Pitkään tätä sivustoa seuranneena rohkaistuin ja päätin lisätä oman perhoni tänne muiden joukkoon :).Tämä on nyt ensimmäisiä vakavia levysiipi yrityksiäni joten kommentteja ja ehdotuksia otetaan vastaan. Siiven mitoituksesta ja profiilista haluaisin palautetta kun kyseessä on siis kalastukseen heittämällä tarkoitettu perho.
Juu..tervetuloa. Ensinnäkin hyvän näköistä jälkeä rungolla. Tippet:iä ei juurikaan kurkussa näe, mutta nyt sellainen on esillä. Ei toisaalta ollenkaan hassumpi.
Nämä seuraavat on niitä makuasioita:
Tuota TG:tä en ole kokeillut, joten sen suhde materiaalimäärään on minulle arvoitus. Siivessä on keskenään hankalasti naittaantuvia materiaaleja, mutta miksi siipi pitäisi aina tehdä naittamalla materiaalit keskenään. Silmälle siipi näyttää aavistuksen lyhyelle (tai sitten crest on liian pitkä). Siiven "jättöreunan" profiili on vielä hiukan kesken, ehkä pidempi hopeafasaani voisi olla paikallaan.
Tosiasiassa siipi toimii kyllä, mikäli materiaalimäärät on sopivat koukulle. TG:tä käyttäneet osaavat arvioida sen paremmin.
Kyllä tämä on hyvin sidottu perho, erittäin hyvä ensimmäiseksi esille laitetuksi levysiipiseksi perhoksi. Saas nähdä mitä raati tuumaa.
Väri maailma on kyllä mielenkiintoinen. se on niin kuin Jock Scott mihin on roiskahtanut vähän reilummin punaista ja vieläpä sarvet ovat vihreät. Mitoitukseltaan kyseinen perho sopii kivasti tuohon koukkuun. Siinä on selkeästi havaittavissa sitojan oma tyyli, mikä on erin omaisen hyvä asia. Jatka vaan samaan malliin.
Sido seuraavaan perhoon nuo mallardit toisin päin eli niin sanotusti oikein päin ja sarvet kenties laittaisin hiukan pidemmiksi kenties pyrstön kärjen ohikin, jolloin niille saisi lisää eloa.
Pitää kyllä laittaa resepti mieleen ja yrittää joskus sitoa jotain vastaavaa omaankin rasiaan täytteeksi.
Runko on mahtava, vyö samoin, häkiläkin on minun maun mukainen eli koukun kärkeen asti, pää hyvä ja siipi silmiinpistävä. Hyvä, hyvä.
Kiitoksia jo nyt asiallisesta palautteesta palautteesta. Toi kelta punainen värimaailma miellyttää ainakin omaa silmää oikeastaan melkein liikaakin kun huomasin että yritän laittaa sitä liiankin usein perhoihin.
Tuo hopeafasaani ja hanhi naittaantu kyllä aika helposti ainakin omasta mielestäni, mutta tuo hanhi on aika huono laatuista, kärjet sellaisia "höttöisiä" ja sen kans meinas tulla ongelmia. Täytyy hankkia vähän parempaa materiaalia, niin vois tulla viimeistellymmän näköistä.
Tippetin lisäsin kurkkuun hetken mielijohteesta kun sellaisia pyöri pöydällä sopivasti käden ulottuvilla. Omasta mielestä toimivat hyvin ja saivat jäädä. Ne on muuten alhaalta päin katsottuna sidottu V asentoon.
Tuosta materiaalista josta nuo sarvet on tehty ei saa enää pidempiä, joten jotain pitäis keksiä tilalle.
TG:n koukkua kokeilin itsekin ensimmäistä kertaa ja aika luonnollisesti suurempia miettimättä nuo mittasuhteet tuohon perhoon tuli. Pään sijainti voi jakaa mielipiteitä. Koukun käytöstä kalastuksessa ei ole kokemuksia, ehkä jollain muulla olis??
Ja sitten tuosta mallardin laittamisesta. Mitä etuja sen kääntämisestä toisin päin on? Kenties lisää elävyyttä ja välisiipi vähän enemmän esille? Itseäni miellyttää enemmän sen kiinnitys noin, mutta onko sillä käytännön merkitystä, vai tuleeko se enemmän tuolta klassiselta puolelta?
