöskirjan suorittaneita, niin jokirannassa kuin nettikeskusteluissakin, ja olen päätynyt siihen toteamukseen,että heillä on kovin tylsää kun kalastus ei anna enää mitään uutta. Kalastuksessa kannattaa joskus jäädä luokalle.

-manu-


Kommenttiillu p - 14.02.2007 (Muokattu 14.2, 18:23)

Rupesin tuossa juuri sitomaan Black Doctoria Borssen mallilla, kun tänään posti toi kultafasaanin pyrstöä. Meinaan laittaa oranssia runkohäkilää, mutta mieleeni tuli kysymys, että mikähän se on alkuperäisväri runkohäkilällä tässä perhossa?


Kommentti-manu- - 14.02.2007

Luonnon musta kukko.


Kommenttiillu p - 14.02.2007

Kiitos.


Kommenttiborsse - 14.02.2007

Meillähän on manun kanssa vielä tästä perhosta sellainen yksinkertaistettu valttikortti, katsellaan tässä keväämmällä, kun kutina tuonne joelle äityy todella kovaksi, niin julkaistaan. Se mikä oli hyvää kommenttia tämän perhon kohdalla, niin kommentit jakaantuivat molempien perhojen suuntaan, eli todellakin toiset tykkää siitä toisesta ja toiset siitä toisesta ja minä molemmista. Manulle vielä että itse on jäänyt niin useasti lohiluokalle, että päätin aloittaa alusta. Ekaluokalla! Tulen reppuni kanssa norkoilemaan rantaan taas kesällä, mutta repussa on uudet eväät, jos vaan niitä koukkuja saisi.


Kommenttiillu p - 14.02.2007

Laitoin muuten juuri arvosteltavaksi Black Doctorin. Huvittaa, että unohtin reseptistä mainita 4 kpl kultafasaanin pyrstösulan siikasta.


Kommenttiplayer - 15.02.2007

No.. nyt kun tuli ne koukut puheeks...
se kaveri lupaili niitä minullekin... ei kai se luuraa jollain messuilla veneitä tai jotain. Herää sellanen epäilys jos toi manu ostaakin purjeveneen ja kansikengät.

illu, perhoja ei laiteta arvosteltavaksi.. ne laitetaan kriitikoiden tarkan silmän alle revittäviksi ja riepoteltaviksi. Arvosteluun ne laitetaan mätkäyttämällä perho veteen laajakaarisella etu-, taka- ja keskivedolla.
Jaa, se tietää sen perhon kohdalla kalattomuutta, ei sais unohdella sillain resepteitä aineita pois.
Mutta enskertalainen saa sen verran anteeksi että se koskee vain sitä kyseistä perhoa. Itse oon niin paatunut reseptin-unohtaja että rasiassani on ainakin tusina perhoja joilla ei ole saatu yhtään mitään.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?