Ajattelin kokeilla miltä näyttäisi 3/0 TG lohirautaan sidottu perho, jos runkoa toisi hieman eteenpäin. Eihän tuo pöllömpi ole vai mitä on raati mieltä?
Runkohan on käännetty Mar Lodge, mutta perho tekee vaikutuksen, oikein hyvän sellaisen. Mutta jos on ennenkin pitänyt sinun sidoksista, ei tämäkään tee poikkeusta. Lohiperhoraati pitää varmasti tästä perhosta.
Onnistuneesti sovitettu isompaan koukkuun, koukku valinta tukee varsinaisen sidoksen kokoa, onhan se periaatteessa 2:sen koukulle sopivan kokoinen.
Tämä kuuluu perhoihin joka herättää tarvetta päästä perhopenkin ääreen.
Runko tuo mieleen Honkavuoren perhot. Hänellähän on useassa perhossa tällaisia välivöitä, joissa huntuina on tippet siikasia. Tämä on varmaankin suunnattu Juutuan taimenille, joten koukkuvalintakin voi onnistua, suurille lohillehan en tällaista koukkua, ainakaan minä suosi. Olisiko tuota alussiipeä voinut hieman lyhentää? Olisi tuo siiven silhuetti tullut eri näköiseksi. Taimenperhoksi varmaan toimiva, miksipä ei lohillekin, mutta eri koukkuun.
Juu lohen kalastus minun osaltani on vielä lapsen kengissä, jotta en tiiä koukuista, tämmösen lyhyt runkosenhan on ilmeisesti tarkoitus tartuttaa koukku syvemmälle kalan suuhun. Taimenelle tein alussiiven tämän mittaiseksi. Lohelle voisin tehdäkin lyhyemmän. (toisaalta lohelle koukkukin olisi kokoa 8 )
Taidankin pirruuttani sitoa koko sarjan tähän samaan kaarevaan koukkuun ja testata ihan omakätisesti, että miksikä borsse ei tämän mallisia koukkuja huoli. Suomalainenhan on semmonen jästi että jos joku sannoo, että elä hakkaa päätä seinään, se käy kipiää, niin pittäähän se itteki kuiten kokkeilla.
Aunesluoma kirjoittaa 1973 ilmestyneessä kirjassaan, suora lainaus "vanhin ortodoksinen tyyli oli vallalla aina 1930 luvulle asti. Kun todettiin kalan myöhästyvän iskiessään perhoon ja ajateltiin, että myöhästyminen johtuu tagin sijainnista, sitä siirrettiin eteenpäin koukun kärjen eteen. A.H.E.Wood siirsi sitä vieläkin eteenpäin, rungon puoliväliin". Tätä Woodin sidontatyyliä alettiin nimittää low water tyyliksi. Nykyään rungon sijoitus on mennyt takaisin tuohon ortodoksiseen tyyliin, eli hela tehdään kokun väkäsen kohdalle. Eli ajatuksesi oli yhtenevä vanhan kansan kanssa.
Se että minä en tätä koukkumallia hyväksy, johtuu yksinkertaisesti kokemuksistani. Niin monta kertaa olen tällä koukkumallilla kuullut pelkän rullan parkaisun ja huomannut kalan irtoamisen saman tien, etten enään viitsi edes kokeilla onko vika todella koukussa vai minussa. Kun lehtiartikkeleita lukee, niin tämänkaltaisia kokemuksia on muillakin kalamiehillä. Huonoin malli tästä bartleetista on sellainen missä koukun kärki painuu vielä alaspäin tuosta väkäsestä lähtien.
Juurikin kyseistä kirjaa selailin tuossa kolmen kuukauden ajan joka aamu aamiaispöydässä... Mielenkiintoinen eepos. Jokaisen kannattaa kyllä jossain vaiheessa tutustua, siihen, miten suomalainen perhokalastus-/perhonsidontakirjalisuus on kunnolla alkanut.
Kyllähän tuo loogiselta tuntuu että kaarevarunkoinen ja pienikitainen koukku päästää enemmän kaloja jokeen kuin suurikitainen suorarunkoinen.
Tästä perhosta tykätään Vantaalla. Tulee mieleen keli jolloin tulee tähyiltyä taivaalle, että ottaisko sadevaatetta mukaan vai? Erittäin hyvin hallittu musta-valko luomus. Hyvään lopputulokseen vaikuttaa sininen helmikana kurkku ja oranssi sarvet. Hiukan ehkä olisin kaivannut matalampia vöitä,ainakin eteen.
Tämä on hyvä lohipeho. Kuokkuhan on, joo.
borssekin tekee tästä sitten itselleen, koululaukkuunsa, piraatti version. Tällä perholla voi hyvinkin välttyä tulevalta ehtolaiskurssilta.Saattaa lyhetä kummasti se viimeinen vartti. (Jos teet niin tee minullekin)
-manu-
hep! sidos on mielestäni hieno...ja ite tykkään tuosta koukku mallista.
tarvii kyllä myöntää,että nuo koukut tuntuu suht "notkosilta",mutta mikäli meinaat kyseisillä koukuilla kalastaa niin kokeiles tätä...
elikäs se jarru ruuvvi siinä kelassa...höllää sitä hieman.Ei kuitenkaan liikaa ettei siimat mene kaksin kerroin tärpin sattuessa kohalle.
Lisätty sidottavien joukkoon. Piraatteja tulee, itselle, sinulle ja pakko kai se on Lassillekin tehdä, eli reppu täyteen.
Pikkukuvaa kauempaa ja nopeasti silmäiltyäni katsoin, että Pilven Lippako sinne on sidottu.
Hyvänmallinen perho ja somat sävyt.
Giihtu. Silloinhan oli jottain järkeä lisätä tämäkin perho jos joku muukin intoutui sitomaan muunnosta tai samantapaista perhoa rasiaansa.
Niin ja tuo helmikana on kyllä ihan naturelli valkomusta, mutta jos sitoisin sinisen kurkkuhäkilän, niin sarvetkin voisi laittaa sinikelta-arasta.
Millainen perho se pilven lippa oikein sitten on?
Moi, Pilven Lippa on E.W. Honkavuoren eräs upeimmista perhomalleista.
Jos kiinnostaa vanhat tappavat lohi- ja taimenperhot ja raaskit satsata niin voisin myydä sulle
perhokirjan ja perho-CD:n, joista löytyy ottipelejä. Kuvia Erkin originaaliperhoista ja kaikki reseptit, joita ei missään teoksessa ole aiemmin julkaistu. On perhoja mm. Wiljo Saaristolta ja Kuusamon saamamiehiltä. Kirja on loppuunmyyty. Sain ostettua tekijältä viimeiset.
ks. kuvat
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?