Tulipa innostuttua, mutta sitä vartenhan tänne perhon laitoinkin, että palautetta tulisi. Yksin kun väkertää, niin rakentavaa kritiikkiä on vaikea saada =)
Tuosta mallardi jutusta kannattaa kysellä Rikulta tarkemmin, mutta itse olen huomannut, että niin sanotusti "oikein päin" sidottuna mallardin saa asettuamaan paljon luonnollisemman näköisesti. Ja silloin kun ne sitoo niin sanotusti "oikein päin" niin silloin perhon hartiat on helpompi sitoa leveämmäksi ja näin ne antavat perholle enemmän kantavuutta virrassa ja auttavat perhoa uimaan kokonaisuutena hakevammin. Noin päin sidotut mallardit lepattelevat vain yksinään vaikuttamatta sen enempää muuhun kokonaisuuteen. Nuo leppattavat yksityiskohdat voi ja ehkä kannattaa sitoa muista osista perhoon ja muulla tavalla. Näin minä tämän olen ymmärtäny, mutta opiskelu jatkuu, eikä ikinä lopu...
Pää on erinomaisen hyvässä paikassa, olkoon että suotajien suosikkisolmulle koukun silmä on liian pienessä kulmassa koukun runkoon nähden.
Tuossa koukku koossa alkaa tulemaan vastaan hanhen sikasen pituus, sen jälkeen lähdetään kalkkunaostoksille.
Ainakin borsse manaa kaikki bartleet-tyylin perhot alimpaan siiansavustuspönttöön hiilien päälle, joten kommenttia tulee.
Rungosta voisi päätellä että tulossa on lisääkin perhoja...
Pitää nyt vielä tarkentaa tuota mallard-asiaa. Siis kinnitetäänkö ne "oikein" päin siten että siikasten kärjet kaartuvat alas, vaiko ylöspäin? Tässä perhossa ne ovat sidottu siten että ne luonnollisesti kaartuvat alaspäin. Siis oikeinko vai väärinpäin? =)
Kyllä itekin olen miettinyt kalkkunaa, se tuntuis naittuvankin helpommin kuin hanhi, eikä aiheuta NIIN paljoa harmaita hiuksia kinnitettäessä. Täytyy ehkä anoa hallitukselta, että budjetista voisi tehdä sidontamateriaalihankintoja.....
Mun mielestä ne pitää olla ylöspäin, ellen ole ihan väärässä. Joka tapauksessa siistin näköinen sidos. Jatka samaan malliin
Kannatti uskaltautua mukaan. Runko on tosi hienosti sidottu, sehän edustaa tuollaista Gordon tyylistä runkoa värien osalta, hyvä perho kirkkailla ilmoilla, lisäksi välivyö josta itse tykkään. Tuo siipi sitten, mutenhan se on hyvä mutta oletko sitonut hanhen oikein päin, jos et ole saanut naitettua hanhea fasaaniin, niin ilmeisesti hanhi on väärin päin, nimittäin fasaani on kyllä sellaista, että se suorastaan "imee" toiset siikaset itseensä, kuvastakin saa sellaisen kuvan että hanhi on väärinpäin, vaikkakin nuo siikasten "höytyvät" vähän sotkeekin. Tuo mallard on sitten kyllä sidottu väärin päin. Periaatteena on että siikaskaistaleitten latvat pitenee ylöspäin/taaksepäin siipeä mentäessä. Mallardhan näyttää luonnottomalta kun se on oikeinpäin sormissa, mutta kun sen sitoo perhoon ja perholla kalastelee, niin mallardkin alkaa kaartua enemmän taaksepäin ja sitä voi myöskin käsitellä ennen sitomista eli "pakottaa" sitä sormien välissä kaartumaan. Pää on hyvässä paikassa, siihen saa sidottua jopa kaksoissolmun, jota jotkut käyttävät.
Kannattaa käydä katselemassa tuolla parhaat perhot osiossa, siellä on klassiseen tyyliin sidottuja perhoja, joissa on korkea levysiipi, niin niistä näkee parhaiten tuon siiven rakenteen, miten se siikaskaistale pitenee ylöspäin mentäessä.,. siellä oli myöskin joitakin spey perhoja, niistä näkee mallardin mallin parhaiten.
Kyllä toi hanhi on oikein päin ja naittaantukin fasun kans hyvin, mutta ongelma oli hanhen pehmeys ja höytyväisyys. Kiristettäessä hanhi pyrki ruttaantumaan tai aukeamaan latvasta. Kävin hankkimassa uutta hanhea ja jälki on heti parempaa.
Kokeilin myös kiinnittää uusiin perhoihin mallardin toisinpäin ja se näyttää heti paremmalta. Siipi tulee kantavammaksi ja harteikkuutta tulee lisää, lisäksi lopputulos näyttää siistimmältä. Enpä olis ite tuota älynny, kun aina oon sen noin päin kiinnittäny.
Kiitoksia kaikille jotka ovat tarkastelleet perhoani ja antaneet palautetta. Aina sitä näköjään uutta oppii.
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?